10 träffsäkra böcker som är fulla av svart humor
Boktips

10 träffsäkra böcker som är fulla av svart humor

Dräpande humor om dramatiska händelser kan vara både förlösande och hysteriskt roligt. Vi listar tio böcker som bjuder på både allvar och skratt.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 30 januari 2023

Dräpande humor om dramatiska händelser kan vara både förlösande och hysteriskt roligt. Vi listar tio böcker som bjuder på både allvar och skratt.

Bok 1

Bäverteorin av Antti Tuomainen

Inbunden
Köp boken

Henri Koskinen är en mångsidig man som verkar ha händerna fulla. Han är inte bara försäkringsmatematiker och äventyrsparksentreprenör, utan har också blivit familjefar. Han har flyttat ihop med sin älskade Laura och hennes dotter och engagerar sig nu helhjärtat i hipstertraktens pappaförening. Samtidigt står han inför en utmaning när en rivaliserande äventyrspark utökar sin verksamhet och skyr inga medel för att slå ut Henri. Han måste kämpa mot både råbarkade kriminella och kokande äppelmarmelad för att samla in pengar till klassresan till Paris.

Bok 2

Död mans skugga av Hans Gunnarsson

Inbunden
Köp boken

En författare med skrivkramp blir inlagd på psyket och möter en journalist som har intressanta historier. Författaren tänker att det här skulle kunna bli material för en bok, men undersökningarna leder till allt mer farliga platser, inklusive en all inclusive-resort på Guadeloupe. Romanen Död mans skugga avslutar en trilogi av Hans Gunnarsson som gräver djupt in i människors mörka sidor och samtidigt underhåller och roar.

Bok 3

Jag är Gud av Malin Karim

Malin Karims nya bok Jag är Gud är en roman, fylld av svart humor, om 46-åriga Hermine som gör upp med sitt förljugna liv. Ytligt sett lever hon det perfekta livet med sin familj, sitt flashiga yrke och sitt sinne för stil. Men hon har tröttnat på alltihop. Hermine gör revolt genom att inom bara en vecka begå alla de sju dödssynderna.

Bok 4

Älgparadoxen av Antti Tuomainen

Inbunden
Köp boken

Försäkringsmatematikern Henri Koskinen har till slit fått bådet sitt liv och den ärvda äventyrsparken på fötter. För att förnya parken hoppas han kunna köpa in den legendariska attraktionen Älghoppet. Men planerna utmanas när en man från det förflutna dyker upp, bergochdalbanan översvämmas av mjukglass och de anställda går ut i strejk. Samtidigt visar det sig att Älghoppet inte alls är till salu och Henri tvingas hålla skenet uppe inför den förtjusande Laura.

Översättare: Emil Johansson

Bok 5

Mer än en kvinna av Caitlin Moran

Inbunden
Köp boken

Den här generösa guideboken ger vägledning till medelålders kvinnor och åldrande samtidigt som den ger en uppmaning till förändring. Caitlin Moran är tillbaka med nya tankar och frågor efter succén Konsten att vara kvinna. Det är lättläst och fyndigt men också välformulerat och skarpt.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 6

Sidopersonen av Saara Turunen

Inbunden
Köp boken

Finska Saara Turunen har fått flera litterära priser och hennes roman Sidopersonen som kom för några år sedan fick fina recensioner. Boken är vass och sarkastisk och ger inblick i en romandebuterande författares liv under ett år. Kvinnan befinner sig i en ny livssituation där alla runt omkring henne har skaffat familj. I samhället känner hon sig ofta som en sidoperson. Vad händer om allt inte blir som man tänkt sig?

Översättare: Malin Kivelä

Bok 7

Queenie av Candice Carty-Williams

Queenie Jenkins liv är i stunden inte perfekt. Hon har precis blivit dumpad, bor i London, är 25 år och gör halvbra ifrån sig på dagstidningen där hon jobbar.

Med vacklande självförtroende laddar hon ned dejtingappen Okcupid och försöker muntra upp sig själv på värsta tänkbara sätt. Samtidigt genomlider hon en vardag som svart ung kvinna i ett samhälle som kantas av sexism och rasism. Men med bister humor, en lojal mormor och vänner kan man gå igenom det mesta.

Översättare: Klara Lindell

Bok 8

Dammsuga i mörker av Jen Beagin

Inbunden
Köp boken

Romanen Dammsuga i mörker tar oss med på en resa i en unik kvinnas liv. Vi får ta del av hennes påfrestningar som städerska med udda kunder samtidigt med ett stökigt förflutet. Mona är en tjugosexårig kvinna som arbetar som städerska i Taos i New Mexico. Varför hon hamnade där beror på hennes missbrukande ex. Hennes liv är en enda cirkus och inte blir det bättre när hon blir tillsammans med en kunds man.

Översättare: Johanne Lykke Holm

Bok 9

Nästa! av Nina Lykke

Nina Lykke sätter fingret på bristande självinsikt och att känna sina begränsningar. Den här läkarromanen handlar om husläkaren Elin. Hon har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer oavbrutet. I 20 år har hon varit läkare och ungefär lika länge har hon varit gift med Aksel. Men tiden innan Aksel var det hon och Björn. En dag oförutsägbart hör han av sig på Facebook och ändrar hennes tillvaro. Nu får hon bo på jobbet och akta sig för vakterna som jobbar kväll. Samtidigt sitter Aksel hemma och är rasande trots att han har något på gång med Gro, den nyskilda grannen.

Översättare: Lotta Eklund

Bok 10

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Majas liv är rörigt. Jobbet som stand-up komiker går inte som på räls. Inget annat heller. Senaste tiden har hon gjort inbrott i en stuga för att sno sprit, förstört sin bästa kompis tapetväggar och misslyckats med karriären. Den här romanen av Emmy Abrahamson är underhållande och uppriktig och vidrör livets toppar och dalar.

Bok 11

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna

Kemppainen och Rellonen möter varandra i en lada där de båda bestämt sig för att avsluta sina liv. Efter en stunds eftertanke kommer de tillsammans på en annan lösning. Ute i landet finns det säkert fler kandidater som vill gå ihop och genomföra ett kollektivt självmord. Tillsammans blir det en häpnadsväckande bussresa mot dödsriket där det uppstår delade meningar om var den bästa viloplatsen ligger.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer