40 böcker alla borde läsa innan 40
Böckerna

40 böcker alla borde läsa innan 40

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 11 december 2018

Det här är en läsutmaning som heter duga. SelmaStories har satt ihop en lista bestående av tidlösa klassiker och samtida succéer att läsa innan du fyller 40.

Obs! Se den här listan som ett förslag att jobba från, lägg till och ta bort böcker som du känner i din egen att läsa-lista. Det finns inga måsten.

1. Norwegian Wood av Haruki Murakami

Bokomslag för Norwegian wood
Boken som gjorde Haruki Murakami till en superstjärna i litteraturen. När Toru av en slump träffar sin väns före detta flickvän Naoko blir han huvudlöst förälskad. Deras kärlek är lika delar öm, intensiv och omöjlig. Naoko är vacker men har ett ostabilt psyke och medan hon försvinner in i vårdhem skriver Toru brev, gör korta besök och väntar. Läs för skildringarna av relationer, kärlek, sex och känslomässigt beroende.

Boken finns här.

2. Vita tänder av Zadie Smith

Bokomslag för Vita tänder
I en myllrande del av London möts medlemmar från familjerna Jones, Iqbal och Chalfens. De har olika bakgrund, religion och hudfärg men deras liv vävs samman i en oförutsägbar berättelse. Vänskapen mellan två omaka män, Archie Jones och Samad Iqba, går som en röd tråd genom romanen som spänner sig över ett halv sekel.

Boken finns här.

3. Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro

Bokomslag för Återstoden av dagen
2017 års mottagare av Nobelpriset i litteratur Kazuo Ishiguro ligger bakom denna storsäljare. Butlern Stevens ger sig ut på sin livs första semester i sin husbondes bil. Läsaren får följa med på en resa genom 1950-talets England såväl som genom Stevens egna minnen.

Boken finns här.

4. Glaskupan av Sylvia Plath

Bokomslag för Glaskupan
I en tävling vinner 19-åriga Esther en månads praktik på en tidskrift i New York. Hon har ett klarögt sätt att se på världen och gör träffande beskrivningar av det hon upplever och människorna hon möter. Esther för dock en ständig kamp mot sin psykiska ohälsa. Boken väcker många frågor om rollerna vi människor, och särskilt kvinnor, förväntas kliva in i — och vad som händer när vi misslyckas.

Boken finns här.

5. Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

Bokomslag för Ett år av magiskt tänkande
År 2003 ligger Joan och maken Johns enda dotter på sjukhus, svävande mellan liv och död. En kväll drabbas John av en massiv hjärtinfarkt och dör. Ett år av magiskt tänkande är Joan Didions försök att förstå tiden som följde. En bok om sorg, mörker och liv skriven på ett rått och rakt sätt.

Boken finns här.

6. Svindlande höjder av Emily Brontë

Bokomslag för Svindlande höjder
Kärlek, passion och död på heden. Heathcliff kommer som barn till familjen Earnshaw. Han har en olycklig barndom, han är avskydd av sin fosterbror men älskad av sin fosterfar och fostersystern och tvillingsjälen Catherine. Vad som följer är en uppslitande, passionerad och klassisk kärlekshistoria mellan Heathcliff och Catherine.

Boken finns här.

7. Röda Rummet av August Strindberg

Röda rummet av August Strindberg

August Strindbergs kanske mest kända verk som ofta kallas för den första svenska moderna romanen. Vi får följa Arvid Falk, Strindbergs alter ego, i sin strävan efter frihet och sanning. Han rör sig mellan onstnärskolonin vid Lill-Jans och fattigkvarteren på Södermalm till ett värdshus i landsorten och en ö i skärgården. Ständigt med skarpa iakttagelser om samhället.

Boken finns här.

8. Maken av Gun-Britt Sundström

Bokomslag för Maken
I 1960-talets Stockholm, en tid då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas, träffas Martina och Gustav. De ses, blir ihop, skiljs åt och försonas — om och om igen. De funderar över vad det innebär att vara ett par, vad man kan kräva av varandra och om det förändras när man gifter sig. Maken är en relationsroman som ibland kommer få dig att nicka igenkännande och andra gånger slita ditt hår av frustration.

Boken finns här.

9. Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Bokomslag för Ett litet liv
Gör dig redo att känna mycket och gråta ordentligt. Den här berättelsen följer de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York. Genom åren prövas delas vänskap men Jude, en framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet, är alltid personen som håller de samman. Tips: ha näsdukar nära till hands!

Boken finns här.

10. Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Franks dagbok

Ett av de viktigaste dokumenten vi har från Förintelsen. Sommaren 1942 går Anne och hennes familj under jorden för att gömma sig för nazisterna. 13-åriga Anne skriver i sin dagbok vad som händer och vi får följa hennes utveckling till ung kvinna och skarp iakttagare av människans natur.

Boken finns här.

11. En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Bokomslag för En halv gul sol
Olanna och Kainene är så olika varandra som tvillingsystrar kan vara med helt olika drömmar och ambitioner. Kainene möter engelsmannens Richard, som blir förälskad i henne, och Olanna får en dotter med sin stora kärlek. Men när inbördeskriget bryter ut i Nigeria slits deras liv i stycken.

Boken finns här.

12. Jane Eyre av Charlotte Brontë

Bokomslag för Jane Eyre
En milstolpe när det kommer till skildringar av kvinnor i litteraturen. Föräldralösa Jane har en svår och kärlekslös uppväxt. Hon får en tjänst som privatlärare åt en liten flicka på Thornfield, där möter hon för första gången Mr Rochester. De kommer allt närmare varandra men hemligheter i Mr Rochesters liv sätter käppar i hjulet för deras relation. Läs för den moderna skildringen av Jane som en självständig och passionerad kvinna.

Boken finns här.

13. Alkemisten av Paulo Coelho

Bokomslag för Alkemisten
En berättelse om Santiago, en andaluaisk herdepojke som reser från sitt hem i Spanien till marknaderna i Tanger och genom Egyptens öken i jakten på en av världens dyrbaraste skatter. Vägen är kantad av flera värdefulla skatter och lärdomar. Den magiska boken är en av världens mest sålda böcker.

Boken finns här.

14. Flyga drake av Khaled Hosseini

Bokomslag för Flyga drake
Amir och Hassan kommer från vitt skilda världen men växer trots det upp som bästa vänner. När Sovjetstyrkor invaderar flyr Amir och hans far landet för att istället etablera sig i Kalifornien. Men i sitt nya liv har Amit svårt att släppa minnet av Hassan. Läs för den gripande skildringen av vänskap, lojalitet, relationen mellan fäder och söner och bilden av ett vackert och välmående Afghanistan.

Boken finns här.

15. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

Bokomslag för Tjänarinnans berättelse
Boken som ligger bakom tv-succén The Handmaid’s Tale. I ett framtida USA har den kristet fundamentalistiska regimen Gilead tagit makten. I ett försök att stävja de sjunkande födelsetalen hålls fertila kvinnor som slavar och tvingas föda barn åt de högt uppsatta männen i Gilead och deras fruar.

Boken finns här.

16. Ringarnas herre av J.R.R. Tolkien

Bokomslag för Ringarnas herre
Om du bara ska läsa en serie fantasyböcker så är det dessa. Historien om Frodo och Härskarringen är sedan länge klassisk precis som dess teman om godhet, ondska, vänskap och kärlek.

Böckerna finns här.

17. Boktjuven av Markus Zusak

Bokomslag för Boktjuven
En bok om vänskap och mod i krigets Nazityskland, berättad av Döden själv. 9-åriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en boken Dödgrävarens handbok som ligger på marken bredvid broderns grav. Det är hennes första bokstöld, men inte hennes sista.

Boken finns här.

18. Ett eget rum av Virginia Woolf

Bokomslag för ett eget rum
En roman skriven av en kvinna för andra kvinnor. I denna essä skriver Virginia Woolf om kvinnors roll i samhället och kvinnlig frigörelse från patriarkatet.

Boken finns här.

19. Räddaren i nöden av JD Salinger

Bokomslag för räddaren i nöden
En av våra största generationsromaner vars teman som utanförskap, identitet, ångest och förlust väcker igenkänning hos många. I Räddaren i nöden har 16-åriga Holden precis blivit relegerad från sin skola. Istället för att möta upp sina föräldrar i New York ger han sig ut på egna äventyr för att under några hektiska dygn leva som vuxen.

Boken finns här.

