Årets Selma 2023 – här är de nominerade
Årets Selma

Årets Selma 2023 – här är de nominerade

För sjätte året i rad delas priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten. Nytt för i år är att priset utdelas av bokförlaget Romanus & Selling som tillsammans med en ny jury tagit fram fem nomineringar.

Av: SelmaStories
Publicerad: 24 februari 2023

För sjätte året i rad delas priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten. Nytt för i år är att priset utdelas av bokförlaget Romanus & Selling som tillsammans med en ny jury tagit fram fem nomineringar.

Under fem år har SelmaStories arrangerat det feministiska eventet Årets Selma, och i samband med tillställningen delades också priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället. I år utdelas priset av bokförlaget Romanus & Selling och en ny jury har även tillsatts.

Läs också: Bokförlaget Romanus & Selling tar över priset Årets Selma

– Arbetet med priset har överträffat alla våra förväntningar! Det vitala juryarbetet samt bidrag från allmänheten har skapat denna fantastiska lista med fem nomineringar. Vi är djupt imponerade av dem allihop. Det är glädjande att se att det finns många som gör skillnad i samhället och bidrar till jämställdheten. Och det känns mycket bra att lyfta fram just dessa med vårt feministiska pris, uppkallat efter Selma Lagerlöf, skriver Susanna Romanus och Åsa Selling, grundare av bokförlaget Romanus & Selling, i ett pressmeddelande.

Årets Selma delas ut på internationella kvinnodagen den 8 mars, och består av en prissumma på 10 000 kronor samt ett diplom. De nominerade är:

1. Abir Al-Sahlani

Foto: Eric Vidal

Foto: Eric Vidal

Motiveringen lyder:

EU-parlamentarikern Abir Al-Sahlani nomineras till Årets Selma 2023 för att hon använt sin röst till att visa solidaritet med den stora kvinnoledda frihetsrevolutionen som varje dag pågår i Iran. Sedan september 2022 går kvinnor ut på gatorna i Iran och kämpar för sin rätt att bestämma över sina egna liv. Abir Al-Sahlani fick nog av tystnaden i maktens korridorer. I ett tal uppmanade hon till större handlingskraft, och avslutade med att klippa av sitt hår. Hon visade för de iranska kvinnorna att deras röster hörs även i en av de mäktigaste institutionerna i Europa.

 

2. Luul Jama, Bita Eshraghi och Cecilia Berger

Från vänster: Luul Jama (Foto: Eric Vidal) Bita Eshraghi och Cecilia Berger (Foto: Södersjukhuset Johan Adelgren)

Från vänster: Luul Jama (Foto: Eric Vidal) Bita Eshraghi och Cecilia Berger (Foto: Södersjukhuset Johan Adelgren)

Motiveringen lyder:

Luul Jama, grundare av den ideella organisationen Existera, och Bita Eshraghi och Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, nomineras tillsammans till Årets Selma 2023 för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning. Existera arbetar oförtrutet för att öka kunskaperna om könsstympning och för att stötta de som har utsatts eller riskerar att göra det. Amelmottagningen erbjuder stöd och kvalificerad vård för dem som har utsatts och utbildning för vårdpersonal och andra yrkesgrupper. Vi vill med nomineringen uppmärksamma denna extrema form av våld mot flickor och kvinnor som inte tillräckligt ofta lyfts fram i ljuset.

3. Anja Nordenfelt

Foto: Camilla Svensk

Foto: Camilla Svensk

Motiveringen lyder:

Anja Nordenfelt, grundare av och verksamhetschef för den ideella föreningen Mamma United, nomineras till Årets Selma 2023. Genom utbildning och samtal ger Mamma United mammor i socioekonomiska svaga områden kunskap som stärker deras föräldraskap och inkludering och ger dem verktyg att påverka sitt eget och sina barns liv till det bättre. Sedan 2020 har man expanderat till fem kommuner och blivit en stark kraft att räkna med för att uppnå ett mer jämställt samhälle. “Att rädda barn är att rädda framtiden” sa Selma Lagerlöf och Mamma United är på god väg. 

 

4. Stockholms Kvinnohistoriska

Årets Selma 2023 – här är de nominerade

Motiveringen lyder: 

Det innovativa museet Stockholms Kvinnohistoriska nomineras till Årets Selma 2023. Kvinnor är ofta osynliga i historien. Och tyvärr kan det som en gång synts, sorgligt nog, göras osynligt igen. För att förstå oss själva behöver vi känna till hur det varit. Därför är Stockholms kvinnohistoriska viktigt. Det binder oss kvinnor samman med våra förmödrar och visar oss förebilder att inspireras av. Ger vår feministiska kraft ny energi. Att Stockholms Kvinnohistoriska gör det på ett nyskapande sätt gör historien ännu bättre.

 

5. Gita Rajan

Foto: Wonsa

Foto: Wonsa

Motiveringen lyder:

Gita Rajan nomineras till Årets Selma 2023 för att hon grundat och driver den ideella organisationen Wonsa – world of no sexual abuse. Sedan 2014 har Wonsas specialistklinik arbetat med behandling, forskning och utbildning med målsättningen är att göra psykologisk vård efter sexuella övergrepp till en självklarhet i hela Sverige och världen. Med en övertygelse om att sexuella övergrepp går att förebygga och att skadorna går att läka arbetar Wonsa stabilt och långsiktigt mot visionen om en värld utan sexuella övergrepp. 

Juryn för Årets Selma 2023 består av:

Deqa Abukar, entreprenör och grundare av Bling. Även initiativtagare till Womenisa.

Lotta Borg Skoglund, överläkare och grundare till SMART Psykiatri. Har skrivit boken ADHD – från duktig flicka till utbränd kvinna. Skapar nu det digitala verktyget Letterlife.

Golnaz Hashemzadeh, civilekonom och författare. Grundare av organisationen Inkludera.

Susanna Romanus, förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.

Åsa Selling, förläggare och grundare av bokförlaget Romanus & Selling.

Helena Westin, styrelseproffsvarumärkesbyggare och aktivist. Var med och tog Priderörelsen till Sverige.

Seher Yilmaz, organisationsutvecklare med ansvar för Sverigespegling på SVT. Tidigare ordförande för Rättviseförmedlingen. Har skrivit boken Vad jag pratar om när jag pratar om rasism.

En sida till? Fortsätt läs!