9 Nora Roberts-böcker att börja med - och aldrig lägga ifrån sig
10 Nora Roberts-böcker att börja med - och aldrig lägga ifrån sig
Författarna

10 Nora Roberts-böcker att börja med - och aldrig lägga ifrån sig

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 juni 2018

Fråga: Vilken författare är gigantisk nog att sälja 34 böcker i minuten världen runt?

Svar: Ingen annan än Nora Roberts.

Och det är inte bara försäljningssiffrorna som andra författare bara kan drömma om – den amerikanska bästsäljarförfattaren Nora Roberts är extremt produktiv också. Enligt sin egen beräkning skriver hon en bok på ungefär 45 dagar innan hon börjar på nästa.

– Men ibland måste jag städa huset så då kanske jag tar en dags paus, berättade hon själv i en intervju med NZ Herald.

Fråga: Vilken världsberömd författare förälskade sig i mannen som skulle platsbygga en bokhylla åt henne? 

Svar: Nora Roberts såklart. De är fortfarande gifta.

Ändå är det ofta förvånansvårt tyst om Nora Roberts. Och det beror på att hennes genre – romance –  länge haft längre status än andra genrer. Helt utan anledning, så klart. Romance är faktiskt västvärldens största litterära genre  som helt oförtjänt levt ett liv i skuggan av ”finare” litteratur.

–  Jag skulle vilja säga att det beror på främst en sak: att det här är litteratur som är skriven av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Så fort något handlar om att kvinnan har rätten till sin egen frihet och njutning så blir det förlöjligat. Rent kvinnoförakt, berättade Sveriges största romanceförfattare Simona Ahrnstedt nyligen i en intervju med SelmaStories.

Fråga: Vilken författare äger ett hotell där alla sviter är uppkallade efter kärlekspar i hennes romaner?

Svar: Javisst, det är Nora Roberts! 

Nora Roberts alltså. Mer än 200 böcker har getts ut hittills. Hon sägs vara är mycket disciplinerad, skriver varje dag  nonstop från 9 på morgonen till 5 på eftermiddagen och gör alltid mycket grundlig research inför sina böcker vad gäller miljöer och andra fakta. Hennes hjältinnor är starka, självständiga, intelligenta kvinnor – ”annars är jag inte intresserad av att berätta deras historia”, säger hon själv. Romanerna kännetecknas också av kvicka dialoger, rapp humor och passionerad kärlek.

Fråga: Vilken romanceförfattare skriver även science fiction?

Svar: Yes, det är Nora Roberts. Fast då gör hon det under namnet J.D Robb.

Och nu får en ny generation läsare chans att läsa henne i ett unikt projekt där 25 av hennes titlar släpps som digitala ljudböcker i Sverige, nyinlästa. Ganska många av dem släpps även som e-böcker. Det är Bonnier Audios största satsning hittills på ett utländskt författarskap, hela 350 timmars lyssning totalt! De första 19 släpps under 2018.

Jag älskar Nora Roberts
/Stephen King

 

9 Nora Roberts-böcker att börja med

10 Nora Roberts-böcker att börja med – och aldrig lägga ifrån sig

Ethan Quinn har alltid dragits till havet, och efter adoptivfadern Rays död lägger han all sin tid på familjens båtbyggarverksamhet. Men svårare utmaningar står för dörren. Tioårige Seth behöver sina tre storebröder. Och så finns Grace, kvinnan som Ethan aldrig vågat erkänna att han älskar. För att bli lycklig måste Ethan försonas med sitt förflutna. Del 2 i serien Familjen i Chesapeake Bay.

Köp boken här.

2. Vittne till mord

Vittne till mord nora roberts

Nora Roberts 200:e roman! Elizabeth är snart sjutton år och dotter till en mycket framgångsrik men också kontrollerande mor. En natt smiter hon iväg med en kompis till en nattklubb och låter en främmande mans förföriska ryska accent lura henne till ett lyxigt hus på Lake Shore Drive i Chicago. Det som sedan händer förändrar hennes liv för alltid. Lyssna gärna på denna strålande inläsning av Katarina Ewerlöf!

Boken finns här.

3. Född ur elden

Född ur elden nora roberts

Första delen i trilogin om systrarna Concannon. Bland grönskande kullar i grevskapet Clare på Irlands västkust utspelas serien om de tre systrarna Maggie, Brianna och Shannon. Maggie Concannon är glaskonstnärinna, temperamentsfull, frispråkig och mycket begåvad. Hon har valt att leva ensam i den lilla byn och helt ägna sig åt sin konst.

Men när den unge galleriägaren Rogan Sweeney från Dublin av en slump får syn på hennes alster blir han fast besluten att satsa på henne, och livet blir aldrig detsamma.

