Här är sommarens hetaste böcker
Boktips

Här är sommarens hetaste böcker

Ah, sommaren. Lite ledighet, mindre ansvar, MER BÖCKER. Vi vet hur det är, och därför presenterar SelmaStories nu sommarens hetaste titlar så att ni ska ha något att viga dagarna till. Varsågoda!

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 12 maj 2023

Ah, sommaren. Lite ledighet, mindre ansvar, MER BÖCKER. Vi vet hur det är, och därför presenterar SelmaStories nu sommarens hetaste titlar så att ni ska ha något att viga dagarna till. Varsågoda!

Bok 1

Dit floden för dig av Shelley Read

Inbunden
Köp boken

En gripande och smärtsam berättelse som fångar samma atmosfär som Där kräftorna sjunger. Handlingen utspelar sig på 1940-talet i Colorado, där tonåringen Victoria Nash lever och arbetar på en persikofarm, omgiven av destruktiva män i sin familj. En slumpmässig möte med främlingen Wilson Moon på gatan förvandlar deras liv, och de faller handlöst för varandra trots förbjudet. När Victoria blir gravid tvingas hon fly upp i bergen och bosätta sig i ett enkelt skjul. Trots sin överväldigande sorg finner hon styrka i den djupa samhörigheten med vildmarken och kämpar för att återfå det som gått förlorat. Samtidigt hotar en stigande flod i dalen att utplåna hennes hem och allt hon känner till.

Bok 2

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Färskt vatten till blommorna är en innerlig och gripande roman som handlar om en kvinna som trots alla motgångar håller fast vid tron på lycka. Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Bourgogne. Hon öppnar sitt kök för besökare och invånare som söker tröst, gemenskap och en stunds samtal. En kväll får Violette oväntat besök av en förbryllad poliskommissarie. Hans nyss avlidna mor har önskat att bli begravd på denna kyrkogård bredvid en främling. I sin strävan att lösa mysteriet dras kommissarien in i Violettes liv och både kärlek och hemligheter avslöjas. Violettes stillsamma tillvaro kommer att förändras för alltid.

Bok 3

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
Köp boken

Atlas: Historien om Pa Salt är den avslutande boken i Lucinda Rileys serie om de sju systrarna, och tar oss med på en äventyrlig resa genom tid och rum. Genom hela boken avslöjas hemligheter och sanningar om systrarnas mystiske far, Pa Salt, som tvingar dem att omvärdera sina egna liv och identiteter. Det är en gripande och fascinerande berättelse som tar läsaren på en resa runt hela världen och lämnar ett outplånligt intryck. Atlas: Historien om Pa Salt är ett perfekt avslut på en serie som har tagit världen med storm.

Bok 4

Teatern vid stranden av Joanna Quinn

Inbunden
Köp boken

På ett gods nära havet i engelska Dorset växer de tre syskonen Seagrave upp och bygger tillsammans en teater i ett strandat valskelett, som upptäckts av den äventyrliga Cristabel. Men när andra världskriget bryter ut och barnen blivit vuxna byts deras lekfulla tillvaro mot allvar. Cristabel och den yngre brodern Digby rekryteras av underrättelsetjänsten och tvingas spela sina svåraste roller någonsin, medan den äldre brodern, som valt en annan väg, kämpar för att hålla godset och teatern vid liv.

Bok 5

Dina perfekta sidor av Colleen Hoover

danskt band
Köp boken

En gripande och känslosam bok från Colleen Hoover, författaren bakom bästsäljaren Det slutar med oss. I denna bok står kärlekens styrka på spel när Quinn och Graham, två trasiga själar, kämpar för att rädda sin perfekta relation från deras imperfekta äktenskap. Åren av minnen, misstag och hemligheter hotar att splittra dem, och endast löften från det förflutna kan rädda deras framtid tillsammans. Detta är en gripande berättelse om hopp, otillräcklighet och om en kärlek som aldrig dör.

Bok 6

Den förste av Marit Furn

Inbunden
Köp boken

”Jag är säker på att det finns en massa relevant kritik mot Gustav Vasa. Men var sak har sin plats. Ett nationaldagsfirande är knappast rätt tillfälle att dra ner brallorna på symbolen för Svea rike.”

