Camilla Läckberg: ”Jag är trött på att dela in kvinnor i onda och goda”
Författare

Camilla Läckberg: ”Jag är trött på att dela in kvinnor i onda och goda”

Efter tio Fjällbackadeckare bryter Camilla Läckberg ny mark med en dramatisk berättelse om svek, upprättelse och hämnd. Vi tog oss ett snack med henne om den nya boken En bur av guld.

Av: Stephanie Tärnqvist
Fotograf: Magnus Ragnvid
Publicerad: 02 april 2019

Efter tio Fjällbackadeckare bryter Camilla Läckberg ny mark med en dramatisk berättelse om svek, upprättelse och hämnd. Vi tog oss ett snack med henne om den nya boken En bur av guld.

Läs också: Här är böckerna där kvinnorna slår tillbaka

Nya boken är ute, hur firar du ett nytt boksläpp?

– Det har varit väldigt mycket nervositet och känslor kring det här boksläppet för mig. Det är här är en helt ny utmaning för mig och mitt författarskap – jag har gått rejält utanför min comfort zone och verkligen utmanat mig själv. För mig är läsarnas reaktioner väldigt viktiga och förhoppningsvis kommer de att gilla Faye och boken lika mycket som jag gör – och då kommer jag fira storslaget.

Du har levt med Fjällbackaserien i många år nu, vad inspirerade dig till att börja på en ny?

– Efter Häxan, den senaste Fjällbackaboken som blev en väldig succé för mig, kände jag ett behov av att utmana mig själv som författare. Jag behövde bestämma mig för om jag skulle fortsätta att vara bekväm eller våga – och jag vågade! Jag ville utforska vad som händer när en kvinna har fått nog och sliter sig loss från normerna om vad en kvinna kan och får göra.

Kommer Fjällbackaläsarna att känna igen sig, eller är det något helt nytt?

– Det här är verkligen något helt nytt! Det är inte bara en spänningsroman utan också en lång och kärleksfull hyllning av kvinnor som står upp för sig själva, och som är lojala med andra kvinnor. Det är en annan miljö än Erikas och Patriks, vilket gav mig som författare möjlighet att utforska andra delar av mitt skrivande och hur jag berättar en historia. Jag hoppas att mina läsare ska älska En bur av guld lika mycket som jag gör!

Beskriv Faye – vilken typ av kvinna är hon?

– Faye är en tuff och driven kvinna, cool och ambitiös, men också med ett väldigt mörker som hon brottas med. Jag ville göra Faye så komplex och mångfacetterad som möjligt, ja, mänsklig. Jag tror att många kommer att känna igen sig i Fayes känslor och hur hon tampas med vissa delar av sig själv.

Läs också: 7 kvinnliga bad ass-karaktärer i böcker

Det är en berättelse om svek, hämnd och upprättelse, är hämnden alltid ljuv?

– Hämnd är något som är spännande, obehagligt och förbjudet. Det är nog något som kittlar oss alla, och det är därför jag tror att många kommer att känna igen sig i Fayes berättelse – hon är långt ifrån ett helgon, men jag är trött på att dela in och klassificera kvinnor i onda och goda.

På tal om hämnd, som ju är en drivkraft för vissa. Vilken är din starkaste drivkraft?

– Min allra största drivkraft är att berätta historier. Jag älskar spänning och mörker och att utforska hur vi människor fungerar. Jag älskar att maniskt läsa på. Man skulle sannolikt kunna spärra in mig om man såg min sökhistorik på Google. Jag drivs också av att hela tiden utmana mig själv, vilket nog är särskilt tydligt i den här boken. Jag älskar skapande i alla former och har aldrig varit rädd för att prova nya saker.

Boken kommer ut under våren, inte bara i Sverige utan flera andra länder. Blir det turné?

– Ja, det blir en turné! Den kommer att vara lite längre än en månad och innebära allt från besök på litteraturfestivaler till signeringar och middagar.

Är det något land ser du se extra mycket fram emot att besöka?

– Det är svårt att välja ett. Mina läsare är väldigt dedikerade och varma världen över. Jag ser också fram emot att möta alla de härliga människorna på förlagen som jobbar med mina böcker och som gör ett fantastiskt jobb. Turnén blir ett tillfälle för mig att möta nya människor men också träffa gamla bekantskaper.

Läs också: Aase Bergs favorithagga: ”Hon är ett monster som aldrig ger upp”

En bur av guld

En bur av guld

Camilla Läckberg

En sida till? Fortsätt läs!