Librariancore - nu går bibliotekarier längs catwalken
Boktips

Librariancore - nu går bibliotekarier längs catwalken

Fram med lånekortet - det är det trendigaste du kan visa upp! Nu vill alla klä sig i bibliotekariens koftor, glasögon och knälånga kjolar. Här är guiden till årets hetaste modetrend Librariancore.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 15 januari 2024

Fram med lånekortet - det är det trendigaste du kan visa upp! Nu vill alla klä sig i bibliotekariens koftor, glasögon och knälånga kjolar. Här är guiden till årets hetaste modetrend Librariancore.

Vad är Librariancore?

I en värld där modetrender ständigt förändras och utvecklas, har en ny och unik stil dykt upp som fångat uppmärksamheten hos modeentusiaster och bokälskare över hela världen: Librariancore (kan även hittas under #libryarycore) . Denna estetik, som är en hyllning till den akademiska världen och dess bibliotek, kombinerar intellektuell charm med bekvämlighet och stil. Nyligen uppmärksammades trenden i Vogue och är därmed officiellt accepterad.

Den här estetiken har sina rötter i akademiska världen och biblioteksmiljöer, precis som dark academia och light academia – och den har blivit känd för att framhäva en stil som är smart och intellektuell, samtidigt som den är bekväm och snygg.

Sno stilen

Rufsig frisyr, tjocka glasögon, ulliga koftor och rejäla handväskor är klassiska kännetecken på Librarian core. Klädseln är praktisk, bekväm och lätt att röra sig i, med en fokus på neutrala färger som beige, blekblått, brunt och grått, ofta med enstaka färginslag.Och så böcker förstås! Böcker som ofta hittas i bibliotekens klassikerhyllor eller som berättar om en allmänt intellektuell livsstil.

På Pinterest är ”Librarian aesthetic” en trendande sökning.

 

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Miu Miu (@miumiu)

Miu miu är ett av de stora modehusen vars vinterkollektion starkt präglades av bibliotekariestilen

Färgpalett

Librarianore kännetecknas av en neutral och jordnära färgpalett. Beige, blekblått, brunt och grått – färger som kapar en diskret men ändå sammanhängande stil som är perfekt för både jobbet och när du sitter och läser på ett café. Gärna med en stor kopp te!

 

Librariancore – nu går bibliotekarier längs catwalken

Kläder: bekvämlighet möter stil

I Librarycore är kläderna både praktiska och snygga. Välj plagg som är bekväma och lätta att röra sig i – skräddarsydda byxor, midi-kjolar och klassiska skjortor. Undvik kraftiga material som läder och denim – Librarian core handlar om att vara mjuk och mysig.

Tillbehören

Ett par väl valda glasögon är självklara i din bibliotekarie-stil och kan omedelbart förstärka den intellektuella känslan. Lägg till en läderväska eller en canvasryggsäck. Andra tillbehör som passar bra är halsdukar, bälten och hattar.

Foto: Specsavers

Foto: Specsavers

Förutom det självklara: en bok. Så är en av de senaste prylarna för bokälskare en egen streckkodsläsare för att kunna registrera sitt hemmabibliotek. Vilken dröm!

Skor: Bekväma och snygga

För fötterna, välj bekväma skor som loafers eller brogues. De är inte bara stilsäkra, utan också funktionella och perfekta för en lång dag på fötterna bland bokhyllorna.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Gör stilen till din egen

Kom ihåg det vitktigaste: pröva olika kombinationer och hitta det som känns rätt för dig!

Böcker i Librariancore-anda

Tidlösa klassiker, poesi, deckare i Agatha Christie-stil, storslagna historiska romaner och kanske några filosofiska essäer – det är vad som passar perfekt för läsaren som gömmer sig bland  hyllorna i något gammalt vackert  bibliotek.

Bok 1

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Charlotte Brontës klassiska roman från 1847, berättar historien om föräldralösa Jane som växer upp i en ogästvänlig familj och skickas till en skola för fattiga barn. Hennes liv tar en vändning när hon får arbete som guvernant på herrgården Thornfield, där hon utvecklar en långsam kärlek till den mystiska och argsinte mr Rochester. Romanen utforskar Janes kamp för kärlek och självständighet i en värld av hemligheter och hinder.

Översättare: Gun-Britt Sundström

Bok 2

Dikter av Sylvia Plath

Inbunden
Köp boken

Sylvia Plath, en av de mest firade och kontroversiella engelskspråkiga poeterna efter andra världskriget, är känd för sitt djärva och distinkta skrivsätt. Hon förnyade poesin på 1900-talet genom att utforska djärva teman och införliva självbiografiska element med formell skicklighet. Hon publicerade två diktsamlingar under sin livstid, i denna samlingsvolym finns ett urval från båda.

Översättare: Siv Arb

Bok 3

Mordet på Orientexpressen ab Agatha Christie

Agatha Christies tidlösa deckare, först utgiven 1934, är en klassiker där en eklektisk grupp resenärer inklusive en rysk prinsessa, en ungersk greve och en svensk sjuksköterska, reser på Orientexpressen. Deras färd från Istanbul till Calais tar en dyster vändning när ett brutalt mord sker ombord, med detektiven Hercule Poirot bland passagerarna.

Översättare: Helen Ljungmark

Bok 4

De oskiljaktiga av Simone de Beauvouir

Roman som utforskar den intensiva vänskapen mellan Sylvie (Simone de Beauvoir) och Andrée (Elisabeth ”Zaza” Lacoin), två skolflickor som bryter mot samtidens konventioner. Skriven 1954 men först publicerad postumt på grund av dess personliga natur, ger boken en inblick i författaren Simone de Beauvoirs tidiga liv och tankar.  Denna nyutgåva av ”De oskiljaktiga” är berikad med fotografier, brevväxlingar och ett förord av Beauvoirs adopterade dotter.

Översättare: Kristoffer Leandoer

Bok 5

Boktjuven av Markus Zusak

En gripande skildring av vänskap och mod i Nazi-Tysklands skugga, berättad ur Dödens perspektiv. Den följer den unga Liesel, vars kärlek till böcker börjar med en stulen handbok vid sin lillebrors begravning, och växer när hon räddar böcker från nazistiska bokbål och delar dem med andra under bombningarna. Liesels värld utvidgas genom böckernas berättelser, och hennes egen skrivna bok blir avgörande för hennes överlevnad. Översatt till över 40 språk och en ständig närvarande på NY Times bästsäljarlista, har romanen uppnått klassikerstatus och har också filmatiserats.

Översättare: Anna Strandberg

Läs merg