Lydia Sandgren gör succé med romanen ”Samlade verk”
Boktips

Lydia Sandgren gör succé med romanen ”Samlade verk”

En roman med böljande språk, som förflyttar dig i tid och rum och berikar den svenska romankonsten. Hyllningarna regnar över Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Emelie Asplund
Publicerad: 23 november 2020

En roman med böljande språk, som förflyttar dig i tid och rum och berikar den svenska romankonsten. Hyllningarna regnar över Lydia Sandgrens debutroman Samlade verk.

Lydia Sandgrens Samlade verk måste kunna anses vara en ovanlig debut. Den nästan 700 sidor långa romanen utspelar sig främst i 70- och 80-talets Göteborg och berättar en historia om konst, familj, manlig vänskap, otrohet och frihet. I november 2020 tilldelades författaren Augustpriset för romanen.

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Psykologstudenten Rakel ser sin mamma Cecilias ansikte på utställningsaffischerna som tapetserar staden, hon som gåtfullt försvann 15 år tidigare. Samtidigt slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Lydia Sandgren bor själv i Göteborg och berättar i en intervju med Svensk Bokhandel om valet att skriva om staden:
– Jag är väldigt influerad av Hjalmar Söderberg och hans skildringar av Sekelskiftesstockholm och har velat upprätta ett slags litterärt monument över Göteborg. Varför ingen gjort det tidigare övergår mitt förstånd. Men vi har ju Håkan Hellström, han har väl fått bära det oket.

Läs mer: Bokslut! 12 titlar som blev stora boksnackisar 2020

Berättelsen om Gustav, Martin, Cecilia och Rakel och 70- och 80-talets Göteborg har hyllats av recensenter i kvälls- och dagstidningar. Carl-Michael Edenborg skriver i Aftonbladet:
”Jag slukade romanen under en helg, som om jag var tolv igen. Sent på söndagskvällen läste jag motvilligt och andlöst det litterärt fulländade slutet. Den natten utspelades alla mina drömmar inne i berättelsens parallella universum.”

Therese Eriksson skriver i Svenska Dagbladet:
Samlade verk är en perfekt roman att sjunka in i, ett igenkännbart men ändå avlägset universum, en god stunds förflyttning i tid och rum, en som bara kan göras i litteraturen och konsten.”

Samlade verk är en uppväxtskildring som så småningom utvecklas till en form av släktkrönika, där vänskapen mellan Gustav och Martin först står i fokus för att sedan göra plats åt Rakels sökande efter sin mamma. Annika Wall beskriver i Smålandsposten Lydia Sandgrens språk som ”flödande, böljande, självklart och hela tiden med en tydlig riktning” och jämför bokens hyllning till läsandet, litteraturen, bildningen, konsten, språket och skrivandet med Jan Kjaerstad.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

matcha alltid bok med outfit ??

Ett inlägg delat av Sandra Beijer (@sandrabeijer)

Samlade verk får Victor Malm på Expressen att för en kort stund glömma det krisande världsläget:
”Jag är full av beundran. Glöm pandemin, glöm ekonomin, läs Lydia Sandgren och tänk att det är med Samlade verk som 2020-talet börjar. Åtminstone en liten stund.”

Missa inte! 15 intellektuella böcker som utmanar läsaren

I Sydsvenskan jämför Anna Lundvik Lydia Sandgrens författarskap med Elena Ferrante och hyllar skildringen av manlig vänskap:
”Ja, med denna debut kliver Lydia Sandgren fram som en ny och betydande författare. Samlade verk berikar den svenska romankonsten med extraordinär fiktion. Jag har sällan – för att inte säga aldrig – läst liknande porträtt av manlig vänskap eller dess betydelse för skapandet.”

Vill du läsa boken som e-bok? Klicka här!

Samlade verk

Samlade verk

Lydia Sandgren
Inbunden
Köp boken
Lyssna på boken här

Lyssna på boken här

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer