6 klassiker du kan lyssna på
Böckerna

6 klassiker du kan lyssna på

Av: Karin Eklund
Publicerad: 27 februari 2017

Att lyssna på en känd skådespelare som läser upp en klassiker – det är bland de härligaste läsupplevelser man kan ha. Vi har valt ut några av de bästa åt dig. Ta en promenad med en bok i helgen!

Av Johanna Stenius

stadserien_helge

Mina drömmars stad-serien av Per Anders Fogelström
Uppläsare: Helge Skoog
En sommarkväll 1860 kommer Henning vandrande till staden han drömt om. Det är den stora omvandlingens tid: industrier växer fram och nya möjligheter öppnar sig – till arbete, bröd och lycka. Men för de flesta är Stockholm en mörk och fattig stad, och Henning får slita hårt. Nöden är aldrig långt borta när han tillsammans med Lotten, flickan han gifter sig med, söker skapa en ljus tillvaro.
Så är den första delen i Per-Anders Fogelströms klassiska ”stadserie”, som blivit en självklar del av den svenska litteraturhistorien. Har du inte läst den – gör det nu!

Alla titlar i serien: 
Mina drömmars stad 
Barn av sin stad
Minns du den stad
I en förvandlad stad
Stad i världen

emma_agneta

Emma av Jane Austen
Uppläsare: Agneta Ekmanner
”Jag ska ha en hjältinna som ingen utom jag kommer att tycka särskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman Emma, som av många anses vara hennes främsta. Det är på en gång en kärlekshistoria, en komedi om vem som ska få vem och en berättelse full av gåtor. Överklassflickan Emma försöker para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde, som i sin tur blir intresserad av Emma, men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Det har läsaren insett långt innan Emma själv har gjort det, men spänningen hålls vid liv ända till slutet.

a%cc%88ppeltra%cc%88d_nyroos

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson
Uppläsare: Gunilla Nyroos
Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons uppmärksammade debutbok från 1933. Det är berättelsen om kvinnorna Sally och Ellen som växer upp i de fattiga kvarteren i Norrköping. Trots ett liv i misär och elände finner de två kvinnorna en trygghet i varandra. Boken väckte stor uppmärksamhet med sin sexuella frispråkighet och sitt realistiska språk.

portugallien_torstensson

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf 
Uppläsare: Stig Torstensson
Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir ”Kejsarn av Portugallien”. Selma Lagerlöfs geniala förening av berättarbegåvning och psykologisk insikt når en höjdpunkt i denna roman från 1914. Kejsarn av Portugallien är en av hennes mest lästa böcker – en djupt insiktsfull och fängslande berättelse om den makt som kärleken har i våra liv.

rodarummet_myrberg

Röda rummet av August Strindberg
Uppläsare: Per Myrberg
Strindberg var 30 år gammal när han 1879 skrev Röda rummet, den första moderna svenska romanen, som blev en stor framgång. Spirituellt, målande, med ett rikt nyanserat språk svingar författaren satirens gissel över tidens samhälle. Miljöerna växlar snabbt från konstnärskolonin vid Lill-Jans, fattigkvarteren på Stockholms Söder och ett burget köpmanshus i Gamla Stan till ett värdshus i landsorten och en ö i skärgården.

ulysses_brynolfsson

Ulysses av James Joyce
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Den 16 juni 1904 är en dag som har gått till litteraturhistorien. Det är den dag då annonsförsäljaren Leopold Bloom äter en smörgås, går planlöst genom Dublin och tänker på sin otrogna hustru. Det är den dag då den unge poeten Stephen Dedalus samtalar, skryter, super och grubblar över sin döda mor. Dagen slutar i en natt där Molly Bloom i en vindlande monolog vakendrömmer om make och älskare. Det är en dag utan sensationer, men ändå en sensationell dag, som skildras i en av tidernas största klassiker.

En sida till? Fortsätt läs!