De bästa böckerna för bokcirkeln
Bokcirklar

De bästa böckerna för bokcirkeln

Är du sugen på att läsa och diskutera böcker? Låt er fångas av dessa fantastiska böcker som väcker känslor och tankar. SelmaStories listar böckerna som passar utmärkt för bokcirkeln.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 26 september 2023

Är du sugen på att läsa och diskutera böcker? Låt er fångas av dessa fantastiska böcker som väcker känslor och tankar. SelmaStories listar böckerna som passar utmärkt för bokcirkeln.

Bok 1

Bokbindaren i Oxford av Pip Williams

I Storbritannien 1914 får kvinnorna samhället att fungera när männen rycker ut i krig. I Bokbindaren i Oxford skildrar Pip Williams historia ur kvinnornas perspektiv. Vi får vi följa tvillingsystrarna Peggy och Maude som arbetar i bokbinderiet på Oxford University Press. Peggy är intelligent och ambitiös och hennes stora dröm är att studera vid Oxfords universitet. Maud tycker om sin tillvaro i bokbinderiet, hon är en känslig själ och det har alltid varit Peggys uppgift att se efter sin syster. Under kriget anländer belgiska flyktingar till Oxford, vilket påverkar samhället. Peggy kan se en annan framtid för sig själv och sin syster men sjukdom och krig står i vägen för de planerna. 

Översättare: Annika Sundberg

Bok 2

Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Violette Toussaint är vaktmästare på en kyrkogård i en liten by i Frankrike. Kyrkogårdens besökare och lokala invånare samlas gärna i hennes kök för en kopp kaffe och en pratstund. Violette är en tystlåten kvinna som gärna lyssnar på andra. Få vet om hennes bakgrund och anledningen till att hon lever själv. Färskt vatten till blommorna är en roman som väcker känslor, om en kvinna som envisas att tro på lycka mot alla odds.

Översättare: Sara Gordan

Bok 3

Haralds mamma av Johanna Frid

Inbunden
Köp boken

Under ett dygn inväntar svärdotter och svärmor in ett försenat plan på en flygplats. Allt efter timmarna går blir konfrontationerna mer obönhörliga. Vad händer när man inser att man är tre personer i en relation?

Bokcirkelfrågor 

Bok 4

Jag for ner till Bror av Karin Smirnoff

Äldreomsorgen får en ny medarbetare, Jana Kippo som stack sin far med en högaffel. Maria hittas död och Jana Kippos bror håller på att supa ihjäl sig. I Smalånger är det mesta som vanligt. Jag for ner till bror är en gripande berättelse, den är rå, våldsam och kärleksfull.

Bok 5

En lyckligare tid av Claire Lombardo

Storpocket
Köp boken

Marilyn och Davin Sorenson förälskade sig i varandra under 1970-talet och har sedan dess varit oskiljaktiga. Deras kärlek har alltid varit solen deras liv har kretsat runt. En kärlek så stark att deras barn ibland känt sig utanför. Nu är det 2016 och deras fyra vuxna döttrar kämpar alla med olika problem, de tvivlar på om de någonsin kommer få uppleva en relation så stark som deras föräldrars. 

Översättare: Anna Strandberg

Bok 6

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti

Kaffe med mjölk är en berättelse om en mamma och en dotter, där avståndet mellan dem är lika långt som mellan Stockholm och Gällivare. Mamman har något hon måste berätta, något som inte kan vänta. En vemodig berättelse om livet och förälderns relation till sitt barn.

Bok 7

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Lydia kramar om sin son Luca samtidigt som alla deras släktingar skjuts till döds i trädgården. Knarkkartellen Lord Jardineros var ute efter Lydias man och Lucas pappa. Nu när han är död och de lyckades komma undan börjar jakten. De tvingas fly och påbörjar den långa och farliga resan från Mexico till Amerika. 

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 8

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof

Storpocket
Köp boken

De två tvillingbröderna inackorderas hos sin mormor långt ute på landet. Deras mamma kan inte längre ta hand om dem inne i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten och ingen vet om han fortfarande är vid liv. Deras mormor kallas för Häxan av byns invånare, hon är alkoholiserad och elak. För att överleva skriver pojkarna om allt de upplever. Den stora skrivboken är en brutal och vacker skildring om vad krig och exil gör med människor. 

Översättning: Marianne Tufvesson

Bok 9

Löpa vargav Kerstin Ekman

Pocket
79 kr
Köp boken

Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten, mellan en enbuske och ett tall. Han såg uppmärksam ut över myren. Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, berättar om hans förändrade relation till jakten och skogen. Löpa varg är en vacker berättelse om livet och naturen.

En sida till? Fortsätt läs!