Jorden runt på 160 böcker
Boktips

Jorden runt på 160 böcker

Jorden runt på 80 dagar? Nej, men jorden runt på dubbelt så många böcker! Vi har listat 160 titlar som utspelar sig i lika många länder – allt ifrån den varma bushen i Tanzania till isiga Grönland.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 19 april 2022

Jorden runt på 80 dagar? Nej, men jorden runt på dubbelt så många böcker! Vi har listat 160 titlar som utspelar sig i lika många länder – allt ifrån den varma bushen i Tanzania till isiga Grönland.

Böcker kan, snabbt och enkelt, transportera oss till vilken plats som helst. De kan ta oss till länder vi aldrig varit i och städer som vi kanske aldrig kommer att besöka. Vi har listat böcker som utspelar sig i 160 olika länder från A till Ö, så att du enkelt kan resa jorden runt utan att varken behöva lämna hemmet eller soffan.

Afghanistan

Flyga drake av Khaled Hosseini

Flyga drake av Khaled Hosseini

En gripande roman om vänskap, svek och lojalitet. Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. De uppfostras sida vid sida, men lever i helt skilda världar: Amir är son till en välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Boken finns här.

Albanien

Grymma april av Ismail Kadaré

Grymma april av Ismail Kadare

Boken utspelar sig i början av 2000-talet när bergsbornas hela liv styrs av kanun – landets sedvanerätt med rötter i förfädernas uråldriga lager. Blodshämnd är en hederssak och det krävs av den unge Gjort Berisha att han hämnas och ”återtar blodet” efter mordet på brodern som är ett av offren i den vendetta som pågått i sjuttio år. Ett nygift par från huvudstaden Tirana fängslas av de gamla traditionerna och söker sig till bergstrakterna. Där möter de en verklighet som skiljer sig totalt från deras egen.

Boken finns här.

Algeriet

Främlingen av Albert Camus

Främlingen av Albert Camus

Meursault görs av slumpen till en mördare. Men i omgivningens ögon begick han ett minst lika stort brott när han inte grät på sin mors begravning. När han ställs inför rätta för att ha skjutit en man på stranden rullas hans förflutna upp, och alla hans tidigare handlingar vänds emot honom. I korta dramatiska satser laddas spänningen upp i denna roman om sanning, rättvisa och förnuft.

Boken finns här.

Angola

Tårkommissionen av Antonio Lobo Antunes

Tårkommissionen av António Lobo Antunes

En mörk roman om den kaotiska och våldsamma tiden efter Angolas självständighet 1975. Många portugiser finns kvar i landet och den segrande MPLA-gerillan och presidenten fruktar en statskupp och inrättar därför en kommission för att rensa ut möjliga regimmotståndare. Trettio år senare befinner sig Cristina intagen på en psykiatrisk klinik i Lissabon. Hon föddes under befrielsekriget och trots att hon bara var fem år när hon lämnade Angola plågas hon av sina minnen.

Boken finns här.

Argentina

Håll mig utanför av Maria Sonia Cristoff

Maras tidigare framgångsrika karriär som tolk har slutat i katastrof. När hon tar ett jobb som salsvakt på ett landsortsmuseum ställer hon upp ett par enkla förhållningsregler: hon ska tala så lite som möjligt, aldrig ställa några frågor och aldrig bli berörd. Men när museets stolthet, två uppstoppade hästar, ska restaureras blir det svårt att att stå emot gamla impulser.

Boken finns här.

Armenien

Tiga kan jag inte: Alma och armenierna av Janne Carlsson

Tiga kan jag inte: Alma och armenierna av Janne Carlsson

Biografin om Alma som, som 20-åring, läser i en tidning om föräldralösa barn i Armenien. Mot alla odds befinner hon sig något år senare på plats bland de armeniska barnen. Utmaningarna är ännu större än hon tänkt sig. Så småningom behärskar hon fem språk och får fungera som läkare i otillgängliga bergsbyar. Men hennes viktigaste tillgång är att hon med hela sin varelse älskar barn. Hon är lyckligt ovetande om att hon mitt under brinnande världskrig ska bli ofrivilligt vittne till ett folkmord.

Boken finns här.

Australien

Falska vänner av Jane Harper

Falska vänner av Jane Harper

Fem kvinnliga kollegor ger sig ut på en vandring i den australiensiska vildmarken för att stärka lagandan. Dag två går de vilse och är ordentligt omskakade när de kommer tillbaka med öppna sår och ormbett. Och en person saknas: Alice, den manipulativa och illa omtyckta kollegan med stora ambitioner. Poliskommissarie Aaron Falk blir inkallad eftersom han utreder företaget kvinnorna jobbar på. Under förhören med dem växer en osmickrande bild fram om maktmissbruk och misstro, giftiga relationer och svek.

Boken finns här.

Azerbajdzjan

Ali and Nino av K. Said

Ali and Nino av K. Said

Boken utspelar sig i Baku under andra världskriget där Ali, en muslimsk skolpojke från en stolt aristokratisk familj, blir kär i den vackra och gåtfulla kristna flickan Nino. Tillsammans måste de kämpa mot blodfejder och skandaler och resa långa vägar. Till slut dras de tillbaka till Baku, men kriget hotar deras gemensamma framtid och Ali tvingas välja mellan lojaliteten till sina förfäder och den starka kärlek han känner för Nino.

Boken finns här.

Bahrain

The meeting point av Lucy Caldwell

The Meeting Point av Lucy Caldwell

Euan och Ruth och deras lilla dotter flyttar till Bahrain som ett experiment och ett äventyr. Men när de anländer upptäcker Ruth sanningen bakom det missionärsarbete Euan har planerat och känner hur hennes värld börjar rasa samman. Långt hemifrån och med händelser som närmar sig det närliggande kriget i Irak börjar hon ifrågasätta sin tro – för Euan, äktenskapet och allt hon håller kärt. Euan är borta mycket och hon Ruth lär känna sina grannar och framförallt en av dem – Noor, en tonåring på villovägar som nyligen återkom till Bahrain för att bo med sin pappa.

Boken finns här.

Bangladesh

A Golden Age av Tahmima Anam

A Golden Age av Tahmima Anam

Romanen utspelar sig i västra Pakistan år 1971. Rehana anordnar en fest för sina älskade barn Sohail och Maya. Barnen växer upp så snabbt och hon vill minnas den här dagen för evigt. Men samtidigt drar inbördeskriget igång och Rehana kämpar för att hålla sina barn i säkerhet och möts av ett hjärtekrossare dilemma.

Boken finns här.

Belgien

Tintins äventyr – Enhörningens hemlighet av Herge

Tintins äventyr. Enhörningens hemlighet av Hergé

Tre små fartygsmodeller, en epidemi av fickstölder, mystiska antikvitetshandlare, ett märkligt slott som ruvar på en hemlighet … När kapten Haddock berättar om sin legendariske förfader, herr François de Hadoque, faller bitarna på plats. Och det visar sig att Tintin och Milou är en sagolik sjörövarskatt på spåren.

Boken finns här.

Benin

The viceroy of Ouidah av Bruce Chatwin

The Viceroy of Ouidah av Bruce Chatwin 

Francisco Manoel de Silva, en fattig brasiliansk äventyrare, seglar till Dahomey i Västafrika för slavhandel. Hans planer överstiger förväntningarna och snart är han vicekonung av Ouidah, mästare av all slavhandel i Dahomey. Men den hemska slavhandeln och de massaker av människoliv han bevittnar, suger både förnuftet och hälsan ur Manoel.

Boken finns här.

Bolivia

Turing’s Delirium av Edmundo Paz Soldan

I ett framtida Bolivia är Miguel ”Turing” Saenz den mest kända kryptologen i regeringens hemliga organisation Black Chamber. Han leder jakten på Kandinsky, en ”cyberhacktivist” som för ett krig mot staten och landets transnationella företag.

Bosnien och Hercegovina

Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovi?

Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovi?

Hon har allt. Söner och älskare, man och krog. Hon skrattar åt pratet om kriget som är på väg till Bosnien. Men kriget kommer och plötsligt står hennes söner på varsin sida och frontlinjen går genom hennes stad, hem och kök. En skildrande berättelse om vad kriget gör med människor och om hur det förvandlar alla jugoslaver i Bosnien till kroater, serber och muslimer.

Boken finns här.

Botswana

Damernas detektivbyrå av alexander McCall Smith

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Mma Ramotswe är Botswanas första kvinnliga privatdetektiv och egentligen landets första detektiv över huvud taget. Med klokhet, sunt förnuft och en fenomenal förmåga att få folk att öppna sig hjälper hon vanliga människor med deras bekymmer. Hon löser problem som förlupna äkta män, försvunna barn, falska pappor och stulna bilar är problem. Romanen ger en bild av ett Botswana fylld av stolthet och traditioner.

Boken finns här.

Brasilien

Sluta aldrig gå av Christina Rickardsson

Sluta aldrig gå av Christina Rickardsson

Christina berättar om sitt liv som gatubarn i Brasilien, om svält, misshandel och separation. Om uppväxten i Sverige och alla kulturkrockar som uppstod när hon kom till det lilla samhället i Norrland. Hur hon har bearbetat sina upplevelser i vuxen ålder och börjat bygga upp ett nytt liv. Och när hon behöver fylla på med kraft och energi har hon ett speciellt knep: Hon kastar sig ut från ett flygplan och faller fritt i sextio sekunder innan fallskärmen vecklas ut.

Boken finns här.

Bulgarien

Gata utan namn av Kapka Kassabova

Gata utan namn av Kapka Kassabova

Kassabova föddes och växte upp i en grådaskig förort till Sofia, Bulgarien, under kommunismens och kalla krigets sista skälvande år. Hon lämnade Bulgarien så snart hon fick en chans och har sedan dess hyst en hatkärlek till sitt forna hemland. Efter att Bulgarien blivit medlem i EU återvänder Kapka till sitt barndomsland – till de surrealistiska barndomsminnena då affärerna var tomma och väggarna hade öron, till de gator hon en gång lekte på, hon besöker bisarra turistattraktioner och upplever den grovhuggna bulgariska gästfriheten. Mitt i allt detta träder Bulgariens blodiga och våldsamma historia fram.

Boken finns här.

Burkina Faso

Spirit of Intimacy av Sobonfu Somé

Spirit of Intimacy av Sobonfu Somé

Somi föddes i en liten ort i Burkina Faso med en befolkning på ynka två hundra personer. Dano har bevarat det gamla sättet att leva med familjestrukturer, spirituella akter och livsmetoder som har funnits i över tio tusen år. I romanen får vi ta del av de uråldriga lärdomarna och visdomarna från hennes by för att ge insikt och kunskap i intima relationer.

Boken finns här.

Burundi

Litet land av Gaël Faye

Gabriel i 10 år och bor i Burundis huvudstad tillsammans med sin franske far, rwandiska mor och sin lillasyster. Han är ett känsligt barn som märker när föräldrarnas äktenskap knakar i fogarna. När en blodig statskupp avsätter Burundis första demokratiskt valda president bryter våldet mellan hutuer och tutsier ut. Gabriel tar sin tillflykt i vännerna men våldet har redan brutaliserat barnens lek.

Boken finns här.

Centralafrikanska republiken

Mrs. Pollifax and the Lion Killer av Dorothy Gilman

Mrs. Pollifax and the Lion Killer av Dorothy Gilman

Efter att ha fått ett desperat SOS-meddelande, flyger Kadi till till Ubangiba där hans barndomsvän, Sammat, snart ska krönas till kung. Mrs. Pollifax vill inte att Kadi ska åka dit ensam och följer med. De upptäcker snart att Sammat har några farliga fiender. Rykten säger att han är en trollkarl som är ansvarig för en rad brutala mord där offren tycks ha avlidit efter att ha klösts ihjäl av lejon. Detta är speciellt obehagligt eftersom det inte finns några lejon i Ubangiba. Mrs. Pollifax försöker därför lista ut vilka som ligger bakom den blodiga terrorismen som hotar Sammat och Ubangiba.

Boken finns här.

Chile

Tankar mellan hjärtslag av Neftali Milfuegos

Tankar mellan hjärtslag av Neftali Milfuegos

Tankar mellan hjärtslag är orden från Neftali Milfuegos dagbok. Om att växa upp i Sverige i ett ”svenskt område” som en ”andra generationens invandrare”, om att vara varken eller, i ett land med växande rasism och tydliga gränser människor emellan. Han har alltid vetat att han måste tillbaka. Vad väntar på honom på andra sidan jorden? Vad är det han alltid vetat?

