10 av litteraturens mest oförglömliga kärlekspar
Boktips

10 av litteraturens mest oförglömliga kärlekspar

De lider och längtar, älskar trots förhinder och förändrar varandras liv. De flesta är inte sådana som i slutet får varandra – men vad finns det egentligen att skriva om dem som levde lyckliga i resten av sina liv? Här är några av litteraturens mest oförglömliga kärlekspar.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 14 februari 2023

De lider och längtar, älskar trots förhinder och förändrar varandras liv. De flesta är inte sådana som i slutet får varandra – men vad finns det egentligen att skriva om dem som levde lyckliga i resten av sina liv? Här är några av litteraturens mest oförglömliga kärlekspar.

1. Cathy & Heathcliff 

Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Han är älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine, men avskydd av sin fosterbror. När fadern i huset dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Emily Brontës Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

Svindlande höjder

Svindlande höjder

Emily Brontë

2. Arvid & Lydia

Den allvarsamma leken från 1912 är en av våra främsta kärleksromaner. Hjalmar Söderbergs klassiker utspelar sig i 1900-talets Stockholm och skildrar en komplex kärlekshistoria mellan journalisten Arvid Stjärnblom och konstnärsdottern Lydia Stille. De blir blixtförälskade, men skiljs åt då Arvid inte vågar binda sig. Först efter många år då de båda är gifta ses de igen. Det är en roman om kärleken, illusionen och resignationen. Och för varje gång man läser om Den allvarsamma leken är det som om den har något nytt att säga en!

Den allvarsamma leken

Den allvarsamma leken

Hjalmar Söderberg

3. Maja & Sebastian

Recensenterna älskade boken och publiken älskade Netflix-serien. Malin Persson Giolitos succéroman utspelar sig i Djursholm och handlar om artonåriga Maja som blir ihop med rikemanssonen Sebastian. Det är en romans som slutar i en blodig tragedi i ett klassrum på Djursholms allmänna gymnasium. Nio månader senare ställs Maja inför rätta. Det är en bladvändare till rättegångsthriller men också en drabbade klasskildring och ett inkännande porträtt av en ung människa.

Störst av allt

Störst av allt

Malin Persson Giolito

4. Ester Nilsson & Hugo Rask

Vissa romankaraktärer lever vidare och blir föremål för diskussion bortom själva böckerna. Så är det om något med Ester Nilsson och Hugo Rask i Egenmäktigt förfarande. Romanen belönades med Augustpriset när den kom för nästan sex år sedan och är redan en klassiker. Det är en enkel men ändå storslagen historia, och ingen har nog lyckats beskriva en väntan på ett sms lika träffande. Det handlar om poeten och essäisten Ester Nilsson som får en förfrågan att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två inleder en slags kärleksrelation. Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande är en bok om kärlek men också en detaljstudie i makt, besatthet och självbedrägeri

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

5. Carol & Therese

Patricia Highsmith är framför allt känd för sina psykologiska thrillers, men även för den lesbiska kärleksromanen Carol.  Den handlar om 19-åriga Therese som drömmer om att bli scenograf och jobbar extra i en leksaksaffär. En dag hjälper hon en kund, en elegant kvinna, att hitta en julklapp åt hennes dotter. Therese får adressen dit paketet ska skickas och när hon får för sig att skicka ett julkort till Carol blir det början på passionerad kärleksaffär där mycket kommer att stå på spel. Carol gavs ut under pseudonym 1952 och kom 2015 som storfilm med Cate Blanchett och Rooney Mara i huvudrollerna.

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

6. Martina & Gustav

Det är 60-tal i Stockholm. Studenterna Martina och Gustav gör slut, blir tillsammans, och bryter upp igen. Boken skildrar deras av och på-förhållande där det pågår en ständig diskussion om vad det egentligen är att vara ett par. Vilket ansvar innebär det? Och är det möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation? Gun-Britt Sundströms förhållanderoman om Martina och Gustav från 1976 blev hennes genombrott som författare, och boken betraktas idag som en modern klassiker.

Läs mer: Läs ett utdrag Gun-Britt Sundströms dagbok från ”Maken”-åren

Maken

Maken

Gun-Britt Sundström

7. Connell och Marianne

Normala människor kallades för ”årets roman” av New York Times och fick fina recensioner när den i höstas kom på svenska. Romanen handlar Connell och Marianne som växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata för att sedan ligga och kort därefter göra slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.

Normala människor

Normala människor

Sally Rooney

8. Karl-Oskar & Kristina

Karl-Oskar och Kristina har en given plats på den här listan! Vilhelm Mobergs Utvandrarna tillhör en av våra allra mest lästa och älskade böcker. Klassikern skildrar som bekant hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar Fattigsverige för ett drägligare liv i USA. ”Jag är så trött, Karl-Oskar. Jag tyar inte mer.” Liv Ullmans klagan är numera klassisk, precis som Jan Troells filmatisering av Mobergs epos.

Läs mer: 14 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

Utvandrarna

Utvandrarna

Vilhelm Moberg

9. Elizabeth Bennet & Mr Darcy

Stolthet och fördom är en av våra stora klassiker och Jane Austens kärleksroman tåls att läsas om och om igen. Boken som gavs ut i England 1813 kretsar kring kärleken och äktenskapet och berättar om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige Mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra. Med över tvåhundra år på nacken fortsätter romanen att inspirera till långfilmer, teateruppsättningar och fortsättningsromaner.

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom

Jane Austen

10. Elio & Oliver

Elio, 17, bor med sina föräldrar i ett stort hus i Toscana. Hans pappa är forskare i lingvistik och varje sommar tar han dit en doktorand i några veckor. Den här gången är det Oliver, en 30-årig amerikan, som kommer till huset. Elio stör sig först på honom, men attraktionen mellan dem växer och en laddad kärleksaffär inleds. André Acimans Call me by your name är en roman om den första stora kärleken och en sommar man aldrig glömmer.

Köp på Adlibris

Köp på Adlibris

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.