Jon Fosse - Norges litterära kraftverk på världsscenen
Artiklar

Jon Fosse - Norges litterära kraftverk på världsscenen

I Norges litterära landskap finns det stjärnor som lyser starkt och Jon Fosse är en av dem. En författare som har lyckats korsa gränserna med sina verk och som 2023 tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Tom A. Kolstad
Publicerad: 05 oktober 2023

I Norges litterära landskap finns det stjärnor som lyser starkt och Jon Fosse är en av dem. En författare som har lyckats korsa gränserna med sina verk och som 2023 tilldelas Nobelpriset i litteratur.

Jon Fosse föddes 1959 i Haugesund, Norge, och växte upp i en kuststad som omgavs av den dramatiska skönheten i de norska fjordarna – en miljö som skulle komma att påverka tonen och känslan i många av hans verk. Han studerade vid Universitetet i Bergen, där han tog examen i litteraturvetenskap och första bok, en novellsamling med titeln Raudt, svart, publicerades 1983. Men det var genom dramatiken som han först fick större uppmärksamhet.

Fosse debuterade som dramatiker 1994 med pjäsen Og aldri skal vi skiljast och hans pjäser har sedan dess spelats på scener runt om i världen. Skrivstilen är kännspak och har beskrivits som musikalisk, med en repetitiv och rytmiska natur. Men han har också  skrivit cirka 40 böcker i olika genrer, där de senaste som utkommit på svenska tillhör hans mästerliga septologi, där den tredje delen Ett nytt namn utkommer hösten 2023 på Albert Bonniers förlag.

Jon Fosse – Norges litterära kraftverk på världsscenen

Jon Fosses svenska förläggare är Lina Rydén Reynolds på Albert Bonniers förlag. Här blir hon gratulerad av kollegor strax efter tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 2023, som tilldelas Jon Fosse. (Foto: Johanna Stenius)

Jon Fosse – Norges litterära kraftverk på världsscenen

En glad skål på förlaget minuter efter tillkännagivandet. (Foto: Johanna Stenius)

Jon Fosses böcker på svenska

Bok 1

Stängd gitarr (1988)

Skildrar en dag i en ung mors liv då hon låst sig ute medan hennes ettåriga son är ensam hemma. Istället för att kontakta vaktmästaren besöker hon ett kafé, klipper håret och går på fest med en ex-pojkvän. Bokens prosa flödar i en repetitiv rytm likt en musikslinga.

Översättare: Steve Sem-Sandberg

Bok 2

Båthuset (1989)

På ett vindsrum reflekterar berättaren över sommarens händelser som skakat om hans inre värld, präglad av en oförlöst konflikt med hans barndomsvän. Ångesten är överväldigande och drömmarna om närhet och konstnärskap känns ouppnåeliga. Båthuset av Jon Fosse är en intensiv berättelse om en innesluten människa, skriven med en musikalisk och mångbottnad prosa, fylld med repetition och underliggande teman.

Översättare: Steve Sem-Sandberg

Bok 3

Flasksamlaren (1992)

Flasksamlaren följer en känslomässigt osäker ensamvarg i staden Huvudpersonen kämpar med en splittrad identitet, växlande mellan namnen Fredrik, son till en byggnadsarbetare, och Björn, gift med två döttrar och son till en präst. Bokens rytmiska berättelse utforskar teman kring nutidsmänniskans identitetsklyvning, speglande spänningen mellan land och stad, och arbetare och intellektuell.

Översättare: Steve Sem-Sandberg

Bok 4

Melancholia (1999)

Melancholia” skildrar 1800-talsmålaren Lars Hertervigs liv. Fosse fokuserar in på fyra specifika dagar i hans liv, bland annat de komplexa känslorna kring hans älskade Helene. Boken erbjuder en rytmisk, upprepad stil, där varje upprepning intensifierar känslorna och insikterna. Den andra delen av boken fokuserar på Hertervigs syster Oline, skildrar hennes ålderdom och de utmaningar hon möter, och ger en djup inblick i hennes minnen och relation till sin berömda bror.

