Arga bibliotekstanten om Bokmässan 2020:
Krönika

Arga bibliotekstanten om Bokmässan 2020: "Skit i kulturen - Carpe lådvinet"

Alla är inte ledsna över en utebliven resa till trängseln i Göteborg. Arga bibliotekstanten är rätt nöjd med att slippa gå vilse i cirkel runt Jan Guillou eller att vakna i fel lägenhet morgonen efter. Äntligen är Internets mest ärliga boknörd tillbaka med en ny krönika!

Av: Arga bibliotekstanten
Fotograf: Johanna Stenius / Elin Lucassi
Publicerad: 23 september 2020

Alla är inte ledsna över en utebliven resa till trängseln i Göteborg. Arga bibliotekstanten är rätt nöjd med att slippa gå vilse i cirkel runt Jan Guillou eller att vakna i fel lägenhet morgonen efter. Äntligen är Internets mest ärliga boknörd tillbaka med en ny krönika!

Årets bok- och biblioteksmässa kommer bara kunna besökas digitalt. En besvikelse förstås för alla som sett fram emot att åka dit. Nåväl, vad är väl en dag på bokmässan? Det kan vara svettigt, trångt och alldeles… alldeles underbart! Att träffa kollegor från hela landet, köpa nya böcker, lyssna på och kanske till och med byta några ord med favoritförfattaren eller lära sig mer om de senaste tekniska innovationerna.

“När jag passerat Jan Guillou för femte gången inser jag att jag gått runt i cirkel - igen.”

Själv har jag ett rätt komplicerat förhållande till bokmässan. Folkmassor överväldigar mig, stressar hjärnan och jag tappar fokus. Det blir mest ett kaotiskt och tröttande inferno av intryck. När jag passerat Jan Guillou för femte gången inser jag att jag gått runt i en cirkel – igen. Guillou brukar i och för sig inte vara en helt pålitlig vägmarkör då han tidigare blivit sedd på flera ställen samtidigt. Jag hade ett tag allvarliga misstankar om att han klonat sig.

Flera gånger har jag lämnat mässan i förtid, trots goda föresatser att i år ska jag vara strukturerad och inte bara irra runt planlöst. Eftersom jag är kartblind och till och med har svårt att hitta i min egen väska är det en enorm ansträngning bara att navigera fram genom publikhavet. Inför bokade seminarier är jag så ängslig att inte hitta rätt att jag letar upp lokalen en timma i förväg och kretsar sedan runt i närheten för att inte tappa bort mig. En gång vandrade jag runt halva eftermiddagen i jakt efter utgången där ytterkläderna hängde.

“För mig är ett besök på bokmässan lite grann som att flytta. Varje gång lovar jag sig själv att aldrig mer utsätta sig för det igen, men när det är dags igen är allt bortglömt.”

Men ett år, då jag händelsevis även råkade vara singel för första gången sedan tonåren, prövade jag ett nytt angreppssätt. Tillsammans med en kompis som kände folk på rätt ställen drogs jag med i en virvlande jakt på gratisförtäring under mottot Skit i kulturen – Carpe lådvinet. Inte en tillstymmelse av ambition att studera bibliotekssystem eller lyssna på samtal rörande skönlitteratur från Litauen. Tvärtom, här skulle bara festas och ha kul.

Gick sådär. Jag besparar er detaljerna men vi lyckades svira till det så ordentligt att jag missade sista tåget vid midnatt, och fick sova över i en lånad lägenhet. Sedan blev det walk of shame hem dagen därpå, klädd i gårdagens kläder och mascararester runt ögonen. Jag var tvungen att ringa och sjukskriva mig. Skyllde på att jag fått ett migränanfall efter att ha kryssat mellan alla Jan Guillou-klonerna. Antar att detta är preskriberat nu chefen?

Nej, för mig är ett besök på bokmässan lite grann som att flytta. Varje gång lovar jag sig själv att aldrig mer utsätta sig för det igen, men när det är dags igen är allt bortglömt. Ett rent självskadebeteende. Jag behöver hjälp. Eller kanske en ledsagare?

Därför tror jag att årets digitala variant kommer passa perfekt. Ingen trängsel, noll risk att gå vilse. Blir jag till äventyrsfull är jag redan hemma,

Men, bokmässan, en sak vill jag att du ska veta. It´s not you, it´s me. Och jag kommer att återvända.

3 boktips av Arga bibliotekstanten

Titlar jag nyss läst och gärna skulle byta några ord om med författarna:

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Arga bibliotekstanten om Bokmässan 2020: ”Skit i kulturen – Carpe lådvinet”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Köp boken i lättläst version här.

Skuggjägaren av Camilla Grebe:

Arga bibliotekstanten om Bokmässan 2020: ”Skit i kulturen – Carpe lådvinet”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Söndagsvägen av Peter Englund

Arga bibliotekstanten om Bokmässan 2020: ”Skit i kulturen – Carpe lådvinet”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs en intervju med Arga Bibliotekstanten

Arga bibliotekstanten

Boknörd sedan födseln (nåja, nästan i alla fall), bibliotekstant av yrke och ohejdad vana. Är väldigt road av mänskligt beteende och kan inte låta bli att tjuvlyssna och iaktta när hon är ute bland folk. Ser du någon som sitter på tåget med fladdrande öron så kan det vara hon …

Läs mer