7 folkkära kändisar som också är bokaktuella
Böckerna

7 folkkära kändisar som också är bokaktuella

Humor, orättvisa, motgångar och andra känslor med hög igenkänningsfaktor. Vi har listat sju böcker som är skrivna av kända personer som alla har sin givna plats i svenska folkets hjärtan.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Annie Anderberg
Publicerad: 01 april 2021

Humor, orättvisa, motgångar och andra känslor med hög igenkänningsfaktor. Vi har listat sju böcker som är skrivna av kända personer som alla har sin givna plats i svenska folkets hjärtan.

Bok 1

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo och Gustav Gelin

På slutet av 90-talet blev Marko Lehtosalo Markoolio med hela svenska folket. Men de glada raderna och de sköna sommarplågorna var en yta, under vilken ett stort mörker gömde sig. Marko påverkades psykiskt av de dysfunktionella familjeförhållandena och mobbningen han utsattes för i skolan. 2018 gjorde han ett mycket uppskattat sommarprogram i P1, där han berättade om det han hållit hemligt under decennier. Nu finns för första gången hela historian i bokform.

Bok 2

Som ett surr mellan brösten av Marianne Mörck och Stina Jofs

Efter rollen som mamma i tv-serien Bonusfamiljen och som svenska folkets julvärd 2019 är Marianne Mörck nu tillbaka med en självbiografi. I denna berättelse om hennes liv får vi ta del av drömmar, sorg, ensamhet och kärlek. Tillsammans med Stina Jofs återberättar hon historier och anekdoter som format hennes liv. Det här är inte bara en bok om en lyckad karriär utan också en emotionell bok om sorg och ensamhet.

Bok 3

Bäst i test av David Sundin

En handbok för att kunna återskapa tv-succén Bäst i testDavid Sundin bjuder på partytrick och andra roliga tester som kan utföras i bilen, på tåget eller på bröllopet. Förutom tester finns även anekdoter samlade i boken från inspelningarna. En perfekt bok när stämningen behöver livas upp.

Bok 4

En kvinnlig komikers dagbok av Mia Skäringer

Det här är en berättelse som tar oss tillbaka i tiden. Mia Skäringer bjuder här in till sin barndom och uppväxt som både är intimt och ärligt. Hon växte upp i Värmland där barndomshemmet var kantat av psykisk ohälsa och alkoholmissbruk. Men hon berättar även om alla sorgfria stunder med familjen där strategin för att överleva har varit skratt och humor. Blandningen av berättelser från uppväxten till historier berättade i nutid skildrar hon livets svåra val på ett utomordentligt sätt.

Bok 5

Ett lyckligare år av Jonas Gardell

Jonas Gardell berättar om studenterna Pontus och Herman och deras förbjudna kärlek under 1800-talet. Det är också en berättelse om ungdomar under andra halvan av 1900-talet som kämpar för sin rätt att få älska vem man vill. Den kände filosofen Pontus Wikner skriver år 1879 en text han kallar psykologiska självbekännelser. Texten låstes in i en blecklåda och förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i 50 år innan någon får läsa. Ämnet är så ifrågasatt att det skapar panik bland Pontus Wikners vänner. Ändå hoppas han själv på att texten ska publiceras i en lyckligare framtid.

Bok 6

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Boken alla bör läsa. Bianca Kronlöf sätter här ord på känslor som många känt men inte vågat lyfta. Hon skriver till alla män, både de gamla och de unga. Men hon skriver också till kvinnor. Breven tar upp maskulinitet, våld och sex för att väcka debatt och skapa en förståelse men också öka engagemang.

Bok 7

Hej livet! av Lasse Berghagen och Marcus Birro

Lasse Berghagen blev folkkär efter Teddybjörnen Fredriksson och allsång på skansen. Nu bjuder han i denna självbiografi in till hans liv i med och motgångar. Tillsammans med författaren Marcus Birro får vi ta del av relationen till andra artister, familjen och hans älskade Dalarna. Han berättar om kärleken till hustrun Eva men även om osanningar som figurerat i media.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer