7 fantastiska nutida deckare i Agatha Christies anda
Boktips

7 fantastiska nutida deckare i Agatha Christies anda

Agatha Christie är allmänt känd som ”Detektivromanernas drottning”. Hennes stil kännetecknas av att uppmuntra läsaren till att själva pussla ihop bevisen och lösa gåtorna. SelmaStories har listat sju grymt bra moderna böcker som fångar Christies anda.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty Images
Publicerad: 06 november 2023

Agatha Christie är allmänt känd som ”Detektivromanernas drottning”. Hennes stil kännetecknas av att uppmuntra läsaren till att själva pussla ihop bevisen och lösa gåtorna. SelmaStories har listat sju grymt bra moderna böcker som fångar Christies anda.

Bok 1

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

Inbunden
Köp boken

Privatdetektiven Julia Stark får ett oväntat besök på kontoret. Mannen är en av ägarna till ett framgångsrikt företag. Under morgonen hittade han en bild i sin telefon på en blodig man med en säck över huvudet. Han har ingen aning om var bilden kommer ifrån och behöver Starks hjälp för att ta reda på vad det är som hänt innan polisen kopplas in. 

Stark ber sin exman Sidney Mendelson ta ledigt från Norrmalmspolisen, hon vet att hon behöver hans hjälp. Samtidigt tänker hon på hur hon ska kunna vinna tillbaka hans kärlek. 

Jag kommer att hitta nyckeln är första delen i en serie pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler.

Bok 2

Morden i Fleat House av Lucinda Riley

I en avlägsen internatskola i Norfolk, Fleat House, har en elev hittats död. Rektorn vill avfärda det som en olycka, men polisen misstänkter ett mord – då får kriminalinspektören Jazmine ”Jazz” Hunter leda utredningen. Omständigheterna kring elevens död visar sig vara mystiska, och Jazz inser att detta är hennes mest utmanande mordutredning någonsin när hon följer spåren som leder till Fleat House mörka hemligheter.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 3

Morden i Great Diddling av Katarina Bivald

I en kombination av engelska pubar, konstiga byoriginal, scones och böcker med ond, bråd död är Morden i Great Diddling inget mindre än en hyllning till Agatha Christie. Svenska författaren Berit Gardner drar sig tillbaka till en idyllisk by i Cornwall för få skriva i en lugn miljö. Men någon lugn och ro blir det inte när ett plötsligt mord sker på en tebjudning med de udda byborna. Kommissarie Ian Ahmed vid Devon & Cornwall-polisen får ansvaret för utredningen. Han är fast besluten att hitta gärningsmannen innan fler mord sker. Byborna vill däremot utnyttja dådet för att locka dit turister, och Berit Gardner är snart indragen i både byintriger och mordutredning.

Bok 4

Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes

Agatha Christie möter Downton Abbey i Mysteriet på Asthall. Vi följer Louisa Cannon som 1920 lyckas fly från fattigdomens London genom en anställning i den aristokratiska familjen Mitfords hushåll på Asthall Manor i Oxfordshire. Louisa blir förtjust i denna nya förtrollande värld och särskilt i familjens äldsta dotter, Nancy. Men när sjuksköterskan Florence Nightingale Shore mördas på tåget till Hastings, finner sig Louisa och Nancy intrasslade i mordhärvan. Ett mord vars efterverkningar sträcker sig ända till Asthall.

Översättare: Joakim Sundström

Bok 5

Inferno i snö av Marie Bengts

Denna tredje del i serien om Hannah Lönn är liksom de tidigare delarna inspierad av de klassiska pusseldeckarna i stil med Agatha Christie. Året är 1957, Hannah och hennes faster Lilly överraskas när en väldig snöstorm inträffar när de är på väg till det öländska pensionat där de ska fira jul. Istället hamnar de fel och inblandas i en skräck orsakat av en mordbrännare som härjar i byn. Det blir upp till Hannahs list och slutledningsförmåga för att avslöja de instängda personernas mörka hemligheter.

Bok 6

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

En udda grupp pensionärer på ett lyxigt äldreboende på den idylliska engelska landsbygden träffas varje torsdag för att lösa ännu olösta brott. Tillsammans utgör de den okonventionella och kreativa Torsdagsmordklubben, ständigt diskuterande över en kopp te, gin eller whisky.

När ett mordfall blir verklighet och lik dyker upp på de mest oväntade platser ställs Torsdagsmordklubbens mod och kreativitet på sin spets. De bestämmer sig omedelbart för att hitta mördaren och lösa den kniviga mordgåtan. En förtjuslig läsning med inspiration från Agatha Christie.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 7

Bröllopsfesten av Lucy Foley

Det perfekta paret Jules Keegan och Will Slater ska gifta sig på en avlägsen ö utanför Irlands kust där en storartad fest ska äga rum. Gästerna är på plats, men innan bröllopstårtan hinner ställas fram, hittas en av gästerna död. Under en storm kan ingen ta sig hem, undanträngda känslor och hemligheter bubblar snart upp till ytan bland de tretton gästerna som befinner sig på ön.

Foley har kallats för vår tids Agatha Christie tack vare sina spännande karaktärer, miljöer och förmåga att hålla läsaren i ovisshet till sista sidan.

Översättare: Katarina Falk

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!