Episka kärleksromaner att förlora sig i
Boktips

Episka kärleksromaner att förlora sig i

Kärlek som tar över allt, som förgör, gör ont och gör livet så mycket större. Finns det något bättre än att låta sig svepas med i en riktigt storslagen kärleksberättelse? SelmaStories tipsar om tolv episka kärleksromaner!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 18 juli 2023

Kärlek som tar över allt, som förgör, gör ont och gör livet så mycket större. Finns det något bättre än att låta sig svepas med i en riktigt storslagen kärleksberättelse? SelmaStories tipsar om tolv episka kärleksromaner!

Bok 1

Samtal om natten av Claire Daverley

Inbunden
Köp boken

Rosie och Will träffas som tonåringar, och trots deras många olikheter uppstår en intim relation mellan dem. De börjar inse att de är varandras stora kärlek, när en sorlig tragedi plötsligt inträffar. De står inte längre ut med att träffas, även om tragedin binder dem samman för alltid. En stark känslomässig berättelse om två människor som ohjälpligt dras till varandra, om vänskap och lojalitet, missade möjligheter och olika typer av kärlekar vi upplever i livet.

Översättare: Klara Lindell

Bok 2

Över gränsen av Louise Kennedy

Inbunden
Köp boken

Nordirland, 1975. Cushla, en småskolelärarinna, träffar försvarsadvokaten Michael på familjens pub. Trots att han är protestant, äldre och gift, kan hon inte motstå honom. Samtidigt som terrorn eskalerar runt dem blir hon alltmer insvept i hans sofistikerade värld. I skolan möter Cushla och eleverna dagligen följderna av det sekteristiska våldet, och när Michael väljer att försvara några unga katoliker, väcker deras val starka reaktioner från omgivningen. De har överskridit flera gränser i en värld där överträdelser har ett högt pris.

Kennedys drabbande berättelse berör teman som kärlek och klass i den nordirländska konflikten som kallas för ”the troubles”. Över gränsen vann årets debut 2023 av The British Book Awards, nominerades till Woman’s Prize och har fått beröm från bland annat The New York Times.

Översättare: Klara Lindell

Bok 3

Papperspalatset av Miranda Cowley Heller

Elle Bishop vaknar en morgon upp i familjens sommarhus i Cape Cod. Hon har tre barn och är lyckligt gift. Men så påminns hon om mötet med barndomsvännen Jonas kvällen innan medan deras partners var kvar inne i huset. Ska hon välja det trygga livet med maken Peter eller det liv hon föreställde sig att leva med Jonas? En tragisk händelse i ungdomen förändrade deras tillvaro och relation till varandra. Den här berättelsen utspelar sig under en 24-timmarsperiod men sträcker sig även till Elles uppväxt och fram till den tidpunkt hon måste ta ett beslut.

Bok 4

Memorial av Bryan Washington

Inbunden
Köp boken

Benson och Mike bor tillsammans i Memorial, Houston. Mike är en kock med rötter i Japan, Benson är svart och jobbar på en förskola. De har varit tillsammans i flera år nu och är inte längre säkra på vad som finns kvar av relationen. En dag får Mike veta att hans pappa, som bor i Osaka och övergav familjen för många år sedan, är döende. Samtidigt som Mikes mamma anländer till Houston för ett besök bestämmer sig Mike för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Benson lämnas kvar i lägenheten i Houston med Mikes mamma, en kvinna som han aldrig tidigare träffat. Båda männen förändrats i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.

Bok 5

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker

Storpocket
Köp boken

Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund. Men en dag inte långt efter att dottern Julia tagit examen försvinner han utan ett ord. Spåren leder familjen till Bangkok, men inte längre. Fyra år senare hittar Julia ett 40 år gammalt kärleksbrev. Hennes far har skrivit brevet till en okänd kvinna i en by i Burma. Hoppet om att hitta sin far tänds i Julia, som tar sig till den lilla byn i bergen i Burma. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.

Bok 6

"Svindlande höjder" av Emily Brontë

Heathcliff kommer som liten till familjen Earnshaw på Wuthering Heights. Han är älskad av sin fosterfar och fostersystern Catherine, men avskydd av sin fosterbror. När fadern i huset dör försvåras Heathcliffs liv och den enda som ännu älskar honom är hans tvillingsjäl Catherine. Men ödet och missförstånden ska skilja dem åt. Den passionerade och uppslitande kärlekshistorien mellan Heathcliff och Catherine hör till den engelska litteraturens mest välkända och har gjort Emily Brontës Svindlande höjder till en av de riktigt stora klassikerna.