Boken finns här.

Colombia

Love in the Time of Cholera av Gabriel García Márquez 

Fermina och Florentino träffas första gången som unga och blir förälskade. När Fermina istället gifter sig med den framgångsrika och allvarliga läkaren Juvenal blir Florentino förkrossad. Han fortsätter dock att vänta på Fermina och att han någon gång kommer kunna fria till henne.

Boken finns här.

Costa Rica

The Last Thing He Wanted av Joan Didion

The Last Thing He Wanted av Joan Didion

Presidentkampanj hon har gjort för en stor dagstidning som en tjänst för sin pappa. Elenas pappa gör affärer och det är i en affär när Elena agerar hans agent – en affär som går helt åt skogen – som Elena finner sig själv på en ö där turism har blivit ersatt av vapensmuggling och lönnmord.

Boken finns här.

Cypern

Small Wars av Sadie Jones

Small Wars av Sadie Jones

Hal är en ung och hängiven brittisk soldat som kommenderas till major till en militärbas på Cypern. Med sig har han sin vackra fru Clara, som stöttar honom på alla sätt hon kan, och deras tvillingdöttrar. Men livet på Cypern blir ingen solskenstillvaro: ön befinner sig mitt i den världspolitiska hetluften och striderna förändrar Hal. Han blir tystare, mer frånvarande och avståndet mellan honom och Clara ökar.

Boken finns här.

Danmark

Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag aktualiseras ett olöst fall från 80-talet. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Mitt i brinnande coronapandemi står Carl Mørck och hans kollegor Rose, Assad och Gordon inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.

Boken finns här.

Läs mer: Jussi Adler-Olsen – här är hela bokserien av deckarstjärnan

Dominikanska republiken

Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Díaz

Oscar Waos korta förunderliga liv av Junot Díaz

Berättelsen kretsar kring en dominikansk familj i New Jersey och kring släktens svartaste får: Oscar. Han är fet, ful och utstött och livrädd för flickor. Till släktens förtret lägger han all tid på rollspel och fantasyberättelser. Oscars olycka beror på fukú, förbannelsen som har förföljt familjen i generationer och orsakat död och splittring. Men en dag får Oscar nog. Romanen är en snabb och rolig skildring av andra generationens invandrare i USA och av Dominikanska republikens blodiga historia under diktator Trujillo.

Boken finns här.

Ecuador

The old man who read love stories av Luis Sepulveda

I en avlägsen by längs floden djupt i den ecuadorska djungeln söker Antonio Jos Bol sin tillflykt i romantiska romaner. Men turister och opportunister tar sig in i området och hotar naturens balans.

Boken finns här.

Egypten

Yacoubians hus av Alaa al-Aswany

Yacoubians hus av Alaa al-Aswany

Beläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär. I berättelsen blandas hyresgästernas öden med minnen från en annan tid och bilder från dagens Egypten, en smältdegel där religiös extremism och politisk korruption föder varandra, där ungdomlig entusiasm snabbt kan förbytas i ursinne, och där gamla seder blandas med den nya tiden.

Boken finns här.

El Salvador

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya

De framstående honduriske advokaten och politikern Erasmo och hans fru Lena har en dotter, Teti, som vill gifta sig med salvadoranen Clemente. Lena motsätter sig detta starkt då Clemente inte bara är 20 år äldre, utan även kommunist. Giftermålet genomförs trots protesterna och paret bosätter sig i El Salvador. Plötsligt utbryter krig mellan länderna och Erasmo vädjar till sin dotter att komma tillbaka till hemlandet där hon är i säkerhet. Men Teti vägrar och en dag mördas Clemente under mystiska omständigheter.

Boken finns här.

England

Ormen i Essex av Sarah Perry

Ormen i Essex av Sarah Perry

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon lämnar storstaden för landsbygden i Essex tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Marta och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.

Boken finns här.

Elfenbenskusten

Långt från min far av Veronique Tadjo

Långt från min far av Veronique Tadjo

Nina återvänder till sitt hemland Elfenbenskusten efter en lång tids bortavaro för att ordna med sin farsbegravning. Hon omfamnas av familj och bekanta men känner sig ändå ensam och förvirrad. Hur ska hon leva upp till allas förväntningar och förhålla sig till traditioner som inte längre är hennes? Går det att återskapa en förlorad identitet? Den delvis självbiografiska romanen skildrar dagens Elfenbenskusten och är på samma gång ett porträtt av uråldrig, nedärvd kultur.

Boken finns här.

Eritrea

Väldigt sällan fin av Sami Said

Väldigt sällan fin av Sami Said

Noha har lämnat familjen i Göteborg för universitetsstudier i Linköping. Den första tiden håller han sig mest för sig själv, ägnar sig åt sina studier i religion och att läsa böcker om Eritrea. Men utan förvarning inkräktar två personer i hans liv. Anna som han träffar på ett tåg och Fredrik som funderar på att konvertera till islam. De vänder upp och ner på Nohas tillvaro och när han efter farfaderns död tillsammans med sin far reser tillbaka till Eritrea ställs frågorna om tillhörighet och identitet på sin spets.

Boken finns här.

Estland­

Utrensning av Sofi Oksanen

Utrensning av Sofi Oksanen

Ett möte mellan två kvinnor som historien varit hårdhänt mot. Den ena är den gamla kvinnan Aliide, som av svartsjuka en gång gjort sig skyldig till att hennes egen syster deporterats till Sibirien, men som själv också våldtagits och misshandlats av sovjetiska soldater. Den andra kvinnan Zara, är ung, och har sökt sig bort från sin barndoms Vladivostok till Berlin, där hon fastnat i prostitution och drogmissbruk, men lyckas till slut bryta sig loss. Aliide hittar den avsvimmade Zara under en björk utanför sitt torp i Estland. Det är strax efter murens fall. De två kvinnornas öden visar sig vara oväntat och tätt sammantvinnade. Utrensning är en enastående roman om kvinnor som tar liv och ger liv, som förnedras men reser sig gång på gång.

Boken finns här.

Etiopien

Beneath the Lion’s Gaze av Maaza Mengiste

I Addis Abeba, Etiopien år 1974 har revolutionen precis inletts. Kejsaren har avsatts och Etiopiens folk drömmer om en ljusare framtid. En dröm som snart blir till förtvivlan när gerillan inför sitt skräckvälde. Läkaren Hailu väljer att blunda för orättvisorna och istället fokusera på sin familj. Den ena sonen Yonas resonerar likadant medan den andre sonen Dawit går med i den hemliga motståndsrörelsen. En dag får Hailu en patient som tvingar honom att ta ställning.

Boken finns här.

Filippinerna

Dusk av E. Sionil José

Dusk av E. Sionil José

Berättelsen utspelar sig på 1880-talet och handlar om en familj som inte får vara kvar i sin hemby och istället försöker starta ett nytt liv i den lilla staden Rosales. Familjen slängs ovilligt in i ett kaos av historia. Men romanen är inte bara historisk, utan handlar även om en mans sökande efter sann tro och meningen med livet. Bokens mening för filippinsk litteratur kan jämföras med vad Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez betyder för latinamerikansk litteratur.

Boken finns här.

Finland

Sommarboken av Tove Jansson

Sommarboken av Tove Jansson

Sommarboken handlar om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad. Sommarboken är en glad och varm bok fylld av livskänsla.

Boken finns här.

Frankrike

Flickan som reste ensam av Ingemar Lindahl

Flickan som reste ensam av Ingemar Lindahl

När Thora Dardel tjugo år gammal kom till Paris för att studera konst i slutet av 1910-talet hamnade hon bokstavligen i den dåtida konstens epicentrum. Om detta skrev hon senare i sin memoarbok Jag for till Paris. Men Thora Dardel var mer än bara en iakttagare av det kulturella livet i Paris under 1900-talets första hälft. Hon var i högsta grad en del av det, fast med en skeptisk distans. Och hon förblev en skrivande människa under hela sitt långa liv.

Boken finns här.

Förenade Arabemiraten

The Sand Fish av Maha Gargash

The Sand Fish av Maha Gargash

Boken utspelar sig på 1950-talet i vad som idag är Förenade Arabemiraten och berättar den starka historian om en rebellisk ung kvinna som är fast i ett förtryckande samhälle. Vi får en inblick i Mellanösterns liv och kultur liks i Flyga drake och Yacoubians hus.

Boken finns här.

Gabon

Mema av Daniel M. Mengara

Mema av Daniel M. Mengara 

Memas vassa tunga och fruktbarhet gör henne till måltavla för ogillandet i hennes by. När hon äntligen lyckas med att få fyra barn dör hennes man hos en häxdoktor och sedan även hennes döttrar. Hennes ingifta släktingar anklagar henne för att vara en elak häxa som har offrat sin man och sina döttrar till mörka krafter. Trots detta tvingas Mema, tack vare sin styrka och sitt mod, att kämpa för hennes söner och sin familjs rättigheter.

Boken finns här.

Gambia

Reading the Ceiling av Dayo Forster

Ayodele har precis fyllt 18 och bestämt sig för att tiden är inne för henne att förlora oskulden. Hon ser tre olika alternativ på män att ha sex med: Reuben, Frederick och Adams. Det hon inte vet är att hennes val av partner drastiskt kommer att påverka vilken väg hon tar i livet. Reading the Ceiling utforskar de tre olika möjliga vägarna fulla av resor, smärta och kärlek.

Boken finns här.

Georgien

Spegelriket av Aka Morchiladze

I det tidiga 1800-talets Georgien befinner sig landet i en skärningspunkt mellan det ryska imperiet och det ottomanska riket. Baduna Pavnel har dödat en rysk officer och är nu på flykt genom Georgiens skogar, dalar och berg. Samtidigt är han själv på jakt efter sin förrymde och mentalsjuke bror. Vi följer även smugglaren Achik-Bash som av paschan i Batomi att kidnappa en rysk officersdotter och lämna över henne som gåva åt sultanen i Konstantinopel. De två berättelserna vävs ihop i denna historiska äventyrsroman.

Boken finns här.

Ghana

De vackra är ännu inte födda av Ayi Kwei Armah

De vackra är ännu inte födda av Ayi Kwei Armah

Den namnlöse hjälten i romanen lever i ett samhälle där korruption hör till vardagen. Han har beslutat sig för att inte utnyttja sin ställning som järnvägstjänsteman och ta emot mutor. Men hans integritet möts av idel förakt, från kollegor såväl som från hans egen familj. I boken åskådliggör Armah den moraliska smutsen i det postkoloniala Ghana.

Boken finns här.

Grekland

Det gångna är inte en dröm av Theodor Kallifatides

Det gångna är inte en dröm av Theodor Kallifatides

Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. Vem vet vad som annars hade hänt mig, om jag hade stannat kvar.
Någon vecka tidigare hade en hop fascister med vapen i hand tvingat alla människor samman på kyrkans yttre gård. Där stod vi unga och gamla skräckslagna medan deras beryktade capo långsamt synade den ena efter den andra för att till slut välja ut några män som han tog med sig. Deras kroppar återfanns aldrig.
Det var 1946, någon gång på våren eftersom mandelträden i långa rader blommade och dalen var som vackrast.

Så inleds den självbiografiska romanen, berättelsen om vad som format människan bakom ett av landets mest älskade författarskap.

Boken finns här.

Grönland

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Den danska journalisten Matthew Cave flyttar till Grönland där han ska rapportera om en mumie man har upptäckt i isen. Men på fyndplatsen är mumien borta och en vakt brutalt mördad. Mordet är utfört på samma sätt som fyra mord som skedde på 1970-talet, mord som aldrig uppklarades. Matthew får oväntad hjälp av en ung inuit, hennes kropp är fylld av tatueringar, taueringar som döljer mycket värre märken på hennes hud.

Boken finns här.

Guatemala

Förtrollade stenar av Rodrigo Rey Rosa

Joaquín återvänder till Guatemala efter flera år utomlands. Han tillhör en priviligerad överklass och har svårt att förlika sig med tanken på att befinna sig i ett land präglat av misär. När hans bästa vän Armando är på väg hem till honom kör han av misstag över en tioårig pojke. Han smiter från olyckan och gömmer bilen i Joaquíns garage. När pojkens familj anlitar en detektiv för att hitta den skyldige blir de båda indragna i en härva som visar sig vara mycket mer komplicerad än vad de först trott.

Boken finns här.

