En svunnen tid – böcker som utspelar sig på 1970-talet
Boktips

En svunnen tid – böcker som utspelar sig på 1970-talet

Det kallas för "det glada 70-talet", och är ett årtionde som präglar många människor än idag. Här listar SelmaStories titlar som utspelar sig under den svunna tid som är 1970-1980!

Av: Clara Castenfelt
Publicerad: 09 juni 2023

Det kallas för "det glada 70-talet", och är ett årtionde som präglar många människor än idag. Här listar SelmaStories titlar som utspelar sig under den svunna tid som är 1970-1980!

Bok 1

Över gränsen av Louise Kennedy

Inbunden
Köp boken

Nordirland, 1975. När Cushla, en småskolelärarinna, möter Michael, en äldre gift protestantisk försvarsadvokat på familjens pub, dras hon gradvis in i hans sofistikerade värld samtidigt som terrorn eskalerar runt omkring dem. I skolan konfronteras Cushla och hennes elever dagligen med följderna av det sekteristiska våldet, och när Michael tar på sig att försvara unga katoliker blir konsekvenserna tydliga. I en värld där överträdelser har ett högt pris, har Louise Kennedys hyllade debutroman blivit en berättelse om kärlek och klass mitt i hjärtat av Nordirlands konflikt, känd som ”the troubles”. Den har fått en enhällig hyllning från kritiker och vann även priset som årets irländska roman 2022.

Bok 2

Blodsbunden av Augustin Erba

I en nedgången förort lever en blåblodig prinsessa med sin man, tre barn och en enorm schäfer. Sonen Amadeus skickas till en fin skola för att undvika att hamna i samma missbruk som grannbarnen, enligt hans mamma. Trots det passar Amadeus inte in någonstans – i förorten betraktas han som snobbig och på privatskolan blir han mobbad. När vi möter den vuxne Amadeus, lyckligt gift med Petra och själv far, står han inför ett svårt val när hans bästa vän ber om hjälp att skaffa barn. Ska han välja sin familj eller det han tror är rätt? Blodsbunden är en historia som handlar om att aldrig förlora hoppet om en bättre värld.

Bok 3

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

I Kristin Hannahs roman Himmel över Alaska utforskar hon återigen komplexa mänskliga relationer, denna gång på den storslagna och utmanande platsen. Trettonåriga Leni befinner sig i Alaska efter ännu en flytt, på grund av hennes impulsive fars önskan om en nystart. Leni hoppas att den avlägsna stugan i vildmarken ska erbjuda en bättre tillvaro, men när vintern kommer ställs familjen inför mörker. Berättelsen utforskar Lenis uppväxt i svåra prövningar och betonar även vikten av att finna hem och kärlekens förmåga att övervinna allt.

Bok 4

Flyga drake av Khaled Hosseini

Storpocket
Köp boken

I den mångfasetterade staden Kabul lever Amir och Hassan, som trots att de växer upp tillsammans befinner sig i skilda världar. Amir tillhör en förmögen familj medan Hassan, son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga hazarfolket. En dag får Amir chansen att visa sin tacksamhet gentemot Hassan, men istället sviker han honom. När Sovjetstyrkorna invaderar Kabul och Amir och hans far flyr till Kalifornien, försöker han att glömma sitt förflutna men minnet av Hassan följer honom. Flyga drake är en gripande berättelse om vänskap, svek och lojalitet samt fädernas påverkan på sina söner, där historiska händelser och det förlorade Afghanistan skildras på ett unikt sätt.

Bok 5

Till sista andetaget av Anne Swärd

Lo växer upp som enda barnet i en ovanligt stor familj i utkanten av ett sydsvenskt samhälle på 70-talet. Hennes mamma varnar henne för kärleken utan att förklara varför. En stark och hemlig gemenskap utvecklas mellan Lo och grannpojken Lukas, vars liv är stukat. När de möts och skiljs åt brinner byn, och Lo lämnar både Lukas och andra män på sina resor runt om i världen, från Stockholm till New York. Anne Swärds roman Till sista andetaget från 2010 skildrar en ung kvinnas äventyr i kärlekens värld.

Bok 6

Jack av Ulf Lundell

Inbunden
Köp boken

Detta är berättelsen om en grupp halvgamla män och kvinnor som genomlider och njuter av sina liv i huvudstaden. Där finns Bart, Jonny, Linnéa, Harald, och Jack. Deras liv utspelar sig under ungefär fem års tid, från slutet av hippieperioden till det betongkalla mitten av 70-talet, och går från en glädjeyra till en dystrare backanal. Trots deras desperata kamp med vin, liv och insatthet är de innerst inne mycket goda människor.

Bok 7

Korparna av Tomas Bannerhed

I hjärtat av huvudstaden, där allt började, berättas historien. En pojke, skakande av rädsla, bevittnar sin fars förtvivlan över de svåra omständigheterna på gården. Trots faderns tillrande kamp på de magra åkrarna, är han besatt av att sonen ska ta över och föra traditionen vidare. Pojken flyr till fåglarna för att finna sin räddning. I Tomas Bannerheds debutroman skildras en skarp och gripande berättelse om en pojkes inre konflikter inför världen och vuxenlivet i Småland på 1970-talet.

Bok 8

Daisy Jones and The Six av Taylor Jenkins Reid

Alla var där, men ingen minns det likadant. Det var en tid då Daisy Jones & The Six dominerade scenen, säljde ut arenor och definierade en era med sin musik. Men den 12 juli 1979 splittrades bandet plötsligt, utan att någon visste varför – tills nu. Denna berättelse utforskar deras början, vilda nätter och komplicerade relationer, med varje bandmedlem som minns sanningen på sitt eget vis. Daisy Jones & The Six är en ikonisk musikalisk kärlekshistoria skriven som ett muntligt vittnesmål om ett legendariskt rockband från 70-talet som aldrig fanns.

En sida till? Fortsätt läs!