10 boktips till dig som firar jul ensam
Biografier

10 boktips till dig som firar jul ensam

För många innebär jul innebära att umgås med vänner och familj. Men många firar också helt själva, och det är till er vi riktar dessa boktips. Här är böckerna som är ett riktigt bra sällskap!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 21 december 2023

För många innebär jul innebära att umgås med vänner och familj. Men många firar också helt själva, och det är till er vi riktar dessa boktips. Här är böckerna som är ett riktigt bra sällskap!

Bok 1

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

Virginia Woolfs ”Mrs Dalloway” skildrar en dag i Clarissa Dalloways liv i det tidiga 1920-talets London. Clarissa, en kvinna insyltad i sociala plikter, förbereder en fest för att stödja sin mans politiska karriär och hennes hem ska fyllas av framstående gäster. Under detta dygn fyllt av händelser, personliga minnen och livsreflektioner, gör även Clarissas ungdomskärlek Peter ett oväntat återinträde.

Översättare: Else Lundgren

Bok 2

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

Ibland kan ensamhet vara som en overklig dröm att. Det är så det känns för huvudpersonen i Ett år av vila och avkoppling.  Hon är 26, vacker och privilegierad, men isolerar sig från alla, bedövar sig med en rad olika recept och vill inget annat än att sova ett helt år. Roliga och sorgligt på en och samma gång, och helt unikt.

Bok 3

Lektioner i kemi av Bonnier Garmus

Inbunden
Köp boken

Ensamstående mamma och forskare – Elizabeth Zott är definitivt inte en genomsnittlig 1960-talskvinna. Hon vägrar att hållas tillbaka av sina kvinnofientliga manliga motsvarigheter och i avsaknad av en stöttande familj, samlar hon ihop sin egen. Inspirerande, roligt och färgsprakande i technicolor!

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 4

Vild av Cheryl Strayed

När Cheryl Strayed är tjugotvå år rasar hennes liv samman. Hennes mamma insjuknar oväntat i en agressiv cancer och avlider hastigt. Familjen splittras och tappar sakta men säkert kontakten. Cheryl flyr vardagen och sin man, inleder affärer med en rad olika män varav en är narkoman och snart går också hon på heroin. Hennes äktenskap kraschar och på några få år har hon förlorat allt. Men någonstans i en spiral som bara pekar neråt föds idén om att under tre månader lämna allt och ge sig ut på en vandring från Mexiko till den kanadensiska gränsen.  Mot alla odds kämpar Cheryl Strayed på under den hundra dagar långa vandringen som först bryter ned henne, men sedan gör henne starkare och slutligen hel igen.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 5

Let it snow av John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle

Söt YA-berättelse som berättar om när en snöstorm hindrar människor i sina hem på julafton och andra från att resa. En flicka blir strandsatt på hennes tåg, något som inleder en kedja av händelser som leder till tre separata men i slutändan sammanflätade berättelser i denna hjärtvärmande berättelse. Fylld av kärlek, värme och hisnande ögonblick!

Översättare: Ylva Stålmarck

Bok 6

Imorgon, imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Gabrielle Zevins roman ”Imorgon och imorgon och imorgon” har fått stor uppskattning från både läsare och kritiker, inklusive författarna Zadie Smith och John Green. Boken utforskar de djupa och komplexa relationerna mellan huvudkaraktärerna Sam och Sadie, som delar en passion för dataspel. Deras vänskap och samarbete tar dem till framgångar inom spelindustrin, men de möter också personliga utmaningar och komplikationer i verkligheten. Zevin hyllar i romanen kärlek och vänskap utanför traditionella ramar och utforskar fantasins betydelse i livet, vilket gjort boken till en global succé.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 7

Hundra skäl att leva av Richard Roper

I Richard Ropers roman Hundra skäl att leva lär vi känna till Andrew, en man vars jobb är att städa upp efter människor som dött ensamma. I hans arbetsuppgifter ingår att söka efter kontaktpersoner för de avlidna eller pengar för att täcka begravningen. Trots det tunga arbetet påstår Andrew att han har en lycklig familj, men verkligheten är kanske inte så enkel. Hans liv tar en oväntad vändning när han möter sin nya kollega, Peggy, som börjar påverka hans vanligtvis rutinmässiga tillvaro.

Översättare:

 

Bok 8

Jag är glad att mamma dog av Jennette McCurdy

Denna hjärtskärande biografi är en av årets mest omtalade böcker. Jennette McCurdy öppnar upp om sina upplevelser som barnskådespelare och det är lika smärtsam som roligt. Hon beskriver händelserna i barndomen, trauman, ångest, skam och det självföraktet hon utvecklade medan hennes mammas dröm gick i uppfyllelse. Dottern skulle få det liv hon själv drömt om – ett liv som filmstjärna. Ett liv som höll på att förgöra barnet Jennette Mccurdy och först när mamman dog kunde hon göra sig helt fri.

Översättare: Julia Gillberg

Bok 9

Färskt vatten till blommorna av Valerie Perrin

Violette Toussaint är kyrkogårdsvaktmästare i en liten by i Bourgogne. Hon har blivit känd för sin tystlåtenhet och förmåga att lyssna, lever ett stillsamt liv mellan sin trädgård och kyrkogården, och är en trygg punkt för byns invånare och besökare som söker tröst och samtal. Hennes lugna tillvaro förändras dock när en poliskommissarie söker upp henne sent en kväll. Han berättar att hans mor önskat att bli begravd på denna kyrkogård, vid sidan av en okänd man.

Översättare: Sara Gordan

Bok 10

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth

Underhållande och känslofylld roman om Elsa och Sophia som bestämmer sig för att skapa ett rörligt julfirande, med målet att glädja ensamma och ledsna människor. Men när Sophia måste ta hand om sin mamma lämnas Elsa ensam för att genomföra projektet, trots att hon tvivlar på sin egen förmåga att leda det. Medan hon kämpar med att balansera projektet, måste hon också hantera en missnöjd tonåring, en alltför social granndam och en surmulen äldre herre. Dessutom finns det en potentiell romantisk intresse i form av en tomte, vars verkliga identitet är dold bakom en mask.

Läs mer