6 klassiker vi vägrar slänga
Boktips

6 klassiker vi vägrar slänga

Av: Karin Östlund
Publicerad: 19 februari 2019

Skulle du kunna slänga några av dina böcker? Tv-serien Konsten att städa med Marie Kondo har delat bokälskares åsikter världen över. Vi frågade SelmaStories följare på Instagram vilka böcker de aldrig skulle kunna slänga.

1. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

En svensk klassiker av rang! Den allvarsamma leken är ett tidsdokument över 1900-talets Sverige och handlar om Lydia och Arvid som, efter tio år isär, inleder en otrohetsaffär med varandra. Det är en historia om klass, äktenskap och kärlek. Hjalmar Söderbergs roman om kärleksparet Arvid och Lydia lämnar ingen oberörd.

Köp boken här.

2. Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Liftarens guide till galaxen har fått kultstatus hos många bokälskare. Boken bryter mot alla oskrivna lagar vi lärt oss kring logik, samhälle och religion. Det är den första boken i serien om Arthur Dent, som är den enda överlevande efter jordens plötsliga undergång. Han träffar utomjordingen Ford Prefect, som skriver på boken Liftarens guide till galaxen, och tillsammans åker de ut på ett episkt rymdäventyr. För dig som gillar sci-fi och att bli utmanad i ditt läsande!

Köp boken här.

3. Äcklet av Jean-Paul Sartre

Sartres mest kända verk Äcklet från 1938 handlar om huvudkaraktären Antoine som har bosatt sig i en fransk hamnstad för att skriva på ett historieprojekt. I arbetsprocessen grips Antoine av äckelkänslor inför sitt kroppsliga jag, vilket förändrar hans syn på hela tillvaron. En filosofisk bok om existens och tillvarons absurditet.

Köp boken här.

4. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Mina drömmars stad är första boken i Per Anders Fogelströms romanserie om arbetarlivet på Södermalm i Stockholm. Mina drömmars stad är seriens mest älskade och lästa del och är ett starkt tidsdokument av 1800-talets Stockholm.

Köp boken här.

5. Den femte sanningen av Doris Lessing

Doris Lessings roman Den femte sanningen ses som ett betydelsefullt feministiskt verk. Boken är uppdelad i fem delar där man får följa huvudkaraktären Anna och hennes reflektioner över sitt liv. Efter att ha avslutat sitt äktenskap väljer Anna att leva ensam. Hon bestämmer sig för att dokumentera sitt liv i fyra olika anteckningsböcker. I böckerna skriver hon om sitt yrkesliv, politiska liv, kärleksliv och hennes vardagsliv och funderar över hur dessa olika delar har påverkat henne.

Köp boken här.

6. Jane Eyre – Charlotte Brontë

Charlotte Brontës mest älskade roman berättar historien om Jane Eyre, en ung kvinna som mot alla odds försöker bli självständig i ett konservativt samhälle. Hon bestämmer sig för att bli lärarinna och får tjänst som privatlärare. På sitt nya arbete träffar hon Mr. Rochester och kärlek mellan dem uppstår. Det visar sig däremot att Mr. Rochester bär på en mörk hemlighet… Jane Eyre är en tidlös klassiker som är lika aktuell då som nu.

Köp boken här.

En sida till? Fortsätt läs!