Simona Ahrnstedt kompromissar aldrig med sitt kvinnofokus
Artiklar

Simona Ahrnstedt kompromissar aldrig med sitt kvinnofokus

Elva böcker på elva år, utgiven i 23 länder- och redan erkänd som grundaren av, och en av de viktigaste författarna i, hela sin litteraturgenre i Sverige. Det är Simona Ahrnstedt. Nu är hon tillbaka med Ett otänkbart öde, en fristående del i den hyllade historiska romance-serien Slotten Wadenstierna.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Kate Gabor
Publicerad: 17 mars 2023

Elva böcker på elva år, utgiven i 23 länder- och redan erkänd som grundaren av, och en av de viktigaste författarna i, hela sin litteraturgenre i Sverige. Det är Simona Ahrnstedt. Nu är hon tillbaka med Ett otänkbart öde, en fristående del i den hyllade historiska romance-serien Slotten Wadenstierna.

Ett otänkbart öde

Ett otänkbart öde

Simona Ahrnstedt
Inbunden
Köp boken

1967 föddes Simona Ahrnstedt i Prag, men tillsammans med sin familj tvingades hon fly under Pragvåren 1968- och kom till Sverige. Böcker, framför allt de som handlat om kärlek och relationer, har alltid betytt mycket för Simona, men det tog ett tag innan hon vågade ge sig in i litteraturvärlden. Hon kommer från en intellektuell familj där akademiska studier var en självklarhet, och hon har hunnit med att plugga bland annat filmvetenskap, juridik, tjeckiska och filosofi. Till slut satsade hon på att bli legitimerad psykolog och kbt-terapeut, och strax därefter gifte hon sig och fick två barn.

Men hon hade kvar drömmen om att en dag satsa på sitt skrivande, på riktigt. 2013 bestämde hon sig för att ta steget och säga upp sig från sitt jobb. Och tur var väl det. Idag tillhör hon författareliten som Sveriges första, och enda ”romance-drottning”.

Om du ska välja en författare att läsa när himlen är lite extra grå och vardagen lite extra tung- ja, då är det mycket möjligt att det är Simona Ahrnstedt. Men det många kanske inte förstår är att romance och feelgood inte bara är rosa moln och happy-ending stories. Alla känslor ryms. För att kunna få den där varma, hoppfulla känslan är det lika viktigt att få läsa om sorg, oro och ilska. Ahrnstedt vet att livet och relationer ofta är lika med stökigt och komplicerat- och det handlar inte alltid om att hitta sin själsfrände.

Feministisk litteratur- som inte blivit tagen på allvar

Romancegenren börjar äntligen bli mer och mer uppskattad och få den bekräftelse som den förtjänar. Men den har länge blivit förlöjligad och inte tagen på allvar. När hon skrev sin första bok 2010 behövde förlaget kämpa för att få bokhandlare att ta in den. I en intervju med SelmaStories 2019 berättar författaren att hon tror att anledningen till att genren har varit så omgärdad av fördomar är att det är litteratur skriven av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Simona är en stark feministisk förespråkare och hon kämpade därför länge och ihärdigt för att sätta romancegenren på kartan på riktigt- och hon kompromissade aldrig med sitt fokus på kvinnor.

”Kvinnor har rätt till ALLT, till självständighet, till att bli älskad för de vi är och vi har rätt till ett bra sexliv med en engagerad partner.” Säger hon i en intervju med SelmaStories.

Detta snäva synsätt var en av anledningarna till att det tog så många år innan hon vågade satsa på sitt skrivande. Idag kan hon fortfarande bli upprörd om någon förminskar genren som hon har varit med och satt på kartan. Då bävar hon inte för att ringa upp och hålla ett brandtal, berättar hon i en intervju.

Lever som hon lär

Det är inte bara Simonas böcker som är romance – hela hon är romance. Tillsammans med fyra andra passionerade romanceälskande kvinnor driver hon instagramkontot @romanceeverafter där hon skriver om böcker, fika och svenska slott. Ett måste för alla som ibland vill fly vardagen in i en mysig litteraturbubbla, bara genom att ta upp mobilen.
Författaren pratar ofta om att hon älskar att förgylla livet och sätta en guldkant på tillvaron, det kan räcka med småsaker som att ta ett glas champagne mitt i veckan eller njuta av en chokladboll till kaffet. Det syns på hennes färgglada,  personliga instagramkonto som uppdateras flitigt med härlig vardagslyx och kloka tankar.

