18 böcker du säger att du har läst fast du inte har det
Boktips

18 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Det finns litteratur man inte har någon ursäkt för: den ska läsas. Men har vi gjort det? Nej, antagligen inte alla – även om de definitivt är läsvärda! Men vi säger att vi gjort det för att inte verka dumma. Här är böckerna "alla" har läst — utom du.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 23 november 2022

Det finns litteratur man inte har någon ursäkt för: den ska läsas. Men har vi gjort det? Nej, antagligen inte alla – även om de definitivt är läsvärda! Men vi säger att vi gjort det för att inte verka dumma. Här är böckerna "alla" har läst — utom du.

Bok 1

På spaning efter den tid som flytt. I av Marcel Proust

I korthet

Marcel Proust förändrade prosakonsten för alltid, och På spaning efter den tid som flytt har ofta kallats världens bästa roman. Genom åtta band och över 3000 sidor får vi följa en fascinerande svindlande tankeström, som tillsammans bildar en minnenas katedral.

Klassiskt citat vi känner igen

Säkerligen har du hört det bevingade uttrycket om madeleinekakan, som är hämtat ur romanens första band. Det är doften av en madeleinekaka som doppas i lindblomste som får berättaren att minnas detaljer ur sin barndom.

Översättare: Gunnel Vallquist

Bok 2

Flugornas herre av William Golding

I korthet

Efter ett flyghaveri kastas en grupp pojkar mellan sex och tolv år iland på en liten ö i Söderhavet. Det börjar som en paradislek, ett äventyr, men snart kommer skräcken över pojkarna, rivaliteten växer mellan ledarna. Det blir en hetsjakt där fruktan och grymhet slår fram och vägen mot undergång ligger utstakad. Den har man förstås läst. Eller var det filmen jag såg…?

Klassikt citat vi känner igen

”Det bästa vi kan göra är att se till att vi blir räddade.”

Översättare: Sonja Bergvall

Bok 3

Alice i Underlandet av Lewis Carroll

Inbunden
Köp boken

I korthet

Den fantastiska berättelsen om flickan Alice som faller flera mil ner i ett kaninhål och hamnar i Underlandet. Där upplever hon osannolika äventyr och möter de mest underliga karaktärer; den galne hattmakaren, Cheshirekatten, den vita kaninen och drottningen Hjärter Dam, för att nämna några …

Klassikt citat vi känner igen

”Kära nån, jag är sen!”

Översättare: Åke Runnquist

 

Bok 4

Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

I korthet

En av 1900-talets mest inflytelserika amerikanska romaner som kom ut första gången 1925. Nick Carraway kommer till New York för att bli aktiemäklare. Till granne får han en gåtfull och förmögen man som ger storslagna fester, oftast utan att själv visa sig. Grannens namn är Jay Gatsby.

Klassikt citat vi känner igen

”Det finns bara två slags människors, de förföljda och förföljarna, de rastlösa och de trötta.”

Översättare: Christian Ekvall

Bok 5

Möss och människor av John Steinbeck

I korthet

George och Lennie är kringvandrande lantarbetare. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien. Men drömmen krossas, vänskapen upplöses.

Klassikt citat vi känner igen

”Vet du vad jag sak göra, Lennie? Jag ska ge dig en hundvalp så fort jag kan få tag i någon. Den kanske du inte har ihjäl. Det blir bättre än möss. Och den kan du smeka hårdare.”

Bok 6

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

I korthet

Oscar Wildes mest kända berättelse om den unga herr Dorian som väljer att offra sin själ för evig ungdom. Det är ett tidlöst porträtt av en människas inre och yttre resa. En berättelse om sociala samspel och fåfängans pris, lika aktuell idag som då.

Klassikt citat vi känner igen

”Kvinnorna är det dekorativa könet. De har aldrig någonting att säga men de säger det förtjusande.”

Bok 7

Att döda en härmtrast av Harper Lee

I korthet

När Att döda en härmtrast (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA  väckte den stor uppmärksamhet tilldelades Pulitzerpriset. Den handlar om en ung svart man som blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna. Hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin.

Klassikt citat vi känner igen

”Nej, Jem, jag tror bara det finns en sorts människor. Människor.”