Guinea

The Radiance of the King

The Radience of the King av Camara Laye

Clarence, en vit man, har blivit skeppsbruten på Afrikas kust. Fylld av själv egoism, begär han att få träffa kungen, som precis har precis åkt till södra delen av sitt rike. Clarense reser genom det alltmer fantasiartade landskapet i sällskap av en tiggare och två spjuveraktiga pojkar, och har till slut blivit allt mer anspråkslös, när han säljs som slav till ett kungligt harem. Men under denna förbryllande resa får Clarence en uppenbarelse: han upptäcker både det skamfyllda och det vackra i sin egen mänsklighet.

Boken finns här.

Haiti

I vilt tillstånd av Roxane Gay

I vilt tillstånd av Roxane Gay

Mireille Jameson, dotter till en välbärgad familj i Haiti och numer boende i USA, kidnappas i Port-au-Prince mot en lösesumma på 1 miljon dollar. I 13 dagar hålls hon fången medan hennes far vägrar betala och hennes man kämpar för att få henne fri. När hon äntligen släpps börjar hennes mödosamma kamp för att återvända till sitt liv.

Boken finns här.

Honduras

Strömkantring av Olov Svedelid

Strömkantring av Olov Svedelid

En midsommar kommer plötsligt en kall vindil och kylan blir hastigt allt värre och det börjar snart snöa. Inom kort är hela landet täckt av meterhög snö. För klimatologen Maria är det hela obegripligt eftersom inga varningstecken har synts till. Än mer obegripligt blir det när hela jorden samtidigt verkar löpa amok. Los Angeles drabbas av en förödande jordbävning och Dacca av en flodvåg som krossar allt i sin väg, tidernas värsta cyklon härjar i Honduras och en obeskrivlig hetta i Sudan tillintetgör människor och djur.  Maria får i uppdrag att undersöka vad som kan ligga bakom de felaktiga prognoserna. Som medhjälpare väljer hon sin före detta man, den undersökande journalisten Verner, och tillsammans ger de sig iväg på en farofylld resa som för dem över stora delar av världen.

Boken finns här.

Indien

I det sista regnet av Janesh Vaidya

I det sista regnet av Janesh Vaidya

Efter att ha fått ett kryptiskt brev av sin mor återvänder en man till sin hemby i södra Indien. Brevet har väckt en mängd frågor till liv och när mannen börjar nysta i dem avslöjas en lång rad hemligheter som sedan länge varit begravda i familjen. I det sista regnet är en emotionell såväl som kulturell resa genom Indiens hjärta.

Boken finns här.

Indonesien

Skönhet är ett sår av Eka Kurniawan

En eftermiddag reser sig Dewi Ayu ur sin grav efter att ha varit död i 21 år. Hon är staden Halimundas mest kända kvinna och för att klara av sin försörjning var hon som ung tvungen att prostituera sig. Dewi och hennes fyra döttrar måste kämpa för sin överlevnad i en tid med ständiga omvälvningar och ett samhälle där männen sitter på all makt. En storslagen roman som varvar det moderna Indonesiens tumultartade, och ofta blodiga, historia med folkliga berättelser.

Boken finns här.

Irak

Den sista flickan av Nadia Murad

Den sista flickan av Nadia Murad

Som barn drömmer Nadia Murad om att bli historielärare eller öppna sin egen skönhetssalong. Livet i byn Kocho i norra Irak är lugnt och stilla. I augusti 2014 förändras allt. Nadia, som nyss fyllt 21 och fortfarande går i skolan, kidnappas och säljs som sexslav till Islamiska statens soldater. Sex av hennes bröder, och strax därefter även hennes mamma, mördas brutalt. Under tre månader utsätts hon för upprepande misshandel och våldtäkt innan hon slut lyckas fly.

Boken finns här.

Iran

Jakartaträdens barn av Sahar Delijani

I Teherans ökända kvinnofängelse Evin föds Neda. Hennes mor får bara sköta om henne i några månader innan barnet tas från henne. När Omid bara är tre år gammal bevittnar han hur föräldrarna förs bort av militärpolisen. 20 år efter sin fars försvinnande får Sheida reda på att han avrättats. Nedas, Omids och Sheidas berättelser är några av de som skickligt vävs samman i denna roman om mödrar, fäder, barn och älskare som lever i Iran mellan 1983 och 2011.

Boken finns här.

Irland

Inkräktare av Tana French

Inkräktare av Tana French

Det ser ut som ett typiskt partnermord. Ett bord dukat för två. En ung kvinna i festklänning, med skallen spräckt mot gaskaminen. När mordet på Aislinn Murray landar på Antoinette Conways och Stephen Morans bord på Dublins mordrotel ser det först ut att bli lätt att lösa. Aislinns pojkvän ljuger uppenbarligen i förhören. Men Antoinette är övertygad om att något inte stämmer, och att hon har sett Aislinn någonstans förut. Kanske är det här fallet som hon har väntat på. Fallet som ska bli avgörande för hennes karriär. Som den enda kvinnan och den enda icke-vita utredaren på mordroteln tvingas hon ständigt kämpa mot fördomar och jargong, och mot känslan av att alla bara väntar på att hon ska misslyckas. Samtidigt som Antoinette blir allt mer säker på att någon saboterar utredningen dyker en mystisk man upp utanför hennes hus. Är hon bara paranoid eller är det någon som förföljer henne?

Boken finns här.

Island

Glasbruket av Arnaldur Indridason

Glasbruket av Arnaldur Indridason

En äldre man hittas mördad i en källarlägenhet i Reykjavik. Bredvid kroppen finns ett kryptiskt meddelande och i hans skrivbord hittar polisen ett foto av en gravsten. När man lyckas tyda inskriptionen visar det sig att i graven ligger en fyraårig flicka som dog 1968. Med hjälp av fotot nystar polisen upp gamla och nya brott som lett till flera familjetragedier. Samtidigt försvinner en ung kvinna från sitt eget bröllop..

Boken finns här.

Israel

Falafelkungen av Sara Shilo

Falafelkungen är död av Sara Shilo

Simona är änka och ensam mamma. När hennes make, stadens okrönte kung, dog sex år tidigare var hon gravid med de två yngsta barnen. Nu är hon intill döden trött och sätter sig mitt på stadens fotbollsplan under ett raketanfall. Hon hoppas att tvillingarna Oshri och Chaim och deras syskon Dudi, Itzik, Kobi och Etti är säkra i skyddsrummen. Om hon själv skulle träffas av en katiusjaraket lämnar hon åtminstone lite ära och pengar efter sig. Dagen skildras växelvis genom Simona och hennes fyra äldsta barn, som alla har sin egen strategi för att hantera sorgen, rädslan och drömmarna. Men trots allvarliga ämnen finns här också en varm humor.

Boken finns här.

Italien

En italiensk vinter av Britt Arenander

En italiensk vinter av Britt Arenander

Författarinnan Jill får ett resestipendium och beslutar sig för att lämna den svenska vintern bakom sig. Hon hyr ett hus i norra Italien, på blomsterrivieran i närheten av det mytomspunna Sanremo. Där lär hon känna en grupp utlänningar, som med sina vitt skilda bakgrunder alla har något lätt nostalgiskt över sig. De saknar förmåga att bryta upp, har inget att återvända till, och vet egentligen inte varför de stannar i Montalto då sommaren övergår i höst och senare vinter. Den italienska vintern är råfuktig och melankolisk. Barerna i byn börjar slå igen och de glada byafesterna är ett minne blott. Ödsligheten brer ut sig, turistsäsongen är över. Praktiska umbäranden, fukten och kylan, men inte minst bybornas misstänksamhet präglar tillvaron

Boken finns här.

Jamaica

En kort krönika om sju mord av Marlon James

En kort krönika om sju mord av Marlon James

December 1976. Våldsamma politiska stridigheter pågår i Jamaica, och det är bara ett par veckor kvar till valet, när sju beväpnade män stormar in i Bob Marleys hem i Kingston. Ingen av männen bakom mordförsöket grips, men ryktet säger att sångaren har blivit en bricka i ett spel med intressen långt utanför landets gränser. En berättelse om mördare, politiker och langare, CIA-agenter, journalister och bedragare.

Boken finns här.

Japan

Därför hoppar jag av Naoki Higashida

Därför hoppar jag av Naoki Higashida

Boken är skriven av en trettonårig japansk autistisk pojke som ger röst åt autistiska barn och utmanar förutfattade standardföreställningar. Den visar tvärtemot vad många tror att människor med autism har fantasi, humor, empati och en känsla av andlighet, och pekar på att problemet inte är en brist på dessa förmågor, utan snarare svårigheter med att kommunicera dem till andra. Boken innehåller 58 direkta frågor och svar och däremellan små poetiska berättelser.

Boken finns här.

Jemen

Arabia Felix i terrorns tid av Nujood Ali

Arabia Felix i terrorns tid av Eva Sohlman

Jemen har kallats Arabia Felix – Det lyckliga Arabien. Idag är det mera känt som ”de tre K:nas land” – Kalasjnikovs, khat och kidnappningar – där fattigdom, medeltida klankultur och konservativ islam existerar parallellt med dagens IT-samhälle. Eva Sohlman, journalist, har gjort åtskilliga resor till Jemen och skriver om landets kontroversiella samarbete med USA i dess ”krig mot terrorismen” och utforskar Usama bin Ladins rötter. Hon intervjuar några av de mäktigaste shejkerna och religiösa ledarna, liksom landets president och premiärminister, hon går på khatfester och vapenmarknader och reser till Drottningen av Sabas förbjudna tempel. Hon träffar kvinnor som öppenhjärtigt berättar om vad de tycker om könsrollerna i det traditionsbundna samhället och intervjuar fångar inne i huvudstaden Sanas kvinnofängelse. Eva Sohlman har skrivit en personlig och medryckande bok med avsikt att ge oss en nyanserad bild av ett kulturhistoriskt rikt land i en tid präglad av västvärldens rädsla

Boken finns här.

Jordanien

Pillars of Salt av Fadia Faqir

Två kvinnor delar rum i ett mentalsjukhus i Jordanien under tiden då landet låg under brittiskt styre. De två kvinnorna delar med sig av berättelser från sina liv, om sorg, kärlek, familj och det förtryck de som kvinnor möter i hemmet och samhället.

Boken finns här.

Kambodja

Den försvunne av Kim Echlin

Den försvunne av Kim Echlin

Anne är bara sexton år när hon träffar mannen som kommer att bli hennes livs kärlek: Serey, musiker och exilstudent från Kambodja. Anne vill tillbringa varje sekund med honom och struntar i åldersskillnaden och faderns ogillande. Men när Kambodjas gränser öppnas väljer Serey att återvända till hemlandet som lidit svårt under Pol Pots skräckvälde. Han måste försöka hitta sin familj. Lever de eller har de mördats som så många andra? Han lovxar att skriva till Anne, men hon nås inte av ett enda brev. Tio år senare ser Anne ett tv-inslag från en demonstration i Kambodja och tycker sig skymta Serey. Trots att hon försökt gå vidare och skapa sig ett eget liv har hon aldrig kunnat glömma sin ungdomsförälskelse. Mot allt förnuft beslutar hon sig för att åka dit och försöka ta reda på vad som har hänt honom. Det blir en resa som kommer att förändra hennes liv för alltid.

Boken finns här.

Kamerun

House Boy av Ferdinand Oyono

Houseboy av Ferdinand Oyono

Vi får ta del av huspojken Toundis dagbok som avslöjar hans vördnad för den vita världen och ett nät av oförutsägbara upplevelser. Tidigt i livet rymmer han från sin pappas arga slag genom att söka asyl hos en lokal europeisk präst. Toundi blir då ”den europeiska chefens pojke” – kungens hund. Toundis försök att fullfölja sina drömmar om att bli befordrad och förbättras visar sig vara problematisk. Han möts av förutfattade meningar från européerna och kämpar med sin identitet, hans plats i samhället och en förändrande kultur.

Boken finns här.

Kanada

En lördag i juli när jag var sju år av Mary Lawson

En lördag i juli när jag var sju år av Mary Lawson

Kate är sju år och har tillsammans med sina båda äldre bröder och lillasyster varit nere vid sjön och badat en sommardag i juli. Plötsligt kommer en polisbil som rymmer både poliskonstapeln och byns pastor och doktor. En katastrof har inträffat och fyra syskon är föräldralösa. Kate söker främst tröst och stöd hos sin äldre bror Matt och mellan dem finns en särskild gemenskap. Med sin briljanta begåvning och sitt passionerade intresse för naturen uppmuntrar han Kates märkliga fascination för djurlivet i sjön. Men det finns också sådant i Matts liv som inte Kate känner till.Tjugo år senare möter vi åter Kate. Hon är nu framgångsrik forskare i zoologi, men fortfarande påverkad av barndomens traumatiska händelser. Hon kan identifiera organismer under ett mikroskop, men ser inte vad som orsakar hennes eget kaotiska känsloliv.

