30 böcker alla borde läsa innan 30
Boktips

30 böcker alla borde läsa innan 30

Vissa läsupplevelser bör man ha med sig, och det gärna så tidigt som möjligt. SelmaStories har satt ihop en lista bestående av klassiker och moderna framgångar att läsa - innan du fyller 30.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty images
Publicerad: 15 oktober 2021

Vissa läsupplevelser bör man ha med sig, och det gärna så tidigt som möjligt. SelmaStories har satt ihop en lista bestående av klassiker och moderna framgångar att läsa - innan du fyller 30.

Bok 1

Normala människor av Sally Rooney

Hyllad roman bok som även blivit älskad TV-serie. Connell och Marianne växer upp i samma småstad, han en populär fotbollskille, hon rik och ensam. Men de hittar varandra, pratar, ligger med varandra. Och gör slut igen. Under universitetsåren i Dublin blir rollerna plötsligt omvända: Marianne i centrum medan Connell blir ensam. Normala människor är en roman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

Bok 2

Den hemliga historien av Donna Tartt

Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner exemplar och översatts till 23 språk. Nu har boken åter fått uppmärksamhet som en ständigt uppmärksammad titel bland booktokers på TikTok. Och det är den verkligen värd! Berättelsen om Rickard Papen som börjar på college och blir en del av skolans innersta intellektuella krets är oförglömlig. Han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande utan också leker dekadenta och farliga lekar som snabbt går alldeles för långt…

Bok 3

Klubben av Matilda Voss Gustavsson

Matilda Gustavsons granskning av den så kallade ”kulturprofilen” slog ner som en bomb när den publicerades i Dagens Nyheter 2017. I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Nu vittnade arton kvinnor om våldtäkter, hot och trakasserier vilket skulle få Svenska akademien att krackelera. I sin bok skriver Matilda Gustavsson fördjupande om sina avslöjanden, samt om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Bok 4

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

En riktig klassiker av Hjalmar Söderberg är romanen Den allvarsamma leken från 1912. En underbar roman om kärlek, illusion och resignation, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm.

Bok 5

Queenie av Candice Carty-Williams

Smart och rolig samtidsroman med mycket svärta som gör läsaren både glad, ledsen och arg. Queenie Jenkins är 25 år och bor i London. Hon gör ett halvbra jobb på en halvstor dagstidning och har precis blivit dumpad vilket gör att hon söker tröst på sämsta tänkbara ställen. Som ung, svart kvinna som lever i en sexistisk och rasistisk värld tar hon sig fram rustad med galghumor, lojala vänner och en allsmäktig jamaicansk mormor. Vasst, ärligt och brutalt komiskt om att famla efter kärlek, karriär och sig själv i en högst igenkännbar samtid.

Bok 6

Varför vara lycklig när du kan vara normal? av Jeanette Winterson

Jeanette Wintersons självbiografi är gripande och rolig men samtidigt grym. Berättelsen om författarens liv är en bok om sökandet efter tillhörighet, gemenskap, kärlek, en egen identitet, ett hem och en mor. En bok om hur andra människors berättelser genom böcker och poesi kan bli ledstjärnor när man tappat både riktning och fotfäste.

Bok 7

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Episk och komplex berättelse om kärlek, rasism och klass i Afrika och USA i vår egen tid där Chimamanda Ngozi Adichie effektivt och mästerligt lyckas ge en bild av samtiden genom ett fåtal utmejlslade porträtt. Ifemelu och Obinze blir kära redan i tonåren i Nigeria och ska förenas i USA – men attacken mot World Trade Center kommer emellan och det dröjer innan de ses igen. Då ställs de inför sina livs svåraste beslut.

Bok 8

Never let me go av Kazuo Ishiguro

Storpocket
Köp boken

Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden där de lärdes upp tro att de var speciella, viktiga inte bara för sig själva utan även för samhället. Men varför var de egentligen där? Never let me go skildrar inte bara tre barns gemensamma uppväxt, utan är också en skönlitterär kommentar till en vår tids stora etiska frågor: genetik och kloning.

