15 nya young adult-böcker alla måste läsa
Boktips

15 nya young adult-böcker alla måste läsa

Känslor och relationer men också dystopiska världar. Bland de nya young adult-böckerna finns något för alla. Här är 15 nya young adult-böcker som alla måste läsa.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 16 februari 2023

Känslor och relationer men också dystopiska världar. Bland de nya young adult-böckerna finns något för alla. Här är 15 nya young adult-böcker som alla måste läsa.

Bok 1

De tar allt ifrån mig av Linda Jones

danskt band
Köp boken

Femtonåriga Frida har precis blivit jägare och hennes dröm är att bli jaktlagets ledare. Det är höst och jaktsäsongen är på ingång men inget blir som Frida hade trott. Ett okänt djur som hindrar älgjakten dyker upp i skogen, det är någonting som är konstigt med Emmy och varför söker sig Frej till Frida? De tar allt ifrån mig är en roman om en uppväxt i en del av Sverige där utanförskapet är stort. 

Bok 2

Det börjar med oss av Colleen Hoover

BookTok-fenomenet Colleen Hoover är tillbaka med uppföljaren till Det slutar med oss. I Det börjar med oss får vi följa Atlas berättelse. Han och Lily fann varandra men sedan försvann han. Femton år senare är Atlas restaurangägare i Boston och Lily har öppnat en blomsterhandel i samma stad. Kommer de att hitta tillbaka till varandra nu? Äntligen får alla Colleen Hoover-fans veta hur det går för Atlas och Lily. 

Översättare: Olga Falk

Läs mer: 23 böcker som trendar på BookTok

Bok 3

Adios hockeyhora av Kristina Falk

När en video börjar spridas på Silje förändras allt. Hon tvingas flytta till sin pappa i Östersund och byter till och med namn till Elsa för att verkligen få en nystart. Det är sista terminen på gymnasiet och i den nya klassen finns Leo. Fotbollskillen som också verkar skriva brev till någon. Elsa och Leo dras till varandra men går det att ha ett förhållande när båda parter har mycket de inte berättar för varandra?

Bok 4

Whiteout av Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon, Nic Stone, Tiffany D. Jackson och Dhonielle Clayton

Efter succén med Blackout är författarkollektivet bestående av sju framstående amerikanska ungdomsboksförfattare tillbaka med Whiteout. Vi får följa olika ungdomar i sex berättelser som ska ta sig igenom en snöstorm för att hjälpa sin kompis Stevie som gjort bort sig totalt inför sin flickvän Sola. Hon har till midnatt på sig att be om ursäkt, annars är det slut och nu planerar hon en ursäkt som ska ta Sola med storm. Men kommer de hinna i tid?

Översättare: Anja Eriksson

Bok 5

Amors pilar av Wibke Bruggemann

Wibke Bruggeman har tidigare skrivit Lycka är för losers och i april kommer Amors pilar. En YA-feelgood som jämförts med Heartstopper. Boken handlar om Teddy och Tilly som känt varandra så länge de kan minnas. Nu har Teddy fått upp ögonen för en tjej som heter Katherine och Tilly förstår att hon måste göra något för att få ihop dem. Det blir inte alls som hon trott för plötsligt ska Tilly vara med i en pjäs tillsammans med Katherine. Till råga på allt märker Tilly att det verkar finnas något unikt mellan henne och Katherine.

Översättare: Amanda Svensson

Bok 6

Supernova av Callum Bloodworth

danskt band
Köp boken

Nova har precis tagit studenten men livet är inte alls så härligt som hon skulle vilja ha det. Hon har precis blivit dumpad och hennes bästis har dragit till London. Själv ska hon spendera sommaren med att jobba på stadens café. Men caféet tvingas stänga och Nova vill bort. Hon lägger ut en bytesannons på facebook och får svar av Leo. Tillsammans ger de sig iväg. Många älskade Berätta tre saker som var Callum Bloodworths första bok för unga läsare. I maj kommer Supernova som är perfekt sommarläsning för YA-älskaren.

Bok 7

Med sådana vänner av Meg Rosoff

I april släpps Med sådana vänner av ALMA-pristagaren Meg Rosoff. Den utspelar sig i New York 1983 och handlar om Beth som flyttat till Manhattan för att göra praktik på en tidningsredaktion. Allting är nytt och annorlunda, den finns en hård konkurrens mellan praktikanterna och hon känner sig ensam i den nya staden. Så småningom blir Beth kompis med Edie och livet blir underbart. Men allt kanske inte är som hon har trott. Med sådana vänner är en roman att bli vuxen. 