Boken finns här.

Kap Verde

The Last Will & Testament of Senhor da Silva Araújo

The Last Will and Testament of Senhor da Silva Araújo av Germano Almeida

Alla i Kap Verde känner Señor da Silva. Han är en framgångsrik entreprenör, ägare av öns första bil och en mycket seriös och hederlig man som själv har arbetat sig upp – Señor da Silva är den lokala framgångssagan. Han växte upp föräldralös, gifte sig aldrig och slösade aldrig pengar – en bra kostym var bra nog för honom. Eller det är i alla fall vad alla trodde …

Boken finns här.

Kazakstan

The Silent Steppe av Mukhamet Shayakhmetov

The Silent Steppe av Mukhamet Shayakhmetov

Det här är en berättelse med berättelser från överlevare av folkmordet på kazakiska nomader på 1920- och 30-talet. Sjuårige Shayakhmetov och hans mor och systrar tvingades klara sig själva efter att hans pappa blivit skickad till fängelse på grund av att han var en där han senare även avled. De kommande åren reste familjen tusentals mil över Kazakstan och överlevde tack vare släktingars hjälpsamhet.

Boken finns här.

Kenya

En afrikansk kärlekshistoria av Daphne Sheldrick

En afrikansk kärlekshistoria av Daphne Sheldrick

Daphne Sheldrick är den första i världen som lyckats föda upp en moderlös elefantunge till vuxen ålder. Hennes engagemang och outtröttliga arbete har räddat ett oräkneligt antal elefanter från en säker död. Tillsammans med sin make David viger Daphne sitt liv åt Afrikas vilda djur. Medan David utbildar en grupp kenyanska män till en elitstyrka för att stoppa tjuvjakten tar Daphne hand om en ständigt växande grupp föräldralösa unga djur.

Boken finns här.

Kina

Ensamhetens språk av Jan-Philipp Sendker

Jag är Kina av Xiaolu Guo

I en lägenhet i London börjar förläggaren Iona Kirkpatrick översätta brev och dagboksanteckningar på kinesisk. Hon börjar fundera över vem Kublai Jian, som har skrivit brevet, är och var han nu befinner sig. Och vem är hans älskade Deng Mu? Deras kärlekshistoria tar sin början 1989, efter massakern på Himmelska fridens torg.  En bok som skildrar det moderna Kina och de problem som den yngre generationen tampas med.

Boken finns här.

Kirgizistan

Jamilia av Chingiz Aïtmatov

Jamilia av Chingiz Aïtmatov

Jamilias man krigar vid fronten. Hon tillbringar sina dagar med att släpa säckar av spannmål till tågstationen i den lilla byn i Caucasus. Hon får sällskap av Seit, hennes yngre ingifta bror och Daniyar, en nykomling i byn som har skadats i kriget. Seit observerar den vackra och pigga Jamilia och ryggar tillbaka åt de passionslösa och tråkiga breven hon får av sin man. Snart blir Jamilia kär i Daniyar och det nya paret rymmer precis lagom till att hennes man kommer tillbaka.

Boken finns här.

Kongo

Tram 83 av Fiston Mwanza Mujila

Den kongolesiske författaren Fiston Mwanza Mujila skriver om Tram 83, en bar i det afrikanska, fiktiva landet Stad-Landet. Det är en mötesplats för lycksökare, gruvarbetare, alkoholister, kolonialister och turister. Det är en allegori för en globaliserad värld där fördomar möter verkligheten.

Boken finns här.

Kroatien

Hem till kriget av Per Svensson

Hem till kriget av Per Svensson

Sommaren 1991 blossade de första öppna striderna upp i det forna Jugoslavien. Sedan rasade den jugoslaviska statsbildningen samman, landet slets sönder av ett krig som antog allt våldsammare och grymmare former. Gamla etniska och historiska konflikter spelades återigen upp och kaoset växte vidare och djupare. Hur var detta möjligt? I reportageboken Hem till kriget tecknar journalisten Per Svensson en rad ögonblicksbilder från krigets vardag, och försöker samtidigt placera in skeendena i ett historiskt perspektiv

Boken finns här.

Kuba

Alla ger sig av av Wendy Guerra

I dagboksform berättar Nieve Guerra om uppväxten på Kuba och hur hon försöker hitta sin egen väg i det postrevolutionära samhället. Mellan den våldsamma fadern och modern som träffat en ny man är dagboken hennes enda egna rum. Hon skriver från åtta års ålder till 20, allt medan perspektivet förändras från naivt barn till medveten ung kvinna. Alla ger sig av bygger på författarens egna dagboksanteckningar och är stark, utlämnande och känslosam berättelse om utsatthet och ansträngningarna att skapa sig ett liv, trots få öppningar.

Boken finns här.

Kuwait

Mellan två krig av Rold Ekéus

Mellan två krig av Rolf Ekéus

På uppdrag av FN:s säkerhetsråd genomförde den svenske diplomaten Rolf Ekéus sitt unika uppdrag i en avgörande tid i Iraks historia: nedrusta Irak efter Saddam Husseins invasion av grannlandet Kuwait. Rolf Ekéus skildrar det politiska och stundtals thrillerliknande drama som följde, som påverkar regionen än idag och som har haft betydelse för IS framväxt.

Boken finns här.

Laos

The Latehomecomer av Kao Kalia Yang

The Latehomecomer av Kao Kalia Yang

I sökandet efter en plats att kalla hem fick tusentals Hmong-familjer fick fly från den krigsfyllda djungeln i Laos till de överfyllda flyktinglägren i Thailand och vidare till Amerika. Men eftersom Hmong-folket inte hade ett eget skriftligt språk har deras upplevelser främst bevarats av andra. Yang ville berätta sin familjs historia och i den här boken får vi ta del av svårigheterna i att anpassa sig till en ny plats, ett nytt språk och ett nytt liv.

Boken finns här.

Lesotho

She Plays With the Darkness av Zakes Mda

She Plays With the Darkness av Zakes Mda

I en avlägsen by i bergen i Lesotho bor Dikosha som lever för sång och dans, vilket gör henne annorlunda mot de andra byborna. Hennes tvillingbror, Radisene, arbetar i huvudstaden av Maseru och kämpar, mitt i en politisk omvälvning, med att få ett liv långt bort från bergen. Allt eftersom tiden går, går Radisenes liv upp och ner i staden, medan Dikosha blir kvar i byn, utan att lämna den eller utan att åldras. Och samhället tittar, kommenterar och dömer hela tiden.

Boken finns här.

Lettland

Hundarna i Riga av Henning Mankell

Hundarna i Riga av Henning Mankell

En vinterdag 1991 flyter en räddningsflotte i land vid den skånska sydkusten. I flotten ligger två män, mördade. För Kurt Wallander och hans kollegor vid Ystadpolisen börjar en mödosam brottsutredning. Vilka är de döda männen? Varifrån kommer flotten? Wallander tvingas att åka till Riga för att lösa dubbelmordet. Och så småningom inser han att han har blivit en bricka i en konspiration som direkt hänger ihop med de dramatiska omvälvningarna i de baltiska staterna. Alltför sent inser Wallander att det inte bara är han som jagar en okänd brottsling. Någon jagar även honom …

Boken finns här.

Libanon

Boken om Yousef av Linus de Faire

Boken om Yousef  av Linus de Faire

Yousef al-Khayal sitter i isoleringscell i ett fängelse i Roumieh, anklagad för delaktighet i mordet på Libanons premiärminister Rafiq Hariri. Han väntar fortfarande på rättegång. Kanske för att få tiden att gå börjar Yousef med en röd tuschpenna att skriva ner sina minnen från barndomens Beirut. Han skriver om lillasystern som aldrig fick växa upp, om brodern som växte upp för fort, och det konstanta skyttegravskriget mellan deras mamma och pappa. Men att skriva är alltid att ge en bild av verkligheten och hur sann är egentligen Yousefs version? Är han bara en timid fågelskådare som sitter felaktigt fängslad? Och hur var det med hans mammas politiska åsikter? Och pappans stillasittande hemma i vardagsrummets enda fåtölj, vad var det en följd av?

Boken finns här.

Liberia

She would be king av Wayétu Moore

Wayétu Moore återskapar Liberias dramatiska, tidigare historia genom tre karaktärer. Gbessa, som förvisats från den västafrikanska byn Lai, svälter, har blivit biten av en huggorm och lämnats för död, men som trots det överlevt. June Dey, som vuxit upp på en plantage i Virginia. Norman Aragon, barn till en vit kolonisatör och en jamaikansk slav. De har alla olika gåvor, och när de tre möts släpper spänningarna i området och låter en ny nation växa fram.

Boken finns här.

Libyen

Att återvända av Hisham Matar

Att återvända av Hisham Matar

När Hisham Matar var nitton år gammal blev hans pappa kidnappad och förd till ett libyskt fängelse. Det blev det sista Matar någonsin hörde från sin far. När den libyske diktatorn Muammar Gaddafi störtades tjugo år senare, kunde författaren äntligen återvända till sitt hemland. Här berättar han om sin livslånga resa mot upprättelse, för sig själv, sin far och sitt land. Det är på samma gång en personlig och en allmängiltig berättelse om förlust, en begrundan över historiens och politikens inverkan på den enskilda individens liv.

Boken finns här.

Liechtenstein

Det skedde i Liechtenstein av Sigfrid Siwertz

Det skedde i Liechtenstein av Sigfrid Siwertz

Möbelarkitekten Theo Häger är en medelålders drömmande och opraktisk man, skyddad från en alltför kylslagen verklighet av människorna omkring honom. Men ingen ägnar honom en sådan odelad tillgivenhet som dottern Marianne; hennes högsta lycka är att få hjälpa honom med hans ritarbete eller att följa honom på en stilla kvällspromenad. Så dör Theos hustru, Leo. Theo känner sig huvudstupa slungad ur tillvaron, och Marianne ser det som sin självklara plikt att ägna fadern alla sina omsorger. I det idylliska Liechtenstein blommar hela hennes oändliga tillgivenhet upp – tills den naivt oskuldsfulla dotterliga ömheten plötsligt förvandlas i otyglad sexuell åtrå och far och dotter har blivit älskare och älskarinna. Theo och Marianne står vid en skiljeväg – vägen bakåt, mot det förflutna, är för alltid spärrad, de måste se verkligheten i ögonen och ta konsekvensen av sina handlingar …

Boken finns här.

Litauen

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

Strimmor av hopp av Ruta Sepetys

”De förde bort mig i nattlinnet.” Lina är bara femton år när Sovjets hemliga polis en kväll tvingar sig in i deras hus och för bort hela familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och tvingas upp i en smutsig tågvagn och inleder den långa resan till ett fångläger i det kalla och ogästvänliga Sibirien. Här måste de arbeta hårt under outhärdliga förhållanden och varje dag är en kamp för att överleva. Det är svåra år och det är bara deras viljestyrka, kärlek och hopp som får Lina och hennes familj att ta sig igenom dagarna. Men är det nog för att de ska överleva? Strimmor av hopp är en modig, brutalt ärlig och vik­tig bok om en relativt okänd händelse under andra världskriget som kommer att ta andan ur dig och inte lämna dig oberörd.

Boken finns här.

Madagaskar

Hjärtats tjuv av Nora Roberts

Hjärtats tjuv av Nora Roberts

Vad skulle du göra om en främmande man plötsligt hoppade in i din bil och sa ”kör”?
Kanske inte bjuda in honom i din lägenhet i alla fall. Men det är precis vad Whitney MacAllister gör.
Rikemansdotter som hon är har hon lätt för att bli uttråkad och hon dras till spänningen och faran som Douglas Lord utstrålar. Att han visar sig vara professionell tjuv bidrar enbart till hennes fascination. Redan när han sätter sin fot i hennes bil blir hon indragen i jakten efter en ovärderlig skatt med anor från den franska revolutionen.
De är dock inte ensamma om att vara ute efter skatten och det blir allt tydligare hur farliga deras skoningslösa rivaler är.

Boken finns här.

Makedonien

White Lamb and Grey Falcon av Rebecca West

Black Lamb and Grey Falcon av Rebecca West

Skriven på randen till andra världskriget är här en roman om historian, människorna och politiken i Jugoslavien under den tiden. Boken bygger på en blandning av av resedagböcker, kulturella reportage och historiska texter och visar på Balkans historia och de svåra relationer som fanns mellan de olika etniska grupperna.

