Här är författarna som är stjärnor i sociala medier
Författare

Här är författarna som är stjärnor i sociala medier

En av de bästa sakerna med att sitta isolerad hemma är att kunna följa allt roligt som händer digitalt! Författarnas i vanliga fall ouppnåeliga liv är plötsligt till för alla - här är våra favoriter bland deras konton.

Av: SelmaStories
Publicerad: 23 mars 2020

En av de bästa sakerna med att sitta isolerad hemma är att kunna följa allt roligt som händer digitalt! Författarnas i vanliga fall ouppnåeliga liv är plötsligt till för alla - här är våra favoriter bland deras konton.

1. Sofi Oksanen lagar mat med följarna

Foto: Toni Härkönen

Foto: Toni Härkönen

Finländska Sofi Oksanen är en av Nordens största författare. Hennes debut Stalins kossor fick stor framgång 2007 och sedan dess har hon skrivit böcker som Baby Jane och Utrensning. Författaren hade en rad framträdanden inbokade i vår men då hennes turné blev inställd i dessa coronatider fick hon hitta på något annat. Istället för att möta publiken så sände hon live från sitt hem – och medan hon lagade mat snackade hon om böcker och läsning med tittarna. Mysigt!

Sofi Oksanens Instagramkonto hittar du här.

Och hennes Facebooksida hittar du här.

2. Camilla Läckberg läser högt varje dag

Foto: Claudio Bresciani

Foto: Claudio Bresciani

Deckardrottningen Camilla Läckberg fick sitt stora genombrott med Stenhuggaren 2015 och är en våra mest lästa författare. Hennes böcker har sålt fler än 23 miljoner exemplar i nära 60 länder, och i vår kommer hennes nya bok Vingar av silver.  PÅ sitt roliga konto tipsar hon om egna läsupplevelser – och läser dagligen högt ur sina egna böcker.

Du hittar hennes Instagramkonto här.

 

3. Mons Kallentoft berättar om livet på Mallis

Foto: Pär Olsson

Foto: Pär Olsson

Författaren Mons Kallentoft, som tidigare bland annat skrivit böckerna om kriminalinspektören Malin Fors, är aktuell med en ny serie. Förra året kom den första delen Se mig falla som handlar om Tim Blancks vars sextonåriga dotter försvunnit efter en resa på Mallorca, och i slutet av april kommer den andra delen Hör mig viska där han fortsätter sitt sökande. Författaren är själv bosatt på Mallorca med sin familj, och just nu sitter han isolerad i Palma vilket vi kan läsa om i hans sociala medier

Följ honom på Facebook här.

Twitter här.

Och på Instagram här.

 

4. Fredrik Backman gav bort böcker till isolerade

Foto: Linnéa Jonassson Bernholm

Foto: Linnéa Jonassson Bernholm

Han debuterade med En man som heter Ove för åtta år sedan, och sedan dess har Fredrik Backman blivit en författarstjärna även utanför Sverige. Böckerna har översatts till mer än 40 språk och fem av dem har nått New York Times-bästsäljarlista. Han är dessutom något av en profet på sociala medier, där han skapar supervirala godhets-inlägg genom att exempelvis ge bort barnböcker när vi behövde det som mest efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm – och nu senaste genom att skicka signerade feelgood-böcker till isolerade under Coronapandemin.

Den som är fascinerad av Fredrik Backman kan följa honom på Facebook här och Instagram här.

5. Stina Jackson uppdaterar från sin vardag i USA

Foto: Stefan Tell

Foto: Stefan Tell

Stina Jacksons debutroman Silvervägen blev utsedd till Årets bok 2018. Nu följer hon upp succén med Ödesmark. Hennes nya bok utspelar sig i en liten by utanför Arvidsjaur, och är en berättelse om människors bundenhet till en plats och till varandra. För den som gillade hennes bok och vill följa henne så hon är hon aktiv i egna kanaler på sociala medier – och har bland annat berättat om vardagen i ett för tillfället nerstängt USA .

Du hittar Stina Jacksons Instagramkonto här.

Och hennes Facebooksida här.

6. Candice Carty-Williams gör feministiska analyser

Foto: Lily Richards

Foto: Lily Richards

Den brittiska journalisten och författaren Candice Carty-Williams har skrivit den hypade debutromanen Queenie och deltog på Årets Selma i början av mars. Hennes bok beskrivs som en Bridget Jones för vår tid, fast med mer svärta, och handlar om att vara en svart kvinna i en sexistisk värld. Detta återspeglas i hennes flöden, som är fulla av intressanta reflektioner och spaningar.

Du hittar hennes Instagramkonto här.

 

 

7. Malin Persson Giolito formulerar sig som ingen annan kan

Foto: Viktor Fleming

Foto: Viktor Fleming

Författaren Malin Persson Giolito fick sitt stora genombrott med rättegångsthrillern Störst av allt. Succéboken blev sedan till Netflix första svenska originalserie. Nu bor hon i Bryssel och skriver texter och träffsäkra spaningar som vi inte vill missa ett enda ord av.

Malin Persson Giolitos Instagramkonto hittar du här.

Och hennes Facebooksida hittar här.

