Älskar du Lucinda Rileys ”De sju systrarna”-serien? Här är 13 böcker för dig
Boktips

Älskar du Lucinda Rileys ”De sju systrarna”-serien? Här är 13 böcker för dig

Hemligheter som bubblar under ytan, snåriga familjerelationer och en stor dos drama och romantik. Släng in en historisk berättelse i mixen och du har receptet på en Lucinda Riley-roman. För den som redan har läst den irländske författarens populära "De sju systrarna"-serie tipsar vi om 13 böcker i samma anda.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Boris Breuer
Publicerad: 06 november 2023

Hemligheter som bubblar under ytan, snåriga familjerelationer och en stor dos drama och romantik. Släng in en historisk berättelse i mixen och du har receptet på en Lucinda Riley-roman. För den som redan har läst den irländske författarens populära "De sju systrarna"-serie tipsar vi om 13 böcker i samma anda.

Bok 1

Hemkomstenav Kate Morton

Den italienska flickan är en gripande roman om Rosanna Mencis resa till världens största operascener. Rosanna växte upp i Neapel med fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. När hon var elva mötte hon för första gången mannen som skulle till att förändra hennes liv, den begåvade operasångaren Roberto Rossini. Deras livsöden flätas samman av den passion de känner för sången och den kärlek som uppstår mellan dem.  En oförglömlig kärlekshistoria om besatthet och svek.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 2

Den italienska flickan av Lucinda Riley

Den italienska flickan är en gripande roman om Rosanna Mencis resa till världens största operascener. Rosanna växte upp i Neapel med fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. När hon var elva mötte hon för första gången mannen som skulle till att förändra hennes liv, den begåvade operasångaren Roberto Rossini. Deras livsöden flätas samman av den passion de känner för sången och den kärlek som uppstår mellan dem.  En oförglömlig kärlekshistoria om besatthet och svek.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 3

Dit floden för dig av Shelley Read

Inbunden
Köp boken

På 1940-talet i Colorado, USA, kämpar Victoria Nash ensam som kvinna på en persikofarm, omgiven av destruktiva män. En slumpmässig möte med främlingen Wilson Moon förändrar allt då de blir olyckligt förälskade med ett ännu värre slut på kärleken. Victoria blir gravid, flyr upp i bergen och bosätter sig i ett skjul. Trots sorg och hotet om en översvämning kämpar hon med hjälp av naturen för att återvinna allt hon har förlorat.

Bok 4

Sångfågelns hemlighet av Fiona Valpy

Inbunden
Köp boken

Året är 1940 och Flora Gordon lever ett stillsamt liv i den skotska lilla hamnstaden Loch Ewe. Bortom lugnet pågår kriget och när Floras hemstad görs om till en flottbas förändras Floras liv för alltid. Många år senare återvänder Floras dotter till Loch Ewe efter en omtumlande musikkarriär i London. Men bemötandet blir inte som hon förväntat sig. Byborna är reserverade och hon känner sig som en outsider. Snart uppdagas det att Lexis mamma – tillsammans med resten av byborna – har burit på hemligheter i decennier.

Översättare: Per Hagman

Bok 5

Den hemliga gåvan av Natasha Lester

Ännu en spännande bladvändare av Lester. Den hemliga gåvan är en drabbande berättelse om vilket pris man är beredd att betala för att skydda den eviga kärleken. Kat Jordan jobbar som modekonservator och besöker sin mormors hus i vackra Cornwall på engelska landsbygden. Där finner hon en imponerande samling klänningar av märket Christian Dior. Hon bestämmer sig för att gå till botten med hur de hamnat hos hennes mormor, och hamnar på så sätt i fotspåren av två syskons spännande livshistorier.

