Banned Books Week: 7 välkända romaner som har varit bannlysta
Boktips

Banned Books Week: 7 välkända romaner som har varit bannlysta

Skönlitterära böcker har i alla tider förbjudits och ifrågasatts, ofta på grund av politiska, religiösa och sexuella inslag. Vi har listat 7 "förbjudna" böcker som du borde läsa och uppmärksamma .

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 10 oktober 2023

Skönlitterära böcker har i alla tider förbjudits och ifrågasatts, ofta på grund av politiska, religiösa och sexuella inslag. Vi har listat 7 "förbjudna" böcker som du borde läsa och uppmärksamma .

Föreställ dig en värld utan din mest älskade litteratur. Det är en realitet för människor världen över, där böcker stämplas som olämpliga eller farliga och dras tillbaka från hyllor och läroplaner. Under Banned Books Week Sverige lyfter man fram dessa tystade röster.

Varför ”Banned Books Week”?

Vi lever i en tid där yttrandefriheten är hotad, och litteraturen är inte undantagen. Banned Books Week är inte bara en händelse, utan en rörelse som firar rätten att läsa och uttrycka tankefrihet.varje år oktober står vi enade i Sverige och runt om i världen, och visar att en bok är  ett slag för frihet.

Engagera dig genom att:

  • Utforska förbjudna böcker. Läs dem, diskutera dem, reflektera över deras budskap, och sprid deras ord.
  • Delta i litterära samtal: Anordna eller delta i diskussioner och evenemang som utforskar dessa böckers kontext.
  • Var en digital förkämpe: Använd sociala medier för att dela dina tankar med hashtaggen #bannedbooksweeksverige, och var en del av det globala samtalet.

Genom att engagera oss i dessa förbjudna berättelser, försvarar vi inte bara vår rätt att läsa utan också vår rätt att tänka, fråga och drömma.

7 böcker som varit bannlyasta

Bok 1

Flyga drake av Khaled Hosseini 

Var och varför? 

Flyga drake (The Kite Runner) publicerades för första gången år 2003 och har sedan dess förbjudits i ett flertal skolor i USA. 2012 var det den sjätte mest ifrågasatta boken av ALA och 2017 var den fortfarande den fjärde mest ifrågasatta.

Anledningarna till förbudet och det ständiga ifrågasättandet är ”homosexualitet, grovt språkbruk, religiös ståndpunkt och explicita beskrivningar av sexuellt våld”.  Man trodde dessutom att boken skulle ”leda till terrorism” och att den ”förespråkar islam”.

Bokens handling 

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. De uppfostras sida vid sida, men lever i helt skilda världar: Amir är son till en välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Översättare till svenska: Johan Nilsson

Bok 2

Efter Alaska av John Green

Inbunden
Köp boken

Var och varför? 

Efter Alaska (Looking for Alaska) är en ungdomsbok som kom ut för första gången 2005. Tio år senare var den mest ifrågasatt av alla böcker på amerikanska bibliotek och har plockats bort i många skolor

En förälder till en elev på en skola i USA kallade romanen för ”filth” (smuts) och sa att den kunde leda till att eleverna ”experimenterar med porr, sex, droger, alkohol”. En annan person skrev i en lokaltidning att romanen är ”mental pornografi” och att ordet ”fuck” dyker upp hela 16 gånger. De flesta av klagomålen gällde just grovt språk och detaljerade sexuella beskrivningar.

Bokens handling 

Miles Halters sociala liv är något begränsat. Minst sagt. Han pluggar och sitter i tevesoffan med sina föräldrar.
När han bestämmer sig för att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florida (ja, han är besatt av kända personers sista ord och plöjer därför biografier) och flytta till internatet Culver Creek förändras hans liv för alltid. Ett par rum ner i korridoren presenteras han för den smarta, roliga, osannolikt sexiga och oberäkneliga Alaska Young som förkroppsligar allt han aldrig har varit i närheten av.

Översättare till svenska: Maggie Andersson

Bok 3

Da Vinci-koden av Dan Brown

Inbunden
Köp boken

Var och varför? 

Da Vinci-koden (The Da Vinci Code) publicerades för första gången 2003 och bannlystes året därpå i Libanon eftersom den katolska ledaren ansåg att boken var kränkande mot kristendomen. Flera andra länder har också förbjudit romanen i perioder, bland annat Manila, Indien och Vatikanstaten. Den har också bannlysts i Iran efter protester från kristna präster.

Bokens handling 

Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetande att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.

Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren.

Översättare till svenska: Ola Klingberg

Bok 4

Vredens druvor av John Steinbeck

Inbunden
Köp boken

Var och varför? 

Vredens druvor (The Grapes of Wrath) publicerades för första gången 1939 och förbjöds samma år i bland annat Kalifornien (där boken utspelar sig) för sin påstått ”osmickrande porträttering av områdets befolkning”.

Den har även bannlysts i andra delar av USA och i andra länder, till exempel Irland och Kanada. I Turkiet ställdes elva bokförläggare inför rätta för att ha ”spridit propaganda som är ofördelaktig för staten”. I övrigt var anledningarna grovt språk (”God damn”) och sexuella referenser.

Bokens handling 

1930-tal och depression i USA. När Tom Joad återvänder efter fyra år i fängelset upptäcker han att hans familj vräkts från gården. De svåra tiderna tvingar familjen att packa allt de äger i sin skraltiga bil och ge sig av till Kalifornien. Dit har de lockats av löften om jobb på bomullsfällt och persikoplantager – men drömmen om ett bättre liv finns bara i reklambladen. Västkusten är översvämmad av fattiga familjer som söker arbete, och giriga arbetsgivare som hänsynslöst utnyttjar deras utsatta situation.

Översättare till svenska: Torsten Jonsson

Bok 5

Harry Potter och den flammande bägaren av J.K. Rowling

Inbunden
Köp boken

Var och varför? 

Harry Potter och den flammande bägaren (Harry Potter and the Goblet of Fire) publicerades för första gången 2000 och är den fjärde delen i JK Rowlings världsberömda serie. Den ifrågasattes i skolor i South Carolina, USA,  på grund av sin ”berättelse om död, hat, avsaknad av respekt och ren ondska”. Den bannlystes också i en mängd andra stater – och i New Mexico brändes den till och med.

Hela Harry Potter-serien rankas som nummer 1 på 100-toppen över förbjudna eller ifrågasatta böcker i USA mellan 2000 och 2009.

Bokens handling 

En natt vaknar Harry Potter av att hans ärr i pannan brinner som eld – ett säkert tecken på att Lord Voldemort befinner sig i närheten. Men Harry får snart annat att tänka på eftersom världsmästerskapen i quidditch väntar. Och när sommarlovet är slut väntar en överraskning: tillsammans med två andra trollkarlsskolor ska Hogwarts tävla i en mytomspunnen trekamp. Bara en från varje skola får delta. Alla är lika spända på vems namn som kommer att dras ur den flammande bägaren…

Översättare till svenska: Lena Fries-Gedin

Illustratör denna utgåva: Jim Kay

Bok 6

att döda en härmtrast av Harper Lee

Inbunden
Köp boken

Var och varför? 

Att döda en härmtrast (To kill a mockingbird) publicerades för första gången 1960 och vann Pulitzerpriset året därpå. Den har sedan dess ifrågasatts och förbjudits på skolor runt om i USA. Anledningarna är att den innehåller svordomar, referenser till våldtäkt, rashat och rasskillnader.

Bokens handling 

Bokens huvudperson Scout växer upp i en småstadsidyll i amerikanska Södern, tills ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin. Scout ser den lilla staden med sina invånare för vad den är och hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss slipper undan.

Översättare till svenska: Eva Johansson

 

Bok 7

Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

 

Var och varför? 

Den store Gatsby (The great Gatsby)  har aldrig formellt förbjudits, men enligt ALA toppar den listan över böcker som har blivit ifrågasatta på grund av sitt språk och sexuella referenser i boken. Religiösa grupper har dessutom ifrågasatt alkoholen och festandet som beskrivs i detalj.

Bokens handling 

Det är sommaren 1922 och Nick Carraway flyttar till New York för att göra karriär. I West Egg på Long Island hyr han en villa intill ett av öns mest praktfulla hus, ett sagolikt palats under vildvuxen murgröna. Från dess blå trädgård hörs musik nätterna igenom och stadens societet kommer och går i en aldrig sinande ström. Festerna är magnifika, de är omtalade, oändliga, men ingen tyckts veta vem mannen bakom dem egentligen är.

En tidig lördagsmorgon står en uniformsklädd herre på Nicks gräsmatta. Med sig har han en handskriven inbjudan, undertecknad Jay Gatsby.

Översättare till svenska: Christian Ekwall

Banned Books Week Sverige

Svenska Pen lyfter bannlysta böcker

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer