Carina Nunstedt:
Författare

Carina Nunstedt: "Katterna hjälper oss att läka vidare i sorgen"

Carina Nunstedts man Anders hade alltid sagt nej till katt. Men när livet vände och han blev svårt sjuk flyttade de sibiriska katterna Mia och Magnum in. De spred kärlek och värme när det behövdes som allra mest. Här berättar Carina själv om katternas betydelse under hennes livs svåraste tid.

Av: Carina Nunstedt
Carina Nunstedt
Publicerad: 21 april 2022

Carina Nunstedts man Anders hade alltid sagt nej till katt. Men när livet vände och han blev svårt sjuk flyttade de sibiriska katterna Mia och Magnum in. De spred kärlek och värme när det behövdes som allra mest. Här berättar Carina själv om katternas betydelse under hennes livs svåraste tid.

Den 16 juni 2021 somnade min man Anders in, bara 51 år gammal, efter tre år av cancer som till slut spred sig bortom all kontroll. Två år tidigare, våren 2019, hade han isolerat sig i vårt gula sommarhus, när corona-pandemin just hade slagit till med full kraft. Uttråkad och ensam började han googla på katter. Kanske inte så konstigt egentligen.
Det är inte för inte som Internet svämmar över av gulliga kattfilmer.
I en studie kallades denna effekt för ”The Meow factor” – ”Jam-faktorn” – och handlar om den förmåga en katt har att sprida lycka. Människor som tittar på kattvideor på Youtube har hävdat att de känner sig mindre negativa efteråt. Inte lika ledsna, irriterade eller ångestfyllda. Kattfilmerna tycks hjälpa oss att fokusera på det roliga och bli mer hoppfulla och nöjda med livet, vilket gör dem beroendeframkallande.

Men Anders googlade inte bara på katter för att bli gladare.
Han var allergisk mot katter, det var därför vi aldrig skaffat någon under vårt drygt tjugoåriga äktenskap. Eftersom jag haft olika katter under hela min uppväxt, och hade älskat deras självklara sällskap, så var det tufft att acceptera att vi aldrig skulle få en liten kisse i familjen.

Men så en dag i maj, den där coronavåren, ställde han den oväntade frågan:
”Tänk om vi skulle skaffa katt?”
Jag stod som ett frågetecken.
”Jag har läst om en kattras som ska vara extra allergivänlig. Den sibiriska.
”Menar du allvar? Har du googlat på katter?”
”Ja, jag hade inget för mig. Tänkte att det kunde vara mysigt.”
”Men på riktigt? Det här är inget man skojar om. Tänk om du ändå blir allergisk?”
”Vi skulle ju kunna testa.”
Så skickade Anders en länk och jag kastade mig över all information om kattrasen som skulle vara mest allergivänlig. Dessutom hundlik. En riktig familjekatt.
Hur hade vi kunnat missa den?

Mia kom och spred kärlek från första stund. Kort därefter köpte vi även hennes bror, Magnum, som skulle ha blivit avelskatt men ett litet blåsljud på hjärtat satte stopp. Och så fick han flytta hem till oss i stället.

“Mia kom och spred kärlek från första stund.”

Jag har funderat mycket över Anders plötsliga husdjursdrag. Först sa han nej till katt i över 20 år, sedan blev det plötsligt livsviktigt. Kanske kände han på sig att han bara hade en kort tid kvar i livet när han zoomade in den sibiriska katten?
Anders var så klok, en riktig klok katt med nio liv. Satte alltid familjen främst i alla lägen. Kanske kände han undermedvetet att familjen skulle må bra av att utökas så att tomrummet efter honom inte skulle eka lika fruktansvärt utan kännas lite mjukare, mer ombonat i sällskap av en katt eller två.
Nu hjälper katterna oss att läka vidare i sorgen. Mia och Magnum sover på Anders sida i sängen. Jag snubblar över dem när jag vaknar. De får mig att le varje morgon, innan jag ens borstat tänderna. Jag behöver deras sällskap.

“Nu hjälper katterna oss att läka vidare i sorgen.”

I vår bok CAT POWER skriver Ulrica Norberg och jag om kattens läkande kraft. Om hur den minskar stress och ångest. Om spinnandet, en av dess många superkrafter. Om hur den sprider lycka och kan hjälpa mot ensamhet. Vi har intervjuat framstående kattforskare över hela världen och häpnat över kattens klokskap.
Människan har länge sett katten som en läromästare. I det forna Egypten betraktades den som ett gudomligt djur med högt stående egenskaper. Många konstnärer, artister, presidenter och författare har valt katten som en självklar familjemedlem. Ernest Hemingway, Doris Lessing och Joyce Carol Oates är bara tre av många framstående författare som har, eller har haft, en katt i knät eller vid sin sida när de skriver. En katts närvaro kan lugna och främja kreativiteten och koncentrationen.

I sin prisbelönta memoar On Cats resonerar nobelpristagaren Doris Lessing kring sina katters intelligens och hur den kommer i olika skepnader beroende på deras skilda personligheter. Hennes katt Rufus hade överlevarens intelligens och hittade alltid en lösning på problem medan katten Charles var mer av en nyfiken, nördig vetenskapsman. När hon satte på en LP-skiva undersökte han var musiken kom ifrån och lärde sig redan som kattunge att lyfta bort armen på skivspelaren för att sedan försiktigt sätta ner den igen. Han smög bakom högtalaren och jamade högt som om han frågade: ”Varifrån kommer det här ljudet?”

“Kattens frekvens visar vägen till ett klokare och mer balanserat liv”

Anders, som jobbade som musikrecensent, kunde konsten att välja rätt låt för rätt tillfälle. Han kände på sig att Mia och Magnum skulle spela en viktig roll och lät dem spinna loss när vi behövde dem som allra mest.

Att ha katt är en väg till större vardagslycka och ökat välmående. Genom att spegla dig i kattens starka, läkande egenskaper och andliga väsen kan du lära dig att värna om din integritet, njuta mer, reflektera, rensa, göra plats för lek och glädje och hitta en mer hållbar livsrytm.
Kattens frekvens visar vägen till ett klokare och mer balanserat liv – med garanterat bra vibrationer.  Kattens livskraft. Det vi kallar CAT POWER.

Carina Nunstedt

Carina Nunstedt och Ulrica Norberg, författarna bakom boken.

Carina Nunstedt och Ulrica Norberg, författarna bakom boken.

CAT POWER

CAT POWER

Carina Nunstedt, Ulrica Norberg
Kartonnage
Köp boken
Lyssna på <i>Cat power</i>

Lyssna på Cat power

Carina Nunstedt
Carina Nunstedt

Carina Nunstedt är förläggare, producent för podden Hälsorevolutionen, tidigare chefredaktör och magasinsentreprenör samt författare till bland annat boken 12 steg till ett skönare mammaliv och Lyckan i det lilla som Carina skrev tillsammans med Ernst Kirchsteiger. Hon bor i Stockholm tillsammans med sina två söner och två katter.

Läs mer