Lucinda Riley – allt om alla böcker i den älskade serien
Boktips

Lucinda Riley – allt om alla böcker i den älskade serien "De sju systrarna"

Glamour, romantik och hemligheter. Lucinda Rileys succéserie om de sju adoptivsystrarna har fått läsare över hela världen. Här har vi samlat allt om de älskade böckerna - och nu kan du köpa nästa del till superpris!

Av: SelmaStories
Fotograf: Privat / Harry Whittaker
Publicerad: 07 maj 2023

Glamour, romantik och hemligheter. Lucinda Rileys succéserie om de sju adoptivsystrarna har fått läsare över hela världen. Här har vi samlat allt om de älskade böckerna - och nu kan du köpa nästa del till superpris!

Bokserien De sju systrarna handlar om sju adoptivsystrar som börjar nysta i sitt förflutna när deras far dör. Systrarna får varsin ledtråd till sitt ursprung – och när deras sökande tar dem till olika platser i världen kommer de också i kontakt med berättelser om kvinnor i historien som på olika sätt har en koppling till deras egna liv. Lucinda Rileys (1065-2021)  bästsäljande systersaga har nu slukats av läsare över hela världen.

Bara en dryg vecka efter att den sjunde delen, Den saknade systern, gavs ut på svenska 2021, kom det sorgliga beskedet att författaren gått bort. Lucinda Riley hade kämpat med sin cancersjukdom i fyra år, och i juni 2021 meddelande familjen att hon hade avlidit fridfullt omgiven av sina nära. I ett pressmeddelande från Bonnierförlagen skrev hennes svenska förläggare Karin Linge Nordh bland annat annat så här:

”Lucinda har gett så mycket till sina läsare, skapat ett universum som kommer att leva kvar för all framtid och tagit oss med på resor över hela världen. Nu är det upp till oss att förvalta hennes skatt.”

Sista delen färdigställdes av sonen

Den sista delen i serien: Atlas: Historien om Pa Salt har istället färdigställts av Lucinda Rileys son Harry Whittaker. 

– Jag vet att läsare har fascinerats av historierna om systrarna och deras mystiska far, och har dussintals frågor om hur och varför Pa Salt adopterade sina döttrar. Läsarna kan vara säkra på att alla frågor kommer att besvaras, och det utan brist på chockerande avslöjanden. Atlas kommer att belöna dem som har älskat serien från början, men det finns också en ny historia att berätta, berättar han i en intervju med Månadens Bok.

Böckerna handlar om kvinnors mod

Lucinda Riley har själv beskrivit sina böcker som berättelser om kärlek, familj, glädje, förlust, rädsla och smärta. Men framför allt menar hon att de handlar om hopp. På sin egen sajt skrev författaren bland annat så här om De sju systrarna:

”När jag reser jorden runt i fotspåren av mina faktiska och fiktiva kvinnliga karaktärer för att utforska deras historier slås jag ofta av beundran inför den orubblighet och det mod tidigare generationers kvinnor hade. Vare sig de kämpade mot dåtidens sexuella eller rasistiska fördomar, såg sina älskade falla offer för krig eller sjukdomar, eller tvingades skapa förutsättningar för ett nytt liv på andra sidan jorden, har dessa kvinnor banat väg för oss och en värld där vi har både tanke- och handlingsfrihet. Något vi så ofta tar för givet.”

Böckerna är löst baserade på stjärnkonstellationen Plejarderna som även kallas just De sju systrarna. Och karaktärernas namn –  Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy och Electra – är anagram eller smeknamn för systrarna i den grekiska mytologin. Men behöver man känna till dessa myter och historier för att förstå böckerna? Nej, inte alls. Men för den som är intresserad finns det en massa bakgrundsinfo om inspirationen till böckerna här.

Och Harry Whittaker, sonen känner ingen oro för att fansen ska bli missnöjda, och berättar i intervjun med Månadens Bok att han känt sin mammas stöd hela vägen.

– Hon den mest positiva, livsbejakande och snälla personen på planeten. Världens bästa mamma.

Lucinda Riley och Sonen Harry Whittaker. Foto: privat

Lucinda Riley och Sonen Harry Whittaker. Foto: privat

Därför älskar vi sju systrarna-serien

1. De är som sagoböcker – fast för vuxna

Att läsa eller lyssna på en Lucinda Riley-bok ger samma känsla som när en vuxen läste något riktigt spännade för en som barn. Det handlar om andra världar, stora dramatiska känslor, spänning… Att blunda och se det framför sig är ultimat verklighetsflykt.

