15 böcker som orsakade samhällsdebatt
15 böcker som orsakade debatt
Böckerna

15 böcker som orsakade debatt

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 07 februari 2018

En del böcker tar plats i det allmänna medvetandet. Väcker debatt, blir banbrytande, ibland livsavgörande. Vissa böcker blir tongivande för hela generationer. Här är några av dem. Minns ni debatterna?

Fittstim1990-talets mest omtalade antologi med feministiska texter. Karolina Ramqvists offentliggjorda korrespondens med Ulf Lundell väckte uppmärksamhet, och en hel generation unga kvinnor fick en modern bibel. Redaktörer var Belinda Olsson och Linda Skugge.

Läs en text av Birgitta Ohlsson om Fittstim här.

 

Maken av Gun-Britt Sundström

Stockholm, sent 1960-tal. De unga studenterna Martina och Gustav är tillsammans, gör slut, blir tillsammans igen, gör slut… och samtidigt diskuterar de avbrutet, framför allt om det är möjligt att behålla sin frihet och integritet i en relation. Gun-Britt Sundströms ”förhållanderoman”, en bok som innebar hennes genombrott som författare.

Läs om fenomenet Maken här.

 

Det andra könet av Simone de Beauvoir

Simone de Beauvoirs sakliga, tankeväckande och roliga uppgörelse med manssamhällets alla myter om kvinnan utkom 1949. Idag har hennes bok om kampen för kvinnlig frigörelse och likaberättigande blivit en efterfrågad klassiker, en ständig inspirationskälla för den moderna feminismen och för alla som reflekterar över frågor om kön och könsskillnader.

Läs ett filosofiskt inlägg om boken här

 

Myggor och tigrar av Maja Lundgren

Tio år före #metoo kom Myggor och tigrar, som gjorde upp med en stor del av Sveriges kulturmän och blev det årets skandalsuccé. Istället för att bli hörd kallades Maja Lundgren för galen i pressen.

Läs en intressant artikel och lyssna på ett radioinslag om det här.

 

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

En snäll och lydig dotter exploderar sent i livet i ett tonårstrots som hon skjutit upp i tjugofem år. Effekten blir våldsam. I en blandning av ångest och triumf kastar sig den vuxna dottern handlöst i famnen på den mest förbjudne. En bok om ångest och besatthet, lycka och förnedring och en ordentlig uppgörelse med den heliga modern. Det mest förbjudna väckte moralpanik under 1970-talet och gjorde Kerstin Thorvall till en av Sveriges mest utskällda, men också mest lästa, författare.

Läs en artikel om Kerstin Thorvall här.

 

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

 

Märta Tikkanens personliga uppgörelse med maken Henrik Tikkanen, en sann kulturman i 1970-talets Helsingfors. En, av samtiden oerhört utskälld bok som sedermera blivit en modern klassiker. Skriven i diktberättarform. Kuriosa: i nyutgåvan har den ett förord av Liv Strömqvist!

Läs en intervju med Märta Tikkanen om bokens betydelse för henne här.

 

Spelet av Neil Strauss

Utskälld och omdebatterad är väl det minsta man kan säga om denna supersnackis, där skribenten Neil Strauss skriver om sina erfarenheter som raggningsexpert – där alla gamla sanningar ställdes på ända. ”Hata inte spelaren, hata spelet” var Neils bevingade svar.

Läs en lång intervju med Neil Strauss tio år efter Spelet här – han är nu en förändrad man som ryser när han tänker på sin bok …

 

Flickan och skulden av Katarina Wennstam

Flickan och skulden var en av de mest omdebatterade böckerna under 2003.  Katarina Wennstam presenterar ett förkrossande material kring ett antal uppmärksammade gruppvåldtäktsmål. Med lika mycket ursinne som medkänsla berättar hon om de övergrepp som äger rum mitt i vår upplysta vardag. Och ställer viktiga frågor: Det sexuella våldet har alltid funnits. Men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans – och mannens – rätt som härskar?

 

Bitterfittan av Maria SvelandMycket omtalad roman om 30-åriga Sara som inser att hon blivit just – en bitterfitta.  Om kärnfamiljens (eventuella) bojor och de stora svårigheterna med att leva jämställt, speciellt när man fått barn.  Kuriosa: har nu fått uppföljare tio år senare, våren 2017.

Läs en intervju med Maria Sveland här.

 

Den högsta kasten av Carina Rydberg

Öppet självbiografisk berättelse som utspelar sig till stor del på Stockholms innekrogar.  Romanen namnger och recenserar stammisar och författaren underströk noga att varje scen är autentisk – vilket ledde till enormt mycket uppmärksamhet och svallande känslovågor i pressen. En äkta SKANDAL!

 

Rädd att flyga av Erica JongBoken om där begrepp som ”det knapplösa knullet” myntades. En feministisk bibel som slog ned som en bomb i sin samtid. En modern relationsroman där huvudpersonen Isadora Wing letar efter passion bland den urbana, intellektuella medelklassen i 1970-talets New York.

Läs en text om boken här.

 

Under det rosa täcket av Nina BjörkNina Björks inlägg i den feministiska debatten, som haft ett betydande inflytande på det sena 1990-talets feministiska rörelse i Sverige. Boken är bland annat influerad av Judith Butlers syn på kön som en social konstruktion och queerteori.

Läs ett blogginlägg om Under det rosa täcket här.

 

Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger

En svidande uppgörelse med föreställningen om man-kvinna-samhälle. Genom intervjuer, debattinlägg och essäer angriper hon kärnfamiljen och slåss för privatlivets slutgiltiga avskaffande. Vägen dit går via frispråkigheten, vilken snabbt gjorde henne till myt och ikon – och en av Nordens mest älskade författare.

Läs en intervju med Suzanne Brøgger av Yukiko Duke här.

 

Not that kind of girl av Lena Dunham


Skaparen av Girls spinner i sin hett debatterade bok vidare på de teman som gjort serien så omåttligt populär. ”Den här boken innehåller berättelser om underbara nätter med vidriga killar och vidriga dagar med underbara vänner, om ambitioner och de två livskriser jag genomgick före tjugo års ålder”, skriver hon själv om boken.

Läs en recension av boken i brittiska The Guardian här.

 

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Vem är egentligen Hugo Rask? Finns han? Finns han inte? Vem är det? ”Det är jag!”, menade Roy Andersson. Det är det inte alls, kontrade författaren. Debatten var högljudd och stundtals argsint kring denna välskrivna roman som dessutom vann Augustpriset.

Nanna Johansson har gjort en utmärkt sammanfattning här.

Foto: Stefan Bremer / Schildts & Söderströms

 

Relaterade artiklar

7 böcker som klarar Bechdeltestet

14 böcker som kan förändra ditt liv

De också – här är romanerna där kvinnor slår tillbaka

En sida till? Fortsätt läs!

Crazy rich i Asien är en en galen roadtrip genom Singapores rikaste elit