6 intressanta romaner om eller av urfolk
Boktips

6 intressanta romaner om eller av urfolk

Ursprungsbefolkningarnas historia har i många fall präglats av tvångsförflyttning och diskriminering där de fråntagits sina rättigheter. SelmaStories tipsar om sex starka böcker som på olika sätt skildrar urfolkens samhällen och bakgrund.

Av: Andrea Lindelöw
Publicerad: 27 januari 2023

Ursprungsbefolkningarnas historia har i många fall präglats av tvångsförflyttning och diskriminering där de fråntagits sina rättigheter. SelmaStories tipsar om sex starka böcker som på olika sätt skildrar urfolkens samhällen och bakgrund.

Bok 1

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
Köp boken

Ann-Helén Laestadius, författaren bakom den hyllade boken Stöld, är tillbaka med Straff, en isande vacker och obönhörlig berättelse om ett samiskt trauma som har överförts i generationer. Handlingen utspelar sig på 1950-talet där fem renskötarbarn tas från sina familjer och tvingas gå i en nomadskola där det är förbjudet att tala samiska, jojken är syndig och barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de rika herrarna bryr sig inte. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att hantera eller förtränga det som hänt. Boken är baserad på verkliga händelser och handlar om ett av Sveriges största svek mot samerna, nomadskolan, som krossade generationer och ledde till språkförlust, skam och brutna familjeband.

Bok 2

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

danskt band
Köp boken

Daunis Fontaine har aldrig passat in på jobbet eller på Ojibwa-reservatet och hon är en oregistrerad stammedlem. En tragedi inom familjen har fått henne att lägga drömmen om en utbildning åt sidan och istället tar hon hand om sin sjuka mamma. Det enda roliga i hennes liv är hockeykillen Jamie. Men när ett mord sker startar en mordutredning som Daunis tar sig an. Under utredningen ändrar hon uppfattning om vad det innebär att vara en firekeeper och ojibwa.

Bok 3

Pow wow av Tommy Orange

Jacquie Red Feather har blivit nykter. Nu försöker hon hitta tillbaka till sin familj. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se Orvil dansa och Edwin letar efter sin riktiga pappa. Orvil har lärt sig dansa traditionell indiandans på Youtube och ska nu uppträda inför folk för första gången. De alla är där för att se Big Oakland Powwows. Nu kommer de att vara med om traditioner och gemenskap men även uppoffring och förlust.

Bok 4

Aednan av Linnea Axelsson

Linnea Axelssons nästan 800 sidor långa diktepos som 2018 tilldelades Augustpriset. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Bok 5

Rose är borta av Katja Kettu

Inbunden
Köp boken

Katja Kettus  Rose är borta är en berättelse om finska migranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Rose är försvunnen från hemmet i Minnesota och Ettu letar efter henne. När han går till polisen får han reda på att det var över fyrtio år sedan hon försvann. Snart återvänder parets gemensamma dotter och då är pappan svårt sjuk men börjar samtidigt minnas. Sakta men säkert faller bitarna på plats om Rose och Ettus historia.

Läs mer: Katja Kettu har skrivit en kärlekshistoria med den finländska emigrationen som fond

Bok 6

Sälkvinnan av Kathryn Harrison

På uppdrag av den amerikanska vädertjänsten åker Bigelow Greene till Alaska i juni 1915. Han ska sätta upp en väderstation men märker snart att han kommer leva ett ensamt liv i det lilla samhället. Utöver de dagliga väderrapporterna arbetar han fram en väderballong som ska stiga högre än dem han tidigare gjort. Plötsligt en dag stöter han på en aleutisk kvinna som varken pratar eller presenterar sig. När han ber om att få följa med in i hennes stuga säger hon inte nej. Kvinnans förbehållsamhet gör något med Bigelow och snart tar en kärlekshistoria sin början.

Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer