De här kvinnorna vill flest se som Nobelpristagare i litteratur
Författare

De här kvinnorna vill flest se som Nobelpristagare i litteratur

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 30 november 2018

Vi ställde frågan ”vilken kvinna borde få Nobelpriset i litteratur?”. Ni svarade.

Krisen i Svenska Akademien medförde att inget Nobelpris i litteratur delades ut 2018. Som en reaktion valde åtta svenska förlag att i en gemensam satsning på nytt ge ut 14 böcker skrivna av de 14 kvinnor som tilldelats priset genom historien. Det fick även oss på SelmaStories att fundera på vilka kvinnor flest vill se ta emot Nobelpriset i litteratur — så vi ställde frågan till våra följare på Facebook och Instagram. Här är topp fyra!

 

Läs mer: Ja! Nu ges alla kvinnliga Nobelpristagare ut igen

1. Joyce Carol Oates

Joyce Carol oats
Foto: Dustin Cohen

Med böcker som Dödgrävarens dotter, Blonde, Svart flicka, vit flicka och Älskade syster har Joyce Carol Oats etablerat sig som en av de största talangerna inom den samtida, amerikanska litteraturen. Hennes verk har lästs av många världen över och hon är särskilt skicklig på att skildra dagens amerikanska samhälle och dess problem.

Läs mer: Joyce Carol Oats sju mest älskade böcker

2. Astrid Lindgren

Astrid Lindgren
Foto: Roine Karlsson

Många har tidigare argumenterat för att Astrid Lindgren borde tilldelas priset postumt, och önskemålet dyker upp även bland våra följare. Såhär motiverar en följare sitt val:

”Att hon skrev för barn och inte för vuxna är för mig en ännu större anledning till att få det. Hon har glatt och tröstat en hel värld med sina berättelser.”

3. Margaret Atwood

Margaret Atwood
Foto: Jean Malek

En bästsäljande kanadensisk författare som ofta skriver samhällskritiskt och fokuserar på kvinnors situationer. Några av hennes mest uppmärksammade böcker är Den ätbara kvinnan, Alias Grace, Tjänarinnans berättelse och Oryx och Crake.

Missa inte! 7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge

4. Chimamanda Ngozi Adichie

Chimamanda Ngozi Adichie
Foto: Wani Olatunde

Nigerianska Chimamanda Ngozi Adichie fick sitt stora internationella genombrott med romanen En halv gul sol. Hon har kallats för sin generations främsta afrikanska författare och har även skrivit böckerna Lila hibiskus, Americanah, Det där som nästan kväver dig och Alla borde vara feminister. I sina böcker berör hon ofta ämnen som kön, klass och ras och hur dessa sammanflätas.

Bubblare:

Jeanette Winterson

Majgull Axelsson

Sofi Oksanen

Nawal El Saadawi

En sida till? Fortsätt läs!