13 politikerbiografier om maktens korridorer
Biografier

13 politikerbiografier om maktens korridorer

Vad händer egentligen i Vita huset och Rosenbad? Vi listar tretton politikerbiografier som tar dig närmre människor som Barack Obama och Barbro Westerholm – och som visar det som pågick bakom kulisserna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Thron Ullberg
Publicerad: 13 september 2023

Vad händer egentligen i Vita huset och Rosenbad? Vi listar tretton politikerbiografier som tar dig närmre människor som Barack Obama och Barbro Westerholm – och som visar det som pågick bakom kulisserna.

Bok 1

Också Annie av Caroline Bankler, Annie Lööf

Inbunden
Köp boken

Annie Lööf är en av våra mest inflytelserika ledare. Som liberal, feminist och humanist har hon tagit hårda strider. Hon har mött respekt men även hot, hat och mordplaner. I Också Annie följer vi med på närmare håll, genom personliga och samhälleliga förändringar. Har allt varit värt det?

Bok 2

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss av Henrik Arnstad

Personen som kanske bidrog mest till 1900-talets svenska välfärdsstat är Ernst Wigforss; politiker, akademiker och framför allt en av världens mest framgångsrika socialister. Historikern Henrik Arnstad berättar om hur Wigforss kämpade kompromisslöst för Sveriges ekonomi och växande jämställdhet samt hur han gjorde motstånd till Hitler under andra världskriget.

Bok 3

Xi Jinping av Stefan Aust, Adrian Geiges

Inbunden
Köp boken

Xi Jinping, Kinas president och generalsekreterare för kommunistpartiet har övertagit positionen som världens mäktigaste ledare. Förutom en fruktad kommunistisk diktatur, är moderna Kina även en global ekonomisk kraft utan dess like, och bakom rodret sitter Xi Jinping. Men var kommer han ifrån, vad är det som driver honom och vad kan vi förvänta oss av Kina i framtiden? Dessa frågor är utgångspunkten i de tyska journalisterna Stefan Austs och Adrian Geiges studie av makt, personkult och envälde.

Bok 4

Mina krig av Carl Bildt

Inbunden
Köp boken

Carl Bildt är en av landets mest erfarna politiker och har tidigare varit statsminister, utrikesminister och haft flera EU- och FN-uppdrag. I Mina krig skriver han avslöjande, initierat och personligt om sina möten och förhandlingar från Narva till Timbuktu, men framför allt om Rysslands försök att med kriser och krig vrida tillbaka klockan i Ukraina och Georgien.

Bok 5

Ord och handling av Jan Eliasson

Storpocket
Köp boken

Diplomaten och politikern Jan Eliassons memoarer spänner över ett liv och en karriär som innehåller mer än de flesta andras. Från ett arbetarhem i Göteborg nådde han via en diplomatisk karriär i flera olika länder, som ambassadör och internationell medlare, posten som vice generalsekreterare i FN. Han har även hunnit med att vara Sveriges utrikes­minister. I sin bok berättar han om sitt liv och sin imponerande yrkesbana.

Bok 6

Landsförrädare av Moa Berglöf

Det är mer än sex år sedan Moa Berglöf lämnade politiken och sin roll som Fredrik Reinfeldts talskrivare under hans tid som statsminister. Hon förväntade sig ett liv efter politiken, men efter partiet öppnat dörrarna för främlingsfientliga krafter kunde hon inte längre vara vara tyst. Moa Berglöf är landsförrädare i denna bok och berättar om sitt liv inifrån Moderaterna.

Bok 7

Allt kommer att bli bra av Jonas Sjöstedt, Jessica Nordh

Efter att Jonas Sjöstedt avgick som partiordförande för Vänsterpartiet och flyttade till Vietnam, fick han ett intressant mail från sin före detta pressekreterare Jessica Nordh. Mailet innehöll anteckningar från tiden då de jobbat tillsammans, och ganska snabbt förstod de båda att detta kunde vara stoff för en biografi. De började skriva, och resultatet blev boken Allt kommer att bli bra, som bara efter några dagar ute i världen trycks upp i en andra upplaga. Boken innehåller både känsla och politik, och tar läsaren in i maktens korridorer.

Bok 8

Om att aldrig ge upp av Barbro Westerholm, Ingrid Kinne Lindgren

Inbunden
Köp boken

I boken Om att aldrig ge upp berättar Barbro Westerholm för journalisten Ingrid Kinne Lindgren om händelser ur sitt långa liv som politiker och ämbetskvinna. Westerholm är historisk för flera viktiga händelser, inte minst för när hon som generaldirektör för Socialstyrelsen tog bort sjukdomsstämpeln på homosexualitet. Något hon hyllats för ända sedan dess. Men i boken beskrivs också händelser som det aldrig tidigare skrivits om. Som exempelvis när Sverige i sista stund och på tveksamma sätt snuvades på ordförandeskapet för Världshälsoorganisationen WHO. Ett spännande  livsporträtt om en kvinna som trotsat patriarkatet.

Bok 9

Ett förlovat land av Barack Obama

Storpocket
Köp boken

Barack Obamas bok är en personlig redogörelse om ögonblicken när historia skrivs. I Ett förlovat land tar han med läsaren på en fängslande resa från sina tidigaste politiska ambitioner till den avgörande segern i Iowa – som visade på gräsrotsrörelsens betydelse – och slutligen till den historiska natten till den 4 november 2008, då han valdes till USA:s 44:e president och blev den första, svarta amerikanen att inneha landets högsta ämbete.

Missa inte! Nu kommer Barack Obamas efterlängtade memoarer

Bok 10

Makt - Lös av Mona Sahlin, Henrik Johnsson

Ljudbok
Köp boken

Hon var sossarnas första kvinnliga partiledare och landets första kvinnliga statsministerkandidat. Mona Sahlin var i politiken i 40 år – och ingen annan partiledare och minister har väl hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 – efter att hon gjort sig skyldig till osant intygande – var hennes tid vid makten över. Hon jagades av medierna dygnet runt, drog sig undan och blev tyst. Makt – Lös utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 till idag, med olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia.

Bok 11

Inifrån av Anna Kinberg Batra

När Anna Kinberg Batra blev partiledare 2015 var hon den första kvinnliga i Moderaternas historia. Men i stället för att även bli den första kvinnan som statsminister, tvingades hon avgå i förväg. I boken Inifrån ger hon sin personliga berättelse om livet som statsministerkandidat i en turbulent politisk tid.

Läs mer: Anna Kinberg Batra om partiledartiden: ”Det blev debatt om hur kvinnlig eller snäll jag var”

Bok 12

Löften till en son av Joe Biden

Tidigare i höstas valdes Joe Biden till USA:s näste president. I sina memoarer Löften till en son får läsaren följa familjen Biden under ett kritiskt år i deras liv. Det är slutet av Barack Obamas tid vid makten, runt om i världen pågår konflikter i bland annat Irak och Ukraina, och familjen Biden drabbas av en personlig katastrof då sonen Beau får besked att han har en hjärntumör och kämpar för sitt liv.

Bok 13

Gunnar Sträng av Erik Åsbrink

Han var med och drev igenom flera av de reformer som byggde välfärdssamhället, och han är den minister som suttit längst på sin post. Mest känd är Gunnar Sträng som finansminister. Nu har Erik Åsbrink, den tidigare socialdemokratiska finansministern, skrivit en biografi om honom. I boken skildrar han en viktig period i vår moderna historia och ger en bild folkhemsfadern.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!