Bok 8

Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

I korthet

I en av litteraturhistoriens mest klassiska deckare reser en spektakulär skara tillsammans på den exklusiva Orientexpressen från Istanbul till Calais. För en av tågets passagerare ska resan bli den sista …

Klassikt citat vi känner igen

”Monsieur Bouc sa allvarligt: ‘Alltså har vi mördaren mitt ibland oss – här på tåget…’”

Bok 9

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Storpocket
Köp boken

I korthet

En monumental klassiker inom såväl den magiska realismen som inom världslitteraturen i stort. Gabriel García Márquez belönades med Nobelpriset i litteratur 1982. Det är hans egen födelseby Arca-Catca som inspirerat till den här romanen. Det är berättelsen om byn Macondo och om famlijen Buendía, om dess vilda, destruktiva män och dess kloka kämpande kvinnor.

Klassikt citat vi känner igen

”Många år senare, framför exekutionspatrullen, var överste Aureliano Buendía tvungen att komma ihåg den avlägsna eftermiddag där hans far ledde honom för att upptäcka is.”

Bok 10

Glaskupan av Sylvia Plath

I korthet

Sylvia Plaths första och enda roman, och en riktig kultbok. År 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York på en damtidningsredaktion. Klarsynt beskriver hon den världen, och chocken som uppstår när hon återvänder hem och svårigheterna att tackla misslyckanden.

Klassikt citat vi känner igen

”Jag kände mig mycket lugn och mycket tom, så som ögat i en virvelstorm måste känna sig, när det långsamt rör sig framåt mitt i det omgivande tumultet.”

Bok 11

1984 av George Orwell

I korthet

Klassisk framtidsskildring som utkom första gången 1949. Romanen handlar om ett samhälle styrt av en diktatur. Provinsen Airstrip One i landet Oceanien är i ständigt krig, under konstant övervakning av regeringen, och med hjärnkontroll av allmänheten. Många begrepp ur boken tillhör numera vårt vardagsspråk, till exempel ”storebrorssamhälle” och ”minneslucka”.

Klassikt citat vi känner igen

”Storebror ser dig.”

Bok 12

Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

I korthet

Det började som en radiopjäs 1978 –  och blev till en del av västvärldens främsta litterära referenser i form av fem böcker totalt, där handlingen kretsar kring jordbon Artur Dents äventyr i universum och senare även i multiversum.

Klassikt citat vi känner igen

”Det är en konst, eller rättare sagt ett knep med att flyga. Knepet är att lära sig kasta sig till marken och missa.”

Bok 13

Anne Franks dagbok av Anne Frank

I korthet

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna . I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Klassikt citat vi känner igen

”Det är ett rent under att jag inte har gett upp alla mina förhoppningar, för dessa verkar absurda och ogenomförbara. Och ändå håller jag fast vid dem, trots allt, eftersom jag fortsätter att tro på människors inre godhet.”

Bok 14

Svindlande höjder av Emily Brontë

I korthet

Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

Klassikt citat vi känner igen

”Jag kan inte leva utan mitt liv! Jag kan inte leva utan min själ!”

Bok 15

Mästaren och Margarita av Michail Afanasevic Bulgakov

I korthet

Klassisk romansatir som kommit att bli för evigt förknippad med halsbrytande fantasteri, vild komik och bitsk satir. Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända…

Klassikt citat vi känner igen

”Manuskript brinner inte.”

Bok 16

Jane Eyre av Charlotte Brontë

I korthet

Redan när Jane Eyre utkom 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia.

Klassikt citat vi känner igen

”Det är inte våldet som bäst besegrar hat, och hämnden kan inte sona en oförrätt.”

Bok 17

Sagan om ringen av JRR Tolkien

I korthet

Hobbiten Frodo får ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Trollkarlen Gandalf grå inser att det är ringen som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar. Tillsammans med följeslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor.

Klassikt citat vi känner igen

”Den syssla som tar längst tid att avsluta är den man aldrig påbörjat
/Gandalf.”

Bok 18

Räddaren i nöden av J D Salinger

I korthet

En tidlös skildring av ungdomens revolt mot den förstelnade vuxenvärlden. En fräck, rolig och desperat insiktsfull roman som blivit kultbok sen den kom ut i början av 50-talet. Holden Caufield är 16 år och har just blivit relegerad från skolan och ska möta sina föräldrar i New York. Istället dyker han in i Manhattans storstadsdjungel för att under några hektiska dygn leva som en vuxen.

Klassikt citat vi känner igen

”Man hittar aldrig ett ställe där det är fridfullt, för sådana ställen finns inte. Man tror kanske att dom finns, men så fort man kommer dit och vänder ryggen till, så smyger sej nån fram och skriver ‘Knulla’ på väggen. Försök själva ska ni få se.”

Läs mer