Boken finns här.

Malawi

The Boy Who Harnessed the Wind av William Kamkwamba

The Boy Who Harnessed the Wind av William Kamkwamba

William Kamkwamba föddes i Malawi, en magisk plats men som också var vissnande av torka och hunger, där hopp och och möjligheter var svåra att finna. Men William hade läst om väderkvarnar och drömde om att bygga en som kunde generera el och vatten till hans by. Hans grannar retade inom och kallade honom valen, men William var bestämd om att visa dem att det var möjligt.

Boken finns här.

Malaysia

The Harmony Silk Factory av Tash Aw

Den beundrade krigsveteranen Johnny Lim driver en av de mest imponerande textilfabrikerna i 1940-talets Malaysia och är omtyckt i hela Kinta Valley. Men sonen Jasper ser sin far som en skurk och förrädare som använder textilfabriken som en täckmantel för en illegal verksamhet.

Boken finns här.

Maldiverna

På ön av Tracey Garvis Graves

På ön av Tracey Garvis Graves

Den trettioåriga läraren Anna Emerson är på väg till familjen Callahans sommarhus på Maldiverna. Bredvid henne på flyget sitter den sextonårige T.J. Callahan, pojken hon ska undervisa, som nyligen genomgått en lyckosam cancerbehandling. Men semestern tar en oväntad vändning. Piloten drabbas av hjärtattack och privatplanet kraschar i Indiska Oceanen. Anna och T.J. överlever men är strandsatta på en öde ö. I det ogästvänliga klimatet tvingas de samarbeta för att överleva. I takt med att T.J. mognar söker de närhet hos varandra. De inleder en förbjuden kärleksrelation, väl medvetna om den åldersskillnad som kommer att dömas ut av nära och kära. Och medan känslorna fördjupas förvandlas veckor till månader och månader till år. Kommer de någonsin att bli räddade? Finns det hopp för deras kärlek bortom den öde ö där de befinner sig?

Boken finns här.

Mali

Rödöra av Eric Chevillard

Rödöra av Eric Chevillard

En fransk författare – på ett ställe kallad Éric – blir inbjuden till Mali för att skriva. Han är till en början motvillig och rädd inför mötet med den främmande kontinenten. Ännu på flygplatsen undrar han om inte det verkliga äventyret vore att avstå från resan. Besvikelsen blir därför stor när Afrika varken är så främmande eller farligt som han föreställt sig hemma i länstolen. Inget värre händer än att hans öron rodnar i solen, försåvitt det inte är av skam över den egna naiviteten. En fantasibild skymmer mötet med det verkliga Mali – ända tills han kommer hem och strax ikläder sig rollen av den vittbereste Afrikaexperten, som inte försummar något tillfälle att föra in samtalet på sina resor. Med stor underfundighet plockar Éric Chevillard isär den klassiska reseskildringen. Kvar blir något som är lika löjligt som sant mänskligt.

Boken finns här.

Malta

Offret av Kristian Fredén

Offret av Kristian Fredén

Leo Gasparian står över mänskliga lagar, han är en i sina egna ögon übermensch, ett välklätt geni med perfekt fysik och manikurerade naglar. Den lilla rutiga världens dramatik speglar den stora världens. Förberedelserna inför stormästarmötet mellan Leo och det unga geniet, världsmästaren Wezjinskij, är lika desperata som de är beräknande. I romanens höjdpunkt möts de två på ett av Maltas lyxhotell i en rasande och iskylig strid om världmästartiteln. Det är en kraftmätning på liv och död. För den monomaniske Leo är det en historisk händelse vars dignitet självklart motiverar hänvisningar till historiens hjältar: från Jesus till Peter den Store och Napoleon. Och liksom historiens härförare offrade sina trupper, måste någon kring Leo offras för det högre goda. Spelets ödesmättade avgörande närmar sig och paranoian växer.

Boken finns här.

Marocko

Tiden där emellan av María Dueña

Tiden där emellan av María Dueña

Året är 1936 och den unga sömmerskan Sira flyr sitt välordnade liv i Spanien för en häftig förälskelse, men blir sviken och övergiven av sin älskare i Marocko. I hemlandet rasar inbördeskriget och Sira tvingas bygga upp en ny tillvaro i Nordafrika. Hon blir snart modesömmerska åt de förnämsta kvinnorna i den kosmopolitiska exilkolonin. När andra världskriget brutit ut rekryteras hon av brittiska underrättelsetjänsten och återvänder till Madrid under täckmantel, som modeskaparen Arish. I sin ateljé hör Sira skvaller och information från nazisternas fruar och älskarinnor, som hon smugglar ut i form av morsekod på sömnadsmönster. Det är en helt annan värld än den hon lämnade, och hon vet inte vem hon vågar lita på. Är mannen hon förälskat sig i verkligen den han påstår sig vara? Dubbelspel, konspirationer och oväntade händelser tvingar Sira att fly för livet.

Boken finns här.

Mauretanien

Barefoot Through Mauretania av Odette du Puigaudea

Barefoot Through Mauretania av Odette du Puigaudeau

I den här berättelsen skriver författaren om sin första resa över landet på kamel år 1933-1934. Hon reste med sin kompanjon Marion Snones och i boken får vi ta del av alla de äventyr de två kvinnorna upplevde under detta år. Den visar en bild av livet som, som de befarade, nästan har försvunnit.

Boken finns här.

Mauritius

Mord på Mauritius av Jan Mårtenson

Mord på Mauritius av Jan Mårtenson

Solen, värmen, de vita sandstränderna och det akvamarinblå havet lockar på sagoön Mauritius. Dit kommer antikhandlaren Johan Kristian Homan från Gamla stan och hans vackra särbo Francine, chef för Säpos personskyddsavdelning. Någon faller i en trappa med dödlig utgång. En skrämd inbrottstjuv skjuter i panik och dödar utan avsikt. Eller? Kan det ha en koppling till de berömda frimärkena från Mauritius? Ett brev med två såldes nyligen för över trettio miljoner.

Boken finns här.

Mexiko

En bön för de stulna

En bön för de stulna av Jennifer Clement

Ladydi Garcia Martínez bor på mexikanska landsbygden, på en liten kulle, omgärdad av drogkarteller som odlar opium på fälten runt omkring, illegal invandring och ett polisväsende som inte går att lita på. Hennes hem är en by nära det som en gång i tiden var ett glamoröst Acapulco. Livet är tufft för Ladydi och de andra flickorna i byn. Mödrarna är hårdhudade men livrädda och papporna har rymt. Ständigt får de alla vara på sin vakt, ett grymt hot om kidnappning hänger över dem. Och en dag händer det. En kraftfull bil med knarkkartellens män beordrar den vackraste lilla flickan in i bilen och lämnar byn.

Boken finns här.

Moldavien

Sibirisk uppfostran av Nicolai Lilin

Sibirisk uppfostran av Nicolai Lilin

I det omstridda och laglösa Transnistrien, beläget mellan Moldavien och Ukraina, lever en tätt sammansvetsad grupp hederliga kriminella en gång deporterade av Stalin i enlighet med strikta koder för ritualiserad respekt och kompromisslös lojalitet. Här berättar tatueringar historien om en människas liv, hederliga vapen särskiljs från syndiga och auktoritet är något som alltid bör misstros. Utom kontroll för alla regeringar, och utanför samhällets gränser såsom vi känner det, upprätthåller URKA-kulturen värden som djup respekt för de äldre och ett orubbligt fasthållande vid sanningen, en hållning som utövas med passion och ofta med brutalt våld.

Boken finns här.

Monaco

Högt spel av Jan Mårtenson

Högt spel av Jan Mårtenson

Den vita kulan rasslade runt i roulettehjulet. Insatserna var höga. Men inte bara pengar stod på spel den där kvällen i Monte Carlo. Världsfreden hotades. Johan Kristian Homan dras in i en malström av dramatiska händelser tillsammans med den vackra säpoagenten Francine. Cirkusfestival i Monaco, internationell vapenhandel, ekobrottslighet och mord finns bland ingredienserna i i denna roman med Homan, antikhandlaren från Gamla stan.

Boken finns här.

Mongoliet

Himlens vilja av Artur Lundkvist

Himlens vilja av Artur Lundkvist

Vid början av 1200-talet trädde Djingis Khan in i världshistorien. Han enade Mongoliets stammar, och sedan stormade hans ryttarskaror ut över världen, förhärjande och förvandlande, och skapade ett jättelikt välde tvärs över Asien. Artur Lundkvist har i sin roman från 1970 velat ge ”en föreställning om Djingis Khan”, velat skildra honom sådan han kanske var: primitivt vild, hänsynslöst handlingskraftig, intuitivt insiktsfull, genial i sin planläggning. Fritt spelar fakta och fantasi mot varandra i hans berättelse.

Boken finns här.

Montenegro

Black Mountain av Rex Stout

Black Mountain av Rex Stout

Alex Hunter, kodnamn Arcadian, vaknar upp utan någon aning om vem han är, hos en kvinna som han inte känner igen, i ett land som inte är hans eget. Men han har en stark röst inom honom om att åka tillbaka till Black Mountain. Sedan en miljard år har Black Muntain en hemsk legend. Bara en enda äldre person finns kvar för att vakta den bortglömda, dödliga hemligheten och det finns en rädsla om att ondskan ligger på lur igen. Några vandrare har försvunnit och räddningsteamet som skickades för att rädda dem har inte kommit tillbaka. Efter ett tag hittas en överlevare som är halvt vid liv, täckt i blod – blod som visar sig vara från något annat än en människa.

Boken finns här.

Myanmar

Hjärtats minnen av Jan-Philipp Sendker

Jorden runt på 160 böcker

Den sista delen i Jan-Philipp Sendkers Burma-serie. 12-årige Bo Bo bor med sin morbror i den vackra staden Kalaw. Hans mor har försvunnit, och hans far besöker honom en gång om året. Bo Bo har den sällsamma förmågan att kunna se precis hur människor runt honom mår. När morbrodern försvinner behöver Bo Bo lära sig mer om sin dramatiska familjehistoria: om stor kärlek under politisk kris, konsten att förlåta och den mystiska sjukdom som drabbat hans mor. Bo Bo beslutar sig för att söka rätt på sin mor och sammanföra den trasiga familjen på nytt.

Boken finns här.

Namibia

The Elephant Scientist av Caitlin O’Connell

The Elephant Scientist av Caitlin O’Connell

I den afrikanska öknen i Etosha National Park kallas hon ”modern av alla elefanter”. Med en kikare framför ögonen kunde den amerikanska forskaren Caitlin O’Connell inte tro vad hon såg hos dessa afrikanska elefanter. En observation som skulle guida forskaren till en banbrytande upptäckt om elefanters kommunikation: elefanter lyssnar faktiskt med sina lemmar.

Boken finns här.

Nederländerna

Hon tackade gudarna av Jussi Adler Olsen

Hon tackade gudarna av Jussi Adler Olsen

Peter de Boers levebröd är att stycka och krossa företag på beställning. Han är en välbärgad, cynisk affärsman, född i Indonesien men uppvuxen i Holland med en far som styrde tillvaron med järnhand. Samma hårdnackade målmedvetenhet har Peter övertagit i sitt professionella liv. En av hans nyaste medarbetare är Nicky Landsaat, en ung kvinna som snabbt visar framfötterna. Nicky har precis som Peter en brokig bakgrund och bor i ett av Amsterdams ruffigare områden tillsammans med sin våldsamma far, sin indonesiska mor, en kriminell bror och två systrar på glid. Nicky är en riktig fighter, och hon har gott om motståndare. Då den irakiska säkerhetstjänsten ber Peter de Boer att ställa till en skandal för ett stort bensinbolag hamnar han i ett svårt dilemma. Men när man hotar att avslöja hans dunkla förflutna känner Peter sig tvungen att ta uppdraget. Plötsligt är både han och Nicky insnärjda i ett livsfarligt spel med motståndare som inte skyr några medel.

Boken finns här.

Nepal

Sold av Patricia McCormick

Sold av Patricia McCormick

Trots att Lakshmis familj är extremt fattig fylls hennes liv fortfarande av nöjen, men när den hårda monsunregnet från Himalaya sköljer bort alla familjens grödor, skickas Lakshmi för att jobba och försörja sin familj. När hon kommer till ”Happiness House”, fyllt av hopp, lär hon sig den otänkbara sanningen: hon har sålts för prostitution.

Boken finns här.

