Lucinda Riley – alla böcker i serien
Boktips

Lucinda Riley – alla böcker i serien "De sju systrarna"

Glamour, romantik och hemligheter. Lucinda Rileys succéserie om de sju adoptivsystrarna har fått läsare över hela världen. I fjol kom den sorgliga nyheten att författaren avlidit efter en fyra år lång kamp mot cancer. Här har vi samlat böckerna i hennes älskade systersaga.

Av: SelmaStories
Fotograf: Cathrine Gonsholt Ighanian
Publicerad: 17 maj 2022

Glamour, romantik och hemligheter. Lucinda Rileys succéserie om de sju adoptivsystrarna har fått läsare över hela världen. I fjol kom den sorgliga nyheten att författaren avlidit efter en fyra år lång kamp mot cancer. Här har vi samlat böckerna i hennes älskade systersaga.

Hennes systersaga har slukats av läsare över hela världen. Lucinda Rileys bästsäljande bokserie är full av mysterier, snåriga familjerelationer och berättelser om kvinnor som spänner över tid och rum. Bara en dryg vecka efter att den sjunde delen, Den saknade systern, gavs ut på svenska, kom det sorgliga beskedet att författaren gått bort. Lucinda Riley hade kämpat med sin cancersjukdom i fyra år, och i juni meddelande familjen att hon hade avlidit fridfullt omgiven av sina nära. I ett pressmeddelande från Bonnierförlagen skrev hennes svenska förläggare Karin Linge Nordh bland annat annat så här:

”Lucinda har gett så mycket till sina läsare, skapat ett universum som kommer att leva kvar för all framtid och tagit oss med på resor över hela världen. Nu är det upp till oss att förvalta hennes skatt.”

Lucinda Riley föddes på Irland 1966. I mitten av 70-talet flyttade familjen till England och som 14-åring drog Lucinda till London för att studera dans och drama. Under flera år försörjde hon sig sedan som skådespelerska för både film och tv. Hon debuterade som författare när hon var 24. Boken hade hon börjat skriva på då hon länge låg sängliggande med körtelfeber och till sin stora förvåning blev manuset sedan antaget. Hon hann skriva drygt 20 romaner. Mest känd är hon för den här romansviten om de sju systrarna.

Bokserien handlar om sju adoptivsystrar som börjar nysta i sitt förflutna när deras far dör. Systrarna får varsin ledtråd till sitt ursprung – och när deras sökande tar dem till olika platser i världen kommer de också i kontakt med berättelser om kvinnor i historien som på olika sätt har en koppling till deras egna liv.

Böckerna är löst baserade på stjärnkonstellationen Plejarderna som även kallas just De sju systrarna. Och karaktärernas namn –  Maia, Ally, Star, CeCe, Tiggy och Electra – är anagram eller smeknamn för systrarna i den grekiska mytologin. Men behöver man känna till dessa myter och historier för att förstå böckerna? Nej, inte alls. Men för den som är intresserad finns det en massa bakgrundsinfo om inspirationen till böckerna här.

Lucinda Riley har själv beskrivit sina böcker som berättelser om kärlek, familj, glädje, förlust, rädsla och smärta. Men framför allt menar hon att de handlar om hopp. På sin egen sajt skriver författaren bland annat så här om De sju systrarna:

”När jag reser jorden runt i fotspåren av mina faktiska och fiktiva kvinnliga karaktärer för att utforska deras historier slås jag ofta av beundran inför den orubblighet och det mod tidigare generationers kvinnor hade. Vare sig de kämpade mot dåtidens sexuella eller rasistiska fördomar, såg sina älskade falla offer för krig eller sjukdomar, eller tvingades skapa förutsättningar för ett nytt liv på andra sidan jorden, har dessa kvinnor banat väg för oss och en värld där vi har både tanke- och handlingsfrihet. Något vi så ofta tar för givet.”

PS. I maj 2022 ges Lucinda Rileys Morden i Fleat House ut postumt.

Här är alla De sju systrarna-böckerna i rätt ordning

1. De sju systrarna

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

I den första delen i Lucinda Rileys succcéserie får vi framför allt bekanta oss med Maia D’Aplièse. Hon har under en lång tid isolerat sig i barndomshemmet – ett slott vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en nyckel till deras förflutna. För Maias del leder den henne till Rio de Janeiro. Tillsammans med en brasiliansk författare avslöjar Maia sanningen om sitt ursprung och hon vågar äntligen öppna upp sig för kärleken.

