Priset Årets Selma tilldelas starka och osynliga röster
Årets Selma

Priset Årets Selma tilldelas starka och osynliga röster

Den 8 mars delar SelmaStories ut två pris: Årets Selma 2021 och Årets röst. Årets Selma går till nätverket Gömda kvinnor. Årets röst tilldelas Irena Pozar.

Av: SelmaStories
Publicerad: 07 mars 2021

Den 8 mars delar SelmaStories ut två pris: Årets Selma 2021 och Årets röst. Årets Selma går till nätverket Gömda kvinnor. Årets röst tilldelas Irena Pozar.

Klicka här för att se eventet Årets Selma i efterhand

 

Årets Selma är ett feministiskt pris som delas ut av SelmaStories. Priset går till en person eller organisation som gjort ett positivt avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått. Årets Selma består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare. SelmaStories är en del av Bonnierförlagen.

Årets Selma 2021 tilldelas Gömda kvinnor

Nätverket Gömda kvinnors medlemmar lever alla på flykt undan våldsamma tidigare partners. Nätverket består idag av runt 800 kvinnor som på olika sätt fått samhällets hjälp att gå under jord. Tillsammans protesterar de mot att behöva leva sina liv i fruktan och osynlighet, samtidigt som deras förövare kan röra sig fritt. I tysthet placeras silverfärgade skor ut på strategiska platser. Skorna symboliserar dem själva, deras barn och deras längtan efter frihet.

– Det värmer att vårt arbete uppmärksammats, och vi hoppas att ni ser ringarna på vattnet som varje enskild kvinna skapat. Stort tack till er, säger representanter för nätverket Gömda kvinnor.

Motivering

I Sverige lever idag 800 våldsutsatta kvinnor med skyddad identitet, gömda för omvärlden. På flykt undan våldsamma relationer tvingas de till osynlighet, tystnad och utanförskap. Men i det fördolda har de gått samman och format en tilltagande underjordisk motreaktion. En försiktig första rörelse som under året vuxit sig allt starkare ger nu eko över hela Sverige. Genom tysta men uppseendeväckande manifestationer belyser dessa kvinnor rätten att få leva ett liv i frihet. De må vara gömda men aldrig glömda. 

Året Selma 2021 går till nätverket Gömda Kvinnor.

Årets Selma Kategori: Årets Röst tilldelas Irena Pozar

Irena Pozar är journalist och krönikör som på ett framgångsrikt sätt lyft unga kvinnors frågor i samhällsdebatten. Irena Pozar menar att de stora mediehusen har gett unga kvinnor för låg status. Hon har istället valt att rikta sig till dem. Med en stark feministisk röst representerar och talar hon till den yngre generationen.

– Jag är verkligen privilegierad som får använda min röst på så stora plattformar. Det är inte alltid enkelt att vara en röst som ung kvinnlig journalist, men priset är ett kvitto på att den hörs och betyder något. Det är fint, säger Irena Pozar i en intervju med SelmaStories.

Motivering 

Med ett rikt röstomfång som rymmer både dur och moll har hon hittat ett unikt tilltal. Hon räds inte att varva djup och yta – aldrig antingen eller, alltid både och. Under hennes ledarskap har ett av Sveriges mest välkända varumärken tagit ett stort kliv upp på relevansstegen och blivit en viktig informationskälla för den kunskapstörstande yngre generationen. Med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder hon sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort. Till en feministisk virtuos med full tonträff.

Foto: SelmaStories

Foto: SelmaStories

Juryn för Årets Selma 2021

Senka Hasanovic (Bonnierförlagen kommunikation), Jenny Helldahl (Bonnier Carlsen), Åsa Selling (Romanus & Selling), Maria Såthe (Wahlström & Widstrand), Kerstin Almegård (Bonnier Fakta), Johanna Haegerström (Albert Bonniers Förlag), Ebba Östberg (Forum), Jennie Sjögren (Forum), Thérèse Cederblad (Bonnierförlagen Kommunikation), Marie Björk (Bonnierförlagen Kommunikation), Johanna Stenius (SelmaStories)

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!