Bok 7

"Den vidunderliga kärlekens historia" av Carl Johan Vallgren

Carl-Johan Vallgrens förunderliga kärleksroman spänner över nästan två sekel och är full av vindlingar och irrgångar. Romanens huvudperson är Hercule Barfuss som skickas på en dramatisk färd i 1800-talets Europa. Han är både döv och blind, men har en sällsynt förmåga då han kan läsa människors tankar. En annan gåva han fått är hans okuvliga kärlek. En flicka föds på bordellen samma natt som han, och samhörigheten med henne, Henriette Vogel, blir ledstjärnan för hela hans liv.

Bok 8

Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez

En modern klassiker av en av Sydamerikas främsta författare. Ferminas och Florentinos fantastiska kärlessaga börjar i slutet av förra århundradet. De är mycket unga när de först möts. Florentino bli omedelbart förälskad och Fermina besvarar så småningom hans kärlek, per brev och telegram. Hon säger ja till hans frieri, för att sedan ångra sig när de möts igen. Fermina gifter sig istället med läkaren Juvenal och får två barn med honom. När maken dör 50 år senare friar Florentino åter igen till Fermina, åter igen får han ett nej. I sexton månader skriver han nu dagliga brev till henne. En dag fattar han mod och uppsöker henne. Hon har läst alla hans brev, och de börjar umgås, först sparsamt, senare dagligen.

Bok 9

"Sista brevet från din älskade" av Jojo Moyes

När Jennifer Sterling vaknar upp på ett sjukhus i London 1960 minns hon ingenting. Inte trafikolyckan som gjort att hon hamnat där, inte vem hon är. Tills hon råkar hitta ett passionerat brev, undertecknat B, som ber henne att lämna sin man. 2003 hittar en ung journalist en rad gåtfulla brev och blir hon som besatt av att ta reda på historien bakom vad som verkar ha varit en passionerad kärleksaffär under 60-talet.

Bok 10

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Läs mer: Mian Lodalen skriver om förbjuden kärlek i 1900-talets Stockholm

Bok 11

"Resten av allt är vårt" av Emma Hamberg

1. Jag vakar vid min mans sida medan han svävar mellan liv och död. (Check!)

2. Jag får hem min man levande från sjukhuset! Men med komplicerade hjärnskador. (Check!)

3. Vi kämpar för vår kärlek i många år, men till slut går det inte längre. (Check!)

4. Vi skiljer oss, men jag vet att jag aldrig kommer kunna träffa någon annan. För det värsta man kan göra är att lämna en sjuk människa i sticket. (Check!)

5. 1986 är jag i Paris. Där dyker en bedårande yngling upp. Vi hänger bara en dag, men han fyller flera sidor i min tonårsdagbok. Trettio år senare dyker han upp igen. (Check!)

6. Min yngsta dotter fångar hela situationen i en enda mening: ”Alla i den här familjen beter sig som fjortisar, utom jag. Som är fjorton.” (Check!)

7. Förvirringen är total. (Check!)

8. Jag skriver en bok om mig, mina vänner, mina barn, min exman och den där killen som jag mötte i Paris. Det är en berättelse om kärlek. Hur kärlek förändras, tänds, slocknar, slår till med galen kraft och räddar världen. I alla fall min värld. (Check!)

Bok 12

"Kärlekens historia" av Nicole Krauss

Leo Gursky bor ensam i en sliten lägenhet i Brooklyn. Varje kväll knackar han i värmeledningen för att meddela grannen i lägenheten ovanför att han lever. Det har gått 80 år sedan kan lämnade den lilla polska staden Slonim. Där fanns Alma, hans ungdomskärlek som han skrev om i boken Kärlekens historia. När kriget kom skickades Alma till Amerika och Leo var tvungen att gömma sig undan nazisterna. Han tar sig till sist till USA för att söka upp Alma, men hon är gift med någon annan. Åren går och Leo blir kvar i New York.

Samtidigt får vi läsa om 14-åriga Alma Singer som fått sitt namn från boken Kärlekens historia som hennes pappa hittade i ett antikvariat i Buenos Aires. En dag får Almas mamma en förfrågan om att översätta boken från spanska till engelska. Alma ser det som ett tecken. Vem är denne mystiske man och varför är han så intresserad av just den här boken?

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer