Grattis på 70-årsdagen, Stephen King!

Grattis på 70-årsdagen, Stephen King!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 20 september 2017

Trots att han passerat pensionsåldern drar den produktive skräckmästaren inte ned på takten, utan fortsätter att skrämma slag i världen. I år är han aktuell med en svensk nyöversättning av klassiska handboken Att skriva, nya filmatiseringar av Dark Tower och Det går upp på bio, och för första gången finns alla åtta delarna i livsprojektet Det mörka tornet tillgängliga på svenska. Dessutom förekommer han som en karaktär i Joyce Carol Oates senaste roman Jack of Spades och han för ett ständigt pågående twitterkrig mot Donald Trump och hans likar

 

Lästips från fem decenniers skrivande:

1970-talet

Varsel (The Shining)

 

Varsel var Stephen Kings tredje utgivna roman och den blev hans stora internationella genombrott. Boken ligger också till grund för Stanley Kubricks klassiska skräckfilm The Shining med Jack Nicholson i huvudrollen. Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern. Sonen Danny är synsk och ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen …

1980-talet

Jurtjyrkogården

Läkaren Louis Creed flyttar med sin familj till den lilla staden Ludlow i Maine. Det är något mystiskt med den gamla djurkyrkogården där traktens barn begraver sina husdjur. Bortom den ligger också en annan begravningsplats – på marker där uråldriga förbannelser slumrar. När familjens katt återuppstår efter att ha blivit överkörd förstår Louis att mäktiga krafter satts i rörelse. Jurtjyrkogården, som kom ut 1983, hör till Stephen Kings mest lästa böcker.

1990-talet

Revolvermannen

Första delen i den episkt långa bokserien Det mörka tornet. Romansviten är Stephen Kings livsverk – ett myllrande rikt fantasiepos som för oss in i världar fulla av skönhet och grymhet, mod och förräderi, magi och stor berättarkonst. I en främmande värld med genklanger från vår egen möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart.

2000-talet

Att skriva

Boken har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter. Sedan första utgivningen har King uppdaterat boken flera gånger och i år nyöversattes boken till svenska av författaren Ola Larsmo.

2010-talet

Mr Mercedes

En kall morgon plöjer en ensam förare i en stulen Mercedes rakt genom en människohop. Åtta människor dör, femton skadas. Den nypensionerade kriminalaren Bill Hodges kan inte släppa fallet. Så får han ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen. Han inser att ”Mr Mercedes” kan slå till igen. Tillsammans med två oväntade medhjälpare ger han sig in i en farlig katt-och-råtta-lek i kamp mot klockan. Mr Mercedes var Stephen Kings första renodlade thriller och en hyllning till den hårdkokta noir-genren.

Outsidern

Terry Maitland – även kallad Coach T – är något av en lokalkändis i Flint City. Alla känner den omtyckte basebolltränaren, och chocken blir stor när han grips misstänkt för sexuella övergrepp och mord på ett barn. Men det dyker upp märkliga inslag i utredningen som inte går att förklara. Lika säkert som bevismaterialet mot Terry tycks vara, lika vattentätt är det alibi som basebolltränarens advokat presenterar. Kan en människa befinna sig på två olika platser samtidigt? De krafter som satts i spel har inte  någon naturlig förklaring – och ondskan som ligger bakom det fruktansvärda mordet är fortfarande lös…

Outsidern är en mångbottnad spänningsroman som påminner läsaren om klassiker som Det, och samtidigt innehåller en kärleksfull blinkning till Kings senaste thrillerserie om kriminalaren Bill Hodges, som inleddes med Mr Mercedes.

 

Av Jesper Ims Johansson

Fakta

 • Vem:

  Stephen King

 • Född:

  1947 i Maine.

 • Famij:

  Är gift med Tabitha sedan 1972. Barnen Naomi King, Joseph Hillstrom King (skriver under namnet Joe Hill) och Owen King, samt fyra barnbarn.

 • Bor:

  Delar sin tid mellan husen i Bangor, Maine och Lovell, Maine. Under vinterhalvåret bor de i ett större hus vid kusten i Sarasota, Florida.

 • Aktuell:

  Med den klassiska handboken Att skriva, nya filmatiseringar av Dark Tower och Det och för första gången finns alla åtta delarna i livsprojektet Det mörka tornet tillgängliga på svenska. 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!