Efter att ha blivit känd som ”den unge ångvälten” i Stockholms kulturliv har Eriks karriär plötsligt stannat av. I hopp om en nystart och en mer genuin tillvaro köper han en gård i Dalarna, men snabbt blir indragen i lokala konflikter och upptäcker att han faktiskt gillar det. När Erik lyckas få bygden att sätta upp en storslagen pjäs om Gustav Vasa blir han den förste bland jämlikar, en furste av både modernt och uråldrigt snitt. Marit Furn har skrivit en underfundig och rolig roman om kultur och arv, ensamhet och makt, där gårdagens och dagens Sverige kan se förvillande lika ut.

Bok 7

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

danskt band
Köp boken

Året var 1987 när Sam och Sadie möttes på sjukhuset, där de båda befann sig på grund av sjukdomar och olyckor. Trots deras olikheter upptäckte de snabbt sin gemensamma passion för dataspel, vilket ledde till att de senare blev stora stjärnor inom spelvärlden. Men i verkligheten visade sig livet vara långt ifrån enkelt, och de stod inför både professionella och personliga prövningar. Gabrielle Zevins roman om deras kärlek är inte en vanlig kärleksroman, men har ändå blivit en global sensation och utsetts till Amazon Book of the Year.

Bok 8

För kärleks skull av Rosie Walsh

Inbunden
Köp boken

Hyllade Rosie Walsh är tillbaka med en spänningsfylld berättelse om äktenskap och kärlek. I huvudrollen är Emma, en framstående marinbiolog, som lever tillsammans med sin man Leo och deras dotter. Men när Emma blir sjuk och Leo börjar gräva i hennes förflutna, upptäcker han att allt han trodde sig veta om henne är en lögn – till och med hennes namn. Emma tvingas konfrontera sitt förflutna och bevisa för sin man att hon verkligen är den kvinna han känner. Men för att göra det måste hon avslöja sin andra stora kärlek.

Bok 9

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst

Inbunden
Köp boken

På 1930-talet drömmer Sonja om att bli konstnär, men hennes mor protesterar och hon flyr till en konstskola i Köpenhamn. Där möter hon en värld där allt verkar möjligt, där idealism och experiment flödar, och där konst och sexualitet blir en del av motståndet mot nazismen. När kriget bryter ut befinner sig Sonja i Paris och umgås med surrealisterna, medan allt ställs på sin spets. Hanne-Vibeke Holst skildrar på ett mästerligt sätt Sonja Ferlov Mancobas kamp för konst och kärlek, och ger en levande bild av Europas mörkaste decennier.

Bok 10

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Inbunden
Köp boken

Agnetas liv har äntligen blivit fulländat i den pittoreska staden Saint Carelle tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien och katterna. Men en dag knackar myndigheterna på dörren till det medeltida klostret och hotar att riva det. Trots Einars fatalistiska syn på livet bestämmer sig Agneta för att kämpa för sin magiska värld tillsammans med Fabien, Bonnibelle, Paul och deras vackra underkläder. Samtidigt som solen sakta går ner över klostermuren bestämmer sig Agneta för att övervinna tidvattnet och kämpa för det hon tror på.

Emma Hambergs livsglädje och kärlek till människor lyser igenom i denna somriga, gripande berättelse som dessutom blivit nominerad till Årets Bok 2o23.

Bok 11

En ond tid av Deepti Kapoor

Inbunden
Köp boken

En tragisk händelse i New Delhi leder till en spirande journalist som korsar vägar med en playboy-arvtagaren Sunny och hans undergivna tjänare. När familjens rykte och Sunnys drömmar står på spel, utspelar sig en farlig dans av makt och hämnd. Men vem av dem bär egentligen på den mest förödande hemligheten, och vilka familjeband är värda att försvara till vilket pris? ”En ond tid” är en mörk och spännande skildring av det moderna Indien, där inget är vad det verkar och alla har något att dölja. Perfekt för den som älskar familjedramer och maktspel á la Succession och Gudfadern.

Bok 12

Längtan hem av Nora Roberts

Inbunden
Köp boken

Connor O’Dwyer är en skicklig falkenerare som visar turister runt i Irlands natursköna landskap. Hans stigar korsas ofta med Mearas, en hästguide och god vän. Efter en dramatisk händelse börjar Connor se Meara på ett annat sätt och undrar om hon kan bli den första kvinnan han öppnar sitt hjärta för. Men när hotet från det förflutna dyker upp, måste Connor stå stadigt för att skydda allt han håller kärt. Längtan hem är den andra delen i trilogin om släkten O’Dwyer, som berättar om kärlek, magi och starka vänskapsband som sträcker sig genom historien.

En sida till? Fortsätt läs!