13 klassiker av kvinnliga författare du borde läsa
Boktips

13 klassiker av kvinnliga författare du borde läsa

När det kommer till klassiker är det ofta manliga författare som nämns först. Men självklart finns det många klassiker skrivna av kvinnor. Böcker som du säkert känner till, men kanske aldrig tagit dig tiden att läsa. SelmaStories listar några favoriter.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pexels
Publicerad: 12 maj 2023

När det kommer till klassiker är det ofta manliga författare som nämns först. Men självklart finns det många klassiker skrivna av kvinnor. Böcker som du säkert känner till, men kanske aldrig tagit dig tiden att läsa. SelmaStories listar några favoriter.

Bok 1

Kvällens röster av Natalia Ginzburg

Inbunden
Köp boken

Natalia Ginzburgs oförglömliga självbiografiska klassiker om kärlek och förväntningar i skuggan efter fascismen har nu utkommit i en nyutgåva med en nyskriven översättning och förord av Johanna Hedenberg. Berättelsen följer Elsa, en 27-årig ogift kvinna som bor i en liten italiensk by efter andra världskriget. Hon är hemligt förälskad i Tommasino, den yngsta sonen i en inflytelserik fabriksägarfamilj. Trots hennes drömmar om en framtid med honom, är hon tvungen att kämpa mot samhällets förväntningar som hotar att förgöra hennes möjligheter till kärleken.

Översättare: Johanna Hedenberg

Bok 2

Jag står här och stryker av Tillie Olsen

Inbunden
Köp boken

Jag står här och styrker ingår i en tidlös novellsamling som utkom 1961. Den skildrar hur konflikten mellan rollerna som mor, maka och författare var upplevd. Få har lyckats lika starkt som Tillie Olsen skriva i allmänhet om kvinnans lott i manssamhället, i synnerhet om moderskapets ambivalens och den kvinnliga tystnaden. Hennes prosa talar lika mycket till kvinnor idag som när den skrevs.

Bok 3

Att döda en härmtrast av Harper Lee

Att döda en härmtrast är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Det är 30-tal i en småstad i den amerikanska Södern, mitt under den stora depressionen. En ung svart man anklagas för våldtäkt på en vit kvinna och samhället vänder sig mot honom. Maycomb må framstå som en sömnig idyll, men under ytan är staden djupt splittrad av segregation och klassklyftor.

Bok 4

Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf

Dottern Klara Fina Gulleborg är ljuset i torparen Jans liv. Han älskar henne över allt annat, men när hon flyttar till Stockholm och slutar höra av sig vandrar han in i vansinnets rike. I drömriket Portugallien är dottern kejsarinna och han kejsare. En fängslande berättelse om faderskärlek, galenskap och förnekelse.

Läs mer: 39 klassiska och moderna feministiska böcker att läsa

Bok 5

Pengar av Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson skildrar en flickas uppväxt, hennes konstnärsdrömmar, obetänksamma giftermål och skilsmässa. Pengar baseras delvis på Victoria Benedictssons egna erfarenheter. Romanen är också ett omdebatterat och glödande inlägg kvinnosaksdebatten som bröt fram på 1870- och 80-talet.

Bok 6

Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson

Med sitt direkta, realistiska språk och sexuella frispråkighet ansågs Moa Martinssons debutroman Kvinnor och äpplen vara kontroversiell när den först kom ut 1933. Sofi och Fredrika är två kvinnor i 50-årsåldern som bor på landsbygden i 1800-talets Sverige. De har sett för mycket för att bry sig om vad tolk tycker och tänker om dem. Denna frihetens skapelseberättelse fortsätter med Sally och Ellen, ättlingar till Sofi. Bundna till alkoholmissbrukande män tar de tillsammans upp kampen mot fattigdom och ofrihet. Sally gör något som i byfolkets ögon är värre än att ligga med männen – hon uppviglar dem. Mer än hon är medveten om går hon i släktingen Sofis fotspår.

Bok 7

Pennskaftet av Elin Wägner

Elin Wägner var en av de mest framträdande aktivisterna i kampen för kvinnlig rösträtt. Hennes Pennskaftet handlar om Barbro Magnus och hennes liv som kvinnlig journalist i en mansdominerad tidningsvärld. Hon blir engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt och inleder ett förhållande med den unge ariktekten Dick Block.

Missa inte! 14 svenska klassiker du säger att du har läst – men har du verkligen det?

Bok 8

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

En diktroman som gavs ut första gången 1978. Märta Tikkanen skildrar äktenskapet med konstnären och författaren Henrik Tikkanen, ett äktenskap som kantas av både passion och ojämlikhet. Hon beskriver livet med en alkoholist, om andra kvinnor som också dem lever i destruktiva förhållanden.

Bok 9

Kris av Karin Boye

Genom sina känslor för en kvinnlig studiekamrat tvingas den unga Malin Forst att omvärdera sitt liv. Hon befinner sig på tröskeln till vuxenlivet och konfronteras med behovet att finna sin egen sanning i en värld av färdiga och fasta ideal. Kris är en formmässigt avancerad roman om en värdekris som Europa befann sig i efter första världskriget. De gamla värderingarna hade raserats och en ny kultur hade ännu inte byggts upp.

Bok 10

Bonjour tristesse/Ett moln på min himmel av Françoise Sagan

En bok som ska läsas på sommaren, gärna runt Medelhavet. Céciles är 17 år gammal och tillbringar sommarlovet med sin livsnjutande far. De solgassande dagarna avlöser varandra, men när den loja livsstilen hotas av faderns plötsliga förälskelse finns det ingenting som stoppar Céciles raffinerade grymhet.

Läs mer: 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

Bok 11

Älskade av Toni Morrison

En berättelse om Sethe, en svart kvinna som som flyr från Kentucky till Ohio för att komma undan slaveriet. Men hon blir aldrig fri. Hon plågas av minnen från det förflutna och hemsöks av spöket av sin döda dotter. En dotter som dog innan hon fick ett namn och på vars gravsten det endast står ett ord: älskade. Toni Morrison blev 1993 den första svarta kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Bok 12

Serien om Alberte av Cora Sandel

Cora Sandels trilogi om Alberte följer en blyg familjeflickas väg bort från en konventionsbunden norsk småstad, till fattigt konstnärsliv i Paris, till kärleken som möjlighet och hot. Det är en skildring av åren mellan sekelskiftet och mellankrigstiden, om villkoren för en kvinnas frihet.

Bok 13

Rosen på Tistelön av Emilie Flygare-Carlén

Emilie Flygare Carlén var en av Sveriges mest lästa författare under 1800-talet, ändå är det få som känner till namnet. Rosen på Tistelön är ett ödesdrama, en äventyrsroman och kärleksskildring på samma gång och den brukar betraktas som mästerverket i hennes produktion. Under en stormig natt i den bohuslänska skärgården försöker smugglaren Håkan Haraldsson från Tistelön och hans två söner föra en last med siden till fastlandet. När deras båt prejas av en tulljakt ser de bara en utväg och dödar hela besättningen. Rosen på Tistelön, så kallas den unga Gabriella för sin skönhets skull, är helt ovetande om det brott som begåtts. Två andra i berättelsen, som också är oskyldiga, men vet vilka mördarna är, vill eller kan inte avslöja dem. En av mördarna har svåra skuldkänslor och beslutar sig för att resten av livet leva ett hederligt liv och så långt det är möjligt, i hemlighet, gottgöra de familjer som drabbats på grund av mordet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!