Översättare: Johanna Svartström

Bok 6

De fyra vindarna av Kristin Hannah

Extremvädret i ”Lone Star State” Texas på 30-talet tvingar Elsa Martinelli från sin farm, för att inte begravas med den i sandstormarna. Hon och hennes två små barn bestämmer sig för att söka lyckan i California, men resan blir en tuffare prövning än hon kunde anat. Kristin Hannah skildrar en ensam kvinnas svåra livsöde i skuggan av en verklig naturkatastrof.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 7

Floden hem av Hannah Richell

Systrarna Margot, Lucy och Eve hade en sagolik barndom som slutade i en tragedi. Margot hade lovat sig själv att aldrig återvända till Somerset men åker trots allt dit för Lucys bröllop. Under en vecka ses systrarna i det vackra gamla huset vid floden, som var deras barndomshem. De tre systrarna bär alla hemligheter som nu oundvikligen kommer upp till ytan.

Översättare: Lisbet Holst

Bok 8

Drömmarnas flod av Elisabet Nemert

Storpocket
Köp boken

Noha är en framgångsrik affärsman som lämnat New York för Amazonas regnskog. Han är på flykt från den person han själv blivit och inte längre vill vara. Kassandra, kvinnan han älskar, har gått ifrån honom och i hemlighet rest till Sverige där hon har sina rötter. Under färden på floden möter Noha utsatthet, fattigdom och vilda djur – och en gammal kvinna som guidar honom på förunderliga vägar. Och parallellt, i Blekinge, upplever Kassandra sitt livs mest omtumlande tid.

Bok 9

Flickan i brevet Emily Gunnis

En gripande roman som skildrar den katolska kyrkans ”Magdalenatvätterier” där unga kvinnor under slavliknande tillstånd hölls fångna och undan samhällets blickar. 1956 blir Ivy Jenkins gravid och skickas av sin familj bort till St Margaret’s, ett hem för ogifta mödrar. När barnet föds adopteras det bort – mot Ivys vilja. Hon kommer aldrig lämna St Margaret’s.

Nutid. Journalisten Samantha Harper snubblar över ett gammalt brev från en flicka som satt instängd på St Margaret’s, och innehållet i brevet är hemskt. Men för att kunna berätta denna historia måste Samantha jobba snabbt eftersom St Margaret’s, med alla sina hemligheter, ska rivas om bara några dagar.

Översättare: Maria Store

Bok 10

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Debutanten Delia Owens hyllade bok handlar om Kya Clark som lever ensam i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Översättare: Cecilia Berglund Barklem

Läs mer om boken: Delia Owens – zoologen som skrev årets mest sålda roman i USA

Bok 11

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Storslagen episk roman med helt otroliga naturskildringar och mycket dramatik. Leni är 13 år när henne  impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken Den första tiden verkar lovande – men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. Himmel över Alaska är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 12

Klockmakarens dotter av Kate Morton

Till godset Birchwood Manor på engelska landsbygden anlände på 1860-talet en grupp konstnärer ledda av den karismatiske Edward Radcliffe. En vistelse i inspirationens och kreativitetens tecken slutade med katastrof då en kvinna mördades och en annan försvann. I nutid hittar den unga arkivarien Elodie Winslow en gammal väska som innehåller ett foto av en vacker kvinna och en teckning föreställande ett pampigt hus. Hon blir närmast besatt av kvinnan och känner omedelbart igen huset, fast hon vet att det är en omöjlighet. Vad har hon för koppling till det som hände för länge sedan på Birchwood Manor?

Har du inte hunnit läsa Lucinda Riley? Här är en guide till bokserien med alla De sju systrarna-böckerna i rätt ordning:

Bok 1

De sju systrarna : Maias bok av Lucinda Riley

I den första delen i Lucinda Rileys succcéserie får vi framför allt bekanta oss med Maia D’Aplièse. Hon har under en lång tid isolerat sig i barndomshemmet – ett slott vid Genèvesjön. Men efter att hennes adoptivfar hastigt går bort förändras allt. När hennes fem systrar kommer hem för att ta farväl av fadern får de alla varsin ledtråd, en nyckel till deras förflutna. För Maias del leder den henne till Rio de Janeiro. Tillsammans med en brasiliansk författare avslöjar Maia sanningen om sitt ursprung och hon vågar äntligen öppna upp sig för kärleken.