8. Anders de la Motte

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Anders de la Motte är den tidigare polisen och säkerhetschefen som skrev en deckarserie. I slutet av mars kom Våroffer – hans sista och fristående del i årstidskvartetten.

Författaren gör podcasten Lomma-Karlaplan tillsammans med Denise Rudberg.

Du kan följa honom på Instagram här och på Facebook här.

 

 

9. Atilla Yoldas

Anna-Karin Cherié Nilsson

Anna-Karin Cherié Nilsson

Atilla Yoldas, journalist och krönikör, har i flera år skrivit om jämställdhetsfrågor. I höstas kom hans bok Mansboken som är ett bidrag till att förändra synen på vad det ofta innebär att vara man. Hans sociala medier följer samma linje och erbjuder regelbundet ögonöppnare för alla.

Följ Attila Yoldas på instagram här.

I början av maj håller han en onlineföreläsning om machokultur som du kan läsa mer om här.

 

10. Simona Ahrnstedt

Foto: Maria Östlin

Foto: Maria Östlin

Hon kallas för Sveriges romancedrottning och hennes böcker är fyllda med passion, spänning och humor. Simona Ahrnsteds senaste bok Bara lite till kom i höstas, och är en feelgood-romance om att finna sig själv. Den som vill få inblick i en romanceförfattares liv kan följa Simona Ahrnstedt på Instagram.

Du kan följa henne här.

 

11. Åsa Hellberg

Foto: Anna-Len Ahlström

Foto: Anna-Len Ahlström

Förra året startade feelgoodförfattaren Åsa Hellberg sin trilogi om ett stort lyxigt hotell i London. I sommar kommer den andra delen Kvinnorna på Flanagans där vi får fortsätta av följa hotellets kvinnliga chefer under olika årtionden.

Du kan följa Åsa Hellberg på Instagram  här.

I dessa virustider håller hon dessutom skrivskola på sin blogg.

 

12. Åsa Larsson

Foto: Orlando G Boström

Foto: Orlando G Boström

Åsa Larssons deckarserie om Rebecka Martinsson har sålt till 26 länder och i mer än en miljon exemplar bara i Sverige. I vår kommer den andra säsongen av tv-serien Rebecka Martinsson som är baserad på böckerna. Om du är nyfiken på författaren, som hämtar inspiration till sina berättelser i barndomsstaden Kiruna, kan du följa henne på Instagram här.

 

13. Håkan Norebäck berättar om sin nya författarvardag

Foto: Gabrial Liljevall

Foto: Gabrial Liljevall

I slutet av mars kom Håkan Norebäcks debutroman. En sista vinter. En roman om skuld och försoning som handlar om Jonny som för första gången på länge är påväg till den döende hemorten. Håkan Norebäck har tidigare jobbat som bland annat fabriksarbetare, taxichaufför och brevbärare, och om du är nyfiken  så finns han på Instagram.

 

14. Elin Olofsson är en mästare på att förmedla

Foto: Anna Rex

Foto: Anna Rex

Författaren Elin Olofsson skriver om liv och villkor för kvinnor på landsbygden. Hennes senaste bok Herravälde kom i somras och fick ett fint mottagande.

Du kan följa författaren Elin Olofsson på Instagram här.

Hon har också en intervju-podcast, Elin möter, som finns här.

 

15. Viveca Sten berättar om skrivandets vardag

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Viveca Sten är en av Skandinaviens största deckarförfattare. I höstas kom den tionde och fristående delen av hennes Sandhamn-sere, I hemlighet begravd.  Hon är en av många författare som högläser live på Instagram under coronakrisen.

Följ Viveca Sten på Instagram här.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Hemmakontoret fortsätter att leverera???? #hårtarbete

Ett inlägg delat av Viveca Sten (@vivecasten)

16. Stefan Ahnhem

Foto: Thron Ullberg

Foto: Thron Ullberg

Stefan Ahnhem började som manusförfattare inom film och tv, men har de senaste åren skrivit polisromaner. Hittills har det blivit fem fristående kriminalromaner om kommissarien Fabian Risk och hans kollegor runt Öresund. När ett event som han nyligen skulle ha medverkat på i Danmark blev inställt sände han istället live i sina egna kanaler där följarna fick ställa frågor till honom.

Följ honom på Facebook här.

Och på Instagram här.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Så här glad kan man se ut när man av sitt norska förlag just fått höra nyheten om att böckerna om Fabian Risk just passerat 300.000. Det känns helt fantastiskt men snudd på overkligt. Stort tack till hela gänget på #aschehoug, alla ni som står i bokhandeln och rekommenderar böckerna och framför allt till alla er läsare. Utan er ingenting. Heja Norge! ????? • • ?? This is how happy you get when your Norwegian publisher tells you the news that the Risk-series has sold more than 300.000. It’s crazy and surreal but also a very nice way to start the weekend. Big thanks to everyone at Aschehoug, all the book sellers who recommend my books and of course all my Norwegian readers. Without you there would be nothing. #stefanahnhem #ahnhem #fabianrisk #300.000soldcopies #happy #norway

Ett inlägg delat av Stefan Ahnhem (@stefanahnhem)

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer