Feministsmeden Nathalie A. Wåhlin: ”Vi feminister måste synas för att höras!”

Feministsmeden Nathalie A. Wåhlin: ”Vi feminister måste synas för att höras!”

Av: Karin Östlund
Publicerad: 25 februari 2019

Den 8:e mars är det äntligen dags att dela ut det årliga feministiska priset Årets Selma på Södra Teatern i Stockholm. En del av årets pris består av armbandet Tillsammans som är skapat av Feministsmeden, Nathalie A. Wåhlin.

Grattis till uppdraget, hur känns det?

— Tack! Det känns som att det är jag som har vunnit ett pris! Det är en stor ära och så häftigt att få vara med att backa Årets Selma!

Du har designat priset till vinnarna av Årets Selma. Berätta mer om armbandet Tillsammans!

— Armbandet Tillsammans står för ”Tillsammans är vi starka”. Många väljer att köpa det som gåva, antingen till sin partner, förälder, barn eller feminist till feminist helt enkelt. Tanken är att när man bär armbandet ska man känna att man aldrig är ensam. Vi är många feminister därute som kämpar för att en annan värld ska vara möjlig. Därför är det ett klockrent pris till vinnarna av Årets Selma.

Hur kommer det sig att du började skapa feministiska smycken?

— För att vi feminister måste synas för att höras! Min vision är att folk ska kunna visa sin politiska åsikt genom att bära feministiska smycken. Jag vill att folk ska känna samhörighet med andra som också bär symbolen och på sätt känna ett systerskap. Det är viktigt att veta att vi inte är ensamma för att vi ska orka kämpa för ett jämställt samhälle. Jag känner en oerhörd stolthet att det finns så många feminister där ute som gör antingen det lilla eller det stora för att förändra världen!

Finns det några smycken du är extra stolt över att ha skapat?

— Jag är stolt över mina mindre vardagssmycken som skapar nyfikenhet istället för att provocera. Jag gillar mina små feministörhängen som Emma eller det lilla hänget Susan B. När jag tänker på hur många som bär dessa feministiska symboler så ryser jag i hela kroppen. Jag gör även många ”one of a kind” smycken. Mitt mästerverk hittills är nog de bröst jag handsmidde till Designforums tävling år 2015. Temat var frihet och mitt bidrag hette Bara Bröst och bestod av ett par bröst i silver i naturlig storlek som hängde i en kedja av feministsymboler. Min tolkning av temat frihet var att vi behöver avsexualisera bro?st och kvinnokroppen. Kan inte kvinnors liksom mäns kroppar bara få vara hud, ben, organ och blod? Med jämställdhet av könen kommer frihet.

Vad betyder feminism för dig?

— Kampen för ett jämställt samhälle där alla människor är lika mycket värda oavsett ursprung eller kön.

Slutligen, vem eller vilka är dina feministiska förebilder?

— Oj, det finns så många! Jag döper alla mina smycken efter historiska feminister och det är lika häftigt varje gång att läsa om vad de åstadkommit under sin tid då var helt andra förutsättningar än vad vi har idag. Man förstår verkligen att de har banat vägen för oss feminister idag. Privilegier vi ofta tar för givet i dagens samhälle var inte lika självklara under deras tid. Men det finns fortfarande mycket som behöver förändras i dagens samhälle och då är ju de nutida feminister som står på barrikaderna mina största förebilder. Människor som får en att öppna ögonen och se saker ur andra perspektiv än sitt egna.

För att nämna några:

Lovette Jallow @action4humanity_se

Fatta-rörelsen @fattanu

Ester Sot- @feministsiskmarknad

Lady Dahmer @ladydahmers

Peter Svensson @huskurage

Merly @viskansviol

Och såklart de feministiska inspiratörer som står på scenen på Årets Selma! Wow, vilket gäng!

En sida till? Fortsätt läs!