Åsa Hellberg:
Författare

Åsa Hellberg: "Om vi säger att jag tidigare skrivit poplåtar är denna en ballad"

Historiska romanen Inte utan min syster är en personlig berättelse som grundar sig i Åsa Hellbergs släkthistoria, med två väldigt olika systrar i centrum som kämpar för att välja det liv de vill ha. Vi har träffat henne för ett samtal om boken och författarskapet.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Peter Knutson
Publicerad: 29 juli 2022

Historiska romanen Inte utan min syster är en personlig berättelse som grundar sig i Åsa Hellbergs släkthistoria, med två väldigt olika systrar i centrum som kämpar för att välja det liv de vill ha. Vi har träffat henne för ett samtal om boken och författarskapet.

Inte utan min syster är första romanen i trilogin Systrarna från Fjällbacka baserad på Åsa Hellbergs släkthistoria där hon berättar om förra seklets kvinnor som vill ha rätten att välja sina liv. Första romanen i serien är fylld med drama, tragedi, kärlek och hopp.

Så här beskriver Åsa Hellberg själv sin roman:

– Boken handlar om min gammelfarmor Anna och hennes syster Cornelia, som föddes i slutet av 1800-talet, och som får möjligheten att utbilda sig till sjuksystrar trots att familjen var fattig. Första gången vi får träffa dem är 1903, då de är på besök på familjens gård i Fjällbacka i norra Bohuslän.
– På den tiden fick man inte längre vara sjuksyster om man gifte sig, och då Anna vill ha familj tvingas hon ge upp sitt yrke. I äktenskapet slås hela hennes liv sönder.

“Om vi säger att jag har tidigare skrivit poplåtar i upptempo, då är denna mer av en ballad.”

Du beskrivs ofta som en feelgood-författare, hur skiljer sig Inte utan min syster från dina tidigare böcker?

– Boken är feelgood trots alla tragiska händelser. Det finns glädjeämnen och humor i den, även om den är befriad från glitter och glamour som mina tidigare böcker har. Berättelsen är trots allt skriven av mig, och då är den hoppfull – jag kan inte skriva på ett annat sätt. Om vi säger att jag har tidigare skrivit poplåtar i upptempo, då är denna mer av en ballad. Det är också en historia som ligger mig nära hjärtat eftersom den handlar om min familj.

Beskriv systrarna, vilka likheter och olikheter har de?

– Cornelia vet hur man reder sig själv. Hon har gott självförtroende, är driven och bestämd, faktiskt ännu mer i verkligheten än i boken.
– Anna är mer blyg, tyst, gudfruktig och tar inte mycket plats, men genom berättelsens gång måste hon till sist göra det. Hon tvingas kämpa för sina barn.

Fotograf: Peter Knutson

Fotograf: Peter Knutson

Vad var det som inspirerade dig att skriva den här historien om din gammelfarmor?

– Hennes historia är extremt berörande. När jag har tänkt på kvinnors livsvillkor i historien i samhället, har jag ofta funderat jag på Annas liv. Jag berättade för min förläggare Teresa att det hade varit roligt att skriva ett manus då jag tänkte att det hade blivit en bra TV-serie. När jag sa det kollade hon på mig som att jag inte vore klok, och sa: ”Det kan du göra sen, först måste du skriva böckerna.”

Hur känner du inför bokens utgivning?

– Jag har faktiskt aldrig varit mer nervös över en release. Det här är en annorlunda bok för mig, och den står mig så otroligt nära. Jag vill att folk ska veta vem gammelfarmor Anna var – hon fick uppoffra mycket i sitt liv, och klara bördor som vi slipper idag

“Än idag kan mannen förlöpa hemmet och kvinnan blir kvar med barnen, men vad skulle det omvända betyda?”

Om du var värd för en bokcirkel, vilken fråga skulle du vilja lyfta för läsarna av boken att diskutera?

– Hittar man några likheter mellan då och nu? På vilka sätt har kvinnors livsvillkor förändrats? Än idag kan mannen förlöpa hemmet och kvinnan blir kvar med barnen, men vad skulle det omvända betyda?

Vad kan vi förvänta oss av del två i trilogin?

– Bok två handlar om de fyra systrarna till mannen Erik som lämnade min gammelfarmor Anna. De föddes alla i slutet av 1800-talet, utbildade sig, emigrerade till Amerika, gjorde karriär där och kom hem till Fjällbacka för att bli begravda. Det är en häftig historia, och boken kommer utspela sig under samma tidsperiod som den här.

Inte utan min syster

Inte utan min syster

Åsa Hellberg
Lyssna på <i>Inte utan min syster</i> här

Lyssna på Inte utan min syster här

Åsa Hellbergs boktips

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!