2. Det är en resa i världen OCH tiden

Alla böckerna i Sju systrarna-serien innehåller flera tidsplan och utspelar sig både i nutid och dåtid i olika delar av världen – och är lika dramatiska på båda ställena.

3. Starka kvinnliga karaktärer

Alla systrarna utmanas hårt i romanerna, där varje del har en syster i fokus. Men de övervinner svårigheterna och vänder sina svagheter till styrkor – utan att vara beroende av någon annan.

4. De är beroendeframkallande

Det är som en riktigt uppslukande tv-serie, du kan inte sluta läsa dem. Och beroendet är svårt, tanken på att serien en dag ska ta slut är inget vi vill kännas vid.

5. Fantastiska miljöbeskrivningar

Rio de Janeiro, Bergen i Norge, Australiens dramatiska kust, Sacramonte… Lucinda Riley har valt häpnadsväckande spektakulära miljöer som fond i sina romaner och det är helt uppslukande att få resa dit i tanken.

6. Du MÅSTE inte läsa dem i ordning

Varje bok fungerar faktiskt helt på egen hand. Men OM du läser den här serien i rätt ordning kommer du ändå att se en helhet. Och det är faktiskt möjligt att gilla varje syster lite mer än den förra!

7. Det är romantiskt och spännande

Himlastormande kärlek, djupaste sorg, krossade hjärtan , vackra återföreningar… Här finns ALLT.

8. De lär oss hur kvinnor har banat väg genom historien

Serien ”De sju systrarna” är fiktiv men många av de händelser som ramar in den historiska delen av handlingen har ägt rum. Inte sällan blandas verkliga personer in i handlingen, och då ofta starka kvinnor som gjort avgörande skillnad i sin tid.

9. Det finns fler böcker när serien är slut

Lucinda Riley har skrivit en mängd fristående böcker som alla var för sig är lika uppslukande som serien om de sju systrarna. Du hittar dem längre ner på denna sida.

Här är alla De sju systrarna-böckerna i rätt ordning

Bok 1

De sju systrarna : Maias bok av Lucinda Riley

I den första delen i Lucinda Rileys succcéserie får vi framför allt bekanta oss med Maia D’Aplièse. Hon har under en lång tid isolerat sig i barndomshemmet – ett slott vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en nyckel till deras förflutna. För Maias del leder den henne till Rio de Janeiro. Tillsammans med en brasiliansk författare avslöjar Maia sanningen om sitt ursprung och hon vågar äntligen öppna upp sig för kärleken.

Översättare: Gabriella Andersson

Bok 2

Stormsystern : Allys bok av Lucinda Riley

I den andra delen riktas strålkastarljuset mot Ally D’Aplièse. Hon är den framgångsrika seglaren som liksom hennes fem systrar återvänder till barndomshemmet när deras adoptivfar hastigt dör. För att hjälpa systrarna att finna sina rötter har fadern efterlämnat en ledtråd till var och en av dem. Den får Ally att resa  till Norge där hon upptäcker en gammal historia om sångerskan Anna Landvik. Ju mer hon lär sig om den bortglömda stjärnan, desto mer förstår hon av sitt eget förflutna.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 3

Skuggsystern : Stars bok av Lucinda Riley

Den tredje delen är systern Stars bok. För att få veta mer om sitt förflutna har hon, liksom sina systrar, fått en ledtråd av sin bortgångne far. Den för henne till ett antikvariat i London. Där får hon nya vänner och förstår att hon har kopplingar till en viss Flora MacNichol – en kvinna som 100 år tidigare slets mellan passion och familjeplikt. Hennes livshistoria innebär en förändring för Star som nu kan stiga ut ur sin syster CeCes skugga och öppna sitt hjärta för kärleken.

Översättare: Gabriella Andersson

Bok 4

Pärlsystern : CeCes bok av Lucinda Riley

Den fjärde delen Pärlsystern handlar om den konstnärliga systern CeCe. Efter faderns död står hon ensam utan sin ständiga skugga, Star. Ledtråden som fadern lämnat efter sig leder henne till Australien. 100 år tidigare fann den skotska prästdottern Kitty McBride kärleken och blev en framgångstik pärlfiskare. Men hur hänger deras liv samman? Och hur ska CeCe någonsin finna ro?