Översättare: Urban Andersson

Bok 5

Morgon och kväll (2002)

Morgon och kväll utforskar livets ytterpunkter: födelse och död. Genom rytmisk prosa och upprepningar skapar Fosse en hypnotisk reflektion över existensens gåta. Bokens landskap blandar det norska Vestlandet med bibliska allusioner och mystik. Kritiker har hyllat dess musikaliska och tankeväckande komposition.

Översättare: Urban Andersson

Bok 6

Det är Ales / Sömnlösa (2010)

I Det är Ales reflekterar Signe över två tragiska händelser: hennes makes försvinnande på sjön och en pojkes drunkning från förr. Sömnlösa är en modern tolkning av Josef och Maria där Asle och Alida letar efter en plats i staden Björgvin för att föda sitt barn. Genom Jon Fosses karakteristiska prosa dyker vi djupt ner i kärlekens och sorgens känslolandskap, inramat av Vestlandets imponerande natur.

Översättare: Urban Andersson

Bok 7

Trilogin. Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning (2015)

Jon Fosses trilogi – bestående av Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning – skildrar den intensiva kärlekshistorien mellan Asle och Alida. I dessa verk utforskas två sårbara individers kamp att hitta sin plats i samhället, i en berättelse som är både tidlös och samtida. Genom Fosses djuplodande prosa möter läsaren de utmaningar och fördomar paret ställs inför. Denna berättelse om kärlek och mänsklig uthållighet har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Översättare: Urban Andersson

Bok 8

Det andra namnet. Septologin I-II (2021)

Jon Fosses första del av Septologin skildrar två mäns parallella liv: båda konstnärer, båda döpta till Asle. Medan en Asle förbereder en konstutställning i Björgvin, finner han sin vän och namne Asle, drabbad av alkoholism, liggande i snön. Genom berättelsens tillbakablickar får läsaren insikt i deras barndom, relationer och upplevelser. Det är en mäktig skildring om livet, döden, konst, vänskap och tiden som passerar.

Översättare: Lars Andersson

Bok 9

Prosa 1 (2022)

I Prosa 1 samlas Fosses prosatexter från olika tidpunkter, med den första novellen daterad 1981 för en tävling i Bergens studenttidning. Två år senare publicerade han sin debutroman. Mellan 2004 och 2014 skrev han de sista sex texterna i samlingen som utgavs i Norge under namnet Levande stein. Vid den tiden var Fosse redan en framstående dramatiker sedan ett decennium.

Bok 10

Prosa 2 (2022)

Samlingsverket innehåller drygt 50 texter skrivna från 1987 till 2020. Inkluderade är Prosa från en uppväxt (1994) och Syster (2000).

Bok 11

Jag är en annan, Septologin III-V (2022)

I den andra delen av Septologin djupdyker vi i Asles ungdomstid under gymnasiet. Han korsar vägar med den gamla bekantskapen Sigve, en före detta brottsling nu fördjupad i alkohol och litteratur. Genom Sigve stöter Asle på sin namne, en konstnärligt begåvad dubbelgångare som har kommit in på konstskola trots brist på formell utbildning. Asles hopp tänds, och under ett besök i Björgvin blir han förälskad i Ales. Fosses verk fortsätter att utforska teman av liv, död, konst, vänskap och den flyktiga tiden.

Översättare: Lars Andersson

Bok 12

Ett nytt namn, Septologin VI-VI (2023)

I Septologins avslutande del rör vi oss närmare julafton. En trött Asle slutför sin målning och förbereder sig för att tillbringa julen med grannen Åsleik och hans syster Guro, en ny erfarenhet för honom. Genom en serie tillbakablickar blir vi varse de parallella livsvägar som de två Asle har vandrat: medan en Asle hittar kärlek, tro och framgång som konstnär, upplever den andra Asle glädje men också tragiska ögonblick i sitt äktenskap. Septologin förblir ett djupt engagerande verk, som utforskar konst, tro, vänskap, tidens flyktighet och de eviga frågorna om liv och död.

Översättare: Lars Andersson

Läs mer