Bok 9

Gruppen av Mary Mccarthy

En klassiker om åtta nyexaminerade studiekamrater som möter ett hårdare liv i 1930-talets New York räknas en milstolpe i den moderna litteraturen. 1963 ansågs den chockerande frispråkig och såldes i miljonupplagor!

Bok 10

Det här är hjärtat av Bodil Malmsten

Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.
/ Bodil Malmsten i mars 2015

Bok 11

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Storpocket
Köp boken

Ester Blenda Nordström var den första kvinnliga undersökande journalisten, som genom den Augustprisade biografin Ett jävla solsken fick den uppmärksamhet hon så länge förtjänat och borde fått långt tidigare. Hon gjorde det ingen annan vågade, och det för mer än hundra år sedan: slet hon som piga på en bondgård under falsk identitet, räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien – bland annat! De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.
Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras i boken en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Bok 12

Gustavs grabb – jubileumsutgåvan av Leif G. W. Persson

Inbunden
Köp boken

Varmt och humoristiskt berättar Leif GW Persson om sitt liv. En livsresa alla kan ta till sig och lära sig av, av en av Sveriges mest kända personer. Här får allt plats, uppväxten, klassresan, författarlivet.

Nu finns boken i en fysisk jubileumsutgåva med nyskrivet efterord av författaren.

Bok 13

Flickan och skulden av Katarina Wennstam

En bok som kom ut första gången 2002 men fortfarande är lika aktuell. Katarina Wennstam undersöker hur attityderna till våldtäkt förändrats, eller kanske inte förändrats, genom åren. Det sexuella våldet har alltid funnits – men har det plötsligt blivit grövre? Har det skett en förändring i inställningen till våldtäkt, hos ungdomar, media, domstolar? Eller är det i själva verket samma urgamla syn på kvinnans – och mannens – rätt som härskar? En livsviktig bok som alla borde läsa.

Bok 14

Väggen av Marlen Haushofer

En bok som sägs kunna förändra läsarens liv i grunden, kanske särskilt en ung läsare. Berättelsen om en kvinna som blir instängd ensam bakom en genomskinlig vägg mitt ute i skogen är en man bär med sig resten av livet. Läsaren får följa kvinnans vardag bakom Väggen, i form av den Redogörelse hon skriver ”för att hon måste, för att inte förlora förståndet”. Oförglömligt!

Bok 15

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

En roman som aldrig tycks minska i aktualitet och ständigt hittar nya läsare. Ett litet liv är en modern klassiker som inte lämnar någon oberörd.

Bok 16

Räddaren i nöden av J D Salinger

Livet kan vara för jävligt – men det kan vara vacker också, vackert så man kan dö. Det tycker 16-årige Holden Caufield som just blivit relegerad från skolan och nu ska möta sina föräldrar i New York. Där ramlar han in i ett hektiskt, vuxet storstadsliv under några dygn tills familjen plockar upp honom. Räddaren i nöden är en riktig kultbok om ungdomens revolt, ända sedan den kom ut på 1950-talet.

Bok 17

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

De bortglömda böckernas gravkammarel ligger i Barcelonas gamla stad och dit kommer 10-åriga Daniel Sempere med sin pappa. Där hittar han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Julián Carax. Daniel läser den under en natt och blir besatt – resten av sitt liv söker han svaren på bokens och författarens gåtor.

Bok 18

Kvinnan som mötte en hund av Elsie Johansson

Elsie Johanssons debutroman från 1984 lämnar ingen oberörd. Det är en mycket gripande roman om en kvinna i djup kris som verkligen är på liv och död. Under en helg som hundvakt helg påbörjas ett psykiskt sönderfall som slutar med fullständig isolering.

Bok 19

Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

Tolv öden vävs samman i den här episka romanen som blivit en riktig fenomenbok över hela världen. I centrum står Anna, en pjäsförfattare som ska sätta upp en pjäs på National Theatre. I publiken sitter gamla vänner och partners, var och en med sin egen historia, och med olika erfarenheter av att leva som svart i England.

