Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag
Boktips

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Han har sålt drygt 350 miljoner böcker världen över och har kallats för skräckmästare i 40 år — Stephen King är inget mindre än en gigant. Vi listar några av hans bästa och mest kända böcker från fem decennier.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Shane Leonard
Publicerad: 06 september 2023

Han har sålt drygt 350 miljoner böcker världen över och har kallats för skräckmästare i 40 år — Stephen King är inget mindre än en gigant. Vi listar några av hans bästa och mest kända böcker från fem decennier.

1970-talet

1. Varsel (The Shining)

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Varsel var Stephen Kings tredje utgivna roman och den blev hans stora internationella genombrott. Boken ligger också till grund för Stanley Kubricks klassiska skräckfilm The Shining med Jack Nicholson i huvudrollen. Jack Torrance får i uppdrag att ta hand om det isolerade Overlook Hotel över vintern. Sonen Danny är synsk och ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen…

Köp The Shining här.

1980-talet

2. Det

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

En klassisk och världsberömd skräckberättelse som tack vare nyfilmatiseringarna med Bill Skarsgård i huvudrollen upptäcks av en ny generation läsare och skräckfantaster. I den lilla staden Derry i Maine börjar barn försvinna spårlöst. I kloakerna under staden ligger något på lur och iakttar. Där finns ondskan, där finns Det. Vi får följa ett kompisgäng som under 1950-talet samlade sina krafter och tillsammans trotsade Det. De lyckades driva tillbaka ondskan till de mörka djup där den hör hemma. Flera år senare skakas Derry på nytt av ohyggliga mord och försvinnanden.

Köp Det här.

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Stephens Kings klassiska thriller som nu kommer som storfilm!

För att tjäna lite extra pengar ställer de fattiga collegestudenterna Andy och Vicky upp som försökspersoner i ett experiment för USA:s underrättelsetjänst. Snart märker de att experimenten ger dem övernaturliga krafter – krafter som blir ännu starkare, rent av livsfarliga, när de blir kära och får barn.

Dottern Charlie har ärvt förmågan att framkalla eld med tankekraft – pyrokinesi. Familjen vill hålla hennes förmågor hemliga, men när staten försöker tillfångata Charlie för att undersöka hennes förmågor och kunna använda dem i eget syfte, måste familjen fly. I jakten är alla medel tillåtna och världen riskeras att sättas i brand när Charlie, hotad och full av ilska, slår tillbaka.

Köp Eldfödd här.

1990-talet

4. Revolvermannen

Första delen i den episkt långa bokserien Det mörka tornet. Romansviten är Stephen Kings livsverk – ett myllrande rikt fantasiepos som för oss in i världar fulla av skönhet och grymhet, mod och förräderi, magi och stor berättarkonst. I en främmande värld med genklanger från vår egen möter vi för första gången Roland av Gilead, den siste revolvermannen, en ensam hämnare ständigt på väg genom ett ödelagt land på jakt efter den undflyende mannen i svart.

Köp Revolvermannen här.

2000-tal

5. Att skriva

Boken har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter. Sedan första utgivningen har King uppdaterat boken flera gånger och i år nyöversattes boken till svenska av författaren Ola Larsmo.

Köp Att skriva här.
Lyssna på Att skriva här.

2010-talet

6. Mr Mercedes

En kall morgon plöjer en ensam förare i en stulen Mercedes rakt genom en människohop. Åtta människor dör, femton skadas. Den nypensionerade kriminalaren Bill Hodges kan inte släppa fallet. Så får han ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen. Han inser att ”Mr Mercedes” kan slå till igen. Tillsammans med två oväntade medhjälpare ger han sig in i en farlig katt-och-råtta-lek i kamp mot klockan. Mr Mercedes var Stephen Kings första renodlade thriller och en hyllning till den hårdkokta noir-genren.

Köp Mr Mercedes här.
Lyssna på Mr Mercedes här.

2020

7. Senare

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Kings Senare påminner om klassikern Det och är en skrämmande och rörande roman om förlorad oskuld, och ett gastkramande utforskande om att stå upp mot ondska. Senare handlar om Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor. Jamie vill helt av allt ha en vanlig och normal barndom, men Jamie är inget vanligt barn. Han ser saker som ingen annan kan se, vet saker som ingen annan kan veta. En dag blir han indragen i polisens jakt på en mördare från andra sidan graven.

Köp Senare här.
Lyssna på Senare här.

8. Holly

Stephen Kings bästa böcker — från 1970-talet till idag

Stephen King är tillbaka i toppform, med Holly, en ny gastkramande thriller. När Jorge Castro avbryter sin sedvanliga joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, överraskas han av ett nålstick i nacken. Castro är bara en av flera offer som fått samma hemska slut. Privatdetektiven Holly Gibney blir kontaktad en dag av en orolig mamma till en ung kvinna som förvunnit från samma kvarter. Gibney kommer två människor på spåren, vars gärningar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Köp Holly här.
Lyssna på Holly är.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!