11 böcker som definierade 1980-talet
Boktips

11 böcker som definierade 1980-talet

Glada 1980-tal! Vi listar de stora boksnackisarna som stod i varje bokhylla. Håller de än idag? Döm själva!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 10 januari 2019

Glada 1980-tal! Vi listar de stora boksnackisarna som stod i varje bokhylla. Håller de än idag? Döm själva!

Åh, 1980-talet! Årtiondet som gav oss börshysteri och Jane Fondas Workout, Dallas och Working Girl – men också glasnost och perestrojka, Carola, hockeyfrillan och Lars Norén. Men vad läste vi? Här listar vi några av de populäraste böckerna, det som ”alla” läste – för vi tror att det säger något om den tidsandan som rådde. Varsågoda!

Gentlemen av Klas Östergren

1980 fick den då 25-årige Klas Östergren sitt stora genombrott med romanen Gentlemen, som genast blev en succé och idag anses vara en modern klassiker. Handlar om en ung författare, Klas Östergren, som flyttar in hos de gåtfulla bröderna Morgan i en ”luguber” våning på Hornsgatan i Stockholm. Snart är han indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse… Förvecklingarna och äventyren är många i denna roman, som gjorde Klas Östergren till en av de starkast lysande stjärnorna i den svenska litteraturen.

Här finns boken.

Hollywoodfruar av Jackie Collins

Mer 1980-tal än Jackie Collins går knappast att vara (bildgoogla henne)! Syster till Joan Collins (den elaka exfrun i Dynastin, för er som minns – bildgoogla henne också!), och succéförfattare till fler än 30 böcker, sålda i mer än 500 miljoner exemplar över hela världen. Hennes roman Hollywoodfruar från 1983 blev en symbol för den litterära genre som på den tiden ofta benämndes ”tantsnusk”, och idag med stolthet bär namnet romance. Handlingen följer ett antal personer i Hollywood – filmstjärnor, hemmafruar, talangscouter och gigolos, och vi får ta del av deras otroliga lyx-tillvaro och intriger.

Finns att hitta på antikvariat.

Vindsträdgården av Virginia Andrews

Virginia Andrews var rullstolsburen sedan en olycka i tonåren, och ägnade sig bara åt sitt författarskap under sina sista sex år i livet. Men då var hon ytterst produktiv – och tur var väl det, eftersom läsarna älskade hennes böcker, som nu sålts i över 30 miljoner exemplar världen över. Serien om barnen  Chris, Cathy, Carrie och Cory inleddes med Vindsträdgården, och följdes av Blomblad för vinden, Törnbädden och slutligen Lustgården. Efter att syskonens pappa dör får de bo hemma hos sina morföräldrar, som visar sig vara minst sagt elaka. Barnen blir inlåsta på vinden, där det finns en vindsträdgård som också blir deras enda ljuspunkt i livet.

Finns på antikvariat eller som ljudbok.

Simon och ekarna av Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson var journalist och startade bland annat Idag-sidan på Svenska Dagbladet, en sida där mänskliga relationer, psykologi och andliga frågor fick stort utrymme. Det var också ämnen som fick stor plats i hennes författarskap. Romanen Simon och ekarna var verkligen en sådan bok som ”alla” läste på 1980-talet – världen över. Handlingen kretsar kring Simon, en adopterad pojke av judisk härkomst som växer upp i efterkrigstidens Göteborg, och ligger nära Mariannes egen barndom. Kuriosa: Fredriksson hade två böcker på tio-i-topplistan över världens mest köpta böcker under 1980-talet.

Boken finns att lyssna på här. 

Andarnas hus av Isabel Allende

Isabel Allendes debutroman från 1982. På en och samma gång magisk realism, familjekrönika och en historisk skildring av ett latinamerikanskt land under 1900-talet. Om patriarken och jordägaren Esteban Trueba, hans syster Férula, hans hustru, den klärvoajanta Clara, dottern Blanca och dotterdottern Alba. Andarnas hus blev en internationell storfilm 1993 i regi av Bille August med Meryl Streep, Glenn Close och Jeremy Irons i huvudrollerna.

Barnaboken av Anna Wahlgren

Niobarnsmamman Anna Wahlgrens djupt personliga handbok från 1983. Omdebatterad, utskälld – men också älskad och ”en skattkista av kärlek och förnuft”, enligt läsare. Boken sprids fortfarande över världen tack vare engagerade läsare och fans. Myntade begreppen ”Sova hela natten” och ”Femminutersmetoden”.

Boken finns här.

Hotel New Hampshire av John Irving

John Irvings roman Hotell New Hampshire är en modern klassiker. Den handlar om människors drömmar, om drömmars uppfyllelse, om sorg, kärlek och framtidstro. Den berättar om den amerikanska familjen Berry och dess äventyr i hotellbranschen. Bland John Irvings övriga böcker hittar vi Garp och hans värld och Ciderhusreglerna, som alla har blivit stora filmsuccéer.

Boken finns här.

Grottbjörnens folk av Jean M. Auel

Grottbjörnens folk från 1980 är den första delen i en romanserie, som utspelas i Europa för 30 000 år sedan i slutfasen av senaste istiden, då Homo sapiens levde samtidigt med Neandertal-människan. Boken har även filmatiserats med Daryl Hannah i en av rollerna. Enormt populär – har sålts i mer än 45 miljoner exemplar – men också utskälld och kallad för både ”tantsnusk” och ”fullitteratur”. Innehåller en hel del ”sex och samlevnad”.

Boken finns här.

En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

Fay Weldons klassiska berättelse om en försmådd kvinna. Utkom för första gången 1983 och betraktades som ett skarpt inlägg i åttiotalets jämställdhetsdebatt. Den blev snabbt en internationell bästsäljare, filmatiserades med Meryl Streep i huvudrollen och innebar ett definitivt genombrott för Weldons författarskap. Kuriosa: har inspirerat Camilla Läckberg till sin nya serie om Faye, som utkommer våren 2019!

Boken finns att lyssna på här.

Århundradets kärlekssaga av Märta Tikkanen

Märta Tikkanens djupt personliga bok utkom visserligen 1978, men var en storsäljare på 1980-talet.  Texterna om djup kärlek och livets mörkaste vrår, från början inte menade att publiceras, har idag blivit översatta till 19 språk och berört generationer unga och gamla, män och kvinnor. Märta Tikkanen berättar om kvinnor som vill värja sig för mannens possessiva dyrkan, skydda sin privata sfär och verka i sammanhang utanför familjen.

Boken finns att lyssna på här.

Bekantskap önskas med äldre bildad herre av Kristina Lugn

1980-talet var årtiondet då Kristina Lugn ”blev” Kristina Lugn med hela svenska folket – alla hade en åsikt om den briljanta poeten med den släpiga rösten.  1983 fick hon sitt genombrott med Bekantskap önskas med äldre bildad herre – en humoristisk och intelligent diktsamling om längtan och kärlek.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!