Nicaragua

Without Borders av Amanda Heger

Without Borders av Amanda Heger

För Annie London betyder en månad i Centralamerikas regnskog att dela ut myggnät, ge första hjälpen och lära barn om blommor och bin. Förhoppningsvis leder det också till ett antagningsbesked i en högt aktad läkarutbildning. Men så fort hon kliver av planet inser Annie att hennes insektsspray, taffliga spanska och de medicinska förnödenheter inte kommer att hjälpa henne med sina nya känslor för Felipe – hennes bästa väns storebror som råkar vara den ansvariga läkaren på platsen.

Boken finns här.

Niger

Still Waters in Niger av Kathleen Hill

Still Waters in Niger av Kathleen Hill 

Boken handlar om irländsk-amerikansk kvinna som återvänder till Niger där hon bodde 17 år tidigare och var fru till en akademiker och mamma till tre unga döttrar. Nu åker hon för att besöka sin äldsta dotter, Zara, som också precis har återvänt till Afrika.

Boken finns här.

Nigeria

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

Kambilis far Eugene Achike är en riktig hjälte. Han tar hand om de sina, han äger en tidning som oförskräckt kritiserar korruptionen och maktmissbruket i samhällets högsta skikt, han får pris av Amnesty International och skänker stora summor till välgörande ändamål. Men i hemmet är han en tyrann. Han misshandlar sina barn och sin fru om de gör det minsta avsteg från det han betraktar som den enda sanna vägen, en hårdhänt och intolerant katolsk tro. Han har till och med stött bort sin egen far, eftersom denne hållit fast vid sina förfäders religion. Kambili och hennes bror Jaja får en aning om ett annat sätt att leva när de under en tid får bo hemma hos sin faster, som i sin kärleksfullhet och rättframhet är sin brors raka motsats. Denna aning om ett friare liv växer till ett uppror hos Kambili och Jaja. Familjens maktordning är plötsligt i gungning och en våldsam brytning blir mer och mer oundviklig.

Boken finns här.

Nordkorea

Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman

Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman

1978 kidnappar nordkoreanska agenter Sydkoreas ”Greta Garbo”, skådespelerskan Madame Choi, och hennes exmake, den hyllade regissören Shin Sang-ok. Efter fem år i fängsligt förvar erbjuds de ett ”kontrakt” mot att de gör offentlig avbön och erkänner att de frivilligt hoppat av till nord. I kontraktet ingår en gigantisk filmbudget samt allt de kan önska sig vad det gäller ekonomiska och personella resurser, statister och rekvisita. Såsom hängivna filmälskare kan de inte tacka nej till erbjudandet att bli kung och drottning över nordkoreansk filmindustri. Två år senare, efter att ha regisserat och producerat en rad filmer i Nordkorea, lyckas filmparet fly och få asyl i USA.

Boken finns här.

Norge

Törst av Jo Nesbö

Törst av Jo Nesbö

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism – ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som just vampyrister? Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Boken finns här.

Nya Zeeland

Det goda inom dig av Linda Olsson

Det goda inom dig av Linda Olsson

Marion Flint är lever ensam i ett litet hus vid kusten i Nya Zeeland och jobbar deltid som läkare i den närliggande byn. På fritiden samlar hon material på stränderna. En dag möter hon den lilla maoripojken Ika. Mellan den tysta lilla pojken och den ensamma kvinnan uppstår en ovanlig vänskap. Pojkens närvaro och de frågor han ställer väcker gamla minnen till liv hos Marion, minnen som hon har hållit dolda alltför länge. Hon återvänder i minnet till den tidiga barndomen med sin morfar på Åland som avslutades abrupt för ett nytt liv i Stockholm med sin mamma. Hon återupplever när hennes lillebror Daniel föds och minns den djupa kärlek hon kände för honom. Samtidigt minns hon också mammans våldsamma äktenskap som slutar så dramatiskt att båda syskonen måste adopterades bort på olika håll. De tappar kontakten tills de oväntat möts trettio år senare. Ett möte som får oanade konsekvenser i bådas liv.

Boken finns här.

Oman

Earth Weeps, Saturn Laughs av Abdulaziz Al Farsi

En satirisk berättelse om en småstad i Oman där majoriteten av befolkningen konspirerar mot varandra, har hemligheter och är generellt olyckliga. I centrum står Khalid Bakhit som flyr storstaden och återvänder hem efter en misslyckad kärleksaffär.

Boken finns här.

Pakistan

Den blinde mannens trädgård av Nadeem Aslam

Den blinde mannens trädgård av Nadeem Aslam

När den unge läkarstudenten Jeo ska ta sig över gränsen till Afghanistan och ge vård åt den skadade civilbefolkningen beslutar sig hans fosterbror Mikal för att följa med. Men trots sina goda avsikter blir de snart indragna i krigets fasansfulla skeenden.Kvar hemma i den lilla pakistanska byn finns Jeos fru Naheed och fadern Rohan, som var den som en gång öppnade sitt hem för den föräldralöse Mikal. Nu håller han långsamt på att bli blind, och medan han vandrar runt i sin fantastiska trädgård sörjer han sin hustrus död och börjar förstå att han kanske orsakat sina barn skada i religionens namn.

Boken finns här.

Palestina

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

I Palestina 1940 lever olivodlaren Yehya Abulheja med sin familj i en fridfull by. När staten Israel utropas 1948 krossas friden och invånarna i byn tvingas flytta till ett flyktingläger i Jenin. Under flykten rycks Yehas barnbarn Ismael ur moderns famn av en judisk soldat som ger barnet till sin traumatiserade hustru som en gåva. Ismael växer istället upp som David och kommer senare som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj. Vi följer även Amal med nöd och näppe överlevar sexdagarskriget 1967 och till slut tvingas fly till USA. Hon träffar den israeliska mannen David och beslutar sig för att återvända till Mellanöstern.

Boken finns här.

Panama

Skräddaren i Panama av John Le Carré

Skräddaren i Panama av John Le Carré

Harry Pendel är Panamas mest välrenommerade skräddare, anlitad av alla samhällets toppar. Men en gång var han någon helt annan, hans förflutna är mörklagt och har förblivit en väl bevarad hemlighet – tills den dag en viss Andrew Osnard träder in i hans butik. Osnard är brittisk underrättelseagent, stationerad vid brittiska ambassaden i Panama City, och han behöver Pendel för sina egna syften. Han känner till allt om Pendels bakgrund – och han vet också att Pendel befinner sig i ekonomiskt trångmål. Osnard har skickats till Panama i ett känsligt uppdrag.

Boken finns här.

Papa Nya Guinea

Mister Pip av Lloyd Jones

Mister Pip av Lloyd Jones

En liten by på en tropisk ö i södra Stilla havet. 86 dagar har passerat sedan Matildas sista dag i skolan och kriget inkräktar från andra sidan ön. När byns invånare åter är säkra öppnar öns ende vita man, en eremit, upp skolan igen. Pop Eye, eller Mr Watts, förklarar att han kommer att introducera barnen för Mr Dickens. Matilda och hennes klasskompisar tror att en främling kommer att besöka dem på ön och blir chockade när de inser att deras bekantskap med Mr Dickens kommer att ske genom Mr Watts uppläsning av Great Expectations. Men på ön där kriget fortfarande härjar har kraften av fiktion farliga konsekvenser och fantasi och tro ifrågasätts av vapen.

Boken finns här.

Paraguay

Ben, ute i världen av Doris Lessing

Ben, ute i världen av Doris Lessing

Doris Lessings roman Det femte barnet, som kom ut 1992, var en skakande skildring av en familjs sönderfall efter det femte barnets födelse. Ben, som han fick heta, var våldsam, okontrollerad och omöjlig att nå för alla utom mamman, som ständigt oroade sig för hur livet skulle gestalta sig för honom. Nu har Doris Lessing skrivit en bok om hur det gick för Ben – en artonåring som saknar förmåga att förstå och tolka omvärlden. Några goda människor förbarmar sig över honom, men de flesta utnyttjar honom och han lockas med till Rivieran, Brasilien och till Paraguay, där han i bergen till sist upptäcker vem han egentligen är. Skildringen av Ben, hans stora ensamhet och oförmåga att leva i vår moderna värld är en djupt gripande läsning.

Boken finns här.

Peru

En peruansk affär av Mario Vargas Llosa

En av Latinamerikas största författare skriver om ett politiskt maktspel i Lima. När direktör Enrique Cardenas träffar chefredaktören för en skvallertidning blir hans liv inte sig likt. Chefredaktören hävdar att han har foton på Cardenas på ett sexparty med prostituerade och kräver nu pengar för att inte publicera bilderna. Direktören kastas in i en härva av lögner och utpressning och blir allt mer desperat i sina försök att rentvå sig.

Boken finns här.

Polen

Polskt-ryskt krig under rödvit flagga av Dorota Maslowska

Polskt-ryskt krig under rödvit flagga av Dorota Maslowska

Silny och hans gäng – Magda, Angela, Arleta, Natasza, Kasper och Lewy – är tonåringar i en liten stad i Polen under den vilda kapitalismens tid, från början dömda att leva på arbetslöshetsunderstöd. De driver runt i jakt på droger och kickar. Dagen före och under ”En ryssfri dag”, en karnevalisk folkfest som innebär början på ett ”krig” mellan ryska gatuförsäljare och lokala polska affärsidkare, trappas våldet upp och språket briserar. I den lilla stadens mikrokosmos, som bryts genom tonårsgängets narkotikarus, kolliderar rysk imperialism med polsk nationalism, hyperliberalism och gränslös handel med provinsiell inskränkthet och beredskap för hat och våld, modernitet med barbari.

Boken finns här.

Portugal

Jag ska älska en sten av António Lobo Antunes

Jag ska älska en sten av António Lobo 

En berättelse om ett familjedrama i Lissabon som kretsar kring en kärlekshistoria. En man och en kvinna träffar varandra efter att inte ha setts på många år. Han trodde att hon var död och har därför gått vidare med sitt liv: han har gift sig och fått barn, två döttrar. När de återser varandra föds kärleken mellan dem på nytt och de börjar träffas på ett enkelt hotell som hyr ut rum per timme, varje onsdagseftermiddag. Mannen säger till sin fru att han går ut med arbetskamraterna i mer än femtio års tid. Ända tills mannen dör, på det enkla hotellet.

Boken finns här.

Puerto Rico

The Meaning of Consuelo av Judith Ortiz Cofer

The Meaning of Consuelo av Judith Ortiz Cofer

Familjen Signe är välsignad med två döttrar. Consuelo, den äldre, är fundersam och älskar böcker, det allvarliga barnet, medan Mili, hennes yngre syster, ses som den livliga – en strimma av tropiskt solsken. Två döttrar: en mörk och en ljus; en för tröst och trevnad, den andra för att charma och glädja. Men någonting stämmer inte i deras familj; en tragedi växer stadigt, likt en tumör.

Boken finns här.

Qatar

Kapitoil av Teddy Wayne

Kapitoil av Teddy Wayne

”Ibland observerar du inte någonting på riktigt förrän du studerar det baklänges”, skriver Karim Issar när han anländer till New York City från Qatar år 1999. Han är flytande i numrens och logikens språk, men har problem med den mänskliga kontakten. Han skapar datorprogrammet vid namn Kapitoil som förutspår oljans framtid och skördar rekordvinster genom företaget.

Boken finns här.

Rumänien

Orbitór. Vänster vinge av Mircea Cartarescu

Orbitór. Vänster vinge av Mircea Cartarescu

Orbitór är en barock självbiografi av Rumäniens ledande författare, ett häpnadsväckande försök att sammanfatta världen: verkligheten, drömmen, visionen. Som självbiografi skiljer Orbitór inte mellan verklighet och fantasi. Den handlar om födelse, utveckling, metamorfos – författarens egen, världens, språkets, fjärilens. Ändå speglar den också Rumäniens historia, från det feodala förflutna, där de döda återvänder för att hämnas på de levande, till andra världskrigets bombningar och Securitates grymt komiska försök att kontrollera arbete och kärlek i ett vardagligt Bukarest. ?Vänster vinge? utgör den första delen i en trilogi uppbyggd som en av de otaliga fjärilar som befolkar romanen. Den andra delen, ?Kroppen?, har hunnit utkomma på rumänska; den tredje, ?Höger vinge?, väntar på att skrivas.

Boken finns här.