20. En komikers uppväxt av Jonas Gardell

En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Jonas Gardells skildring av en generations uppväxt i 1970-talets svenska förorter. Juha Lindström är 12 år gammal och klassens clown. Att vara rolig är det han är bra på. Genom honom får vi känna mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten. Även klasskamraterna en en stor del av Juhas liv: bästa vännen Jenny med det fula hårspännet, den mobbade Thomas och de elaka barnen Lennart och Stefan.

Boken finns här.

21. Just Kids av Patti Smith

Bokomslag för Just kids
Patti Smiths självbiografi som skildrar hennes enastående liv och karriär. 1967 lämnar Patti Smith sin hemstad, hoppar av lärarutbildningen och flyttar till New York. 20 år gammal längtar hon efter nya intryck, kreativitet och utveckling. I staden träffar hon fotografen Robert Mapplethorp. De bor tillsammans i många år, inspirerar varandra och når båda två många framgångar.

Boken finns här.

22. Drömfakulteten av Sara Stridsberg

bokomslag för Drömfakulteten
Sara Stridsbergs genombrottsroman om Valerie Solanas liv. Hon växer upp i USA:s öken på 1950-talet. Efter en resa bestämmer hon sig för att lämna sitt hem och försörja sig som prostituerad. Vi får följa Valerie genom tonåren, livet som psykologistudent och tiden som inlagd på mentalsjukhus.

Boken finns här.

23. Den store Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Bokomslag för Den store Gatsby
En klassisk roman om 19290-talets USA. Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Han flyttar in i ett hus på Long Island och lär känna det flärdfulla paret Tom och Daisy Buchanan. Nicks granne är den lika delar gåtfulla som rika mannen Jay Gatsby.

Boken finns här.

24. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Bokomslag för Doktor Glas
En roman vars centrala problem — om man har rätt att döda en människa för att rädda en annan — väckt debatt genom flera decennier. Doktor Glas förälskar sig i den vackra och unga Helga, som i sin tur är fast i ett kärlekslöst äktenskap med pastor Gregorius.

Boken finns här.

25. 1984 av George Orwell

Bokomslag för 1984
Konstellationerna förändras, men kriget mellan staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien upphör aldrig. Oceanien är ett samhälle styrt av en oligarkisk kommunistisk diktatur med Storebror som högsta ledare. Invånarna är under konstant övervakning av regeringen och tvingas att ständigt lyssna på propaganda. En skrämmande framtidsskildring som haft stor påverkan på kulturen.

Boken finns här.

26. Dödssynden av Harper Lee

Bokomslag för Dödssynden
I en en småstad i amerikanska södern blir en ung svart man anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Hans chans att få en rättvisande rättegång är liten, och när en vit advokat tar sig an uppdraget växer hatet i det lilla samhället.

Boken finns här.

27. Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall

Bokomslag för Det mest förbjudna
Boken som med sin skildring av kvinnlig sexualitet på 1970-talet väckte moralpanik. I Det mest förbjudna kastar sig den snälla och lydiga dottern Anna ut i en försenad tonårsrevolt. Hennes tidigare undertryckta sexualitet kommer upp till ytan och hon söker sig till flera olika destruktiva män.

Boken finns här.

28. Allt går sönder av Chinua Achebe

Bokomslag för Allt går sönder
Okonkwo är den stoltaste och mest fruktade krigaren i hela västra Afrika och en viktig man i sin klan. Hans starka drivkraft är att aldrig bli som sin vekling till far. När vita missionärer kommer till byn med nya seder och institutioner ser Okonkwo det som sin uppgift att göra motstånd.

Boken finns här.

29. Stolthet och fördom av Jane Austen

Bokomslag för Stolthet och fördom
En av litteraturens mest kända och älskade kärleksromaner. Mrs Bennets främsta mål är att hennes döttrar ska gifta sig med rika män. Hon ser sin chans när Mr Bingley tillsammans med vännen Mr Darcy flyttar in i ett närliggande gods. Den intelligenta och frispråkiga Elizabeth Bennet tycker till en början att Mr Darcy är snobbig och högfärdig, men allt eftersom de lär känna varandra förändras hennes känslor.

Boken finns här.

30. Vägen av Cormac McCarthy


I ett postapokalyptiskt USA vandrar en far och hans son genom kyla, snö och aska. De går mot kusten, men vad som väntar där vet de inte riktigt. Det enda de har med sig är kläderna de bär på kroppen, en kärra med mat och en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen. En träffande berättelse om överlevnad, en skrämmande framtid och kärleken mellan far och son.

