Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah - på svenska
Boktips

Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah - på svenska

Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelades Abdulrazak Gurnah, 72. Hans böcker har inte tidigare haft stor spridning bland svenska läsare, men när tre av hans romaner nu kommer ut på svenska blir de ett bokpaket helt givet som årets julklapp.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 december 2021

Nobelpriset i litteratur 2021 tilldelades Abdulrazak Gurnah, 72. Hans böcker har inte tidigare haft stor spridning bland svenska läsare, men när tre av hans romaner nu kommer ut på svenska blir de ett bokpaket helt givet som årets julklapp.

Den 7 oktober tillkännagav Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm att 2021 års Nobelpris i litteratur tilldelas Abdulrazak Gurnah, ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”. Gurnah föddes -48 på Zanzibar och flydde som artonåring till England. Under en stor del av sitt liv har han arbetat som litteraturprofessor vid University of Kent, Canterbury, England. Hans eget författarskap har kretsat kring flykt, förlust och rotlöshet.

Bok 1

Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Yusufs föräldrar skickar bort sin 12 år gamla son till sin farbror, i hopp om att sonen ska få en bättre tillvaro och slippa fattigdomen. Yusuf förstår ganska snart att den rike köpmannen han bor hos inte är hans riktige farbror. Mannen har köpt Yusuf som sin slav. Romanen tecknar ett Afrika präglat av kolonialismens mörka verkningar.

I Paradiset är perspektivet tolvåringens. Det är en poetisk roman som trots sin tidsbundenhet är helt allmänmänsklig. Romanen blev Gurnahs stora genombrott.

Bok 2

Den sista gåvan av Abdulrazak Gurnah

danskt band
Köp boken

I Den sista gåvan är figurerna produkter av platsen de föds till. Kolonialismen och formar hela kontinenten.  Abdulrazak Gurnah skildrar rotlösheten som ingen annan, och skuldkänslorna gentemot dem som inte också kunde fly. Det här är en roman som beskriver upplevelsen av att befinna sig mitt emellan förlust och frihet; den gamla och den nya världen.

Den sista gåvan är Abdulrazak Gurnahs åttonde roman och hans andra på svenska. Exilen och skulden har varit tema för hela författarskapet, så även i den här.

Bok 3

Efterliv av Abdulrazak Gurnah

danskt band
Köp boken

Ilyas blev bortförd av tyska kolonialtrupper som liten. Efter att ha deltagit i kriget mot sitt eget folk hela sin uppväxt, återvänder han så äntligen hem. Men föräldrarna har försvunnit och att hans syster Afiya lämnats bort. Hamza, en annan ung man, såldes som slav av sina föräldrar. Fattig och nedbruten återvänder också han hem, när han förälskar sig i Ilyas syster Afiya. De tre ungdomarna kommer att tycka bra om varandra, och anar intet ont när nästa krig bryter ut.

Efterliv är en fristående fortsättning på Paradiset, och ges nu ut i alldeles ny svensk översättning. En övertygande och hjärtskärande roman om unga människors livsöden under krigets härjanden. Efterliv är den senaste romanen Gurnah givit ut.

Fakta om Abdulrazak Gurnah

  • Född

    20 december 1948 i Zanzibar, Tanzania

  • Bor

    Canterbury, England

  • Arbete

    Litteraturprofessor emeritus på University of Kent och författare till ett dussintal böcker.

Samtal om böcker med Henrik Celander

Hör nobelpristagarens förläggare prata om boken

Läs mer om nobelpriset