Tayari Jones om hyllade romanen: ”Jag blev chockad medan jag skrev”
Bokcirklar

Tayari Jones om hyllade romanen: ”Jag blev chockad medan jag skrev”

Ett amerikanskt äktenskap är en berättelse om hur rasistisk orättvisa bryter samman en svart familj i USA. En ovanlig bok för att den handlar om något så oerhört vanligt – vilket chockar svenska läsare. Vi har träffat författaren, Tayari Jones.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Nina Subin
Publicerad: 22 november 2019

Ett amerikanskt äktenskap är en berättelse om hur rasistisk orättvisa bryter samman en svart familj i USA. En ovanlig bok för att den handlar om något så oerhört vanligt – vilket chockar svenska läsare. Vi har träffat författaren, Tayari Jones.

Fängelsetalen i USA är extremt höga, bland de högsta i världen. Faktum är att en av tre svarta män födda under de sista tio åren riskerar att hamna i fängelse. Ändå finns få skyddsnät som fångar upp de som kommer ut – istället riskerar man en livslång stigmatisering och att hamna i fängelse igen.

Om detta gigantiska samhällsproblem handlar Tayari Jones roman Ett amerikanskt äktenskap – samtidigt som den också handlar om en helt vanlig vardag och dilemman som varje människa i en relation kan hamna i. Huvudpersonerna Roy och Celestial är från början unga och lyckliga: han affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans blir Roy anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått. Han döms till tolv års fängelse.

– En anledning till att jag skriver om fängslande på det här viset är för att visa att de här människorna är precis som oss, de har samma tvivel och funderingar som alla andra. Kvinnor tänker på karriär och äktenskap, har hon rätt till sina drömmar? Alla kvinnor ställer sig dessa frågor, men här handlar det om att maken sitter fängslad, säger Tayari Jones.

Fängslandet blir vardag

Trots att Celestial alltid har varit självständig känner hon sig vilsen och övergiven. När domen efter fem år upphävs och Roy kan återvända hem är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar.

– Det är en berättelse om ett äktenskap som delas upp av en felaktig fängelsedom. Eller egentligen brukar jag först säga: det är en berättelse om ett äktenskap. Ibland är vi så ihoptrasslade med problematiken att vi glömmer att det först och främst är en läsupplevelse vi jagar också i en roman som min.

Ursprunget till romanen kommer från en helt vardaglig situation Tayari Jones bevittnade i ett köpcentrum.  Ett par grälade, varpå kvinnan sa ”Roy, du vet att du aldrig skulle ha väntat på mig i sju år”. Mannen svarade ”jag vet inte vad du pratar om. För det första skulle det här aldrig ha hänt dig”. Det väckte Jones tankar på vad som var bakgrunden till samtalet och hon började skriva, utan att själv veta hur det skulle sluta.

– När jag skriver vill jag att det ska vara en bladvändare för mig själv. Jag är så nyfiken och om jag visste vad som skulle hända skulle jag bli besviken. Vissa saker i boken blev jag faktiskt chockad över medan jag skrev!

Hyllad av Barack Obama och Oprah Winfrey

Ett amerikanskt äktenskap har belönats med enormt mycket uppmärksamhet. Både tv-profilen Oprah Winfrey och förre presidenten Barack Obama hade boken på sina läslistor. Tayari Jones är kompis med Meg Wolitzer och ses ofta under offentliga sammanhang diskutera politik och den verklighet en svart person i dagens USA lever i. Ändå känner hon att hon inte kan påverka tillräckligt.

– Det är intressant som skönlitterär författare att tänka på sambandet mellan konst och politik och hur mycket konst egentligen kan förändra. Som författare kan jag starta ett samtal, skrivandet är det jag har – men som en medborgare skulle jag vilja göra mer.

Ett amerikanskt äktenskap

Ett amerikanskt äktenskap

Tayari Jones

Läs mer