Översättare: Ulla Roseen

Bok 8

Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot

Moa Backe Åstot debuterade 2021 med den prisbelönta ungdomsromanen Himlabrand. I april släpps hennes nästa bok Fjärilshjärta. Även den handlar om att vara ung same. Vilda får många frågor om sin samiska identitet och det känns som att andra tycker att hon inte är tillräckligt mycket same. Därför bestämmer hon sig för att börja klä sig i kolt och hon vill lära sig samiska av sin morfar som är den enda i släkten som talar språket. Men så går morfarn bort och Vilda måste hitta ett nytt sätt att att komma närmre det samiska. Hon lär känna Samuel som både bär kolt, har renar och kan samiska. Kanske kan han hjälpa Vilda?

Bok 9

Så länge citronträden växer av Zoulfa Katouh

I april kommer Zoulfa Katouhs debutroman Så länge citronträden växer på svenska. Boken handlar om Salama som bor i Syrien. Innan frihetskampen tog sin början läste hon på universitetet men nu arbetar hon som volontär på ett sjukhus för att hjälpa skadade. Salama har bestämt sig för att lämna Syrien. Hennes kompis Layla är gravid och de måste ta sig från landet innan barnet kommer. Men kärleken och tryggheten får Salama att fundera på om hon verkligen ska lämna sitt hemland. 

Översättare: Åsa Kempe

Bok 10

Ett halvt hjärta av Emma Johansson

Emma Johansson är tillbaka med en bok som utspelar sig i samma universum som Papperssjälar och Sönderslagen. Ett halvt hjärta handlar om Elias vars föräldrar ordnat ett sommarjobb åt honom. Första dagen på jobbet upptäcker han att han ska jobba med Finn. Finn som var Elias bästa vän och som en sommar bara försvann utan att höra av sig. Nu verkar Finn inte vilja prata med honom. Som om sommaren inte kunnat bli värre dyker även Mathilda upp. Hon vill att Elias ska hjälpa henne att repetera till en pjäs. Ett halvt hjärta är en berättelse fylld med många känslor.

Bok 11

Höra pulsen slå av Anna Ahlund mfl.

Höra pulsen slå är en novellsamling där 12 duktiga författare bidrar med noveller och romanutdrag som alla berör teman som kärlek, sex och relationer. Det är texter som bubblar av känslor och är perfekta för alla som är unga eller någon gång varit det. Genom de kortare texterna får man ett smakprov från varje författare och novellerna och romanutdragen kan göra en nyfiken på att läsa mer.

Bok 12

Fallet från Eden av E.p. Uggla

danskt band
Köp boken

Nu är uppföljaren till Felet med Eden här och vi får fortsätta befinna oss i den dystopiska världen E. P. Uggla byggt upp. I Fallet från Eden har livet i eliten tagit slut för Ava. Nu befinner hon sig i Getsemane och måste anpassa sig efter nya förhållanden samtidigt som hon vill befria sina vänner Yasmin och Kenji. Ava inser att tillvaron i Getsemane är på liv och död. Serien om Ava är perfekt för YA-läsaren som gillar spänning och dystopier.

Bok 13

Vintersång av Jean-Claude Mourlevat

I Vintersång av ALMA-pristagaren Jean-Claude Mourlevat får vi möta Helena och Milena som bor på en internatskola som liknar ett fängelse. De lever i ett samhälle där det är viktigt med lojalitet mot regimen. De lär känna två killar från en skola för pojkar i närheten och tillsammans bestämmer sig de fyra ungdomarna att rymma och göra motstånd mot de som mördade deras föräldrar. Det blir ett farligt äventyr där deras mod sätts på spel. Vintersång är en dystopisk roman för unga. 

Översättare: Karin Lidén

Bok 14

Yani av Nora Khalil

Rayan, Caspian och Amir går i nian på en skola i Alby. Deras liv rullar på som vanligt tills allting förändras. Amir får ett utvisningsbesked och ska skickas tillbaka till Irak. Caspian och Rayan gör allt för att Amir ska få stanna. Nora Khalil beskriver trovärdigt hur det kan vara att växa upp i ett utanförskapsområde i dagens samhälle. Det handlar om vänskap, mellanförskap och framtidsdrömmar. Yani nominerades till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin 2022.

Bok 15

Giftig rök av Tiffany D. Jackson

Marigolds mamma har fått ett nytt jobb och familjen har därför flyttat till en ny stad. I det nya huset börjar märkliga saker att hända. Dörrar öppnar sig av sig själva, saker försvinner och Marigold känner en konstig lukt. Marigolds lillasyster Piper pratar med någon som bara hon kan se och Piper säger att den personen vill bli av med Marigold. Marigold som lever med psykisk ohälsa vet inte vad som är sant och vad som är i hennes huvud. Men något står inte rätt till, det är ett som är säkert.

Översättare: Anna Thuresson

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!