Det är november 2017 när ett av 10-talets kanske mest omskakande reportage publiceras i Dagens Nyheter. Kulturjournalisten Matilda Gustavsson, som tidigare prisats för sina djupgående porträttintervjuer i samma tidning, har gjort granskningen där 18 kvinnor anklagar Jean-Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, för sexuella övergrepp och trakasserier. Han är gift med poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson och eftersom han då får pengar från Svenska Akademien för hans och hustruns kulturscen Forum, riktas blickarna snart mot Sveriges mäktigaste kulturinstitution. Reportaget blir början på Akademiens djupa kris med flera avhopp och ett uteblivet Nobelpris. Granskningen leder också till att Jean-Claude Arnault döms till fängelse för två fall av våldtäkt.
Klubben hyllas av kritikerna
Redan 1997 skrev Expressen om att en kvinna i ett brev till Svenska Akademiens ständige sekreterare Sture Allén hade berättat om att hon blivit utsatt för sexuella trakasserier av Jean-Claude Arnault. Hon uppmanade dem att inte ge fler bidrag till hans verksamhet, men brevet lades undan. Det skulle i stället dröja två decennier innan anklagelserna mot honom följdes upp.
I Matilda Gustavssons reportagebok Klubben som nu finns ute skriver hon om vad som hände innan och efter publiceringen i Dagens Nyheter. Hon fortsätter att undersöka maktspelen, genikulten och tystnadskulturen. Boken är ett komplext porträtt av Kulturprofilen, men också en berättelse om metoo-rörelsen. Klubben var en snackis redan innan den kom ut, och har nu lovordats av kritikerna. ”En lysande bok” skriver Majgull Axelsson i sin recension i Dagens Nyheter. ”…Det säger en del om hennes mod och integritet att hon trots det lyckades genomföra sin undersökning och sedan skriva en bok som är ett av de bästa exemplen på litterär journalistik som har utkommit i Sverige.”