Boken finns här.

31. Min kamp av Karl Ove Knausgård

Bokomslag för Min kamp
Karl Ove Knausgårds mäktiga självbiografiska roman i sex delar är inte det lättaste att ta sig igenom, men serien är en av de mest omdiskuterade böckerna i Sverige de senaste åren. I den första boken står döden i centrum. När Karl Ove får beskedet att hans far, som alltid har agerat onårbar, har gått bott inleds ett sorgearbete som sätter minnet på spel.

Boken finns här.

32. Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Bokomslag för Vindens skugga
När Daniel Sempere är 10 år gammal tar hans far med honom till De bortglömda böckernas gravkammare i en gammal del av Barcelona. Det är där han hittar boken Vindens skugga av den mystiske och bortglömda författaren Juliàn Carax. Daniel blir besatt av att söka efter svar på de gåtor som omger boken och dess författare.

Boken finns här.

33. Harry Potter-böckerna av J.K. Rowling

Bokomslag för harry Potter och de vises sten
Få barnböcker har fått ett sådant massivt genomslag som J.K. Rowlings böcker om trollkarlen Harry Potter. De sju böckerna följer Harry och hans vänner genom äventyren på den magiska skolan Hogwarts och kampen mot ondskan som hela tiden finns runt hörnet. Läs för en magisk läsupplevelse som präglat en hel generation.

Den första boken finns här.

34. Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Den första delen i Elena Ferrantes galet populära Neapelkvartett. Elena och Lila växer upp i 1950-talets Neapel. De är bästa vänner men också varandras ständiga konkurrent och de tävlar ofta mot varandra. Under barndomen och tonåren får vi följa de båda vännerna när de tampas med skolan, familjen, kärlek och kvarterets drama.

Boken finns här.

35. Kallocain av Karin Boye

Kallocain av Karin Boye
Innan George Orwell skrev 1984 skrev Karin Boye sin dystopiska roman Kallocain om ett polisstyrt övervakningssamhälle. Kemisten Leo Kall har uppfunnit kallocain, en sanningsdrog som öppnar vägen in till medborgarnas själar. Det visar sig att de flesta har drömmar om uppror mot Världsstaten och en önskan om en avlägsen plats för kärlek och frihet. Leo Kall börjar själv tvivla på Staten och ifrågasätta sin lojalitet.

Boken finns här.

36. Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Vinnare av Augustpriset 2013 och en av de senaste årens mest omtalade romaner. När poeten och essäisten Ester Nilsson håller ett föredrag om konstnären Hugo Rask möts de två för första gången. Det är början på ett slags kärlekshistoria där Lena Andersson skriver om makt, besatthet, ensamhet och vår önskan att bli älskade.

Boken finns här.

37. Bridget Jones dagbok av Helen Fielding

Bridget Jones dagbok av Helen Fielding
Berättelsen om Bridget Jones ses av många som starten för chick lit-genren. 32 år gammal, singel, kedjerökande och ständigt bantande beställer sig Bridget för att ta kontroll över sitt liv genom att skriva dagbok. Hon slits mellan sin snygga men sliskiga chef Daniel och den vid en första anblick tråkiga, men trygga, Mark.

Boken finns här.

38. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad av Per Anders Fågelström
Den första delen i Per Anders Fågelströms romanserie om Henning Nilsson och hans släkt. Vi möter Henning första gången en sommarkväll 1860. Han kommer vandrande till Stockholm, staden han har drömt om, men får slita hårt i vad för många är en mörk och fattig stad. Tillsammans med sin fru Lotten försöker han skapa en ljus tillvaro. en klassisk skildring av Stockholm och arbetarklassen.

Boken finns här.

39. Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz

Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimovic
Den mest närgående berättelsen om en av Sveriges första idrottsstjärnor och framgångar. Zlatan berättar om uppväxten i Rosengård, spelet bakom klubbyten, tiden i Italien och livet bakom strålkastarljuset med Helena och deras barn.

Boken finns här.

40. Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf

Kejsaren av Portugallien av Selma lagerlöf
Den värmländska torparen Jan älskar sin dotter över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig spränger hans faderskärlek allt förstånd. Jan sjunker in i en drömvärld där dottern är kejsarinna av Portugallien och han är kejsare.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!