Bok 2

Stormsystern : Allys bok av Lucinda Riley

I den andra delen riktas strålkastarljuset mot Ally D’Aplièse. Hon är den framgångsrika seglaren som liksom hennes fem systrar återvänder till barndomshemmet när deras adoptivfar hastigt dör. För att hjälpa systrarna att finna sina rötter har fadern efterlämnat en ledtråd till var och en av dem. Den får Ally att resa  till Norge där hon upptäcker en gammal historia om sångerskan Anna Landvik. Ju mer hon lär sig om den bortglömda stjärnan, desto mer förstår hon av sitt eget förflutna.

Bok 3

Skuggsystern : Stars bok av Lucinda Riley

Den tredje delen är systern Stars bok. För att få veta mer om sitt förflutna har hon, liksom sina systrar, fått en ledtråd av sin bortgångne far. Den för henne till ett antikvariat i London. Där får hon nya vänner och förstår att hon har kopplingar till en viss Flora MacNichol – en kvinna som 100 år tidigare slets mellan passion och familjeplikt. Hennes livshistoria innebär en förändring för Star som nu kan stiga ut ur sin syster CeCes skugga och öppna sitt hjärta för kärleken.

Bok 4

Pärlsystern : CeCes bok av Lucinda Riley

Den fjärde delen Pärlsystern handlar om den konstnärliga systern CeCe. Efter faderns död står hon ensam utan sin ständiga skugga, Star. Ledtråden som fadern lämnat efter sig leder henne till Australien. 100 år tidigare fann den skotska prästdottern Kitty McBride kärleken och blev en framgångstik pärlfiskare. Men hur hänger deras liv samman? Och hur ska CeCe någonsin finna ro?

Bok 5

Månsystern: Tiggys bok av Lucinda Riley

I femte delen får vi läsa om Tiggy D’Aplièse – systern som tycks ha en övernaturlig förmåga att läka och kommunicera med djur. När hon tar tjänst på det skotska godset Kinnaird träffar hon en romsk man vid namn Chilly. Han bekräftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. Där föddes en flicka vid namn Lucía år 1912 som med tiden blev La Candela, den mest framgångsrika flamencodansösen av sin tid. Det står klart att Tiggys liv hänger samman med henne och många pusselbitar faller på plats.

Bok 6

Solsystern : Electras bok av Lucinda Riley

Solsystern, den sjätte delen i serien, handlar om Electra D’Aplièse. Hon är den vackra, rika och berömda systern som tycks ha allt. Men efter faderns död är hon ännu skörare än vanligt och hon dövar smärtan med alkohol och droger. Så får hon ett brev från en främmande kvinna som hävdar att hon är hennes mormor…Sökandet efter hennes eget förflutna tar henne till Afrika. Och till berättelsen om Cecily Huntley-Morgan som 1939 anlände till Kenya efter att ha fått sitt hjärta krossat i New York. Electra möter också två människor som kommer att förändra hennes liv för all framtid: boskapsfarmaren Bill Forsythe och massajprinsessan Njala.

Bok 7

Den saknade systern av Lucinda Riley

När Maia och Ally får upp spåret efter den sjunde, saknade systern inleds ett desperat sökande. Det enda de har att gå på är adressen till en vingård på Nya Zealand och en teckning som föreställer en ovanlig, stjärnformad smaragdring. Var och en av systrarna involveras i jakten – i Nya Zealand, Kanada, England, Frankrike och Irland. Att hitta den saknade systern blir en kamp mot tiden, eftersom det snart är dags för en minnesceremoni för den mystiska adoptivfadern Pa Salt. När de lägger ner en krans på den plats i Egeiska havet där Ally senast såg hans båt, vill de att alla systrarna ska vara närvarande.

Bok 8

Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Inbunden
Köp boken

Den avslutande delen i serien om de sju systrarna, som färdigställts av Lucinda Rileys son Harry Whittaker.  Äntligen ska systrarna få veta allt om sin bakgrund och pappas hemligheter, och det är en berättelse som tar läsaren från 1920-talets Paris till bokens nutid, 2008  i den grekiska övärlden.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!