Barbro Dahlbom-Hall om nya boken:
Författare

Barbro Dahlbom-Hall om nya boken: "Den är mitt testamente"

Det har varit ett långt yrkesliv kantat av framgång och motgång. Och nu är det dags att sammanfatta och ge vidare. Barbro Dahlbom-Hall, en av Sveriges mest kända chefs- och ledarutvecklare, är nu aktuell med sitt ”testamente” i bokform, full av budord till alla kvinnor.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Madeleine Andersson
Publicerad: 05 juni 2020

Det har varit ett långt yrkesliv kantat av framgång och motgång. Och nu är det dags att sammanfatta och ge vidare. Barbro Dahlbom-Hall, en av Sveriges mest kända chefs- och ledarutvecklare, är nu aktuell med sitt ”testamente” i bokform, full av budord till alla kvinnor.

Lära kvinnor chefa män. Lära kvinnor leda kvinnor. Lära män leda kvinnor till framgång.

Ja, titlarna på böckerna skrivna av den legendariska ledarskapsutvecklaren Barbro Dahlbom-Hall bär sina tydliga budskap och visar också vilket enormt bidrag hennes kunskaper varit till så många chefers yrkesroller.

– Förr fanns det inga ledare, bara chefer. Nu finns ledarskapet i chefskapet, det är mitt bidrag, säger Barnbro Dahlbom-Hall.

78 år gammal har hon slutat resa över hela världen för att föreläsa och undervisa, och bestämt sig för att ge något tillbaka till alla de kvinnor hon mött under åren. En lång och stundtals smärtsam skrivprocess har lett fram till boken Att vara kvinna över sitt liv – en bok full av livsråd och personliga röster som riktar sig till alla kvinnor, inte bara ledare. Men kanske främst till kvinnor som befinner sig mitt i livet

– Det här är som mitt testamente och det allra sista jag skriver. Och då vill jag ge något tillbaka, visa alla erfarenheter som kvinnor givit mig. Det har varit så fantastiskt att ha glädjen att se människor växa.

Inspirerande, framåtblickande och rörande

I boken finns bland annat kapitlen Du ska hedra din barndom, Du ska inte tro på framgång utan smällar och Du ska se och förstå strukturerna. I varje del finns kända och okända kvinnors citat tillsammans med Barbros egna råd och erfarenhet. Det är gripande, starkt och bitvis mycket rörande. Och, kanske tydligast av allt, inspirerande och framåtblickande.

Barbro Dahlbom-Hall var en av de som tidigt talade om kvinnor och ledarskap och har utvecklat en särskild metod att arbeta med ledarutbildning som gjorde henne efterfrågad över hela världen – med uppdrag för bland annat FN, Unicef och Sida. Mångsidighet är bara förnamnet, och hennes röst tar gärna plats i de flesta sammanhang, såväl i talarstolen som i biogruppen hon sedan länge är aktiv i med flera andra kvinnor. Intresset för och nyfikenheten på människor runtomkring är påtaglig, inte minst under denna intervju då Barbro själv sitter med ett anteckningsblock i handen och ställer frågor tillbaka, lika många som hon får. Och antecknar, alltid antecknar.

– Jag har ett enormt arkiv med allt jag skrivit genom livet, skrivandet har alltid varit en livlina för mig.

Tio enkla budord

Att vara kvinna över sitt liv är en omvälvande bok som ger kraft och mod åt kvinnor som vill framåt. Tio enkla budord – en vägledning i konsten att ta makten över och ge sig själv rätten att styra vilken riktning livet ska ta.
– Att riktningen ska vara just framåt och inte uppåt är centralt i mitt arbete. För vad utveckling är kan vara högst individuellt. Det är känslan av att ha lärt sig något nytt, klarat något nytt, brutit en norm, sätta stopp för ältandet. Göra saker man aldrig gjort förut.

Bland budorden hittar vi också nummer 5: Du bara du, kan ta hand om dig själv. Här finns berättelsen om när hon ledde ett stort projekt för kvinnliga chefer i Norrbotten som ”behövde lite galenskap”. Sagt och gjort. Barbro Dahlbom-Hall såg till att programmets sista vecka, som sammanföll med Nobelveckan, tillbringades på Grand Hôtel i Stockholm där kvinnorna fick i uppdrag att presentera sig för och gratulera varsin Nobelpristagare.

”En av kvinnorna hade valt den italienske litteraturpristagaren Dario Fo, och han hade blivit så lycklig att han kysst henne på båda kinder inför hela församlingen: ”Du är den första i Sverige som har gratulerat mig!” Kvinnorna nästan flög in i föreläsningssalen, de var som nya människor. ”,
/ ur
Att vara kvinna över sitt liv  

Kvinnor som får testa sina gränser växer, helt enkelt. Och det är budskapet läsaren får med sig ut ur boken Att vara kvinna över sitt liv. Känslan av att inget är riktigt omöjligt och att det största och viktigaste är att känna sig själv, då kommer det andra också att röra sig framåt.

– Min paroll var redan från början: ”Finns det en vilja så finns det en väg.” Det är på den vägen jag har fortsatt, avslutar Barbro Dahlbom-Hall.

De tio budorden i boken Att vara kvinna över sitt liv

  1. Du ska hedra din barndom
  2. Du ska veta att du är något
  3. Du ska inte låta skulden trycka ner dig
  4. Du ska vara stolt över att vara kvinna
  5. Du, bara du, kan ta hand om dig själv
  6. Du ska inte dräpa ditt jag för att vara ledare
  7. Du ska inte tro på framgång utan smällar
  8. Du ska ta vara på den makt du har
  9. Du ska se och förstå strukturerna
  10. Du ska vara kvinna över ditt liv
Att vara kvinna över sitt liv

Att vara kvinna över sitt liv

Barbro Dahlbom-Hall
flexband
Köp boken
Lyssna på boken

Lyssna på boken

Läs mer