YA - 9 uppslukande böcker du inte vill missa
Boktips

YA - 9 uppslukande böcker du inte vill missa

Genren YA, Young adult, böcker för unga vuxna, växer explosionsartat och tar sig allt oftare in på bästsäljarlistor. Här är nio fantastiska läsupplevelser som tilltalar alla åldrar! Allt från kärlekshistorier till fantasy och thrillers.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 23 februari 2022

Genren YA, Young adult, böcker för unga vuxna, växer explosionsartat och tar sig allt oftare in på bästsäljarlistor. Här är nio fantastiska läsupplevelser som tilltalar alla åldrar! Allt från kärlekshistorier till fantasy och thrillers.

Bok 1

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

danskt band
Köp boken

Angeline Boulleys debut har länge legat etta på New York Times topplista. I romanen möter vi Daunis Fontaine, en oregistrerad stammedlem som aldrig har passat in varken i sin hemstad eller i det närliggande Ojibwa-reservatet. En tragedi i familjen har gjort att hon lagt studierna åt sidan. Nu tar hon hand om sin sköra mamma, och den enda ljuspunkten i livet är hockeystjärnan Jamie. Men så sker ett mord i trakten och det blir upptakten på en brottsutredning där Daunis motvilligt går med på att jobba under täckmantel för FBI. Det hon upptäcker tvingar henne till att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa, och vad det innebär att vara en Firekeeper.

Bok 2

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

Allt Liv kan tänka på är döden. Det är inte Livs fel, varken att hennes mamma gått bort eller att hon kan ha fått corona av en kille som kysst henne av misstag. Allt Dag kan tänka på är Liv. I alla fall sedan han hamnade utanför hennes dörr efter världshistoriens sämsta dag.

Berätta tre saker är en gripande kärlekshistoria kantad av humor och svärta. Storslagna gester, himlastormande känslor och krokodilhjärtan, skriven för alla som någonsin känt sig ensam. Om ett liv under en pandemi för generationen i jakt på en framtid som bit för bit slås i spillror.

Bok 3

En av oss står på tur av Karen M. Mcmanus

danskt band
Köp boken

Alla har hemligheter. Det som spelar roll är hur långt man är beredd att gå för att skydda dem.

Karen M. McManus hyllade serie bjuder på intensiv och spännande läsning i high school-miljö. I första delen, En av oss ljuger, får fem elever kvarsittning men bara fyra av dem lämnar klassrummet. En död, fyra misstänkta. Nu kommer uppföljaren En av oss står på tur där ett nytt mysterium uppstår på Bayview High. Den här gången handlar det inte om en app, utan ett spel. Sanning eller konsekvens. Med helt nya regler.

 

Bok 4

The hate u give av Angie Thomas

Starr Carter är 16 år gammal med varsin fot i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Tillvaron krossas när hon blir ensamt vittne till hur en polis skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Orten kräver rättvisa och upprättelse för Khalil, och polisen sätter även dem hårt tryck på Starr. Hennes eventuella vittnesmål är viktigt, och oavsett vad hon väljer att göra kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Missa inte! 17 böcker om rasism, förtryck och motstånd

Bok 5

Golden Boy av Abigail Tarttelin

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. Det här året fyller han 16 och det bubblar mellan tjejerna och killarna i skolan. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller. Den enda utanför familjen som känner till hemligheten är barndomsvännen Hunter. En kväll så tränger sig Hunter in i Max rum. Tyst, och på bara några minuter, går Max och Hunter från att vara barndomsvänner, till att vara offer och förövare.  Övergreppet tvingar Max till ett stormigt ifrågasättande av hela sin identitet… Och samtidigt blir han förälskad. I Sylvie.

 

 

Bok 6

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Kärlek, besatthet och våld. Jessica Schiefauer tilldelades 2015 Augustpriset för När hundarna kommer, som nu kommit i en nyutgåva. Ungdomsromanen handlar om Ester och Isak som blir vettlöst förälskade, och boken skildrar sommaren i en småstad då deras kärlekshistoria faller sönder för att sedan återuppstå. Det är också sommaren då en ung pojke misshandlas till döds vid en stilla insjö.

Bok 7

Children of blood and bone av Tomi Adeyemi

Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och de människor som kunde kontrollera den utplånats. Det här har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp. Men hon har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Children of blood and bone: Solstenen har nått stora framgångar utomlands och passar dig som lockas av fantasy med mytologiska och magiska inslag.

Bok 8

Högt spel av Leigh Bardugo

Leigh Bardugo tar oss med till Ketterdam, en myllrande hamnstad där allt är till salu för rätt pris och ingen vet det bättre än det kriminella geniet Kaz Brekker. Han erbjuds möjligheten att genomföra en livsfarlig kupp som kan göra honom rikare än han någonsin kunnat drömma om. Men han klarar det inte ensam.

Författaren Leigh Bardugo har en stor läsekrets med hängivna fans. 2021 kom också Netflix-serien Shadow and bone, som är baserad både på ungdomsfantasyromanen Högt spel och I ljusets makt, första delen i en trilogi som utspelar sig i samma universum.

Bok 9

Antropocen - mitt betyg är fem stjärnor av John Green

Kartonnage
Köp boken

Succéförfattaren John Green har med ungdomsromaner som Förr eller senare exploderar jag, Pappersstäder och Sköldpaddor hela vägen ner fått läsare och följare över hela världen.
Nu är han aktuell med Antropocen, en samling betraktelser, en sorts recensionssamling om man så vill, över den tidsperiod som kallas antropocen. Geniala texter över vår tid och hur vi lever i den. Hela planeten och allt som lever där påverkas av människans handlingar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!