9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd
Boktips

9 böcker som får dig att vilja sova med lampan tänd

Har du sett avsnittet av Vänner när Joey läste The Shining (Varsel) och la den i frysen när den blev för läskig? Vi har listat ett gäng böcker som också kan behöva en omgång eller två i frysen. Men vi varnar dig: det här är ingenting för den lättskrämda eller äckelmagade.

Av: Moa Linette Lindahl
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 26 oktober 2022

Har du sett avsnittet av Vänner när Joey läste The Shining (Varsel) och la den i frysen när den blev för läskig? Vi har listat ett gäng böcker som också kan behöva en omgång eller två i frysen. Men vi varnar dig: det här är ingenting för den lättskrämda eller äckelmagade.

Bok 1

Den svarta boken av Magnus Västerbro

Kartonnage
Köp boken

Mörker, mardrömmar och de värsta fantasierna. Det är utgångspunten i den här berättelsesamlingen som är Magnus Västerbros första skönlitterära bok. Antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar från alla tider varvas med berättelser om helveten på – och under – jorden. Det är skräckfyllt och spöklikt, ofta makabert men också oavbrutet fascinerande.

Bok 2

Kritgubben av C J Tudor

Kritgubben, som är C. J. Tudors debutroman, är betydligt mindre blodig än vissa andra böcker på den här listan, men spänningen och obehaget förföljer en boken igenom.

Det började 1986, på tivolit. Det var då den 12-årige Eddie träffade mr Halloran – Kritgubben. Det var han som gav Eddie idén om kritfigurerna. Det var roligt ända till att kritfigurerna ledde dem till en död kropp. Trettio år senare kommer plötsligt ett kuvert med en krita och en kritfigur. Kommer historien att upprepa sig? Var spelet egentligen aldrig över?

Bok 3

Benvittring av Johan Theorin

I november kommer den femte delen i Johan Theorins läskiga deckarserie som utspelar sig på Öland. I Benvittring dör en man i ett stenras på ödslig strand. På marken har han hunnit lägga en krans av rosor. När polisen Tilda Davidsson lyfter på kransen hittar hon benrester från en man som sist sågs i livet tillsammans med hennes 86-årige släkting, skepparen Gerlof. Gerlof är sjuklig och kraftlös, men måste ändå ta reda på varför en gammal tragedi ännu skapar rädsla och hat. Hat så starkt att mordet på stranden bara är början.

Bok 4

Skräcken på Wakenhyrst av Michelle Paver

Ljudbok
Köp boken

Författaren bakom succéromanen Evig natt har skrivit en skräckhistoria som får ditt blod att isa. I ett bortglömt hörn av England ligger det ståtliga godset Wake’s End. Intill huset finns ett kärr, en mörk våtmark där vassen viskar hemligheter. Här lever Maud, en ensam flicka som har förlorat sin mor. Huset styrs av hennes dominante, stränge far. Maud lockas av vildmarken som omger Wake’s End, särskilt det mystiska kärret… En medeltida målning av djävulen väcker någonting till liv och hemligheter från det förflutna stiger till ytan.

Bok 5

Jurtjyrkogården av Stephen King

Frysboxen rymmer definitivt fler böcker av Stephen King, som ju är något av en mästare på genren. Att välja ut den läskigaste av hans många titlar som Carrie, Cujo, Det och Lida är inte det enklaste. Men det är ändå något extra obehagligt med Jurtjyrkogården som är en av Kings tidigare och mest lästa titlar.

Den handlar om läkaren Louis som tillsammans med sin familj flyttar till ett litet idyllområde i Maine. Deras nya hem är fantastiskt och omgivningen likaså, men i utkanten ligger en djurkyrkogård där barnen i området begraver sina husdjur. Ganska snabbt känner familjen obehaget från kyrkogården och när familjens katt återuppstår efter att ha blivit påkörd förstår de att något verkligen inte är som det ska.

Bok 6

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström

Mannen mellan väggarna av Emma Ångström  är en nervkittlande rysare som kommer skrämma vettet ur alla som bor i hyreshus.

Kort efter att en barnfamilj flyttar in i ett hyreshus på Tegnérgatan sker ett mord i samma byggnad. Det är ett av de märkligaste morden i Stockholms historia. En kvinna har försvunnit från sitt hem och hittas två veckor senare av sin man i hallen i deras gemensamma lägenhet. Alla är förbryllade. Var har kroppen gömts under två veckors tid? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten? Samtidigt sker allt underligare saker i huset. En hund hittas död på gatan, mat försvinner ur kylskåpen och en outhärdlig lukt sprids i lägenheterna. Och när den lilla flickan i den nyinflyttade familjen leker Anden i glaset knackar det plötsligt i väggarna.

Bok 7

Till skogs av Tana French

Om du gillar polisromaner kommer du att älska denna! Tana Frenchs debutroman är en otroligt spännande och mörk psykologisk deckare skriven ur ett inifrånperspektiv i jag-form som gör att det bara inte går att komma undan huvudpersonens starka upplevelser och känslor.

När Adam Ryan var tolv år lekte han en varm och solig sommardag med sina två vänner i skogen. Senare samma kväll hittades han paralyserad mot en trädstam och med skorna fyllda av blod. Hans vänner hittades aldrig, Adam mindes ingenting från händelsen och fallet löstes aldrig. Tjugo år senare hittas en flicka mördad på nästan samma plats och de två kriminalassistenterna Rob och Cassie blir tilldelade fallet och märker snart att det tycks finnas ett samband mellan flickans död och fallet för tjugo år sedan.

Bok 8

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in är kanske den mest kända boken av John Ajvide Lindqvist, men Lilla Stjärna sägs vara hans mörkaste, blodigaste och mest hjärnsubstansfyllda roman.

En svensktoppsartist hittar en dag ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. När barnet börjar börjar skrika förundras artisten över de fantastiska tonerna och beslutar att ta med henne hem till sin källare för att utnyttja hennes musikalitet. Vid samma tid föds en annan flicka som inte har några musikaliska eller andra förmågor och som är ganska alldaglig. Hon kämpar med fetma och utanförskap och sysselsätter sig med att ”trolla” på internet – att skriva elaka kommentarer på olika internetforum. Så småningom korsas flickornas vägar och mötet resulterar i total katastrof.

Bok 9

Färjan av Mats Strandberg

Det här är en bok för dig som älskar när det är riktigt äckligt och läskigt. Som namnet och bokomslaget vittnar om utspelar den sig på en färja, på en 24-timmarskryssning fram och tillbaka till Åbo. Efter några timmar ute till havs åker plötsligt färjan ut i tomma intet. Det finns ingenstans att ta vägen, ingenstans att fly. Och en barnvampyr härjar fritt…

OBS. Det finns en överhängande risk att du inte vågar sätta din fot på en färja igen. Någonsin.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!