Klassiker man läser i skolan i 10 olika länder
Boktips

Klassiker man läser i skolan i 10 olika länder

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 22 januari 2019

Här i Sverige har vi ett gäng klassiska böcker som de flesta av oss har fått läsa i skolan, oavsett vilket årtionde vi är födda i: Utvandrarna, Röda Rummet, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige… Ja, ni fattar. Vi blev lite nyfikna på vad man läser i skolan i andra länder. Här är 10 av dem. 

Albanien

Krönika i sten av Ismail Kadare

Krönika i sten av Ismaïl Kadaré

Ockuperad av italienare. Sedan av greker. Sedan av italienare igen. Sedan av greker igen. Sedan av tyskar.
När Ismaïl Kadaée betraktar sin barndoms hemstad, Gjirokastër i Albanien, vid tiden för andra världskriget, ter sig bara ett absurt perspektiv verkligt nog för att beskriva terrorn människor utsattes för. Samtidigt lever den kompakta, uråldriga stenstaden sitt eget liv, såsom en natur bara skenbart eller tillfälligt kan kontrolleras. En historia betraktad med en liten pojkes naiva, klara blick, med en krönika som tycks skriven i sten. Den synliga terrorn, kriget, och den osynliga, vars gamla vidskepelser resulterar i hedersmord, är yttringar av samma ondskans enfald. Som besegras av kärleken, fantasin och skaparkraften.

Boken finns här.

Colombia

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Det är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor. Den är fylld av vitalitet och realism, fantastiska historier och bisarra detaljer. Macondos grundläggare med sina gigantiska krafter och sin okuvliga vilja, hans hustru Ursula, revolutionären Aureliano, kampens och nederlagets man, bananbolaget och strejkerna, släktens extravaganta kvinnor, den sista generationen Buendía med den nye Aureliano, isolerad från hela världen utom från sin älskade – med oemotståndlig berättarglädje målas denna överdådiga familjefresk, där fantasi och realism smälter samman till en sagolik verklighet.

Boken finns här.

Cypern

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis

Mörderskan av Alexandros Papadiamantis

Mörderskan är en iskall berättelse om brott och straff med obygdens mörka skönhet som kuliss. Den gamla kvinnan Chadoula lever i samhällets utkant på den grekiska ön Skiathos. När boken börjar försöker hon få tyst på sitt skrikande barnbarn så att hennes dotter kan få lite sömn. Hon vaggar barnet och plötsligt inser hon det fruktansvärda: det finns inget värre än att bli född till kvinna. Men det finns också något som hon, Chadoula, kan göra åt saken.

Boken finns här.

Frankrike

Den stora skrivboken av Agota Kristof

Den stora skrivboken av Agota Kristof

Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet där de ska inackorderas eftersom deras mamma inte längre kan skaffa mat till dem i staden. Det är krig. Pojkarnas pappa är vid fronten. Ingen vet om han fortfarande lever. Ett icke namngivet krig, ett icke namngivet land, en mormor som kallas för Häxan av byns invånare, och som är alkoholiserad och elak. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever. En roman om vad krig och exil gör med människor.

Agota Kristof var 21 år gammal 1956 när hon flydde från Ungern med man och baby. De togs vänligt emot i Schweiz, men Kristof förlorade för alltid sin känsla av tillhörighet, vilket kom att prägla hennes liv och författarskap. Hon skrev på franska – dramatik och ett fåtal romaner. Den stora skrivboken blev en stor framgång, har översatts till 40 språk, filmats och prisbelönats.

Boken finns här.

Nigeria

Allt går sönder av Chinua Achebe

Okonkwos namn var känt i alla nio byarna och vida däromkring. Så lyder den berömda första meningen i Chinua Achebes roman Allt går sönder. Okonkwo är den stoltaste och mest fruktade krigaren i hela västra Afrika och en framstående man i sin klan. Han styrs av en stark och oeftergivlig drivkraft: att aldrig bli som sin vekling till far. När de vita missionärerna kommer till byn med sina seder och institutioner ser Okonkwo det som sin uppgift att bjuda motstånd. Men ingen­ting blir någonsin som förut allt går sönder.

Boken finns här.

Pakistan

Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamin

Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid

Den unge pakistaniern Changez kommer till USA som en mönsterimmigrant: elituniversitet, prestigejobb på Manhattan, en älskad flickvän och eleganta vänner. Men efter den 11 september förändras allt och Changez märker hur pengar, makt och kärlek förlorar i betydelse. Changez berättar själv sin historia under en kväll på ett café i Lahore. Mannen som lyssnar är amerikan, en besvärad och tyst åhörare. Boken är en modern Tusen och en natt där denna kvälls berättelse handlar om krafterna som kan få en ung, välutbildad och framgångsrik man att gå rakt in i religiös fundamentalism.

Boken finns här.

Ryssland

Krig och fred av Leo Tolstoj

Krig och fred av Leo Tolstoy

Krig och fred utspelar sig under Napoleonkrigen och den franska invasionen av Ryssland. Aristokratiska ätter, familjerna Bezuchov, Bolkonskij och Rostov flätas samman med nationens historia som utspelar sig parallellt med deras liv.

Boken finns här.

Tyskland

Anne Franks dagbok av Anne Frank

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen. Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Boken finns här.

USA

Dödssynden av Harper Lee

Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin. Scout ser den lilla staden med sina invånare för vad den är och hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss slipper undan.

Boken finns här.

Österrike

Faust av Johann Wolfgang von Goethe

Faust av Johann Wolfgang von Goethe

Goethes Faust är inspirerad av karaktären Doktor Faustus i Christopher Marlowes Faust, en man som sades ha sålt sin själ till djävulen. Vetenskapsmannen Faust ingår en pakt med djävulens redskap Mefistofeles, som lovar honom att han ska få uppleva allt det goda i livet mot det att Mefistofeles efter Fausts död får hans själ.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!