Simonas romaner har allt, och för det har hon slagit stort även utanför Sverige och blivit en internationell bästsäljare. Att med humor och hjärta få med samhällsfrågor såsom rasism, HBTQ+ och klass, och även addera en stor dos glitter och glamour kräver helt klart talang. Ahrnstedt håller inte fast vid det som hon är bekväm med, hon tänker ständigt utanför boxen och testar på nya ämnen i sitt författarskap. För det har hon blivit hyllad av läsare och lovordad av branschikoner som Marian Keys.

Ett otänkbart öde

Simona Ahrnstedts senaste roman Ett otänkbart öde är fjärde (men funkar också att läsa som en fristående bok) delen i serien Slottet Wadenstierna, där hennes debutbok Överenskommelser ingår. Serien utspelar sig i olika historiska tider och miljöer, och följer starka, intelligenta kvinnor som i en mansdominerad värld tvingas kämpa för sin självständighet. I Ett otänkbart öde vrider Simona klockan tillbaka till 1884, den oscarianska eran, en dubbelmoralens och de moderna uppfinningarnas epok – en tid av snabb samhällsförändring. Det var även en tid för gryende kvinnokamp – och het förbjuden kärlek över klassgränserna.

Alla böcker av Simona Ahrnstedt

Serien Slottet Wadenstierna

Bok 1

Överenskommelser

Första delen i Simona Ahrnstedts hyllade serie om Slottet Wadenstierna. Beatrice Löwenström lever ett hårt hållet borgarliv med sin farbrors familj när hon första gången möter stadens mest omtalade ungkarl, Seth Hammerstaal på operan 1880. Seth fascineras av Beatrice och snart är de involverade i en mycket komplicerad romans. Men det finns planer för Beatrice som hon inte invigts i. Planer som varken innefattar frihet, lycka eller Seth…

Bok 2

Betvingade

1349. Illiana Henriksdotter, en intelligent ung kvinna av börd, skicklig på alla de örter som helar och dödar. Markus Järv, räddad från död och tortyr som barn och trasig som vuxen. Riddare och kungens närmaste man. Olika som natt och dag kan de bara enas om en sak: de vill inte veta av varandra. Men ödet vill något annat och de tvingas ut på en resa fylld av mod, åtrå och en fiende ur det förflutna.

Bok 3

De skandalösa

Stormaktstidens Sverige. Greve Gabriel Gripklo känner inga gränser när det gäller sex, kvinnor och nöjen. Magdalena Swärd är en bedragen ungmö som tackar ja till en anställning som sällskapsdam. Under några veckor ska hon följa med en ung friherrinna till slottet Wadenstierna. Hennes uppgift är att säkra en förlovning mellan flickan och greven. Men snart finner Magdalena och Gabriel sig indragna i en förbjuden romans.

Bok 4

Ett otänkbart öde av Simona Ahrnstedt

Inbunden
Köp boken

Äntligen är Simona Ahrnstedt är tillbaka med en svindlande kärlekshistoria i en historisk brytningstid. Året är 1884 i Sverige – kvinnokampen går i motvind när en ny elit intar makten. Den unga Alexandra Rosenkvist befinner sig långt från sin by efter en omvälvande skandal. En man med ett mörkt förflutet får i uppdrag att hämta hem henne. Under deras färd genom landet med olika transportmedel verkar de inte ha något gemensamt, men trots detta börjar förbjudna känslor att växa fram. Men Alexandras konservativa familj som väntar i Stockholm har andra planer för hennes framtid…

Serien Opposites attract

Bok 1

Allt eller inget av Simona Ahrnstedt

Lexia Vikander är copywriter på en reklambyrå och älskar sitt arbete. Ändå känns det som om hon inte riktigt passar in. I reklamvärlden är alla kvinnor pinnsmala och kalorifixerade. Alla utom hon. Dessutom är det stökigt på jobbet. En ny ägare har tagit över, och ryktet säger att många ska få sparken. För att trösta sig sitter Lexia i en bar och dricker alldeles för många rosa drinkar. Ingen flirtar med henne, och hon känner sig misslyckad. Men plötsligt sitter han bredvid henne, den snyggaste man hon kan tänka sig.

Bok 2

Bara lite till av Simona Ahrnstedt

Stella Wallin är strandsatt på landet. På ett dygn har hon förlorat allt. Hon är pank, hungrig och vilsen. Det finns ett enda ställe där hon kan slicka sina sår. Ett kallt och smutsigt torp. Omgiven av vilda getter, sura tonåringar och ett styck självgod ekobonde, som är oväntat bra på att kyssas, dras citytjejen Stella in i konflikterna på den lilla orten, samtidigt som hon börjar leta efter ledtrådar till sitt förflutna. Vem var egentligen hennes mamma? Och hennes okända pappa?

Bok 3

Med hjärtat som insats av Simona Ahrnstedt

När Dessie och Sam var unga älskade de varandra till vanvett. Men på en fest krossades deras kärlek och brutalt drevs de isär. Ingen av dem har hämtat sig från sveken och lögnerna.

Femton år senare är Dessie säkerhetsexpert med erfarenheter från krigszoner över hela världen. Samtidigt som hon har en hög position i en våldsam bransch där kvinnor är sällsynta, kämpar hon med trauman som kan förgöra henne.

Sam var förortsgrabben som alla räknade ut. Efter Dessies svek var revansch länge hans drivkraft, och han har på egen hand skapat ett framgångsrikt hotellimperium. När Sam får mordhot riktade mot sig behöver han en livvakt. Ödet för Dessie i hans väg …

Bok 4

Nattens drottning av Simona Ahrnstedt

Kate Ekberg är en stjärna. På egen hand har hon skapat den populära nattklubben Kate’s dit alla vill komma. Hon är en glamorös, tuff och smart affärskvinna. Men det ingen vet är att hon är utsatt för utpressning.

Utåt sett är Jacob Grim en stel bankchef med bister blick, dubbelknäppt kostym och strama slipsar. Efter en tragedi har han i tio års tid tvingat sig att inte känna någonting. Det fungerar, tills han träffar en desperat Kate.

Serien De la Grip

Bok 1

En enda natt av Simona Ahrnstedt

Natalia De la Grip är en av finansvärldens unga supertalanger. Som kvinna, född in i överklass och rikedom, förväntas hon mest intressera sig för mode och inredning. Men Natalia har alltid gått sin egen väg. Envist och stenhårt arbetar hon för sitt mål: att få fadern, patriarken, att se och erkänna hennes kompetens och ge henne en plats i familjeföretagets styrelse.

Bok 2

En enda hemlighet av Simona Ahrnstedt

Trettioåriga fältläkaren Isobel Sørensen har sett allt. Vilken katastrofsituation hon än placeras i behåller hon sitt lugn, sin kyla och sin kompetens. Men när hon får reda på att hennes skötebarn, den ideella organisationen Medpax, har problem förlorar hon fattningen. Någon har strypt pengaflödet och det verkar vara personligt.

Bok 3

En enda risk av Simona Ahrnstedt

Ambra Vinter är journalist på Sveriges största kvällstidning. Knivskarp, kaxig och idealistisk. Dagarna före jul skickas hon ut på ett jobb som ingen annan vill ha. Till kylan, snön och det eviga mörkret i Kiruna. En stad som väcker upp plågsamma minnen från hennes förflutna.

Övrig utgivning

Bok 1

Alla hjärtans mirakel

När Minoo en mörk eftermiddag i februari hittar en erotisk butik på Drottninggatan i Stockholm kommer det bli en mystisk upplevelse hon sent kommer glömma. Den erotiska novellen Alla hjärtans mirakel handlar om Minoo, kärleksängeln Astrild och krögaren Jack. Men den handlar också om Stockholm, mat och nya möjligheter.

Simonas författarsida på Bookbeat

Simona Ahrnstedt

 • Född:

  1967, i Prag.

 • Gör:

  Författare och leg. psykolog.

 • Bor:

  I Jakobsberg utanför Stockholm.

 • Familj:

  Sina två barn och några siameskatter.

 • Aktuell:
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!