Översättare: Gabriella Andersson

Bok 5

Månsystern: Tiggys bok av Lucinda Riley

I femte delen får vi läsa om Tiggy D’Aplièse – systern som tycks ha en övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. När hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird träffar hon en romsk man vid namn Chilly. Han bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucía år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. Det står klart att Tiggys liv hänger samman med henne och många pusselbitar faller på plats.

Översättare: Gabriella Andersson

Bok 6

Solsystern : Electras bok av Lucinda Riley

Solsystern, den sjätte delen i serien, handlar om Electra D’Aplièse. Hon är den vackra, rika och berömda systern som tycks ha allt. Men efter faderns död är hon ännu skörare än vanligt och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor…Sökandet efter hennes eget förflutna tar henne till Afrika. Och till berättelsen om Cecily Huntley-Morgan som 1939 anlände till Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Electra möter också två människor som kommer att förändra hennes liv för all framtid: boskapsfarmaren Bill Forsythe och massajprinsessan Njala.

Översättare: Gabriella Andersson

Bok 7

Den saknade systern av Lucinda Riley

När Maia och Ally får upp spåret efter den sjunde, saknade systern inleds ett desperat sökande. Det enda de har att gå på är adressen till en vingård på Nya Zealand och en teckning som föreställer en ovanlig, stjärnformad smaragdring. Var och en av systrarna involveras i jakten – i Nya Zealand, Kanada, England, Frankrike och Irland. Att hitta den saknade systern blir en kamp mot tiden, eftersom det snart är dags för en minnesceremoni för den mystiska adoptivfadern Pa Salt. När de lägger ner en krans på den plats i Egeiska havet där Ally senast såg hans båt, vill de att alla systrarna ska vara närvarande.

Översättare: Mia Ruthman och Gabriella Andersson

Bok 8

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
Köp boken

Den definitivt sista och avslutande delen i serien om de sju systrarna. För varje del av berättelsen som växt fram har systrarna mer och mer tvingats inse hur lite de visste om sin far, och hur mycket hans hemligheter påverkar deras liv.

Boken utspelar sig som de tidigare i två tidsplan,  hos en pojke i 1920 talets Paris och i bokens nutid 2008 där systrarna samlats för att ta ett sista farväl av sim far i den grekiska övärlden.

Översättare: Gabriella Andersson och Mia Ruthman

Andra böcker av Lucinda Riley:

Bok 1

Änglaträdet av Lucinda Riley

Änglaträdet återvänder Greta Marchmont efter till 30 år till Marchmont Hall, ett ståtligt hus i de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här – hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 2

Kärleksbrevet av Lucinda Riley

Inbunden
Köp boken

Eskapism och spänning i ett! Lucinda Rileys Kärleksbrevet är hennes mest deckarliknande roman, som handlar om en kunglig skandal. I centrum står Joanna Haslam, en journalist som bevakar Sir James begravning. James, en av de främsta skådespelarna av sin tid visar sig ha dolt en kunglig sanning som Joanna av en slump hamnar på spåren. Något som starka makter till varje pris vill förhindra…

Bok 3

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

Morden i Fleat House är en tidigare outgiven kriminalroman av Lucinda Riley – författaren till den populära Sju systrarna-serien som avled i cancer i fjol. Boken kretsar kring ett fall där en elev hittas död på en internatskola i Norfolk. Rektorn vill avfärda det inträffade som en olycka, men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott. Kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord och det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 4

Midnattsrosen av Lucinda Riley

Episk historisk roman som kastar läsaren mellan 1920-talets Indien och nutidens England och dess anrika herrgårdar.  Den amerikanska filmstjärnan Rebecca Bradley har allt – men längtar efter en tillflykt från sitt turbulenta liv. Lösningen blir en filmroll som tar henne till en avlägset belägen engelsk herrgård. Men det dröjer inte länge förrän oväntade mysterier dyker upp. Parallellt får läsaren möta elvaåriga Anahita som lämnar Indien tillsammans med sin vän som är prinsessa, till England just när första världskriget ska bryta ut. Ett vägval som får konsekvenser som leder ända in i nutiden…

Bok 5

Fjärilsrummet av Lucinda Riley

Dramatisk och vindlande familjesaga med gott om dramatik och dolda hemligheter. I centrum står Posy Montague, som bor i ett vackert hus i Suffolk. Ett hus som håller på att förfalla och insikten att det är dags att sälja har slagit henne hårt. Samtidigt dyker hennes stora kärlek upp efter 50 år av frånvaro, och visar sig att han döljer en fruktansvärd hemlighet…

Läs mer