9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg
Författarna

9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 30 augusti 2018

Hon har kallats ”Europas okrönta deckardrottning” och har fått oss att ligga vakna om nätterna under devisen ”bara en sida till”. Här är 9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg. 

1. Hon jobbar för ett mer jämställt affärsliv 

Tillsammans med Christina Saliba har Camilla skapat företaget Invest in Her AB, ett investeringsföretag för kvinnor. De två kvinnorna berättar i en intervju med Dagens Industri  att endast en knapp procent av riskkapitalet går till företag som startats av kvinnor, vilket de har för avsikt att ändra på. Girl power, indeed!

2. Hon är mångsidig

Super-Charlie av Camilla LäckbergSmaker från Fjällbacka av Camilla Läckberg Fest, mat och kärlek av Camilla Läckberg och Christian Hellberg

Camilla Läckberg debuterade som deckarförfattare 2003 och fick två år senare sitt stora genombrott. Men det är inte bara deckarserien om Fjällbacka som gäller, utan Läckberg har även gett ut två kokböcker tillsammans med stjärnkocken Christian Hellberg, och den omåttligt populära barnboksserien om Super-Charlie.

3. Hon backar andra kvinnor

När Zara Larsson fick ett pris på Grammisgalan år 2017, sa hon i sitt tacktal att hon var glad över att hon precis hade tagit ut sin tandställning. I ”Gomorron Sverige” kritiserades hon dagen efter för detta av anledningen att hon borde prata om något ”viktigt” istället. Camilla Läckberg gick i försvar på sin Instagram och skrev att Zara Larsson ”borde få prata om vad fan hon vill. Det är hennes pris. Hennes prestation. Hennes stund på scenen”. 

I ett annat inlägg skrev hon också:

”Visst jag kan hålla med om att det inte är bra om tjejer o kvinnor ska ha ett tryck på sig att se ut på ett visst sätt. Samtidigt vill jag som kvinna faktiskt ha kvar rätten att låta det ytliga gå hand i hand med smarthet, engagemang och drivkraft. Det ena utesluter inte det andra”.

4. Hon är en underbar mamma  

Kanske världens bästa svar.

5. Hon ursäktar sig inte för sina framgångar

Camilla Läckberg

”Min amatöranalys av saken är att män i min ålder inte riktigt pallar med en så framgångsrik kvinna, medan de i Simons generation har ett annat självförtroende.”

I en intervju med Amelia beskriver hon sig själv som ”en så framgångsrik kvinna”, och vi älskar det. Hon ÄR ju en extremt framgångsrik kvinna och det ska hon banne mej vara riktigt stolt över!

6. Hon tar tydlig ställning

I en intervju hos TV4 Nyhetsmorgon tar hon tydligt ställning mot rasism.

”Det har blivit normaliserat med åsikter som för ett par år sedan inte hade varit okej att ge luft åt. Nu kan man sitta på en middag hos bekanta som man anser vara icke rasistiska, men som säger saker som man studsar inför. Det har liksom blivit accepterat och den här vi och dem-mentaliteten har tagit större fäste.”

På frågan hur hon reagerar i sådana situationer svarar hon:

”För ett par år sedan hade jag nog inte vågat säga något, men numera säger jag faktisk ifrån. Mina ståndpunkter har kostat mig en och en annan vänskap, men för mig handlar det om var man står som människa och hur man ser på människors värde.”

7. Hon bjuder på sig själv

Gravid i vecka 18 och utklädd till Julia Roberts i Pretty Woman. Behöver vi säga mer?

8. Hon kan det här med kontringar på Twitter

Ibland bara måste man bemöta kritik på samma sätt som den framförs.

9. Och sist men inte minst … Hon är en grym författare!

Foto: Magnus Ragnvid

En sida till? Fortsätt läs!