8 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg
Författare

8 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg

Hon har kallats "Europas okrönta deckardrottning" och har fått oss att ligga vakna om nätterna under devisen "bara en sida till". Här är åtta skäl till att vi älskar Camilla Läckberg.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Magnus Ragnvid
Publicerad: 13 april 2021

Hon har kallats "Europas okrönta deckardrottning" och har fått oss att ligga vakna om nätterna under devisen "bara en sida till". Här är åtta skäl till att vi älskar Camilla Läckberg.

1. Hon berättar ärligt om framgångarna

Visa det här inlägget på Instagram

Skickar gamla bilder till en tidning. Och ingen bild säger så mycket om min karriär som denna. Många tror jag slagit igenom över en natt. Och att mitt liv enbart är glitter och glamour. Den här bilden är sannare. Jag är höggravid med Charlie. Varvar graviddåsa i soffan med redigering av ”Sjöjungfrun” (tror jag.) Jobbet alltid närvarande. Sen 2003 har jag – skrivit 10 Fjällbackaböcker, 9 Super-Charlieböcker, 2 kokböcker, x antal noveller, en kortroman, låtar, 2 böcker om Faye, skapat en såpaserievärld från scratch – fött fyra barn, genomgått 2 skilsmässor, gjort otaliga intervjuer, pr-resor, signeringar, mässor, tv-program mm mm. Jag har jobbat stenhårt. Mycket. Målinriktat. Oftast med glädje, men ibland stressat och pressat. Den här bilden fångar för mig essensen i vad jag åstadkommit. Vad mitt liv senaste 18 åren varit. Och vet ni. Jag är stolt. Imorgon ska jag vara ödmjuk. Men idag. När jag såg den här bilden. Så tillät jag mig att för en stund slå mig för bröstet över de berättelser, karaktärer och kreativa världar jag skapat parallellt med ett vardagsliv med sorg och glädje, medgång och motgång. Och TACK alla ni läsare och följare som stöttat och stöttar. Jag vet ni är med mig. ?? #Författarliv

Ett inlägg delat av Camilla Läckberg (@lackberg)

Camilla Läckberg är stolt över sin framgång, och är noga med att poängtera att livet inte endast är glitter och glamour. Framgången kom inte över en natt utan det är många års hårt arbete som ligger bakom karriären. I ett Instagraminlägg radar hon upp en del av sina bedrifter:

”Sen 2003 har jag – skrivit 10 Fjällbackaböcker, 9 Super-Charlieböcker, 2 kokböcker, x antal noveller, en kortroman, låtar, 2 böcker om Faye, skapat en såpaserievärld från scratch – fött fyra barn, genomgått 2 skilsmässor, gjort otaliga intervjuer, pr-resor, signeringar, mässor, tv-program”.

2. Hon vågar vara sårbar

Camilla Läckberg gästade det första avsnittet av Mia Törnbloms och Yvonne Brokvists podd Sårbar och superstark. Där berättade hon öppet och ärligt om hur hon känt sig sårbar när det kommer till föräldraskap och hennes vikt:
”Jag låter det påverka mitt liv på ett sätt som jag blir väldigt arg över själv och jag känner mig som ett stort misslyckande. Jag tycker att jag borde veta bättre själv och borde vara smartare och mognare än så.”

3. Hon är en underbar mamma  

5. Hon ursäktar sig inte för sina framgångar

”Min amatöranalys av saken är att män i min ålder inte riktigt pallar med en så framgångsrik kvinna, medan de i Simons generation har ett annat självförtroende.”

I en intervju med Amelia beskriver hon sig själv som ”en så framgångsrik kvinna”, och vi älskar det. Hon ÄR ju en extremt framgångsrik kvinna och det ska hon banne mej vara riktigt stolt över!

5. Hon tar tydlig ställning

Visa det här inlägget på Instagram

Ett fantastiskt iniativ sprids nu. Fick precis reda på det. Jag och min dotter kommer dit ikväll. Vet det är lördagskväll och ni säkert har planer. Men om ni kan – kom. Detta är viktigt. Och SPRID!!!! (Hur många tror dock att ”Örjan Ramberg tyvärr har blivit hastigt sjuk och kommer ersättas av…..” sker ikväll? ) #brinnförjosefin – ljusmanifestation ikväll! I februari 2016 dör artisten och skådespelaren #JosefinNilsson efter att i många år ha kämpat med de psykiska och fysiska skador som hennes ex, skådespelaren #ÖrjanRamberg åsamkat henne under deras relation. Och medan Josefin tog sig ur relationen med en bokstavligt talat krossad kropp kom hennes förövare undan med villkorlig dom, trots mängder av bevis på hans grova misshandel och dödshot. Ikväll spelar han och resten av Dramatenensemblen, precis som vanligt, i ”Orfeus stiger ner” på Elverket. Där kommer han, precis som vanligt, att stå på scenen och motta applåder. Josefin ville att hennes berättelse skulle komma ut, men hon hann inte klart. För henne – och för alla kvinnor som råkar ut för dessa män – vägrar vi vara tysta längre. Ikväll samlas vi utanför Elverket (Linnégatan 69) kl 18.15 för att tända ljus till Josefins minne, och för att visa Sverige att tiden när förövare skyddas på bekostnad av sina offers liv är över. Som sagt, 18.15 utanför Elverket. Ta med ljus! Och sprid! (Obs är @cissiwallin s initiativ inte mitt, så ni inte creddar mig för något jag inte kan ta åt mig äran för att ha initierat. ?)

Ett inlägg delat av Camilla Läckberg (@lackberg)

Under metoo-hösten 2017 var Camilla Läckberg snabb med att backa de kvinnor som berättade om sina erfarenheter av sexuella övergrepp och trakasserier. I sina sociala medier och i intervjuer gjorde författaren det tydligt att hon står bakom de kvinnor som länge tystats av patriarkatet.

6. Hon bjuder på sig själv

Gravid i vecka 18 och utklädd till Julia Roberts i Pretty Woman. Behöver vi säga mer?

7. Hon kan det här med kontringar på Twitter

Ibland bara måste man bemöta kritik på samma sätt som den framförs.

8. Och sist men inte minst… hon är en grym författare!

via GIPHY

Gå i fängelse; Kvinnor utan nåd

Gå i fängelse; Kvinnor utan nåd

Camilla Läckberg

En sida till? Fortsätt läs!