Rwanda

Hastigheten av Jörgen Gassilewski

Hastigheten av Jörgen Gassilewski

Hastigheten utspelar sig under folkmordet i Rwanda, april–juli 1994. Nittonåriga Marie-Louise är tutsi och romanen följer hennes liv tillsammans med cykelreparatören Félicien, som är hutu. I distriktet Nyamata där de bor ska fem av sex tutsier komma att dödas av sina hutugrannar, och efteråt ställs Marie-Louise inför rätta. Med ett återhållet och nervigt språk tecknas ett porträtt av en ung kvinna i en extrem situation. Perspektivet varierar mellan första, andra och tredje person, vilket ger framställningen karaktär av förhörssituation.

Boken finns här.

Ryssland

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff har kallats ”världens mest berömda roman” och är en av världens mest lästa böcker. Sedan den kom ut 1866 har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom S:t Petersburg.

Boken finns här.

Saudiarabien

10 år och 1000 piskrapp av Ensaf Haidar

10 år och 1000 piskrapp av Ensaf Haidar 

Ensaf Haidar och den saudiske aktivisten och bloggaren Raif Badawi gifter sig 2002, efter att ha lyckats övervinna både hennes familjs motstånd och den saudiska kulturens stränga konventioner. Snart upptäcker Ensaf att Raif är aktiv inom en liberal rörelse. Raif blir alltmer orädd i sin kritik av Saudiarabiens sociala ordning, tills hans aktiviteter uppmärksammas av den religiösa polisen. Ensaf och deras tre barn tvingas gå i exil och Raif blir arresterad och straffet – tio års fängelse och 1000 piskrapp – förändrar allt.

Boken finns här.

Schweiz

Bergtagen av Thomas Mann

Bergtagen av Thomas Mann

Boken utspelar sig före första världskriget på ett lyxigt sanatorium i Schweiz, dit huvudpersonen Hans Castorp far för att hälsa på sin lungsjuka kusin. Han reser på tre veckor men blir kvar i sju år … I sanatoriets avskildhet på berget får han en annan syn på världen ”därnere”, på ideologier och tankemönster. Döden är nära, liksom erotiken.

Boken finns här.

Senegal

Tre starka kvinnor av Marie NDiaye

Tre starka kvinnor av Marie NDiaye 

Juristen Norah reser från sitt hem i Paris för att återförenas med sin egocentriske och maktfullkomlige far i Senegal men möts av en nedbruten man som desperat behöver hennes hjälp. Fanta lämnar Dakar och sitt jobb som lärare och flyttar med sin son och man till Frankrike efter att maken blivit avstängd från sitt arbete. Den unga änkan Khady har efter sin mans död helt slutit sig inom sig själv, och då familjen avvisar henne påbörjar hon en lång och plågsam resa över havet för att ta sig till Europa. På olika sätt kämpar de tre kvinnorna för att behålla sin värdighet och tillsammans utgör deras öden en berättelse om maktförhållandena mellan individ och samhälle, man och kvinna, Europa och Afrika som får läsaren att fundera över sin egen plats i världen och tillvaron.

Boken finns här.

Serbien

Tigern i Galina av Téa Obreht

Tigern i Galina av Téa Obreht

En jättelik tiger rymmer från ett zoo, och när han ljudlöst tassar längs gatorna i den lilla, krigshärjade byn Galina sätter han befolkningen i skräck. Men för en liten pojke är tigern magisk, som den i hans tummade exemplar av Djungelboken. Många decennier senare befinner sig pojkens barnbarn, Natalia, i ett likaså konfliktdrabbat Balkan där hon som läkare besöker barnhem. En dag får hon beskedet om att hennes älskade morfar mystiskt har dött långt ifrån sitt hem. I sitt sökande minns Natalia barndomens livfulla berättelser och blir övertygad om att morfadern under sina sista dagar i livet letade efter ”den dödslöse mannen”, en lösdrivare som sades vara odödlig. Ledtråden tar henne åter till Djungelboken, och vidare till den egendomliga berättelsen om tigerns hustru.

Boken finns här.

Sierra Leone

A long way gone av Ishmael Beah

A Long Way Gone av Ishmael Beah 

Runt om i världen finns cirka 300 000 barnsoldater. Ishmael Beah var en av dem i Sierra Leone. Hur ser kriget ut genom ögonen på en barnsoldat? Hur blir man en mördare? Hur slutar man? Journalister och författare har försökt att porträttera barnsoldaters liv, men det är inte förrän nu som en före detta barnsoldat själv tar till orda och berättar hur det var. Hur det var att ta sig igenom helvetet och överleva.

Boken finns här.

Singapore

Ponti av Sharlene Teo

En berättelse om tre kvinnor i Singapore: 16-åriga Szu, hennes mamma Amisa, som en gång i tiden var en vacker skådespelare och nu jobbar som medium, och Circe, Szus vän och vapendragare. Boken spänner sig över 50 år och skildrar de tre kvinnornas sammanlänkade liv, vänskap och minnen.

Boken finns här.

Skottland

Vågornas viskningar av Tamara McKinley

Vågornas viskningar av Tamara McKinley

Året är 1905. Christy har alltid drömt om att resa från hemmet i Tasmanien till den vilda och vackra ön Skye där hon föddes. Hon vill uppleva den storslagna naturen och den dramatiska kusten i sitt hemland.Nu, när hon är 65 år gammal, har hon äntligen bestämt sig för att resa. Med sig har hon sin försiktiga dotter Anne och sitt älskade barnbarn Kathryn, men ingen av dem känner till Christys förflutna – som är mörkare och mer komplicerat än de kunnat ana. När de anländer till Skye dras bitterljuva och sedan länge begravda minnen upp till ytan, och det kommer förändra de tre kvinnornas liv för alltid.

Boken finns här.

Slovakien

By the Rivers of Babylon av Nelson DeMille

By the Rivers of Babylon av Nelson DeMille

De tvingades mötas vid floden i Babylon. I Israel lyfter två Concorde-flyg för en FN-konferens som äntligen ska bringa fred i Mellanöstern. I planet fanns krigare, pacifister, älskare och fender – och en bomb som planterats av en terrorist. De tvingas plötsligt kraschlanda i en uråldrig öken och med endast en handfull vapen tvingas män och kvinnor i fredskommissionen att försvara sig mot en palestinsk armé.

Boken finns här.

Slovenien

Blattejävlar! av Goran Vojnovic

Blattejävlar! av Goran Vojnovic

I Blattejävlar! får vi följa Marko Dordics lakoniska iakttagelser av vardagen i området och Ljubljana. Hopplösheten och drömmarna blandas med kriminalitet, sport, droger, bilar och den lika olikheten, de kulturella skillnaderna. Att alltid betraktas som någon annan och känslan att det man kan lyckas med när samhället redan satt sig till doms över en är på basketplanen eller att sätta eld på sophuset i bostadsområdet.

Boken finns här.

Somalia

Förlorade själar av Nadifa Mohamed

Förlorade själar av Nadifa Mohamed

Det är i slutet av åttiotalet och Somalia är på randen till det inbördeskrig som landet fortfarande är drabbat av, och som har slagit sönder varje liten rest av ett politiskt system. I Förlorade själar får vi se de mänskliga dimensionerna av detta sammanbrott, i tre kvinnors kamp för överlevnad. Den kvinnliga soldaten Filsan kämpar för att försvara landets kommunistiska militärjunta men blir till slut den jagade, änkan Kawsar kämpar bokstavligt talat för sitt liv efter en svår misshandel av polisen, och flickan Deqo drömmer om sitt första par skor.

Boken finns här.

Spanien

Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón 

Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón 

Spanien under Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten får den egensinniga Alicia Gris att återvända från Madrid till sin hemstad Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som hänt med en av ministrarna i Francos regering, den tidigare fängelsechefen Mauricio Valls, som försvunnit under mystiska omständigheter. Har Valls dunkla förflutna i Montjuic-fängelset hunnit ikapp honom? I sin ägo hade ministern en mytomspunnen bok ur serien Andarnas labyrint, som får Alicia att minnas smärtsamma händelser i sin egen historia. Boken leder henne in i Barcelonas skuggvärld, och till den förtrollande bokhandeln Sempere & söner, djupt inne i stadens hjärta. Men svaren som Alicia finner i bokhandeln sätter inte bara hennes eget liv på spel, utan riskerar också att utsätta de människor hon älskar mest för fara.

Boken finns här.

Sri Lanka

A Disobedient Girl  av Ru Freeman

Ända sedan tiden i barnhemmet har Latha varit Tharas betjänt. Men Latha känner på sig att hon är menad för ett bättre liv. Flera år och mil bort flyr den unga mamman Biso med sina barn från sin våldsamma man. De båda kvinnorna kämpar för att hålla kvar vid sin självständighet och kommer båda att förråda personer de älskar. Det är en hjärtskärande roman om två sammanlänkade öden som utspelar sig i ett vackert och turbulent Sri Lanka.

Boken finns här.

Sudan

Utvandringens tid av Tayeb Salih

Utvandringens tid av Tayeb Salih

Vem är den mystiske Mustafa Sa’id? Förvisso den mest briljante studenten i sin generation, den förste sudanes med stipendium för att studera utomlands, först i Kairo, sedan i Oxford. Men varför har han slagit sig ned i den lilla byn vid Nilens strand istället före att inta sin givna plats bland högdjuren i Khartoum?
Bit för bit rullas Mustafa Sa’ids mörka hemlighet upp: Med sikte på att erövra Väst såsom hans hemland en gång erövrats av kolonisatörerna, likt en hämnare sprungen ur Mörkrets hjärta, drivs han obönhörligt mot en fruktansvärd tragedi.

Boken finns här.

Sverige

Silvervägen av Stina Jackson

Silvervägen av Stina Jackson

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Boken finns här.

Sydafrika

Burgers dotter av Nadine Gordimer

Rosa Burger är en vit, 17-årig sydafrikanska som oväntat förlorar sina föräldrar. I ett försök att skapa en egen tillvaro och hitta sin egen identitet reser hon till Europa. I London träffar hon en barndomsvän, en ung svart man som är militant i den antirasistiska frihetskampen. Han konfronterar Rosa med den sydafrikanska verkligheten och hennes eget politiska arv.

Boken finns här.

Sydkorea

Hon är arg av Maja Lee Langvad

Hon är arg av Maja Lee Langvad 

Maja Lee Langvad är arg: arg på sin biologiska mor som följde grannkvinnans råd, arg på sin adoptivmor som trodde sig veta vad som var bäst för henne. Hon är arg på sina vänner för att de ser det som en mänsklig rättighet att skaffa barn, hon är arg på sig själv för att hon är arg på dem. Hon är arg på att hon har sett sig själv som vit. Hon är arg på att hon inte är vit, nu när hon ändå har sett sig själv som vit. Hon är arg över att få höra att hon ser ut som Yoko Ono. Hon är arg över att hon är arg.

Boken finns här.

Syrien

Hon som vandrar av Yazbek Samar

Rima sitter fastbunden i ett rum i Damaskus och kan inte göra något annat än att vänta. Om hon förr hölls fången av sin mor på grund av oron att hon skulle springa iväg handlar det nu om något annat. Krigets muller hörs allt högre och Rima förstår sig inte på våldet. För att besegra sin rädsla sin maktlöshet börjar hon skriva ner sin historia.

Boken finns här.

Tadzjikistan

Frihetens frestelse av Disa Håstad

Kommer de nya stater som bildades i Centralasien efter murens fall och kommunismens sammanbrott att kunna formas till fredliga, demokratiska stater? Eller måste de, med någon sorts lagbundenhet, gå samma öde till mötes som de länder i Afrika som kom till efter kolonialismens slut? Vad finns det för faktorer i själva självständigheten som gör att ledarna ohämmat kan roffa åt sig och berika sig och sina närmaste? I denna reportagebok går resan från Kenya, Tanzania, Nigeria till Kirgizistan och Tadzjikistan.

Boken finns här.

Taiwan

Lucky girl av Mei-Ling Hopgood

Lucky girl av Mei-Ling Hopgood 

1974 adopteras en liten flicka från Taiwan till en kärleksfull familj i Michigan i USA. Mei-Ling Hopgood växte upp som amerikan och identifierade sig aldrig riktigt med sina asiatiska rötter och hade heller inget intresse av att söka upp sina släktingar. Hon tänkte att hon hade tur som sluppit ett liv i fattigdom och misär och istället fick ett bekvämt och härligt liv med sina föräldrar och bröder.

Men när hon är runt tjugo år gammal hör hennes biologiska familj av sig. Det visar sig att de inte är några lantisar som hon har trott, utan är en kärleksfull, bossig och komplicerad medelklassfamilj. De hör av sig till henne konstant, tills hon slutligen återvänder till Taiwan för att träffa dem.

