9 träffsäkra böcker som är fulla av svart humor
Böckerna

9 träffsäkra böcker som är fulla av svart humor

Dräpande humor om dramatiska händelser kan vara både förlösande och hysteriskt roligt. Vi listar nio böcker som bjuder på både allvar och skratt.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 31 mars 2021

Dräpande humor om dramatiska händelser kan vara både förlösande och hysteriskt roligt. Vi listar nio böcker som bjuder på både allvar och skratt.

Malin Karims nya bok Jag är Gud är en roman, fylld av svart humor, om 46-åriga Hermine som gör upp med sitt förljugna liv. Ytligt sett lever hon det perfekta livet med sin familj, sitt flashiga yrke och sitt sinne för stil. Men hon har tröttnat på alltihop. Hermine gör revolt genom att inom bara en vecka begå alla de sju dödssynderna.

Bok 2

Kaninfaktorn av Antti Tuomainen

Henri Koskinen gillar inte överraskningar. Plötsligt en dag blir han av med jobbet och hans bror Juhani dör. Henri som föredrar det förutsägbara ärver broderns kaosartade tivoli Skoj-ohoj. Det här vänder upp och ned på hans organiserade liv. Äventyrsparken består av hysteriska barn, några få anställda och utmätningsmän som vill driva in fodringar efter broderns spelskulder. I parken finns även Laura som får Henri på andra tankar. Den ovissa tillvaron påverkar parkens överlevnad och hans eget liv som snart är påväg att köra i botten. Samtidigt finns det hopp om en ljus framtid med kärlek och lycka. Men vågar han?

Bok 3

Mer än en kvinna av Caitlin Moran

Den här generösa guideboken ger vägledning till medelålders kvinnor och åldrande samtidigt som den ger en uppmaning till förändring. Caitlin Moran är tillbaka med nya tankar och frågor efter succén Konsten att vara kvinna. Det är lättläst och fyndigt men också välformulerat och skarpt.

Bok 4

Sidopersonen av Saara Turunen

Finska Saara Turunen har fått flera litterära priser och hennes roman Sidopersonen som kom för några år sedan fick fina recensioner. Boken är vass och sarkastisk och ger inblick i en romandebuterande författares liv under ett år. Kvinnan befinner sig i en ny livssituation där alla runt omkring henne har skaffat familj. I samhället känner hon sig ofta som en sidoperson. Vad händer om allt inte blir som man tänkt sig?

Bok 5

Queenie av Candice Carty-Williams

Queenie Jenkins liv är i stunden inte perfekt. Hon har precis blivit dumpad, bor i London, är 25 år och gör halvbra ifrån sig på dagstidningen där hon jobbar. Med vacklande självförtroende laddar hon ned dejtingappen Okcupid och försöker muntra upp sig själv på värsta tänkbara sätt. Samtidigt genomlider hon en vardag som svart ung kvinna i ett samhälle som kantas av sexism och rasism. Men med bister humor, en lojal mormor och vänner kan man gå igenom det mesta.

Bok 6

Dammsuga i mörker av Jen Beagin

Romanen Dammsuga i mörker tar oss med på en resa i en unik kvinnas liv. Vi får ta del av hennes påfrestningar som städerska med udda kunder samtidigt med ett stökigt förflutet. Mona är en tjugosexårig kvinna som arbetar som städerska i Taos i New Mexico. Varför hon hamnade där beror på hennes missbrukande ex. Hennes liv är en enda cirkus och inte blir det bättre när hon blir tillsammans med en kunds man.

Nina Lykke sätter fingret på bristande självinsikt och att känna sina begränsningar. Den här läkarromanen handlar om husläkaren Elin. Hon har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer oavbrutet. I 20 år har hon varit läkare och ungefär lika länge har hon varit gift med Aksel. Men tiden innan Aksel var det hon och Björn. En dag oförutsägbart hör han av sig på Facebook och ändrar hennes tillvaro. Nu får hon bo på jobbet och akta sig för vakterna som jobbar kväll. Samtidigt sitter Aksel hemma och är rasande trots att han har något på gång med Gro, den nyskilda grannen.

 

 

Bok 8

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Majas liv är rörigt. Jobbet som stand-up komiker går inte som på räls. Inget annat heller. Senaste tiden har hon gjort inbrott i en stuga för att sno sprit, förstört sin bästa kompis tapetväggar och misslyckats med karriären. Den här romanen av Emmy Abrahamson är underhållande och uppriktig och vidrör livets toppar och dalar.

Bok 9

Kollektivt självmord av Arto Paasilinna

Kemppainen och Rellonen möter varandra i en lada där de båda bestämt sig för att avsluta sina liv. Efter en stunds eftertanke kommer de tillsammans på en annan lösning. Ute i landet finns det säkert fler kandidater som vill gå ihop och genomföra ett kollektivt självmord. Tillsammans blir det en häpnadsväckande bussresa mot dödsriket där det uppstår delade meningar om var den bästa viloplatsen ligger.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer