8 skäl till att vi älskar Fredrik Backman
Författarna

8 skäl till att vi älskar Fredrik Backman

Han är författaren som skapat oförglömliga karaktärer, rört oss till tårar och gett bort barnböcker till halva Stockholm. Här är åtta skäl till varför vi älskar Fredrik Backman, aktuell med sista boken i Björnstad-trilogin: Vinnarna

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Linnéa Jonasson Bernholm
Publicerad: 04 oktober 2021

Han är författaren som skapat oförglömliga karaktärer, rört oss till tårar och gett bort barnböcker till halva Stockholm. Här är åtta skäl till varför vi älskar Fredrik Backman, aktuell med sista boken i Björnstad-trilogin: Vinnarna

Han brinner för barns läsning.

7 april 2017. Ett terrordåd på Drottninggatan har lamslagit Stockholm. Människor försöker desperat nå sina nära och kära. På sociala medier uttrycks sorg, ilska, ångest och rädsla.

Mitt i allt detta lyfter Fredrik Backman barnlitteraturens betydelse. På Facebook skriver han: ”När jag var liten och något fruktansvärt hände så läste min mamma alltid böcker för mig. Det var så hon förklarade allt det svåraste i livet, hon lät mig ställa frågor och vi började alla samtal så. Med böcker./…/Det förändrar inte världen, jag vet det, men det är kanske…något. Så personalen i kassan på Odenplans Akademibokhandeln har mitt kort idag, om man väljer en barnbok och visar det här inlägget så betalas den.”

Gissa om inlägget fick stor spridning?


Även under Bokmässan i Göteborg 2017, då det kändes som om hela mässan och det allmänna samtalet kidnappades av ett gäng nazister, valde Fredrik Backman återigen att lyfta barns läsning. Han köpte 600 exemplar av Bröderna Lejonhjärta som delades ut gratis till ”alla barn som vill ha dem” på tre olika Akademibokhandeln-butiker i Göteborg.

”Det förändrar inte världen, jag vet det, men när jag var barn förändrade Astrid Lindgren allt för mig. Jag vet inte vem jag hade varit utan henne men jag vet att jag inte hade varit författare. Jag är vuxen nu, jag har egna barn, och jag vet nästan aldrig hur jag ska svara på deras frågor om allt i livet som är svårt och ont och obegripligt orättvist. Varför människor hatar varandra och varför vuxna går runt på gatorna och skriker. Men när man inte vet något så frågar man den smartaste man vet, och jag vet ingen smartare än Astrid. Vi hoppas att några barn som får den här boken också får henne som bästa vän. Och att de skriver egna böcker om några år, som gör oss andra smartare.”

Tack Fredrik!

Han har gett oss Ove.

Alla känner vi en Ove. Och när man numera säger Ove tänker många på samma karaktär: den vresige ordningsmannen, en småbitter äldre man, ”grannarnas skräck”. Men också en ensam människa med en historia och en sorg. Och en människa som lyckats beröra ett helt land – som blivit till kött och blod av Rolf Lassgård på vita duken och snart också Tom Hanks.

Han står alltid på de svagas sida.

Fredrik Backman får oss att älska udda personligheter. Med stort hjärta beskriver han den mobbade Elsa och hennes egensinniga mormor i Min mormor hälsar och säger förlåt. Och vi lär oss att bakom varje person som vid en första anblick kan verka annorlunda, finns en historia och ett öde värt att lyssna på.

 … samtidigt som han vågar se att världen inte är svartvit.

Fredrik Backman nyanserar och skriver så att man till slut, oavsett om man vill det eller inte, förstår även de som väljer att stå på förövarens sida. Läs Björnstad och Vi mot er, så förstår du vad vi menar.

Ingen kan skriva om känslor som Fredrik.

Som en läsare uttryckt det: ”När du läser hans böcker känner du glädje, sorg, blir förbannad, skrattar och gråter. Ibland gör du det samtidigt”.

Han är inkluderande.

Alla får plats i Fredrik Backmans böcker. Han gör så att vi vågar se främlingar som människor. Ta exemplet Ove, som får en granne från Iran. Först är Ove motsträvig, men till slut möts de som två medmänniskor. Kanske kommer Tom Hanks att ta fasta på det i den amerikanska versionen av filmen. För kanske är det just vad USA behöver idag.

Hans humor sparkar aldrig nedåt.

Fredrik skildrar sina karaktärer med kärlek och empati. Hans humor är aldrig elak, utan är en förlängning av den kärlek han känner för sina karaktärer och den berättelse han vill förmedla.

Han inspirerar och bjuder på tips.

Om ni inte gjort det ännu – lyssna på Fredrik Backmans Sommar i P1!  Eftersom Fredrik Backman anser sig vara en tråkig person och inte själv förstår varför han får sommarprata, så viger han sitt program åt att ge tips till unga människor som vill skriva själva. Lyssna och njut!

Av Tove Kullenberg

Köp boken på Adlibris

Köp boken på Adlibris

Fakta

Här hittar du allt om Björnstad-trilogin

En sida till? Fortsätt läs!