Boken finns här.

Tanzania

Den svarta systern av Dagmar Edkvist

Evie Wilson hittas en morgon mördad i sin ensliga bungalow långt ute i bushen. Vem är den skyldige? Tjänaren som försvann? Den svarta väninnan Rosana som kom på besök med en försoningsgåva efter ett stort gräl? Den äkta mannen som hade ett inte alldeles tillfredsställande alibi? Det hela ter sig till en början som ett rasmord. Fördomar och oförstånd finns både hos svarta och vita likaväl som människokärlek och god vilja; de senare egenskaperna företräds framförallt av en färgad advokat och en domare med svensk bakgrund. Tillsammans ger de sig in på att finna den svåråtkomliga lösningen och bringa rättvisan till seger och upprörda sinnen till ro.

Boken finns här.

Tchad

Svenskar i strid av Anders Carlén och Mattias Falk 

Sverige har inte varit i krig på snart 200 år, trots det har närmare 100 000 svenskar deltagit i konflikter jorden runt sedan andra världskrigets slut. Här möter du nio svenska soldater som tjänstgjort i strid på några av världens mest krigshärjade platser, från Kongo och Tchad till Bosnien, Libanon, Afghanistan och Vietnam. De berättar om sina personliga erfarenheter av att delta aktivt i en väpnad konflikt, om att leva under extrema förhållanden och ständigt dödshot, om kamratskapet och rädslan och om att skjuta för att döda.

Boken finns här.

Thailand

Kackerlackorna av Jo Nesbö

En nära vän till Norges statsminister knivhuggs till döds på ett sjaskigt motellrum i Thailand. I ambassadörens portfölj påträffas bilder på nakna pojkar. För att undvika en politisk skandal skickas kommissarie Harry Hole till Bangkok, där han i hemlighet ska hjälpa utrikesdepartementet att hantera mordet. Men Harry Hole är ingen diplomat. Hans allt annat än försiktiga metoder kommer väl till pass när han inser att hans landsmän försöker hindra sanningen från att komma fram.

Boken finns här.

Tjeckien

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera

Varats olidliga lätthet av Milan Kundera

Tomas, Tereza och Sabina lever i exil i Schweiz efter den ryska ockupationen av Tjeckoslovakien. Tereza älskar Tomas djupt men svartsjukt. Han är starkt bunden till henne men kan inte avhålla sig från en rad erotiska eskapader. En av hans älskarinnor är Sabina, framgångsrik konstnär som i sin tur inleder ett förhållande med Franz, olyckligt gift universitetsprofessor. Efter något år finner Tereza att hon inte står ut med att leva utomlands.

Hon återvänder hem och Tomas följer henne efter någon tid trots att han har skaffat sig en god ställning i Genéve. I sitt hemland fråntas de möjligheterna att arbeta i sina yrken – hon som fotograf och han som läkare. Tomas drar sig fram först som fönsterputsare, sedan som chaufför, en oberörbar. Franz drömmer om att förverkliga det goda samhället och reser som fredsaktivist till Kampuchea. Sabina hamnar i USA, lika skeptisk mot kommunism som mot kapitalism…

Boken finns här.

Tjetjenien

Ängeln i Groznyj av Åsne Seierstad

Av de krig Åsne Seierstad har rapporterat från är det tragedin i Tjetjenien som har etsat sig fast allra mest. 1994, då hon som 23-årig korrespondent var stationerad i Moskva, invaderade ryska styrkor republiken Tjetjenien och hon reste till Kaukasus för att bevaka oroligheterna under två år. Konflikten har fortsatt sedan dess och Åsne åkte tillbaka för att försöka ta reda på vad som hänt under den tid som gått. Samhället har blivit extremt brutaliserat och Åsne riktar här fokus mot barnen och deras utsatta situation. Vad händer med barn som växer upp i krig? Som vänjer sig vid våld? Som förlorar sin barndom?

Boken finns här.

Tunisien

Det här är vår tid av Fanny Härgestam

Amiras man sköts till döds när han protesterade mot diktatorn Ben Ali. Mitt i sorgen måste Amira påbörja ett nytt liv och försörja sig själv, men grannarna och släkten i den lilla tunisiska byn är ständigt på sin vakt. Vad får man egentligen göra som ensamstående mamma?

Samtidigt ska ett nytt Tunisien byggas upp efter diktatorns fall – och i den kampen är kvinnors rättigheter en central stridsfråga. Parallellt med berättelsen om Amira följer vi demokratikämparna Selma, Meherzia och Mabrouka under tre turbulenta år, från den arabiska vårens gryning och fram till Tunisiens nya konstitution.

Boken finns här.

Turkiet

Mitt namn är röd  av Orhan Pamuk

En av Nobelpristagaren Orphan Pamuks mest populära verk. En vinterdag 1591 mördas en miniatyrmålare vid sultan Murat den tredjes hov. Samtidigt försöker en ung man vinna sin älskades hjärta genom att ta reda på vem som mördade hennes far. Boken skildrar konflikten mellan öst och väst och hur den skär rakt genom dagens Turkiet.

Boken finns här.

Turkmenistan

Legenden om Aypi av Ak Welsapar

Legenden om Aypi av Ak Welsapar 

Ingenting är som vanligt i den lilla fiskebyn vid Kaspiska havets kust. Myndigheterna har förbjudit fisket, och folket som i alla tider försörjt sig på det som havet ger ställs inför ett ultimatum när de förväntas överge livet vid havet. Staden och det moderna livet både hotar och lockar i periferin. Endast en man, fiskaren Araz, vågar protestera mot förändringarna. Samtidigt börjar den gamla legenden om flickan Aypi göra sig påmind hos byborna. För det sägs att blod som blivit orättfärdigt spillt aldrig vilar still.

Boken finns här.

Tyskland

Annars skjuter jägaren mig av Nele Heuhaus

Bröllopsresan är planerad över jul och nyår. Äntligen ska kriminalinspektör Pia Kirchhoff, hemligt nygift, få sin välförtjänta semester. Men ett par dagar före resan nås hon av ett telefonsamtal som får planerna att gå om intet. I det lilla samhället Eschborn utanför Frankfurt har en äldre kvinna skjutits ihjäl av en okänd gärningsman. Kort därpå inträffar ytterligare ett liknande mord: en kvinna skjuts genom sitt köksfönster. Inget av offren hade några fiender. Varför måste just de dö? Trycket på utredningen ökar snabbt. Pia Kirchhoff och hennes chef Oliver von Bodenstein söker efter en mördare som tycks välja sina offer godtyckligt – och de kommer en mänsklig tragedi på spåren.

Boken finns här.

Uganda

Abyssinian Chronicles av Moses Isegawa

En ambitiös roman som sträcker sig över flera generation. Mugezi är en ung man som lyckas överleva Idi Amins styre i Uganda. Trots krig, våld och sjukdomar behåller Mugezi en optimistisk syn på livet.

Boken finns här.

Ukraina

Vägen till Nürnberg av Philippe Sands

När juristen Philippe Sands får en inbjudan att föreläsa i Lviv i Ukraina öppnas en okänd dörr till hans familjs historia. Med utgångspunkt i morfaderns flykt undan nazisterna inleds en andlös resa som tar läsaren från det forna Lemberg till rättegångens Nürnberg. Prisbelönta Vägen till Nürnberg är en berättelse om folkmord, familjehemligheter och drömmen om rättvisa.

Boken finns här.

Ungern

Modersakter av András Forgách

Den ungerske författaren András Forgách är i medelåldern när han får reda på att hans mor, som han var djupt fäst vid, en gång i tiden verkat som informatör åt den kommunistiska Kádár-regimen. Hon lämnade uppgifter om vänner och bekanta, men också om den egna familjen, inklusive barnen. I den genreöverskridande ”Modersakter” tecknar han ett mångfacetterat porträtt av modern – hennes värme, hennes svek – och fram träder en motsägelsefull person som är både offer och förövare. ”Modersakter” är ett drabbande och personligt spiondrama som kastar nytt ljus över kommunismens tragedi, och över det totalitära arv som lever kvar än idag.

Köp boken här.

Uruguay

The Invisible Mountain av Carolina de Robertis

The Invisible Mountain av Carolina De Robertis 

Första dagen år 1900 få invånarna i den lilla byn i Uruguay vittna ett mirakel: en liten flicka som har varit borta i flera månader dyker plötsligt upp. Vidunderbarnet, Pajarita, blir senare stammor till en rad vanligt starka och självständiga kvinnor.

Boken finns här.

USA

Möss och människor av John Steinbeck

Möss och människor av John Steinbeck

En fantastisk skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld som handlar om de två kringvandrande lantarbetarna George och Lennie. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien. Men drömmen krossas.

Boken finns här.

Uzbekistan

Drömmen om Samarkand av Christina Borgh-Engman

En bok om författarens resa i Centralasien under några veckor i september 2008. Ett finstämt epos med nutida och dåtida perspektiv på länderna Turkmenistan, Uzbekistan och Kirgizistan, deras natur och människor, samt egna reflektioner kring den inre resan. Bokens underbara färgbilder för läsaren in i sagans och drömmens Samarkand.

Boken finns här.

Venezuela

Doña Bárbara av Rómulo Gallegos 

Doña Bárbara av Rómulo Gallegos 

Vi får följa en kamp mellan två kusiner för en fastighet i Venezuela som visar på konflikten mellan stad och land, våld och intellekt, man och kvinna. Doña Barbara är en vacker och mystisk kvinna – ryktet säger att hon är en häxa – med stark våldsam makt över män. När hennes kusin Santos Luzardo återvänder för att ta tillbaka sitt land, hamnar han och Doña Barbara i en långdragen kamp av både våldsamt och förförande slag.

Boken finns här.

Vietnam

Varje löv är ett öga av Sara Lidman

”I en roman finns ursinnet, vreden som inte behöver höja rösten. Där finns också i bästa fall en kärlek så djup att den ‘inte behöver’ glittra på ytan. Romanen stammar sina svar på en livslång utmaning”, säger Sara Lidman. ”Artikeln däremot är stubbe och stubin. Man skriver den när en massmediabild av ett skeende dämt upp ett sådant raseri inom en att man inte får andrum till romanarbetet förrän man inlämnat en protest.”

Sara Lidmans protester i denna artikelsamling gäller främst Vietnam — bevakningen av Vietnam i svenska massmedia och USAs svek mot Vietnam även efter krigsslutet. Vidare skövlingen av skogen, kiosklitteraturen, våldsfilmerna.

Boken finns här.

Vitryssland

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj

De var piloter, stridsvagnsförare, spanare och prickskyttar kvinnorna som stred i Röda armén, sida vid sida med männen. De var också sjukvårdarna som bar de sårade ut ur stridszonen. Men till skillnad från männen betraktades de efter kriget inte som hjältar, utan bemöttes med misstänksamhet och inte sällan med förakt. Så de teg. Tills journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj fyrtio år senare började söka upp dem på fabrikerna och i hemmen och bad dem berätta sin historia.

Boken finns här.

Zimbabwe

Memorys book av Petina Gappah

Det här är en historia om att inte passa in. Det är historien om Memory: en ung kvinna som sitter på death row i kvinnofängelset i Zimbabwes huvudstad Harare. Memory sticker ut bland sina medfångar. Hon är bildad och privilegierad, och hon är albino. Hon är också den enda av fångarna som är dömd för mord – mordet på Lloyd Hendricks, den vite man som tagit hand om Memory sedan hon var liten. Medan Memory väntar på sitt straff skriver hon ner sin historia, i ett försök att få fallet omprövat. Hur dog egentligen Lloyd? Hur kom det sig att Memory flyttade in hos honom? Är det sant att hennes fattiga föräldrar sålde henne? Kan man lita på sina minnen? Memorys vittnesmål formar en hypnotiserande berättelse om öde, identitet, klass, ras och kön i ett land präglat av brutala kontraster.

Boken finns här.

Österrike

Pianolärarinnan av Elfride Jelinek

Med ursinnig kraft och språklig virtuositet berättar Elfriede Jelinek om pianolärarinnan Erika Kohut, som misslyckats som konsertpianist men fortfarande ser sig som en stor konstnär. Den utbildning hon fick och som hon nu för vidare till sina elever var en lustfientlig och utstuderad tortyr. Hennes sexualitet har förkvävts av hennes dominerande mamma och för att få utlopp för sina begär söker hon sig till Wiens utkanter, där hon iakttar kopulerande par i gröngräset eller de prostituerade i deras arbete.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!