24 magiska litterära tatueringar
Boktips

24 magiska litterära tatueringar

Kärleken till litteraturen är evig och stark. Vi frågade i Facebookgruppen Litteraturgäris om deras bokrelaterade tatueringar - och fick helt magiska bilder som svar! 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 mars 2023

Kärleken till litteraturen är evig och stark. Vi frågade i Facebookgruppen Litteraturgäris om deras bokrelaterade tatueringar - och fick helt magiska bilder som svar! 

1. Astrid Lindgren

”Jag valde Astrid för att hon är och alltid har varit en grundpelare i mitt liv, för att jag, precis som hon, växte upp i Småland. Lekfullheten, allvaret, fantasin, de starka kvinnliga karaktärerna i hennes berättelser. Jag har alltid älskat att hon skriver om barn och till barn som ett varande och inte ett blivande, att barn kan saker!”

Läs mer: Vilket är Sveriges nationalepos?

2. Kvinnor som förändrat

”Jag har två porträtt av Mary Wollstonecraft och Elin Wägner eftersom det är skrivande kvinnor som har hjälpt till att förändra världen. ‘Girls just wanna have fun’ är målet, man ska inte behöva kämpa så jävla hårt eller vara rädd, man ska bara kunna få ha roligt.
Matt 10:34 är ett bibelcitat: ‘Tro inte att jag har kommit med fred till jorden. Jag har inte kommit med fred utan med svärd.’
Allt är gjort av Joakim Jacobsen i Lund: @joakimtattooist på instagram”

Läs mer: Läs om Elin Wägners vän Ester Blenda Nordström

3. Böcker och te

”Denna boktatuering är gjord av Aleksandra på Crooked Moon i Malmö. Böcker och läsning är en del av vem jag är som person och en viktig del av min identitet, det var därför något som jag ville föreviga på min kropp. Jag dricker även enorma mängder te, så klämde därför in en tekopp också.”

Läs mer: 17 böcker som precis ALLA läste

4. Rumpnisse

”Jag har en rumpnisse från Ronja Rövardotter.”

5. Harry Potter

”Harry Potter betyder allt för mig! Som mobbad under större delen av min skoltid så var Harry Potter min största räddning. Inga andra böcker har fått mig att känna mig så trygg och ‘hemma’ som dom.”

6. Bonjour tristesse

”Min favorit, gjord av fitt_and_poke som är omslaget till Bonjour tristesse.”

7. Neil Gaiman

”Jag har citatet i början av Coraline – Neil Gaiman på vänsterarmen.
‘Fairy tales are more than true; not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that the dragon can be beaten.’

Dels för att jag älskar Neil Gaiman. Både han och hans böcker, hur han resonerar kring saker och hur han skriver. Hans böcker är magi. Just Coraline är en storfavorit.
Sedan vad gäller själva citatet så säger det så väldigt mycket. Det kan ge hopp och tröst, och jag tycker att det går att applicera på mycket i livet. Sen älskar jag sagor, och samlar på gamla sagoböcker. Gjorde den på en drop-in studio i London på min 23:e födelsedag!”

Läs mer: Neil Gaiman – författaren med rockstjärnestatus

8. Älskar, älskar, älskar böcker

”Jag älskar älskar böcker och har alltid gjort, och det kändes fint att tatuera en bok så att jag alltid har en med mig- gick till en studio (Point Blank i Gbg, tips!) och beskrev det jag ville ha och fick den här uppritad, är så himla nöjd!”

9. Helga Henschen

”Kampen ska vara vårt liv. Från en dikt av Helga Henschen. Det är Helgas egen handstil. Det är avslutningen på en dikt som ger citatet en dubbel mening – att både själv kämpa när livet är tufft, och att vara en del av den gemensamma kampen mot förtryck.”

10. Första Gutenbergsbibeln

”Det är en bokrygg med ‘MCDLIV’. Vilket är 1454. Vilket är när första gutenergsbibeln var färdigttryckt. Boktryckarkonsten är grundpelaren i att litteratur är tillgänglig för majoriteten och inte minoriteten. Det är den som möjliggjort min och så många andra personers livslånga kärlek till böcker.

Mvh nörd”

11. Litteratur ?

”Har alltid läst mycket och när jag ska välja tatueringsmotiv tänker jag typ ‘vad gillar jag? Vad gör jag?’ så det kändes självklart att jag skulle ha en bok på armen. Har liksom alltid en bok jag läser (oftast flera på en gång) så kändes fint att ha en permanent på armen. Det är och har varit en så stor del av mitt liv och har format mig så mycket. Plus skitfint rent estetiskt med en bok!! Litteratur alltså ?”

12. Kärlek till fantasy

”En hyllning till min kärlek till fantasy och svarthet (som så ofta saknas inom genren). Fick till och med in Harry Potter ??”

13. Bokhögen

”Har den här bokhögen på armen sen typ en månad tillbaka, älskar den ? Böcker och det skrivna ordet har alltid betytt så mycket för mig. Att läsa är att få tillgång till andra världar, liv och erfarenheter. Älskar att gå i bokhandlar och bibliotek, överväldigas av tanken på all kunskap som gömmer sig bland bladen. Så en boktatuering kändes given!”

14. Selma Lagerlöf

”Erkantattooart har gjort designen. Jag gjorde den för att jag tycker hon är en inspiration och förebild, och älskar hennes författarskap. hur hon så otroligt väl kan blanda ”fint” berättande med folksägner och myter. Ett sant kulturarv!”

Läs mer: Därför är Selma Lagerlöf en feministisk förebild

15. Tofslan och Vifslan

”Tove Janssons Tofslan och Vifslan ? tagen som en vänskapstatuering tillsammans med min Tofsla.”

16. Snusmumriken

17. Sylvia Plath

”I took a deep breath and listened to the old brag of my heart. I am, I am, I am.”

18. Shakespeare

”När jag var 17 år memorerade jag hela Hamlets monolog utantill, och den har följt med mig genom livet som ett bitterljuvt mantra. Jag mådde väldigt dåligt under hela min ungdomstid, så Hamlets funderingar på om livet var värt att leva eller inte resonerade väl hos mig. När jag var 25 blev jag utbränd och gick igenom en rejäl livskris, men när jag kom ut ur den och bestämt mig för att jag ville fortsätta leva så behövde jag markera det på något vis. Då kändes just det där citatet klockrent.”

19. Stinky

20. Täckt av sagor

”Jag har en sleeve med sagor: Trollkarlen från Oz möter huset från Upp, Nightmare before Christmas, Peter Pan & familjen Darling, Rapunzels torn, en lyktstolpe från Narnia, vildvittror, Mumin & Mårran, Hedwig & deathly hallows, en sagobok.”

23. Allrakäraste syster

”Från Astrid Lindgrens Allrakäraste syster. Älskar Astrid och den här boken, men ännu mer älskar jag Hans Arnold och alla läskiga och finurliga illustrationer han har gjort till böcker ?”

24. Blomsterfesten

Elsa Beskows böcker har hängt med sedan jag var liten och just Blomsterfesten var en favorit, mycket tack vare de vackra illustrationerna ”

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!