Bok 20

Lincon i Bardo av George Saunders

George Saunders berättar om om den sörjande fadern Abraham Lincoln som förlorade sin son 1862, mitt under det amerikanska inbördeskriget. Den bortgångne sonen, Willie Lincoln finner sig fången i det som inom buddismen kallas bardo, övergången mellan liv och död – och han är inte ensam. Under en natt fylld av dramatik utspelar sig en kamp om Willies själ mellan gravstenarna, och den privata tragedin får oväntade konsekvenser.

Bok 21

Flickornas tystnad av Pat Barker

Inbunden
Köp boken

Det här är den viktiga berättelsen om en annan del av det som Iliaden berättar om belägringen av Troja: den om hustrurna, mödrarna och barnen. De som förbinder de skadade och tvättar liken, de som hela tiden hotas av död, våldtäkt, att bli fråntagna sina barn. Flickornas tystnad är till för sträckläsning och ger en röst åt kvinnorna under kriget, de ständigt tystade.

 

Bok 22

Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

Inbunden
Köp boken

Tjugoåriga Hedvig söker en fri tillvaro i 1920-talets Europa och beger sig till Berlin. Här finner hon en ny, fri tillvaro i en våning på Winterfeldtplatz. Där möts de annorlunda, hämningslösa, revolutionära allt medan mullret från ett annalkande brunt maktövertagande mullrar alt högre ute på gatorna. Spännande och vilt om vad frihet egentligen är!

Bok 23

Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran

Det är humor, men framför allt träffsäker klarsynthet som gör uppväxtromanen Konsten att skapa en tjej så underbar. Caitlin Moran har skrivit en rolig, skarp och hjärtskärande berättelse om böcker, ångest, popmusik, socialism, eyeliner och att vilja bli kysst – och om att upptäcka, och uppfinna, sig själv.

Bok 24

Glaskupan av Sylvia Plath

Glaskupan, som kom på svenska första gången 1974, har blivit en hel generations kultbok. Den kom första gången på svenska 1974.Den handlar om 19- åriga Esther Greenwood som 1953 vinner n tävling där priset är en månads vistelse i New York. Hemkomsten från resan till det Boston blir en chock. Esther gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. Det blir en lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag.

Bok 25

Eufori av Elin Cullhed

Efter att ha läst den mest kända romanen av Sylvia Plath, Glaskupan, är det ett måste att läsa en roman om henne, nämligen Eufori. Elin Cullhed har lånat av sina egna erfarenheter och efterforskningar om Sylvia Plaths liv för att dramatisera hennes sista år i livet. Det är rasande, enormt, sprängande. Här ryms kärleken till barnen, längtan efter att få skriva och frustrationen över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Här finns livet och döden.

Bok 26

Älskade av Toni Morrison

En sällsam och dramatisk berättelse om Sethe, en svart kvinna som hellre sina barn dö än att se dem bli slavar. Hon flyr från Kentucky till Ohio för att komma undan slaveriet – men blir aldrig fri utan plågas av minnen från det förflutna och hemsöks av spöket av sin döda dotter, som dog innan hon hann få ett namn. På dotterns gravsten står endast ett enda ord: Älskade.

Bok 27

1984 av George Orwell

När boken skrevs 1949 kändes 1984 långt borta men nu är det historia. Ändå är romanen med den klassiska titeln ständigt lika aktuell – inte minst för att i det genomgående i boken finns uttryck som återkommer och plockas upp ständigt som referens.

Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.

Bok 28

Ålevangeliet av Patrik Svensson

Boken om den mystiska fisken som tagit över världen – ja, boken alltså. Ålen själv håller nämligen på att dö ut, gåtfullt och tyst. Ålevangeliet är också en bok om författaren och hans far och hur ålen förde dem samman. En berättelse om ursprung, öde, livet och hur det bör levas. Samt om det som är livets sista och ofrånkomliga utmaning: hur man hanterar döden.

Bok 29

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Klassisk roman som blev en stor framgång redan när det kom 1847. Berättelsen om Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg till både kärleken och ett självständigt liv är lika fängslande fortfarande.

Bok 30

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Storpocket
Köp boken

Det här är historien om sju generationer, deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo. Hundra år av ensamhet är ett av de mest betydande verken inom den latinamerikanska magiska realismen, nu i en nyöversättning av Lina Wolff.

Läs mer