Boken finns här.

4. Som en drömbild

Som en drömbild Nora roberts

Första boken i den charmiga romanserien Bröllopssviten.  En tafatt men charmig lärare är verkligen inte typen som Mac Elliot blir kär i. Men en liten flört är kanske precis vad hon behöver. Allt för att slippa dras in alltför mycket i alla sockersöta bröllopsbesvär som hon ständigt utsätts för. Hon är fotograf och driver den framgångsrika bröllopsagenturen ”I nöd och lust” tillsammans med sina närmaste väninnor; Emma, Parker och Laurel. Aldrig kan hon väl ana att en liten flört med den trygge och pålitlige Carter kan leda till något djupare. Helt oväntat drabbas Mac av en förälskelse större än hon kunde drömma om. Men är kärleken hållbar, hon som alltid behöver omväxling.

Boken finns här.

5. Blå Dahlia

Blå Dahlia Nora Roberts

Tillsammans med sina två små livliga söner flyttar den unga änkan Stella tillbaka till sina barndomstrakter i södra USA. Här har hon fått både bostad och jobb på det anrika Harper Handelsträdgård. Hon avskräcks varken av huset eller av dess ägarinna, den stentuffa Roz Harper. I närheten bor också den oborstade men snygge landskapsarkitekten Logan Kitridge. Snart inleder Stella och Logan en het romans. Men det finns någon som inte är glad åt deras kärlek…

Boken finns här.

6. Värdshuset

Värdshuset Nora Roberts

Första delen i en ny romantisk trilogi som utspelar sig i den lilla staden Boonsboro i Maryland. Tre bröder har tillsammans med sin viljestarka mamma just börjat rusta upp stans förfallna värdshus. Men familjens arkitekt, Beckett, har inte bara renovering i tankarna… I staden bor också den unga änkan Clare Brewster, som flyttat hem med sina tre små söner och öppnat en bokhandel i närheten av värdshuset. Beckett har varit hemligt förälskad i Clare sedan skoltiden, men alltid dolt sina känslor.

Boken finns här.

7. Farliga vidder

Farliga vidder Nora Roberts

När Jack Mercy dog lämnade han efter sig åtskilliga fiender – och en ranch i Montana värd bortåt tjugo miljoner dollar. Till begravningen kommer hans tre vuxna döttrar från olika äktenskap och de väntar spänt på att få höra hur testamentet lyder. Men de tre kvinnorna blir bestörta när de får höra villkoret för att de ska få ärva.

Boken finns här.

8. Flammande skyar

Flammande skyar Nora Roberts

I den lilla staden Lunacy i Alaska bor vackra, sportiga Meg Galloway. Till denna gudsförgätna håla söker sig polisen Nat Burke för att försöka övervinna sin depression efter dels en skilsmässa, dels bäste vännens och kollegans död, något som han själv känner sig ansvarig för.Allt verkar lugnt och stillsamt ända tills några äventyrliga tonårspojkar försvinner i bergen. Det är rykande snöstorm när Nate tillsammans med Meg ger sig ut för att leta efter dem i hennes lilla röda flygplan. Pojkarna hittas slutligen välbehållna men skräckslagna i en grotta – här återfinns också det stelfrusna liket av en man med en isyxa i bröstet, en man som varit försvunnen i sexton år – Megs far.

Boken finns här.

9. På öppet hav

På öppet hav Nora Roberts

Klart att Nora Roberts senaste på svenska måste vara med på din läslista! På öppet hav är den första delen av fyra i  serien Familjen i Chesapeake Bay. Anna Spinelli känner sig genast dragen till bröderna Quinns fridfulla gamla hus när hon ser det för första gången. Och hon känner sig än mer dragen till den äldste av de tre adopterade bröderna, den äventyrslystne racerföraren Cam, som återvänt hem efter faderns död i en bilolycka. Men socialarbetaren Anna måste lägga band på sina känslor. Cam och hans bröder Phillip och Ethan har begärt att få vårdnaden om tioårige Seth, deras fars siste skyddsling, och det är Annas jobb att bedöma om de är mogna för uppgiften. Och inte blir det lättare när den bestämda och livfulla Anna Spinelli kliver rakt in i Camerons hjärta.

Boken finns här.

10. Överlevaren

Överlevaren

Sommaren efter studenten är Simone Knox på bio när tre tonårskillar öppnar eld och skjuter vilt omkring sig. Simone lyckas fly, men hennes två bästa vänner blir gärningsmännens offer.Tre år senare är Simone en lovande konstnär som går sin egen väg. Men mardrömmen är inte över. Tillsammans med en annan av överlevarna, den unge polisen Reed Quartermaine, måste Simone förhindra att tragedin upprepas.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!