Översättare: Gabriella Andersson

Köp De sju systrarna här.
Lyssna på De sju systrarna här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

I den andra delen riktas strålkastarljuset mot Ally D’Aplièse. Hon är den framgångsrika seglaren som liksom hennes fem systrar återvänder till barndomshemmet när deras adoptivfar hastigt dör. För att hjälpa systrarna att finna sina rötter har fadern efterlämnat en ledtråd till var och en av dem. Den får Ally att resa  till Norge där hon upptäcker en gammal historia om sångerskan Anna Landvik. Ju mer hon lär sig om den bortglömda stjärnan, desto mer förstår hon av sitt eget förflutna.

Översättare: Johanna Svartström

Köp Stormsystern här.
Lyssna på Stormsystern här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Den tredje delen är systern Stars bok. För att få veta mer om sitt förflutna har hon, liksom sina systrar, fått en ledtråd av sin bortgångne far. Den för henne till ett antikvariat i London. Där får hon nya vänner och förstår att hon har kopplingar till en viss Flora MacNichol – en kvinna som 100 år tidigare slets mellan passion och familjeplikt. Hennes livshistoria innebär en förändring för Star som nu kan stiga ut ur sin syster CeCes skugga och öppna sitt hjärta för kärleken.

Översättare: Gabriella Andersson

Köp Skuggsystern här.
Lyssna på Skuggsystern här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Den fjärde delen Pärlsystern handlar om den konstnärliga systern CeCe. Efter faderns död står hon ensam utan sin ständiga skugga, Star. Ledtråden som fadern lämnat efter sig leder henne till Australien. 100 år tidigare fann den skotska prästdottern Kitty McBride kärleken och blev en framgångstik pärlfiskare. Men hur hänger deras liv samman? Och hur ska CeCe någonsin finna ro?

Översättare: Gabriella Andersson

Köp Pärlsystern här.
Lyssna på Pärlsystern här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

I sjätte delen får vi läsa om Tiggy D’Aplièse – systern som tycks ha en övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. När hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird träffar hon en romsk man vid namn Chilly. Han bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucía år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. Det står klart att Tiggys liv hänger samman med henne och många pusselbitar faller på plats.

Översättare: Gabriella Andersson

Köp Månsystern här.
Lyssna på Månsystern här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Solsystern, den sjätte och senaste delen i serien, handlar om Electra D’Aplièse. Hon är den vackra, rika och berömda systern som tycks ha allt. Men efter faderns död är hon ännu skörare än vanligt och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor…Sökandet efter hennes eget förflutna tar henne till Afrika. Och till berättelsen om Cecily Huntley-Morgan som 1939 anlände till Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Electra möter också två människor som kommer att förändra hennes liv för all framtid: boskapsfarmaren Bill Forsythe och massajprinsessan Njala.

Översättare: Gabriella Andersson

Köp Solsystern här.
Lyssna på Solsystern här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

När Maia och Ally får upp spåret efter den sjunde, saknade systern inleds ett desperat sökande. Det enda de har att gå på är adressen till en vingård på Nya Zealand och en teckning som föreställer en ovanlig, stjärnformad smaragdring. Var och en av systrarna involveras i jakten – i Nya Zealand, Kanada, England, Frankrike och Irland. Att hitta den saknade systern blir en kamp mot tiden, eftersom det snart är dags för en minnesceremoni för den mystiska adoptivfadern Pa Salt. När de lägger ner en krans på den plats i Egeiska havet där Ally senast såg hans båt, vill de att alla systrarna ska vara närvarande.

Översättare: Mia Ruthman och Gabriella Andersson

Köp Den saknade systern här.
Lyssna på Den saknade systern här.

Boktips

9 anledningar till att vi älskar bokserien "De sju systrarna"

Andra böcker av Lucinda Riley:

 Änglaträdet

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Änglaträdet återvänder Greta Marchmont efter till 30 år till Marchmont Hall, ett ståtligt hus i de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här – hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.

Översättare: Anna Thuresson

Köp Änglaträdet här.
Lyssna på Änglaträdet här.

Lucinda Riley – alla böcker i serien ”De sju systrarna”

Morden i Fleat House är en tidigare outgiven kriminalroman av Lucinda Riley – författaren till den populära Sju systrarna-serien som avled i cancer i fjol. Boken kretsar kring ett fall där en elev hittas död på en internatskola i Norfolk. Rektorn vill avfärda det inträffade som en olycka, men polisen kan inte utesluta att det rör sig om ett brott. Kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter får utredningen på sitt bord och det visar sig att omständigheterna kring elevens tragiska död är minst sagt mystiska.

Översättare: Anna Thuresson

Köp Morden i Fleat House här.
Lyssna på Morden i Fleat House här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!